הסיווג המקובל לאוהלים מוגדר לפי עונות ובכך מציין את התאמת האוהל לתנאי מזג אוויר שונים.
אוהל 2 עונות: מיועד לשימוש בעונות האביב והקיץ, כלומר בטמפרטורות בינוניות עד גבוהות וללא רוחות ומשקעים. בהיותם מיועדים למזג אוויר אביבי וקיצי חשוב מאוד לוודא שיריעות האוהל עשויות מחומר נושם ומאוורר ויכללו חלונות גדולים כדי להעניק את האוורור הנחוץ בימים מיוזעים. אם האוהל מיועד לשימוש במזג אוויר חם כמו זה של הקיץ הישראלי, רצוי שיהיה גבוה יחסית, לפחות במרכזו, ויכלול אוורור בתקרה. זאת משום שהחום נוטה לעלות למעלה ואם האוהל נמוך, לא רק שתיאלצו להתכוכף בו, אלא גם תסבלו מהצטברות של חום ולחות.
אוהל 3 עונות: אוהלי 3 עונות מיועדים לשימוש בימים חמים וגם עמידים בפני רוחות וגשמים. על פי רוב, לאוהלים האלה יריעות מאווררות ונושמות בדומה לאוהל 2 עונות, וכיסוי עמיד לגשם שמולבש עליו בעת הצורך.
אוהל 4 עונות: אוהלי 4 עונות מיועדים לשימוש בתנאי מזג אוויר סוער ומושלג.
אוהל 5 עונות: מוכר גם בשם "אוהל משלחות". אוהל 5 עונות מעניק מחסה טוב בפני סופות עזות ושלגים. מיועד למטיילים הרפתקניים בתנאי מזג אוויר קיצוניים.
חלוקה נוספת של אוהלים לפי קטגוריות מתבססת על המבנה שלהם. לפעמים הם יוצגו בשמות כמו איגלו או שפנייה ולפעמים היצרן יציג אותם על פי צורתם: מרובע, מלבני, טרפזי וכדומה.
מבנה איגלו: אוהל איגלו נחלק לשני סוגים: רגיל ומקצועי. אוהל איגלו הוא פשוט להרכבה ולקיפול ולרוב קל לנשיאה. בחלקם, אוהלי איגלו אינם מחייבים שימוש ביתדות הננעצים באדמה, מה שהופך את הקמתם לקלה יחסית, אבל בשל כך הם אינם יציבים בתנאי רוח. האזור המרכזי של האוהל הוא גבוה ולעתים מאפשר עמידה או רכינה קלה, אבל דפנותיו המשופעות מקטינות את הגובה וכבר לא ניתן לנוע בחופשיות באוהל, אבל כדאי לבחור כזה שלפחות ניתן לשבת בצדיו בנוחות יחסית.
אוהל איגלו רגיל אינו עמיד בפני תנאי מזג אוויר קשים והוא לא נכנס לתרמיל. אוהל איגלו מקצועי דומה בתכונותיו לאוהל רגיל אך עמיד בפני גשמים ורוחות. אוהלי איגלו זמינים במספר גדלים, וחלק מהם ניתנים להקמה מהירה, המוכרת גם בשם "בן-רגע".
שפנייה: מבנה שפנייה מזכיר בצורתו אוהל איגלו, אך הוא קל משקל וקומפקטי ממנו במצב מקופל ולכן נוח יותר לנשיאה. כמו כן, הוא עמיד יותר בפני רוחות בהשוואה לאוהל איגלו רגיל. לעומת זאת, הקמתו של אוהל שפנייה מורכבת יותר וגם מחייבת שימוש ביתדות, והוא פחות מרווח מאיגלו.
מנהרה: כפי שאפשר לנחש, מבנהו כשל מנהרה וייחודו בעמידותו הגבוהה בפני תנאי מזג אוויר קיצוניים, ולכן גם זה לכינוי אוהל אלפיניסטים. אוהל מנהרה קומפקטי וקל משקל ומתאים למטיילים מיטיבי לכת. עם זאת, הרכבתו של אוהל מנהרה מעט מסובכת ונפחו מצומצם מאוד.
גיאודזי: זהו אוהל בעל צורה כיפתית המתאפיין במבנה חזק ובעמידות גבוהה. לאוהל גיאודזי נפח גדול יחסית ועל פי רוב הוא כולל כיסוי נגד גשם. מנגד, הוא כבד והרכבתו מסובכת ולכן לא מיועד לנשיאה ממושכת. אוהל גיאודזי יתאים לשימוש במזג אוויר חורפי במקום שמגיעים אליו ברכב ולמי שמחפש חלל מרווח יחסית.
חדר: אוהל חדר הוא הדבר הכי קרוב לדירה בטבע. זהו אוהל מרווח וגבוה, כזה שניתן לעמוד בו בקומה זקופה. הוא גם מגוון מבחינת התוספות וחלוקת החללים שלו: יש כאלה הכוללים מעין מרפסת, אזור לציוד, כיסוי לכניסה וכדומה, וחלקם ניתנים לחלוקה לשני חדרים באמצעות מחיצה. אוהל מסוג חדר הוא כבד, אינו עמיד בפני רוחות וגשם, הרכבתו מסובכת וידרשו להקמתו לפחות שני אנשים. אוהל חדר מתאים למי שמחפש תנאים נוחים לשהייה בטבע במזג אוויר רגיל ומגיע למקום ברכב.
כילה: לא בדיוק אוהל במובנו הרגיל, אלא רשת דקה המיועדת בעיקר להגנה בפני יתושים, זבובים ומעופפים אחרים. כילה שימושית בעיקר במקומות מוצלים או ללינת לילה בתנאי מזג אוויר נוחים, ותתאים למי שמעוניין לצמצם למינימום את משקל המטען שלו, דוגמת רוכבי אופניים או מטיילים רגליים. בהיותה שקופה ועדינה למדי, הכילה לא מעניקה פרטיות וגם לא מונעת חדירה של זוחלים ובעלי חיים קטנים.
צלון: סוג של אוהל שנועד בעיקר להעניק צל ולהפוך את השהייה תחת השמש היוקדת לנסבלת יותר, למשל בפיקניק בפארק או בחוף הים. תמצאו אותו גם בשם אוהל חוף פתוח. צלונים זמינים במגוון גדלים ועיצובים ובטווחי כיסוי שנים. צלונים מסוימים ניתן להפוך לאוהל רגיל באמצעות תוספת ייעודית.
איכות החומרים ועמידות חלקי האוהל השונים חשובות, בעיקר אם בכוונתכם להשתמש בו בתדירות גבוהה ולאורך זמן. ככלל, אפשר לסמוך על כך שאוהלים מקצועיים מבית טוב הם איכותיים ובעלי עמידות גבוהה. אבל לא יזיק לוודא שלאוהל אכן נועדו חיים ארוכים ושהוא לא יאכזב אתכם ברגע האמת. כדי לעשות זאת, תצטרכו לבדוק אותו פיזית, בחנות או בחדר התצוגה.
מה כדאי לבדוק? יריעות רגילות המיועדות לשימוש במזג אוויר נוח (2 עונות) אמורות להיות מאווררות ונושמות, אבל גם מספיק חזקות כדי שלא יקרעו בקלות. חוזק היריעה נמדד בין היתר על פי משקל החוטים שממנה היא נארגה. יחידות המידה של המשקל הזה הוא D (דנייה - Denier), לדוגמה 50D או 70D. משקל כבד של חוטים מעיד על עמידות גבוהה בהתאם. יריעות אוהל סטנדרטיות נעות בין 40 ל-70D, ותוכלו למצוא גם כאלה של 30D-20D המשמשות באוהלים המיועדים למזג אוויר נוח ובעלי עמידות נמוכה-בינונית. נתון נוסף שמעיד על איכות יריעות האוהל הוא צפיפות האריגה שלו, ויחידת המידה שלו היא T. צפיפות גבוהה משמעותה עמידות טובה יותר לאורך זמן. יריעה טובה תהיה בעלת צפיפות של כ-190T.
יריעות גשם נבחנות על פי עוביין וסוג התפירה של השוליים שלהן. עובי היריעות נמדד במילימטרים (2000 מ"מ 3000 מ"מ וכך הלאה), וככלל - ככל שהן יותר עבות הן עמידות יותר בפני גשם, אבל צריך לזכור שבכך גדל משקלו הכולל של האוהל ומקשה על נשיאתו. עוד בדקו שהתפרים עבים וחזקים ורצוי שיהיו מולחמים, בייחוד באוהלים המיועדים למזג אוויר גשום. יריעת הרצפה תמיד תהיה עבה יותר מכיסוי הגשם. בנוסף, ודאו שיריעות האוהל עמידות בפני קרני UV שמאיצות את הבלאי שלהן.
בדקו שהרוכסנים תפורים היטב ליריעות האוהל, שידית הרוכסן גדולה ונוחה לאחיזה והיא מחוברת היטב לרוכסן מתפרקת בהפעלת כוח סביר. ודאו גם שרכיסתו או פתיחתו של הרוכסן נעשות בצורה חלקה, כי אין דבר יותר מתסכל מרוכסן של אוהל שנתקע, מתפרק או נפרם.
מוטות האוהל, המהווים את השלד שלו, עשויים מאלומיניום, פיברגלס או מסוגים שונים של פלסטיק. מוטות מאלומיניום נחשבים לחזקים ולעמידים ביותר וגם קלי משקל, אחריהם - מוטות מפיברגלס ולבסוף פלסטיק לסוגיו.
הגודל הרצוי של האוהל תלוי בראש ובראשונה במספר האנשים שישהו בו ובציוד שאמור להיכנס לתוכו. המלצתנו היא לא לסמוך על הצהרת היצרן לגבי התאמת האוהל למספר האנשים, אלא להתייחס לממדיו. כל עוד אין מגבלת מקום, משקל ותקציב, עדיף תמיד לקנות אוהל מעט גדול מהצרכים המחושבים שלכם ולהבטיח לעצמכם שהייה מרווחת ונעימה יותר.
עם זאת, בעוד שמטיילים ברכב יכולים להרשות לעצמם אוהל גדול ומרווח כרצונם, לטיולים רגליים או באופניים, חשוב שהאוהל יהיה קל משקל ככל שניתן ושבמצבו המקופל יהיה קומפקטי ככל האפשר. לצועדים מומלץ שמשקלו של האוהל לא יעלה על 3-2.5 ק"ג, אם כי הדבר תלוי גם במשקל הכולל של הציוד שנושאים על הגב.
אוהלים רבים כוללים תוספות והרחבות שונות שמשפרים את חוויית השימוש בהם. בחרו אותן בהתאם לצרכים שלכם:
יריעת רצפה: יריעת רצפה הנפרסת מתחת לאוהל שימושית תמיד כדי לחצוץ בין הקרקע ליושבי האוהל ולספק משטח נקי ונוח, אבל חיונית ביותר בתנאי גשם ומזג אוויר קר. אל תוותרו עליה.
תאי אחסון: כיסים, לולאות ותאים המצויים בדופנות האוהל מאפשרים גישה מהירה לפריטים חיוניים, כמו משקפיים, פנס ופריטים רבים אחרים שתרצו שיהיו נגישים.
פתח הכניסה לאוהל: ודאו שפתח האוהל מספיק גדול כדי להיכנס ולצאת ממנו בנוחות. רצוי שפתח הכניסה יתחיל מספר סנטימטרים מעל הקרקע, כלומר שתהיה רצועה קבועה בתחתית פתח הכניסה שתמנע חדירה של חול ולכלוך לתוך האוהל. עוד כדאי שתהיה רשת הגנה מפני יתושים וחרקים אחרים. באוהלים מסוימים תמצאו גם סוכך או מרפסת צל מעל פתח הכניסה, ואם בכוונתכם לשהות בשטח בגשם, כדי שזו תהיה גם אטומה למים.
יש אוהלים בעלי שתי כניסות. יתרונן של אלה הוא בכך שבמקרה של סופת גשם או סתם רוח חזקה שנושבת מכיוון מסוים, תוכלו להשתמש בדלת שחשופה פחות לכיוון הרוח.
כמו כן, מטעמי בטיחות ונוחות הקפידו לבחור אוהל שניתן לרכוס ולפתוח את דלת הכניסה שלו, ורצוי גם את כיסויי החלונות - גם מתוך האוהל וגם מחוצה לו; ואם יש רק אופציה אחת - עדיף שניתן יהיה לשלוט בפתחים מתוך האוהל, דבר שיקשה על זרים לפתוח את האוהל בזמן שאתם ישנים.
הקמת האוהל ואחסונו: בדקו במה כרוכה הקמת האוהל, כמה זמן היא נמשכת והאם אדם אחד יכול להקימו או שנדרשים שני אנשים. חלק מהיצרנים מציינים במפרט את משך ההקמה של האוהל.
אוהל צד לרכב: זהו למעשה מוצר נפרד שאינו קשור לאוהל הראשי שתבחרו, אבל עשוי להיות שימושי מאוד. מדובר בסוכך המתחבר לגג הרכב ומספק כיסוי נוסף שיכול לשמש לפעילות נוספת ומוצלת לצד האוהל הראשי - לבישול ולהנחת ציוד או סתם לעוד אזור מנוחה.
המחיר לאוהל נע בין כ-120 שקלים לאוהל 2 עונות פשוט לשני אנשים, ממשיך ב-500 ויותר שקלים לאוהל 3 עונות ומטפס ל-3,000 שקלים לאוהל 3 עונות גדול המיועד ל-12 איש.
אחריות לאוהלים היא בדרך כלל לשנה ויש דגמים שנהנים משנתיים ואף שלוש שנות אחריות. לחלק מהאוהלים הפשוטים והזולים לא ניתנת אחריות כלל.