סקירת wisebuy - מצלמה Olympus SP800UZ אולימפוס
- זום גבוה X30
- גודל קומפקטי יחסית
- תפעול קל ונוח
- ממשק בעברית
- איכות בנייה מעולה
- קשיי מיקוד בזום גבוה
- מייצב תמונה לא אפקטיבי
- איכות תמונה מאכזבת בתאורה נמוכה
- זמן סוללה לא מרשים
- אין מצב צילום ידני
לצלמים מתחילים המעוניינים במצלמת אולטרה-זום קטנה, קלה ונוחה, היא עשויה להתאים.
כבר כמה שנים מחזיקה אולימפוס ביתרון על פני חברות אחרות בכל הקשור לגודל הזום. באופן מסורתי היא משלבת במצלמות שלה זום אופטי גדול מהמצוי בשוק וקובעת סטנדרט גם למתחרותיה. ב- SP-800UZ, מצלמת האולטרה-זום מדגמי 2010 שלה, מציגה אולימפוס זום מרשים וחסר תקדים של X30 בטווח של 28-
מלבד הזום המרשים מציגה ה-Olympus SP-800UZ מפרט הכולל חיישן CCD בגודל 1/2.3 אינטש המספק תמונות ברזולוציה של 14 מגה פיקסל, מייצב תמונה כפול, צילום וידיאו HD ומסך בגודל 3 אינטש. בניגוד לקודמותיה אין ב-SP-800UZ עינית אלקטרונית בנוסף למסך.
את התמונות מאחסנת המצלמה על כרטיס זיכרון מסוג SD/SDHC, או על הזיכרון הפנימי הנדיב בנפח של 2GB.
איכות צילום
(35% מהציון הסופי)בצילומים באור יום מציגה המצלמה ביצועים טובים, כצפוי: הטווח הדינמי טוב מהממוצע בקטגוריה והתמונות מפורטות, חדות ונקיות כמעט לחלוטין מרעש דיגיטלי. בתמונות עם ניגודיות גבוהה נתקלנו בהילות סגולות בקו התפר בין האזורים הכהים לבהירים, אך התופעה אינה מורגשת כל עוד לא מתבוננים בתמונה מקרוב ובאופן מדוקדק.
בעוד שתמונות שצילמנו בערכי רגישות שבין 400-800 ISO היו די טובות, הרי שבתנאי תאורה פחות אידיאליים התוצאות מאכזבות למדי. תמונות שצילמנו בתוך הבית היו רוויות בגרעיניות ועם נטייה לגוונים אדמדמים. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד בצילומים בערכי ISO הגבוהים מ-800. מנגנון ניקוי התמונה פוגם גם הוא באיכות התמונה ויוצר מריחות באופן שגרם לנו להתגעגע לרעש הדיגיטלי; גם כשנטרלנו את המנגנון הבחנו בעיבוד מסוים שלטעמנו פגם באיכות התמונה. גם כאן התופעה נסבלת למי שמדפיס בגדלים בינוניים ולא נוהג להתבונן באופן קפדני בתמונות שצילם.
עדשת הזום המפוארת בו מתהדרת ה-Olympus SP-800UZ הותירה בנו רגשות מעורבים. מצד אחד, באור יום ובצילום של אובייקטים מרוחקים קיבלנו תוצאות חדות ומדויקות שמגשימות את הציפיות. מצד שני, מהירות ההתמקדות איטית למדי ובתנאים פחות אידיאליים הבעיה מופיעה כבר מחצי טווח הזום. במצלמה קיימת נורת עזר למיקוד, אך נוכחנו לגלות שהיא אינה אפקטיבית במיוחד ואינה משפרת את מהירות או איכות הפוקוס. ככל שמשתמשים בזום גבוה יותר הופך המיקוד לאיטי יותר ואמין פחות.
המצלמה כוללת אמנם מייצב תמונה כפול, דיגיטלי ואופטי, שאמורים לסייע יחדיו למניעת טשטוש כתוצאה מרעידת היד (הכרחי בזום כה גבוה) – אבל בפועל מייצב התמונה לא מספק את הסחורה; מספר התמונות שיצאו מטושטשות היה גדול בהרבה ממה שציפינו למצוא. לזכותה של האופטיקה ב-Olympus SP-800UZ יש לציין שלא הבחנו בעיוותים משמעותיים לכל אורך טווח הזום – הישג מרשים כשמדובר בזום גדול.
צילום המאקרו איכותי ומרשים מאוד. במצב סופר-מקרו הצלחנו להתקרב עם המצלמה עד למרחק של סנטימטר בודד מהאובייקט, והתמונות שצילמנו יצאו חדות מאוד, ברורות ומפורטות. גם כאן קיים הבדל באיכות התוצאה בין אור יום לצילום בתוך חדר, אך ההבדל פחות משמעותי והתוצאות טובות גם בתנאי תאורה נמוכים.
את הפלאש המובנה יש להרים ידנית על מנת להשתמש בו. העוצמה שלו משביעת רצון והתמונות שצילמנו בעזרתו הפתיעו לטובה. הוא כמעט ולא שורף עצמים קרובים ויחד עם זאת מסוגל להאיר חדר ממוצע באופן אחיד ואפקטיבי. גם בצילומי פורטרט לא נתקלנו באזורים שרופים או בעיניים אדומות.
ה-Olympus SP-800UZ כוללת מספר מצבי צילום: מצב אוטומטי לחלוטין, מצב P המאפשר שינוי חלק מהפרמטרים הבסיסיים (רגישות, איזון לובן, פיצוי חשיפה ועוד), שלל סצנות צילום, מצב Magic המציע פילטרים מיוחדים כמו רישום פחם, עין הדג, פופ ארט (שיוצר תמונה עם רוויית צבע מוגזמת שבשום שלב לא נראתה כמו משהו שכדאי להשתמש בו), ואפקט "חור מנעול" מרשים. כמו כן מציעה המצלמה מצב Beauty שאמור לטפל בפגמי עור, קמטים ופרופורציות הפנים ולגרום למצולם להראות טוב יותר – בפועל, האפקט פשוט מטשטש את פני המצולם וגם זיהוי הפנים לא תמיד מוצלח; בקיצור, אל תוותרו עדיין על הפוטושופ.
מצב הפנורמה מאפשר חיבור של מספר תמונות ליצירת תמונה פנורמית ארוכה. ניתן לעשות זאת בשלושה אופנים: צילום התמונות וחיבורן בנפרד במחשב, צילום אוטומטי - המשתמש מזיז את המצלמה לאורך קו אופקי או אנכי וכאשר המצלמה מזהה את קו החיבור היא מצלמת באופן אוטומטי וצילום פנורמי ידני, זהה לאוטומטי פרט לכך שהמשתמש צריך ללחוץ על כפתור הצילום בכל פעם מחדש.
המצלמה כוללת שפע של סינות מוגדרות מראש, בהן צילום חיות מחמד, רקע מרוכך, ציפורים בטבע, חוף או שלג, מסמכים, מטבח, זיקוקים, שקיעה, דיוקן עצמי, נרות, בתוך הבית, ספורט, דיוקן בלילה, צילום לילה, נוף ודיוקן רגיל.
וידיאו וקול
(15% מהציון הסופי)
איכות הוידיאו מספקת אך לא יוצאת דופן. באור יום התמונה היתה טובה ונקייה מרעש אך לא מאוד מפורטת, ובתוך הבית נתקלנו ברעש דיגיטלי רב וירידה נוספת בפירוט. השמע מוקלט במונו ואיכות הצליל טובה למדי.
אין אפשרות להשתמש בזום האופטי במהלך צילום הוידיאו וחבל – מדובר ביכולת שמצאנו גם במצלמות זולות ופשוטות מזו.
נוחות שימוש
(30% מהציון הסופי)
בניגוד לציפיות ולמרות עדשת הזום הגדולה, Olympus SP-800UZ קטנה ממרבית המקבילות בקטגוריה. גם משקלה סביר,
למרות עדשת הזום הגדולה, המצלמה קטנה ממרבית המקבילות בקטגוריה וגם משקלה סביר. איכות הבניה והחומרים מעולה והיא גם נוחה מאוד לאחיזה בזכות הגריפ הנדיב
משום מה (אולי משיקולי גודל או עלות) החליטה אולימפוס לוותר בדגם זה על העינית ולהסתפק במסך אחורי בלבד. המסך, בגודל 3 אינטש וברזולוציה של 230 אלף פיקסלים מציג איכות ממוצעת והוא בהיר מספיק כדי להתמודד בגבורה עם אור יום.
כמו בחלק מהמצלמות הקומפקטיות החדשות של אולימפוס, גם כאן חלקה האחורי של המצלמה מאוכלס בכמות קטנה יחסית של מקשים: מקש למעבר בין צילום להצגת תמונות, מקש תפריט, מקש מידע (נפרט לגביו מיד), גלגלת המשמשת כמקשי ניווט ומקש לצילום וידיאו מיידי. מצאנו את הסידור הזה נוח, ידידותי וקל ללמידה. עבור צלמים מתחילים מציעה המצלמה מדריך מפורט ואינטראקטיבי בלחיצה על מקש המידע, הכולל טיפים שונים לצילום נכון. התפריטים מאורגנים באופן הגיוני ונגיש, ובחירה בכל אפשרות במצלמה מלווה בהערה ידידותית שמסבירה את תפקוד הפונקציה המבוקשת. ואם לא די בכך, הרי שכל ההסברים והתפריטים השונים מוצגים בשפת הקודש (ובשלל שפות נוספות).
המסך הגדול מציג איכות ממוצעת והוא בהיר מספיק כדי להתמודד בגבורה עם אור יום. חלקה האחורי של המצלמה מאוכלס בכמות קטנה יחסית של מקשים בסידור נוח, ידידותי וקל ללמידה. התפריטים מאורגנים באופן הגיוני ונגיש – ובעברית
חלקה העליון של המצלמה כולל כפתור כיבוי והפעלה, הדק צילום וסביבו חוגת הזום שנעה בקלות. אין כאן בורר מצבי צילום, כמקובל; הוא שולב בצורה נוחה בתוך תפריטי המצלמה ולא חשנו בחסרונו.
בצידה הימני של המצלמה תוכלו למצוא חיבור Mini HDMI באמצעותו תוכלו לחבר את המצלמה לטלוויזיה, וחיבור קנייני למחשב באמצעות כבל USB. סוללת המכשיר וכרטיס הזיכרון ממוקמים תחת מכסה נפתח בחלקה התחתון של המצלמה.
חלקה העליון של המצלמה כולל כפתור כיבוי והפעלה, הדק צילום וסביבו חוגת הזום שנעה בקלות. אין כאן בורר מצבי צילום, כמקובל; הוא שולב בצורה נוחה בתוך תפריטי המצלמה ולא חשנו בחסרונו
ערכת המצלמה כוללת מטען, רצועת נשיאה, כבל AV וכבל USB לחיבור למחשב. למי שמעוניין מציעה אולימפוס בתוספת תשלום נרתיק מקורי המותאם למצלמה זו. מההתנסות שלנו עמו נוכל לספר כי מדובר בתיק אלגנטי, נוח ועמיד שמגן כראוי על המצלמה.
זמן אתחול וזמן מחזור
(10% מהציון הסופי)3 שניות ארוכות עוברות מרגע הלחיצה על כפתור ההפעלה ועד שהמצלמה מוכנה לשימוש. בין צילום לצילום תמתינו זמן סביר בהחלט של 2 שניות. בשימוש בפלאש מתארך מעט זמן ההמתנה לקצת יותר מ-3 שניות בין צילום לצילום, גם בחושך, כאשר הפלאש צריך להיטען במלואו לאחר כל צילום.
צילום הרצף עומד על 0.8 תמונות בשנייה, בהנחה ומצלמים תמונה בגודל מלא, וניתן לצלם ברצף עד 24 תמונות. במידה ותבחרו ברזולוציה נמוכה יותר מגיעה המצלמה לקצב של 7.7 תמונות בשנייה (ברזולוציה של 5 מגה פיקסל), 10.2 תמונות בשנייה (ברזולוציה של 3 מגה פיקסל) ואפילו 15.2 ברזולוציה של 2 מגה פיקסל.
למרות שבסך הכל תפקוד המצלמה די מהיר, ההדלקה האיטית והפוקוס העצל פוגמים מעט בביצועים.
סוללה
(10% מהציון הסופי)הזום העצום של ה-Olympus SP-800UZ מעמיד אתגר לא פשוט עבור סוללת הליתיום שלה, שמגיעה בהספק של 925mAh. מנגנון הזזת האלמנטים בעדשה צורך כוח רב מהסוללה וגם המסך הגדול דורש את שלו. ואכן, טעינה מלאה של הסוללה הספיקה לנו ל-254 תמונות בלבד (כשליש מתוכן עם פלאש), ולמספר סרטוני וידאו קצרצרים – נתון בינוני בלבד למצלמה מסוג זה.