סקירת wisebuy - טלוויזיה Samsung QE65Q9FN סמסונג
- איכות תמונה מעולה
- ממשק נעים לעין
- שלט מתכתי יוקרתי
- החלקת תמונה בעייתית
- תפריט מתסכל
כמו בכל שנה, סמסונג וכל חברה אחרת מבטיחה לנו שהפעם הטלוויזיה היא הטובה ביותר שהיא אי פעם יצרה ושכולנו נוכל ליהנות יותר מאי פעם וכן הלאה. בעוד שטכנית זה תמיד נכון, שכן מכשיר הדגל האחרון שיצא הוא מן הסתם טוב יותר מזה של שנה שעברה, הפעם ראינו שינויים אמיתיים בין דגמי 2018 לאלו של 2017 המתבטאים בעיקר במהירות המעבד. בסקירה זו בדקנו את גרסת ה-65 אינץ' אך סדרת ה-Q9F של 2018 מגיעה גם בגודל 75 אינץ'. דגם זה מציג תמונה ב-4K דרך מערך תאורה אחורי מסוג Full Array כשישנה תמיכה ב-HDR 10. השליטה נעשית דרך שלט רחוק חכם המכיל מיקרופון לטובת שליטה קולית המובנית במערכת.
איכות התמונה
(55% מהציון הסופי)כמו בכל טלוויזיה חדשה גם ב-Q9F ישנה תמיכה ב-HDR. להבדיל מהטלוויזות של LG, כאן אין חיווי על המסך כשזה עובר למצב HDR, אבל אפשר לראות את זה בתוך הגדרות התמונה בתפריט המהיר. לא קריטי, אבל כשאתה משקיע סכום כסף נאה במסך עמוס טכנולוגיות, זה נחמד לראות תזכורת לכל מה ששילמת עליו.
הטווח הדינמי מרשים, בתמונות הבדיקה הקבועות שלנו יש איזור שתמיד לא מואר כראוי בטלוויזיות פשוטות יותר. כאן שמחנו לגלות שהחלק הכהה של התמונה, היכן שפרטים חשובים היו הולכים לאיבוד, נראים כמו שהיינו מצפים שייראו - כלומר לא בריכה של שחור אלא גוונים שונים של שחור ברמות אור שונות וללא עיוותי צבע למיניהם. עם זאת, ראינו לא מעט מקרים שבהם הבהירות הייתה גבוהה מדי והתמונה נשרפה. וודאי תגידו טוב, אז תבטל את מצב HDRּּּ+, והיינו עושים זאת בשמחה, אם לא היינו צריכים ללכת להגדרות > תמונה > הגדרת מומחה ורק משם לבטל. כך או כך, מבין כל מצבי התמונה, זה שמציג את התמונה הטובה ביותר הוא דווקא המצב עם הכי פחות פרמטרים שאפשר לשנות ידנית - HDR+.
QLED מול OLED
ההבדלים המרכזיים ואלו שאתם צריכים להתמקד בהם נובעים מהאופן השונה שבו התמונה מיוצרת במסכי ה-QLED של סמסונג לבין ה-OLED של LG. בעוד שבמסכי ה-OLED כל פיקסל מואר בנפרד - דבר שמאפשר להציג ניגודיות מדויקת לחלוטין ללא זליגת אור, פאנל ה-QLED משתמש במערך צפוף של תאורה אחורית. אותו מערך מאיר או לא מאיר אזור שלם במסך ונכון, לא מדובר באזורי תאורה רחבים כמו שראינו ב-LG SK8500Y בה היה אפשר להבחין בקלות בכל אזור בנפרד, אך עדיין מדובר בהפרדה ברמת הסנטימטרים לעומת רמת הפיקסלים שמציעה LG. המחיר, וכמובן שיש מחיר, הוא שבמסכי OLED יש מריחת צבע בבהירות נמוכה, ונטייה לצריבה של המסך - דבר שיכול להיות סופני למסך טלוויזיה ביתי.
החלקת תמונה
להבדיל משנים קודמות, מחליק התמונה עובד. בסצינות מהירות תנועה היו הפרעות בתמונה שבלטו לעין והפחיתו מחווית הצפייה אבל בסך הכל זה עבד היטב. בכל מקרה דעו שאפשר לשנות את עוצמת מחליק התנועה ואף לבטלו לחלוטין.
איכות השמע
(15% מהציון הסופי)הרמקולים המובנים הפתיעו אותנו לטובה. הסאונד היה יחסית עשיר אך קולות הדמויות לא היו ברורים בווליום שאינו צעקות אימים. אם תבחרו במצב "קול צלול" תקבלו סאונד נטול באסים ועומק אך ברור גם בווליום נמוך כך שאתם צריכים לבחור מה אתם מעדיפים. בכל מקרה, תוכלו לשמוע מוזיקה דרך המסך בלי בעיה, אך זהו לא תחליף למערכת סטריאו סלונית רגילה.
עיצוב ונוחות השימוש
(30% מהציון הסופי)עם תחילת השימוש בטלוויזיה רצינו לאפס אותה, אך פונקציית האיפוס הייתה אפורה, כאילו אנחנו על מצב חנות והאופציה הזו נעולה בפנינו. רק לאחר שבועיים של שימוש הצלחנו לגלות שאופציה זו אכן זמינה, אבל מסיבה כלשהי רק אם אנחנו נמצאים על חיבור HDMI כלשהו ולא באחת האפליקציות. אפשר לטעון שזה בגלל שאנחנו פעילים בתוך תוכנה כלשהי, אך התניה זו לא קיימת באף טלוויזיה שבדקנו.
Smart Things
כדי שתוכלו להשתמש בשירות הבית החכם של סמסונג עליכם להתחבר עם חשבון סמסונג, לאותו חשבון יש סיסמה שאותה יש להקיש בדרך המתישה והמיותרת - דרך השלט הרחוק. שיטה זו כבר חלפה מן העולם עם האפשרות להשתמש בסמארטפון כאמצעי זיהוי שהרי יש סבירות טובה שאם יש לכם חשבון שכזה, אז יש לכם מכשיר סמסונג ואותו חשבון כבר מוגדר בסמארטפון. מה שתסכל אותנו זה שכדי להשתמש בכל המידע שהחשבון מאפשר לך לגשת אליו, אין כל בקשה לסיסמה אחרי הפעם הראשונה, אך כדי להסיר את החשבון יש להקיש את הסיסמה. היות והסרת החשבון לא גורמת לחשיפת מידע כלשהו, אנחנו לא רואים סיבה לדרוש את הסיסמה למעט הרצון של החברה לשמור אותך מחובר.
את התכונות החכמות בדקנו בעזרת שואב האבק הרובוטי של סמסונג - ה-VR7000 החדש שאגב מאוד מאוד מוצלח. דרך הטלוויזיה אפשר לשלוט בו ברמה בסיסית למדי - הפעלה או כיבוי. המטרה של הטלוויזיה היא פחות לנהוג פרטנית במכשיר ויותר להוות מרכז שליטה ביתי. בכך, אם תרכשו את בקרי התריס החשמלי של סמסונג, תוכלו לא רק לפתוח ולסגור את התריס דרך הטלוויזיה, אלא גם להגדיר תרחישים שבהם פעולות מסוימות קורות. כל זה אפשרי גם דרך הסמארטפון אך הטלוויזיה היא ה-Hub הביתי.
התפריט המתסכל
לאורך הבדיקה מצאנו את עצמנו שוב ושוב מתוסכלים מהניווט המפותל בתפריטי ההגדרות השונםי בטלוויזיה. ריבוי השלבים המיותר בתפריט חזר על עצמו כמעט בכל פונקציה. רוצים לשנות משהו בהגדרות? לחצו על בית > לחצו 7(!) פעמים על כפתור ימינה. למה שלא תלחץ על כפתור ההגדרות בשלט אתם שואלים? כי אין כזה. כפתור למצב Ambient לעומת זאת יש.
בגלל שההגדרות קבורות כל כך עמוק פנימה, כל פעם שרצינו לעשות פעולה מזערית כמו לשנות את מצב התמונה, נאלצנו לעצור את התוכן שצפינו בו, פשוט כי זה גרם להפרעה כה ארוכה. עוד לא הבנו מדוע האפליקציות המובילות מופיעות בצד שמאל, ואילו צמוד אליהן כפתור האמביינט המיותר, אחריו עוד אפליקציות, חיפוש ("חיפוש המערכת טוענת" נכתב על המסך אגב) ורק אז מקורות. הרי כל האופציות האלה הן מקורות תוכן ורק האמביינט היא לא. לשאלתכם, כן ניתן לשנות את סדר האפליקציות, לא את סדר הכפתורים הבעייתי שתיארנו.
סמסונג צירפו שלט רחוק אלגנטי ביותר, עשוי מתכת מוברשת בצבע כסף ועליו עשרה כפתורים בלבד ומקשי ניווט. מינימום כפתורים זה בסדר גמור, אך מבחינתנו הכפתור היחידי שחסר בשלט הוא זה שמעלה את תפריט ההגדרות. בגלל אותו מיעוט כפתורים בשלט מצאנו את עצמנו מנווטים הלוך חזור בין תפריטים וזה מוביל לחווית שימוש פחות מהנה. עוד היינו שמחים לראות כפתור Esc, שכן הדרך היחידה לצאת מתוך תפריטי הגדרת הטלוויזיה בזמן שאתם צופים באפליקציה כלשהי, מבלי לצאת מהאפליקציה עצמה זה ללחוץ על כפתור חזור שוב ושוב ושוב עד שתגיעו למסך הראשי.
מצב Ambient
במצב זה הטלוויזיה עוברת למצב חיסכון בחשמל, בכך היא מפחיתה את הבהירות בצורה דרמטית, ומציג תמונה או טקסטורה המכילה או לא מכילה שעון כלשהו. ניתן להתאים בתיאוריה את תצוגת האווירה לצבע הקיר, בכך אם תליתם את הטלוויזיה על הקיר, תוכלו לגרום לה להיראות חלק מהקיר ולא כמלבן שחור שתקוע באמצע הבית.
הבעיה המרכזית בטכניקה הזו נובעת מהעובדה שהקיר בבית הוא לרוב לא משהו שמואר באופן אחיד כל היום. בכך אם החלון פתוח, נכנסת יותר שמש צהובה, אם התאורה בבית פועלת אז הגוון שלה שונה, ואם יש לכם תאורת אווירה כלשהי גם היא יכולה להיות בגוון מעט שונה. בסופו של דבר, כל הגדרה שתעשו מתישהו לא תהייה טובה והאפקט יעלם. כמו כן, לא מצאנו הרבה טעם בלהשאיר את הטלוויזיה פועלת כדי לתפקד כשעון בבהירות נמוכה.
תלויה כמו תמונה
אחד החידושים שראינו כבר בתערוכת CES 2017 היה הרחקת המסך מהחיבורים, כשישנו סיב אופטי בודד המחובר למסך כך שניתן לתלות אותו על הקיר ולהעלים את הכבל בקלות, כשכל החיבורים כולל החשמל נמצאים עד 27 מטר מהמסך.
אותה קופסה מרוחקת גדולה בצורה לא פרופורציונאלית לכמות החיבורים שבה, ולא הרוחב הוא מה שמדאיג אותנו אלא הגובה והעומק, שכן אלו מנפחים אותה כך שהיא לא כל כך קלה להסתרה כפי שהיינו רוצים. על הקופסה תמצאו 3 יציאות USB, ארבע HDMI, חיבור רשת, יציאה אופטית חיבור לכבלים, חריץ לכרטיס חכם לשידורי לווין אם אלו יאופשרו על ידי יס מתישהו, וכמובן עידן +. בדגם זה אין חיבור לאוזניות חוטיות וזה הגיוני, היות וקופסת החיבורים אמורה להיות במקום נסתר ולא נגיש. כן יש תמיכה באוזניות או רמקולי בלוטות' בצורה מובנית.
עד כה הקופסה נראתה פחות או יותר פרקטית, אך להבנתנו כל הרעיון הוא להוציא את החוטים מהטלוויזיה ולהפוך אותה לדקה לחלוטין כך שהיא מוטמעת בקיר - שזה חלק מהקונספט של האמביינט. אך עובי הטלוויזיה יותר משני סנטימטר שזה עובי שלא ראינו כבר הרבה מאוד זמן בטלוויזיות ברמה הזאת, כך שלא כל כך הבנו מה הרעיון בזה שכל החיבורים חיצוניים.
Steam link - משחקים מרחוק
בין כל האפליקציות הרגילות שאתם מכירים לטלוויזיות חכמות, יש כאן תמיכה בתוכנה מעניינת בשם Steam Link המאפשרת להתחבר מרחוק אל המחשב הנייח שבו המשחקים מותקנים, ולהזרים את המשחק ישירות לטלוויזיה. בכך, אין צורך לרכוש קונסולת משחק כדי לשחק על המסך הגדול. אגב, דרך אותו ממשק, אפשר להפעיל כל דבר ישירות מהמחשב, כולל סרטים או סתם את האינטרנט.
גם בחיבור המהיר ביותר, עדיין יש עיכוב של כ-70 מילישניות בין הפעולה לבין התגובה של המחשב המרוחק, כך שאלופי הפורטנייט לא תהיו פה, אבל זה נחמד בכל מקרה. קחו בחשבון שזוהי לא אפליקציה בלעדית של סמסונג, אך עד כה לא ראינו אותה אצל המתחרים הבולטים.
שמחנו לראות שיש כאן תמיכה במצב משחקים המיועד לכל שחקני הקונסולות או לאלו שמחברים את המחשב לטלוויזיה כדי לשחק על המסך הגדול. חלק מהתמיכה לא רק מקצרת את זמן התגובה של המסך אלא מפעילה את התמיכה ב-Free Sync - טכנולוגיה שמאפשרת לרענן את כל המסך בו זמנית ולא בסריקה מלמעלה. המשמעות היא שאין אפקט קריעה של התמונה כך שהיא מוצגת בצורה תקינה, לא משנה כמה מהר אתם מזיזים את הדמות במשחק.