קונסולות המשחק הפכו בשנים האחרונות להיות מרכז הבידור הביתי שמקומו בסלון המשפחתי. התחרות בענף הצטמצמה משמעותית, אבל הבחירה בין המוצרים הקיימים קשה יותר מאי פעם. שנת 2020 הביאה אלינו את הדור הבא של קונסולות המשחק - זאת כשבע שנים לאחר ההשקה הראשונית של הדורות הקודמים.
החברות המשתתפות בקרב על המקום בסלון שלכם הן בעיקר מייקרוסופט עם קונסולות ה- Xbox שלה וסדרות Series X ו-Series S החדשות, סוני עם מכשיר ה-PlayStation 5 ונינטנדו שבחרה לתת פתרונות לאלו שרוצים לקחת את המשחקים שלהם גם מחוץ לבית.
אם לפני 20 שנה הייתם מוצאים עשרות קונסולות שונות על המדף בחנות המחשבים הקרובה לביתכם, היום המצב שונה. בסקירה ההיסטורית של קונסולות המשחק בויקיפדיה רואים איך התנהג השוק לאורך השנים - בשנים הראשונות הייתה פריחה של חברות כאשר כל אחת ניסתה לבלוט בדרכה שלה. חברות כמו אטארי, סגה ורבות אחרות בלטו בשוק שכלל עשרות קונסולות שונות. היום? 3 חברות בלבד חולשות על השוק העולמי - סוני, מייקרוסופט ונינטנדו. הצמצום נובע בעיקר מהיכולות של כל חברה ומשיתופי פעולה אסטרטגיים שכל אחת בחרה לעצמה.
בתמונה: Xbox Series S
סוני ומייקרוסופט, השחקניות המשמעותיות ביותר בשוק קונסולות המשחק לסלון הביתי, השיקו בסוף שנת 2020 את הדור החדש והאחרון לקונסולות המשחק החדשות והמתקדמות ביותר בפיתוחן.
מיקרוסופט עשתה זאת עם דגמי ה-Xbox Series X (הדגם העוצמתי ביותר) ו-Xbox Series S. צמד הקונסולות מגיעות עם מעבד AMD Zen 2 הכוללת 8 ליבות עיבוד ומיוצר בהליך 7nm מתקדם, זאת לצד כרטיס מסך ייעודי מסדרת AMD RDNA 2 (דגם ה-Seriex S מגיע עם ליבוד עיבוד ו-GPU בתדר ליבה מעט יותר נמוך וחלש).
ה-Xbox Series X, זהו הדגם העוצמתי ביותר בסדרת הקונסולות של מיקרוסופט, תומך בגיימינג ברזולוציית 4K UHD ובקצב שנע בין 60 ל-120 פריימים לשנייה, כולל 16GB RAM, כולל כונן דיסקים ומגיע עם זיכרון אחסון בסך 1TB מסוג SSD. מחירו בישראל עומד על כ-2,200 שקלים.
בתמונה: Xbox Series X
ה-Xbox Series S - הדגם הצנוע והחלש יותר מבין שתי קונסולות המשחק החדשות של מיקרוסופט, מגיע עם תמיכה בגיימינג ברזולוציה של עד 2K Quad HD. הוא כולל 10GB RAM, מאפשר גיימינג בקצב רענון מסך של עד 120 הרץ, כולל 512GB של זיכרון אחסון פנימי ולא מגיע עם כונן דיסקים - אלא תומך בהורדת משחקים בלבד. מחירו המומלץ לצרכן עומד על כ-1,350 שקלים.
סוני ממשיכה עם קו המוצרים המצליח שלה, והשיקה גם היא את הדור הנוכחי - Playstation 5, ממש לקראת סוף שנת 2020. בניגוד למיקרוסופט, דואגת החברה להשיק דגם אחד ועוצמתי במיוחד, הפלייסטיישן 5, ללא גרסה קטנה וצנומה יותר מבחינה פיזית או מבחינת ביצועים.
ה-Playstation 5 מגיע לשוק בשתי וריאציות - האחת עם כונן דיסקים והאחת ללא (Playstation 5 ו-Playstation 5 Digital Edition), שתיהן מציעות מפרט זהה לחלוטין. הקונסולה מגיעה עם מעבד AMD Ryzen Zen 2 בעל 8 ליבות עיבוד, כרטיס מסך (GPU) מסוג Radeon RDNA 2.
הפלייסטיישן 5 תומכת בגיימינג 4K UHD, בקצב רענון של עד 120 הרץ, כוללת 1TB של זיכרון SSD ומגיעה עם 16GB RAM מסוג GDDR6. קונסולת ה-Playstation 5 בגרסה הרגילה עם כונן הדיסקים מתומחרת במחיר מומלץ של כ-2,499 שקלים; והגרסה הדיגיטלית שמכונה Playstation 5 Digital Edition מתומחרת במחיר מומלץ של 1,999 שקלים.
נינטנדו בחרה לתת פתרונות גם לגיימרים ה"ניידים" וגם למשתמשים הביתיים. דגם הנינטנדו 3DS הנייד הושק בשנת 2011 ומכר מעל 72 מליון יחידות ברחבי העולם. ב-2017 הגיע הדור החדש שהחליף את קונסולת ה-Wii וענה לשם SWITCH. קונסולה זו מהווה הכלאה בין קונסולה ניידת לביתית בזכות הסוללה המובנית והמבנה הייחודי שמגיע עם שלטי ה-Joy-Con שמתאימים לשתי המטרות. ה-Switch נמכרת בזאפ במחיר של כ- 1,350 שקלים.
חילוקי דעות נוספים אפשר למצוא מחלקת בקרי המשחק - השלטים.
שלטי הפלייסטיישן זכו לא פעם בתואר "הנוחים ביותר" וזאת בזכות מבנה שהצליח להיות הממוצע המושלם עבור מרבית השחקנים, אבל רבים אחרים טוענים בתוקף ששלטי האקסבוקס נוחים ללא תחרות. השלטים בדור החדש של סוני נקראים DualShock 5 והם כמובן אלחוטיים וכוללים את הרטט המפורסם שמעניק חוויית שימוש נפלאה ופידבק בזמן אמת מהמשחק. מבנה השלטים השתנה משמעותית בין הדור הרביעי לחמישי, והוא כולל מבנה משודרג וקווי עיצוב לבנים.
שלטי ה-Xbox דומים במבניהם לאלו של סוני, אך נראים מעט שונה. במקום לחצני הצורות כמו בפלייסטיישן - קובייה, X, משולש ועיגול, מייקרוסופט בחרו באותיות - A, B, X, Y. המבנה הכללי "שמן" יותר שלטענת רבים נוח יותר לאורך זמן, והוחלף המיקום של אחד הג'ויסטיקים עם החצים. הנוחות הכללית דומה מאוד ותספק את מרבית המשתמשים בלי חשש. החיסרון העיקרי בשלטים של מייקרוסופט - הם מגיעים עם סוללות AA מיושנות שצריך להחליף, לעומת השלטים הנטענים של סוני.
שלטי ה-Switch הם השונים מהשלושה - ככאלו שמיועדים לניידות הם קטנים במיוחד ומתאימים לכף היד. כמו כן הם קלים במיוחד, עובדה חשובה שכן בחלק גדול מהמשחקים השליטה נעשית באמצעות תנועה והמשקל הופך להיות פקטור חשוב.
השיקול אולי המשמעותי ביותר בבחירת קונסולת משחק הוא כמות וסוג המשחקים. יצרניות הקונסולות נלחמות בסתר להשיג כותרי משחק משמעותיים בבלעדיות, כאלו שקורצים לקהל הרחב ולפעמים הדבר מכריע את רכישת הקונסולה. רוב המשחקים מתאימים לפלייסטיישן ולאקסבוקס אך עדיין יש פער גדול בכמות המשחקים בין היצרניות.
כניסה זריזה לאתרי החנויות של החברות מגלה כי לפלייסטיישן יש כמעט 9,000 משחקים מתאימים לעומת 1,350 בלבד בחנות המשחקים של מייקרוסופט. נינטנדו, שידועה גם בזכות משחקי המריו והפוקימון נמצאת לא רחוק אחרי סוני - בחנות שלה יש כ-7,100 משחקים.
אם נחפש הבדלים נראה שנינטנדו בחרו להתמקד במשחקים "קלים" יותר, כאלו שמתאימים לניידות ושדורשים כוח עיבוד נמוך יותר. בגלל היכולות הטכניות של מכשירי האקסבוקס והפלייסטיישן ניתן מצוא כותרים שדורשים משאבי מערכת כבדים מאוד וכמובן חיבור קבוע לחשמל. אם אתם חובבים משחקי מלחמה "כבדים" כנראה שהבחירה שלכם תתמקד בסוני או מייקרוסופט.
במידה ויש משחקים ספציפיים שאתם יודעים שתרצו, מומלץ להדוק בחנויות המשחקים של החברות מראש כדי לא להתאכזב ולגלות שהמשחקים לא תומכים במכשיר שבחרתם..
בעולם הגיימינג לא קריטי, אבל חשוב לקנות את הקונסולה שתתאים לתקן המודרני ביותר. גם סוני עם קונסולת ה-Playstation 5 וגם מיקרוסופט עם ה-Xbox Series X תומכים בגיימינג 4K UHD בקצב רענון מרשים של עד 120 הרץ. לעומתן, נינטנדו לא באה להתחרות ביכולות הגרפיות ובמפרטים הטכניים המרשימים.
אפילו המסך הנייד שמגיע עם הקונסולה תומך ברזולוציה של 720P בלבד - נמוך יותר מסמארטפון ממוצע, אך הרזולוציה הנתמכת בחיבור לטלוויזיה הינה 1080P. נינטנדו פונה לחוויית המשחק יותר מאשר האיכות והנראות. המשחקים שלה אינם מבוססים על גראפיקה עשירה אלא על החווייה הקלילה שהם מספקים לכן הרזולוציה משחקת תפקיד פחות חשוב פה.
אם נציב את המפרטים הטכניים של סוני ומייקרוסופט אפשר לראות די מהר ששניהם מציעים נתונים יבשים די דומים, ועל הנייר יכולותיהם הטכניות כמעט זהות, ועיקר הדגש בבחירת הקונסולה יגיע בנוחות הבקר, חווית המשתמש ממערכת ההפעלה והתמיכה במשחקים.
במדריך זה הבאנו עבורכם את ההבדלים שתיתקלו בהם ברגע שתתחילו לחפש את הקונסולה הבאה שלכם. לכל אחד יש שיקולים שונים לכן חשוב להבין איזה מכשיר יעשה אתכם מאושרים יותר. אם קונסולות המשחק הן חלק משמעותי בחיים שלכם, אולי תמצאו מתחת לטלוויזיה יותר מקופסה אחת בעתיד הקרוב.