סקירת wisebuy - מצלמה Olympus VR310 אולימפוס
- זום X10 בגוף קומפקטי
- תפעול פשוט ותפריטים עבריים
- וידיאו באיכות HD
- חיי סוללה ארוכים, הסוללה נטענת ב USB
- רעש דיגיטלי כבר מרגישות ISO בינונית
- תוצאות גרועות בתנאי תאורה קשים
- שליטה אוטומטית בלבד
- זום אינו פעיל בצילום וידיאו
Olympus VR310 היא מצלמה קומפקטית בעלת זום מרשים המגיע עד X10, שמספקת תוצאות טובות בתנאי תאורה טובים. יכולות הזום, מצב המקרו המוצלח כמו גם האפשרות לטעון את הסוללה באמצעות כבל USB הופכים אותה לכלי יעיל עבור מטיילים וצלמי טבע. אין שום צורך בידע בצילום על מנת להשיג תוצאות טובות עם המצלמה, כל עוד תנאי התאורה נוחים ואין למשתמש כוונה להדפיס את התמונות בהגדלה רבה. בתנאי תאורה קשים, לעומת זאת, איכות התמונות והוידיאו יורדת באופן דרמטי והעובדה שאין ביכולתנו להשתמש בטווח הזום הרחב גם בצילומי וידיאו מאכזבת מאוד.
המצלמה מיועדת לאנשים שמעדיפים לראות ולא להיראות, ומחפשים מצלמה שתספק תוצאות טובות של אותם רגעים שנוכחות אנשים בהם הייתה הורסת – כמו האכלה של גוזל נשר בקן מההר השכן, או תקריב של פרט מסוים בנוף מרוחק.
Olympus VR310 היא מצלמת ‘כוון וצלם' קומפקטית, שהתכונה הבולטת ביותר שלה היא היכולת להגיע לזום X10. במונחי מצלמות 35 מ"מ העדשה מכסה טווח בין 24 – 240 מ"מ, ומפליא לראות איך הטווח הזה נכנס בגוף קומפקטי שעוביו פחות מ- 3 ס"מ.
מעבר לזום הגבוה, המצלמה די סטנדרטית לסוגה. היא כוללת חיישן CCD בגודל 1/2.3 אינטש, ברזולוציית 14 מגה פיקסל, מסך אחורי בגודל 3 אינטש, יכולות הסרטת וידיאו בהפרדה גבוהה HD (7201280X), והיא מצוידת במצבי צילום אוטומטיים ושפע של מצבי צילום יעודיים להשגת תוצאה אופטימלית.
איכות צילום
(45% מהציון הסופי)רוב התמונות שצילמנו ב- Olympus VR310 היו באיכות טובה. המצלמה עובדת היטב במצב אוטומטי מלא ובהנחה ואתם יודעים מראש את מצב הצילום הנדרש (כמו שקיעה, נוף, פרופיל בלילה וכו') התוצאות יכולות להיות טובות אף יותר. ישנו רק מצב צילום אחד שמאפשר התערבות ידנית בצילום: מצב P (Program) שמאפשר למשתמש לשנות את ה-ISO. בכל שאר מצבי הצילום אין למשתמש שום שליטה על אף גורם מגורמי הצילום מעבר להחלטה אם להשתמש במבזק המובנה או לא. הרגישות במצלמה מגיעה עד 1600; בפועל מתחילים להבחין ברעש דיגיטלי בתמונות בחלק מהצילומים כבר מ-ISO 200 ואם עולים גבוה יותר הרעש מתגבר בהתאם. תמונות שצולמו ב-ISO 800 ומעלה היו כמעט בלתי שמישות. נקודה נוספת שיש לציין היא שהרגישות לאור לא באה לידי ביטוי במסך – במידה ואתם מצלמים בתנאים חשוכים במיוחד המסך שחור כמעט לחלוטין והתוצאה היא בבחינת חתול בשק.
בהתחשב בביצועי ה-ISO , אין זה מפתיע שהמצלמה תעדיף להשתמש במבזק כמעט בכל צילום. הפלאש אנמי מעט ומאיר אנשים וחללים באופן לוקה בחסר. בבחירה בצילום פורטרט בין שימוש בפלאש לשימוש באור קיים, במידה האפשר אנו ממליצים על אור קיים שכן הצבעים המתקבלים בשימוש בפלאש מוטים באופן בולט לכיוון הקר לעומת צילומי אור טבעי. לרוב, צילומי לילה או צילומים בתנאי תאורה קשים יצאו לוקים מבחינת הצבעוניות והנאמנות למקור, במיוחד צילומי נוף. בתנאי תאורה טובים הצילומים לרוב יצאו חדים יחסית והצבעים היו חיים ובולטים. הייצוב האוטומטי סביר, אבל בהתחשב במפרט הכולל ייצוב תמונה כפול (Dual Image Stabilization) ציפינו ליכולת פיצוי גבוהה יותר.
כתכונת הדגל של המצלמה חושב לציין את איכות הזום. זום X10 אינו דבר של מה בכך וה- VR310 מצליחה ליישם אותו בהצלחה. ההבדל בין הטווח הרחב של העדשה לטווח הצר פשוט יוצא מן הכלל וחשבנו לא פעם שזו יכולה להיות מצלמה שימושית במיוחד למרגלים או בלשים פרטיים (בתמונות ההמחשה תוכלו לראות תמונה אחת שצולמה ב-Wide, ואחריה תמונה נוספת שצולמה מאותו המקום עם הזום פתוח למלוא ארכו). נקודה נוספת לזכות המצלמה היא מצב הסופר-מקרו. במצב זה ניתן להתקרב עד סנטימטר אחד מהאובייקט המצולם ועדיין לקבל תוצאות חדות מרהיבות וממוקדות.
הפוקוס האוטומטי ב- Olympus VR310 לחלוטין תלוי תאורה. בתאורה גרועה, בתנועה או בצילומי פעולה יכול לקחת לפוקוס האוטומטי עד מספר שניות, אם בכלל, על מנת לקבוע מהו האובייקט עליו יש להתמקד. בצילומי לילה, בהם צילמנו לרוב כאשר המסך שחור לגמרי, נתקלנו במספר מצבים בהם הפוקוס האוטומטי כשל לחלוטין בקביעת אובייקט הצילום.
למצלמה 17 מצבי צילום ברמות אוטומציה שונות. המצב הראשון נקרא 'צילום חכם אוטומטי' ובו המצלמה בוחרת בעצמה מבין שש הגדרות שונות למצבי צילום אפשריים ומשנה את הגדרות הצילום בהתאם, החל מהצמצם וה-ISO וכלה בפלאש. שאר המצבים כוללים סצנות צילום שנקבעו מראש כמו פורטרט, מקרו, ספורט, נוף, נוף לילה, שקיעה, נוף פנורמי וכדומה. בהנחה ואתם יודעים מראש מהם תנאי התאורה בהם אתם עומדים לצלם, ניתן בהחלט להשתמש באופציה זו שכן היא מסוגלת לדיוק רב יותר בתוצאה בהשוואה לצילום חכם אוטומטי. מצב נוסף הנקרא 'קסם' מאפשר בחירה בין שבעה אפקטים מיוחדים לתמונות שלכם. אפקטים אלו כוללים פופ ארט, אפקט חור המנעול, עין הדג, רישום פחם, פוקוס רך, פאנק וניצנוצים. מרגע שבחרנו להשתמש באפקט מסויים כל הצילומים ישתמשו באפקט זה עד שנבחר במצב צילום אחר. אפקט הפופ-ארט מגדיל את רווית הצבע בתמונות, הפוקוס הרך מזכיר סצנות חלום בסרטים ישנים ואפקט ניצנוצים פשוט מוסיף כוכבי אור לאפקטים הכוללים הברקות אור הקיימים בתמונה.
לפניכם מספר תמונות שצולמו עם ה- VR-310. שימו לב שאיכות התמונות עשויה להיות נמוכה מעט מהמקור בשל המעבר לאינטרנט. לחצו על התמונות להגדלה.
ISO 80, f/7.9, 1/160 sec
ISO 80, f/5.7, 1/250 sec
ISO 100, f/3, 1/6 sec
ISO 400, f/3, 1/2 sec
ISO 1600, f/3, 1/2 sec
וידיאו וקול
(15% מהציון הסופי)אולימפוס VR310 מסוגלת להסריט וידיאו באיכות 720p HD בקצב של 30 פריימים לשנייה בפורמט Motion JPEG (בסיומת AVI). במצב זה זמן ההסרטה המקסימלי הוא כ-7 דקות. ללא קשר לזמן הצילום, המצלמה גם מגבילה את גודל הוידיאו ל-2GB. המצלמה כוללת כפתור ייעודי לצילום וידיאו – לחיצה אחת כדי להתחיל ולחיצה נוספת כדי להפסיק.
בתנאי תאורה טובים צילום הוידיאו היה באיכות סבירה: הצבעים היו חיים, התנועה חלקה יחסית והתמונה חדה ללא רעשי לוואי. עדיין ניתן היה לראות קווים סגולים בחשיפה למקורות תאורה חזקים ומעבר התמונה היה רוטט ולא יציב כאשר המצלמה בתנועה. בתנאי תאורה חלשים ההקלטות גרועות והגרעון בהן בולט מאוד. הקלטת הקול נעשית במונו ואיכות הקול אינה טובה – ניתן להבחין ברעשי לוואי. חסרון חמור מבחינתינו בשימוש בווידיאו הוא שאין אפשרות להשתמש בזום בזמן הסרטת וידיאו – הזום הקיים ברגע התחלת ההסרטה נותר קבוע עד סיום ההסרטה. בעיה נוספת היא שהפוקוס האוטומטי לא משתנה, כך שצילום אובייקטים המתקרבים ומתרחקים מהמצלמה, אפילו בזום קבוע, נותן תוצאות מאכזבות.
נוחות שימוש
(20% מהציון הסופי)Olympus VR310 היא מצלמה קטנה יחסית (במיוחד ביחס לזום שהיא אוצרת בתוכה) ומשקלה כולל הסוללה הוא כ-158 גרם ויש לה תחושה מוצקה ביד. גוף המצלמה עשוי פלסטיק קשיח ללא שום אזור המוגדר לצורך אחיזה. ניתן לאחוז במצלמה ולתפעל אותה ביד אחת, אם כי הדבר לא נוח ובמידה ורוצים לשנות דבר-מה בתפריט מומלץ להשתמש בשתי ידיים. חשוב לשים לב למיקום יד ימין, שכן מיקום הפלאש הופך חסימה אפשרית של המבזק על ידי אצבע לסיכון ממשי.
Olympus VR310 היא מצלמה קטנה יחסית (במיוחד ביחס לזום שהיא אוצרת בתוכה) ומשקלה כולל הסוללה הוא כ-158 גרם ויש לה תחושה מוצקה ביד
המצלמה נוחה יחסית לשימוש והגענו כמעט לכל הפונקציות באופן אינטואיטיבי. השליטה נעשית נוחה במיוחד בזכות הזמינות של ממשק משתמש בעברית, ההופך את רוב התפריטים למובנים גם למי שלא בקי ברזי עולם הצילום. העובדה שהמצלמה אוטומטית כמעט לחלוטין, כל שנדרש הוא לכוון וללחוץ על כפתור הצילום. חושב לציין את כפתור העזרה הממוקם בפאנל האחורי מצד ימין למטה, שמטרתו לספק הסבר לכל תפריט או הגדרה שאינם מובנים די צרכם. למען האמת, לא חייבים אפילו להשתמש בו שכן הסברים מקוצרים הופיעו מעצמם בכל מעבר לתפריט או הגדרה חדשים. עצם קיומו והופעת ההסברים הללו בעברית מלאה מראים את החשיבות שמייחדת אולימפוס לנוחות השימוש עבור צלמים מתחילים.
למצלמה מעט כפתורים: בפאנל העליון של המצלמה יש את כפתור ההפעלה, כפתור צילום ומתג זום (מקיף את כפתור הצילום ונע ימינה ושמאלה). על הפאנל האחורי נמצא את כפתור צילום וידיאו, כפתור התפריט הראשי ומעגל הניווט בו, כפתור ה-Playback וכפתור עזרה. כל הכפתורים הללו נוחים לשימוש למרות שלקח זמן-מה עד שהתרגלנו למיקום כפתור ההפעלה, הקטן יחסית ואינו בולט מספיק על גוף המצלמה.
בפאנל העליון של המצלמה יש את כפתור ההפעלה, כפתור צילום ומתג זום (מקיף את כפתור הצילום ונע ימינה ושמאלה)
יש לשים לב ששינוי הגדרות הצילום נעשה ישירות דרך מעגל הניווט ולא דרך הגישה לתפריט, דבר שהצריך מעט הסתגלות. התפריט מצדו מיועד להתאמת הגדרות שונות כמו שפת מערכת ואפשרויות איכות הסרטת הוידיאו.
המסך, בגודל 3 אינטש וברזולוציה של 230 אלף פיקסלים, חד ומציג הבדלי צבעים באופן טוב, אם כי הוא פחות נוח לשימוש באור שמש מלא, והוא מראה פסי-בוהק כאשר הוא מכוון על תאורה חזקה (שמש ביום או פנס חזק בלילה). למצלמה אין עינית ותצוגת האובייקט המצולם נעשית באמצעות המסך בלבד. בנוסף, כפי שצוין, צילום בתנאי תאורה גרועים קשה כי על מסך המצלמה תראו בעיקר חושך.
הערכה כוללת את המצלמה, מטען, כבלי חיבור של המצלמה למחשב, רצועת נשיאה ותוכנות רלוונטיות.
הכפתורים בגב המצלמה נוחים לשימוש, למרות שלקח זמן-מה עד שהתרגלנו למיקום כפתור ההפעלה הקטן יחסית. המסך חד ומציג הבדלי צבעים באופן טוב, אם כי הוא פחות נוח לשימוש באור שמש מלא
זמן אתחול וזמן מחזור
(10% מהציון הסופי)אתחול המצלמה מהיר יחסית: כשנייה וחצי לערך מרגע שלחצנו על כפתור האיתחול ועד שניתן להתחיל לצלם. לוקח למצלמה פחות משנייה לשמור תמונה באיכות מירבית לזיכרון – המסך מחשיך לרגע, מציג בקצרה את התוצאה וחוזר לתצוגה חיה.
צילום רציף ב- VR310הוא איטי יחסית – כ-0.6 פריימים בשנייה, אבל ניתן להגדיל את המהירות על חשבון איכות הצילום – במצב מהיר 1 ניתן לצלם עד 2.9 פריימים בשניה באיכות של 3 מגה פיקסל, ובמצב מהיר 2 ניתן להגיע עד 7.5 פריימים בשניה באיכות של 3 מגה פיקסל וב ISO גבוה יותר מזה האפשרי במצב מהיר 1.
סוללה
(10% מהציון הסופי)המצלמה מגיעה עם סוללת ליתיום יון מסוג LI-42B בקיבולת של 710mAh.
בטעינה מלאה הצלחנו לצלם מעל 1200 תמונות כמחציתן עם פלאש. חשוב לציין שהסרטת קטעי וידיאו מרוקנת את הסוללה במהירות גבוהה בהרבה – עם סוללה טעונה כאשר הסרטנו 5 קטעי וידיאו באורך כולל של כשבע דקות, הספקנו לצלם רק עוד כ-200 תמונות לפני שהסוללה התרוקנה.
יתרון חשוב של ה-VR310 הוא שניתן לטעון את הסוללה באמצעות כבל USB כאשר הסוללה בתוך המצלמה. הדבר הופך את המצלמה ליעילה במיוחד בטיולים כאשר הגישה לשקע פנוי אינה בהכרח מובנת מאליה, או שסוג השקע שונה וכמובן חוסכת אריזה של מטען כבר ומסורבל.