לפני שנגע בתפעול ונוחות השימוש, נתחיל מכמה נתונים טכניים: נפח מכל הפולים הנשלף עומד על 200 גרם, מכל המים מציע קיבולת של 1.5 ליטר ולחץ המשאבה הוא 15bar. המכונה פועלת בהספק 1300W. מלבד המכונה, במארז קיבלנו דוחסן נירוסטה ובסיס ייעודי עבורו, מברשת ניקוי ומחט לניקוי צינורית פיית הקיטור, כד נירוסטה עבור חלב, נייר בוחן למדידת קשיות המים, חומר לניקוי אבנית וכמקובל במכונות הכוללות טוחן מובנה, מסנן קפה (ידית חליטה), אביזר מדידה ודחיסה וכן שני מסננים, אחד לספל בודד והשני לשני ספלים.
באשר למידות המכונה, גובהה 40 ס"מ, עומקה 63 ס"מ, רוחבה 27 ס"מ ומשקלה 8.8 ק"ג – כלומר די מגושמת במידותיה ובטח שלא תשתלב במטבח קטן או כזה שמתיימר להיות קומפקטי, לא שהיא כיוונה לשם מלכתחילה, אבל קחו זאת בחשבון. משקלה הגבוה גם לא הופך אותה למכונה שתוכלו לאחסן במקום אחר בתום שימוש, כלומר היכן שתבחרו למקם את ה-EC9155.MB על שיש המטבח, היא שם כדי להישאר. אמנם מדובר בנושאי טעם וריח, אבל לטעמנו המכונה יפיפייה למראה והנירוסטה מחמיאה למראה המקצועי והמוקפד של ה-EC9155.MB, מעבר לכך שלא היה אורח שעבר לידה ולא התעמק בה כמה שניות טובות. היא מנקרת עיניים ומרשימה חזותית, אך גם דורשת מעת לעת ניגובים כדי למנוע מטביעות אצבעות סוררות להישאר שם בתום כל תפעול.
אוסף הכפתורים בלוח הבקרה של ה-EC9155.MB עלול לאיים על משתמשים לא מנוסים ונפתח באמת המרה: אין כאן אף שגרת "שגר ושכח" ואף לחיצה על כפתור בודד תביא ליצירת הקפה המועדף עליכם. כאן נאלצים קצת "לעבוד" כדי לקבל את מנת הקפאין האהובה שלכם – אך הוגן גם להגיד שאחרי יום-יומיים הפעולה הופכת לשגרתית ואורכת הרבה פחות זמן אחרי שמתרגלים לעניין. בלוח הבקרה יחכו כמה וכמה חיווי תאורה ומקשים טיפוסיים כמו בורר הכנת ספל אחד או שניים, כפתור OK ובחירת טמפ' וכמובן כפתור הוצאת קיטור ייעודי עבור הקצפת חלב. שתי חוגות שולבו גם בלוח, השמאלית לבחירת כמות הקפה לטחינה, בין 10-40 מ"ג והחוגה הימינית מיועדת לבחירת סוג המשקה, בין אספרסו, אמריקנו, מים רותחים עבור הכנת תה למשל או ניקוי אבנית.
איך זה עובד? ראשית בוחרים את המסנן הרצוי (בהתאם לגודל המנה המבוקשת) ומתקינים אותו על ידית החליטה. לאחר מכן מכניסים את אביזר המדידה ודחיסה על ידית החליטה, המשרת כמעין מתאם להכנסת הידית לפתח מטחנת הקפה. בדחיפת הידית קדימה, קפה מתחיל להיטחן אל מחזיק מסנן הקפה. בתום התהליך, שולפים החוצה את ידית החליטה ובעזרת דוחס הקפה, דוחקים מטה את שאריות הקפה. כשמסיימים, מעבירים את ידית החליטה לפיית מזיגת הקפה ושם בוחרים את המשקה המועדף, אספרסו או אמריקנו. אגב, כמות הקפה לטחינה תשפיע על מידת זרימה הקפה אל הכוס; גילינו שככל שכמות הקפה הייתה גבוהה, כך מלאכת הכנת הקפה התארכה.
ואם כל זה נשמע לכם כמו מלאכה שלא נגמרת, אתם לא טועים. כאמור, מכונת האספרסו שלפנינו לא מיועדת לקצרים בזמן בבוקר או למשתמשים שאין להם סבלנות להתעסק עם יותר מדי צעדים רק בשביל מנת אמריקנו זריזה. הוגן להדגיש את מה שכבר נאמר: ה-EC9155.MB בבירור מכוונת למשתמש המתקדם, זה שמוכן להתאמץ בשביל מנה קפה שהרגע נטחנה כדי להשיג את המשקה המעורר המושלם שלו. החדשות הטובות? עם המכונה שלפנינו אפשר להשיג את חתימת הטעם האישי שלכם ובכל הנוגע להכנת קפה, אוסף התכונות הנדיב כאן אמור למצוא את הטעם שיקלע להעדפתכם.
למכונה 2 גופי חימום נפרדים, אחד להכנת קפה ואחד למקציף. האם זה אומר שאפשר להכין קפה תוך כדי הקצפת חלב? לא, כי במכונה שלפנינו שולבה רק משאבה אחת. היתרון מתבטא בעיקר בהמתנה הקצרה-מאוד מסיום הקפה ועד להקצפת החלב והוגן אפילו לומר שהיא בקושי קיימת; ברגע שסיימנו את מזיגת האספרסו, תוך שניות ספורות הצלחנו להקציף את החלב שנמזג מבעוד מועד לכד הנירוסטה. נחמד.
ויש גם רעשים שאי-אפשר שלא להתייחס אליהם. ה-EC9155 קולנית במיוחד ולא משנה איזה תהליך תיעדנו, בין אם זו טחינת הקפה, מלאכת המזיגת או הקצפת החלב, המכונה מקפידה להפיק רעשי מכונה רועמים שנעים סביבות 70-80dB, שמקבילים לרעשים של שואב אבק אלחוטי, לצורך ההמחשה. זה אולי לא נורא בבית ריק או בתוך חדר ישיבות אטום, אבל במרחבי עבודה משותפים או בבית עם בני משפחה שנרדמו מוקדם, זה עלול להיות טורדני ומגביל בשימושיות.
עוברים לתחזוקה וניקיון, מנקודות התורפה הברורות במכשיר. זה שמכונת קפה טוחנת הוא עניין מסרבל ומלכלך זה לא חדש, אלא שלצערנו ב-Delonghi לא מביאים בשורה חגיגית ועדיין תצטרכו לנקות הרבה את הסביבה אחרי הכנת הקפה שלכם, בין אם זה אספרסו ובטח ובטח אם זה קפוצ'ינו. זה מתחיל בשאריות רסיסי הקפה שהרגע נטחנו ונפלטו ממסנן הקפה אל שיש המטבח, ממשיך לדוחס שמקפיד להשאיר אחריו עקבות של פולי קפה מרוסקים וממשיך בניקיון תמידי של פיית הקיטור בכל פעם שתבקשו להקציף חלב. נכון שמתרגלים אל תחזוקת המכשיר השוטפת – אבל היא רחוקה מאוד מתחזוקת הניקיון האפסית שדורשות מכונות אספרסו קומפקטיות, קחו זאת בחשבון.
באשר לניקיון חיצוני של המכונה ושאר האביזרים הנלווים, חיטוט בחוברת ההוראות מגלה שהיצרנית אוסרת על הכנסת חלקים במדיח ומניסיון שלנו, עדיף גם להימנע משימוש בחומרי ניקוי מאכלים או כאלה שעלולים לשחוק את ציפוי הנירוסטה. את גוף המכשיר הקפדנו לנגב מעת לעת עם מטלית לחה – וזה לחלוטין הספיק כדי שתיראה נוצצת ומסובבת ראשים. במארז קיבלנו צמד כלי ניקוי; מברשת ארוכה ומחט לניקוי צינורית פיית הקיטור והשימוש בהן מצומצם ובסיסי למדי.
הלחץ ברוב המכונות הוא לפחות 14 בר (BAR). מדובר למעשה בלחץ המשאבה ולא בלחץ המוצא של המים המיועדים לחליטת הקפה, שבכל מקרה אמור לרדת ל-9-8 בר. לחץ גבוה יותר גורם לחריכת הקפה ופוגם באיכותו. כך שאין צורך להתרשם מהנתונים הגבוהים שעליהם מצהירים היצרנים השונים.
ההספק של המכונה מתייחס למעשה להספק של גוף החימום שמחמם את המים. ההספק נמדד בוואטים. ככל שהספקה החשמלי של המכונה גבוה יותר זמן הגעת המים לטמפרטורה הרצויה יהיה מהיר יותר, הן לחימום המים המיועדים להכנת הקפה והן לצורך הפקת הקיטור להקצפת החלב. מומלץ הספק של 1000 ואט ויותר.
במכונות הידניות/חצי אוטומטיות המשתמש צריך לדחוס את הקפה הטחון בעזרת דוחסן ייעודי, שבדרך כלל נרכש בנפרד או מצורף למכונה. בחלק מהמכונות מותקן דוחסן מובנה שעשוי להקל על פעולת הדחיסה. חובב קפה ששואב הנאה מדחיסת הקפה באמצעות דוחסן נפרד שנבחר בקפידה, בוודאי יעדיף לוותר על דוחסן מובנה.