בדומה לעכברים "רגילים", עכברי גיימינג זמינים בשני סוגי תקשורת: חוטית, כלומר בכבל USB שמתחבר ישירות למחשב או אלחוטית, באמצעות תקשורת בלוטות' או מקלט בתדר 2.4GHz המכונה גם "דונגל"/"dongle", שנחשב לתקשורת האלחוטית היותר-יציבה ומהירה מבין השניים. הבחירה בין עכבר חוטי או אלחוטי תלויה בשני גורמים: תדירות השימוש שלכם בעכבר ותנועתיות העכבר שמושפעת מכך.
נתחיל מנושא תדירות השימוש: עכבר חוטי מטבעו לא דורש מעקב אחרי הסוללה וכל עוד הוא מחובר אל יציאת ה-USB במחשב שלכם, לא תצטרכו לחשוש שהעכבר יפסיק לעבוד במפתיע במהלך סשן נמרץ. בזמן שעכברים חוטיים יהיו תמיד זולים יותר מגרסתם האלחוטית, יש להם שני חסרונות מרכזיים שקשורים לכבל עצמו:
לעכברים אלחוטיים מן סתם אין את שני החסרונות האלה, אבל עדיין סובלים משתי מגרעות אחרות:
רוב המשתמשים אוחזים בעכבר באחד משלושה סגנונות אחיזה:
מטבע הדברים נמליץ לחפש עכבר שצורת גופו ממלאת את הצורך של המנח הטבעי האישי שלכם. אל תאלצו את עצמכם להתאקלם אל עכבר קיים, גם אם יש לו המון יתרונות אחרים – בעיקר כי התאמה לא נאותה עלולה במקרה הטוב לתחושה לא נינוחה ובמקרה הרע, לעורר דלקות פרקים ושאר נזקים בריאותיים שמתגלים אחרי שימוש ממושך שאינו תואם למנח היד הטבעי שלכם.
מי שהמציא את הפתגם "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" לא ראה כמה יפיפיים עכברי גיימינג מסוגלים להיות וכמה המראה של עכבר מסוים יכול להשפיע על ההחלטה האם לרכוש אותו או לא. בדר"כ עכברי גיימינג זוכים לטיפול קוסמטי מושקע יותר מאחיו ה"משרדיים", בין אם זה עיצוב גוף חד ו"קרבי", אלמנטים מטאליים או גימור מט שאינו מתעד טביעות אצבע. בעניין זה נוסיף דווקא אזהרה: אל תתפתו לרכוש עכברים שנראים יותר טוב מהפרקטיות שלהם. יצרניות נוטות לנצל את החולשה שלנו לעכברים מנצנצים ולא פעם גילינו שהקשר בין נראות העכבר לביצועיו מקריים בהחלט.
גם לאיכות הבנייה יש חשיבות לא מעטה. אל עכברי גיימינג נהוג לצרף כבל שזור בד, שנחשב לעמיד ותנועתי יותר מכבל בציפוי פלסטיק, כלומר הכבל הסטנדרטי שאנחנו מכירים. יהיו גם יצרניות שיבטיחו מתגים מכניים המציעים אורך חיים של מיליוני קליקים, רגליים "גולשות" שאמורים לספק תנועתיות משופרת ויש גם חברות שמוסיפות למארז מקשים נוספים להחלפה, בין אם זה רזרבות של המקשים הקיימים ובין אם זה תצורת מקש אחרת לשימושים שונים.
בשוק הגיימינג תוכלו למצוא עכברים ששוקלים 40-50 גרם (ואפילו פחות מכך), לצד עכברים ששוקלים 120-140 גרם, כלומר פער של פי 3 בין שני הסוגים. מטבע הדברים, עכברים בעלי משקל נמוך כמעט תמיד גם קטנים בגודלם – ולהפך. ככלל, משקל העכבר הוא תוצר מן הסתם של מידותיו והרכב תכונותיו. שלא במפתיע מדי, עכברים קלים נהנים מתנועת גוף זריזה ומשוחררת, בזמן שעכברים כבדים יתבעו יותר התנגדות מצד כף היד של השחקן.
זה אולי לא נשמע דרמטי כשמדובר ב-50 גרם לעומת 120 גרם לצורך הדוגמה, אבל אחרי סשן גיימינג בן כמה שעות עם עכבר כבד, תגלו שזיכרון השריר שלכם עובד שעות נוספות כדי להקטין את הרגישות בניסיון לשחק עם עכבר קל משקל.
עכבר סטנדרטי ממוצע מורכב מצמד מקשים ראשיים, גלגלת ביניהם ולפעמים גם צמד מקשי צד יצטרף למערך הלחצנים. עכברי גיימינג יהיו כמעט תמיד שונים בנוף: רובם יציעו צמד מקשי צד, לצד מקש DPI ייעודי שיאפשר להחליף רמת דיוק בזריזות, אולי גם מקש Sniper עבור משימת דיוק נקודתית ולפעמים גם מקש Profile ישולב, כדי שתוכלו לעבור ברגע בין פרופילים שהוגדרו מראש. שימו לב שגם הגלגלת עשויה להשתנות; לעומת הגלגלת המדורגת שכולנו מכירים, חלק מהעכברים כוללים מקש מיוחד שיהפוך את אופייה למשוחרר ונגלל ללא הדרגה, בתצורה שמכונה לרוב "free spinning".
כיאה לתרבות הגיימינג הנוצצת, אל הרבה עכברי גיימינג מתלווה תאורה מנצנצת, שמכונה גם RGB, כשם עושר הגוונים שמודל הצבע RGB (המייצגים Red, Green, Blue) מסוגל לייצר. צפו למצוא עכברים מכל הסוגים: המינימליסטיים ישלבו תאורה רק בגלגלת או מאחורי לוגו היצרנית המוטבע בחלק האחורי של העכבר – ובצד השני של המשוואה תוכלו למצוא עכברים זעקניים שיוארו ב-4-5 נקודות RGB שונות ועצמאיות, כלומר ניתן לשלוט על כל אחת בנפרד.
אגב שליטה, עכברים הכוללים תאורת RGB כמעט תמיד יציעו תוכנה מבית היצרנית שדרכה ניתן לשלוט על אותה תאורה. במקרים הצנועים תוכלו להחליף רק בין כמה גוונים בודדים ובמקרים המפותחים, תוכלו לשלוט על כל חלק תאורה בנפרד, לבחור באנימציות תנועה מובנות ואפילו לצמד בין סצנות תאורה למשחקים שונים שיתחלפו אוטומטית.
עכברי גיימינג ממותגים לרוב ניתנים להתאמה אישית על ידי תוכנה ייעודית מבית היצרנית; לעכברי Razer יש את Synapse, ל-Logitech יש את G HUB, ל-SteelSeries יש את GG והרשימה ארוכה. חשוב לדעת שלא כל התוכנות שוות בתכונותיהן; יש כאלה שיאפשרו רק לשנות את רמת הדיוק (dpi) של העכבר – ויהיו תוכנות שיאפשרו מיפוי מלא של כל מקשי העכבר, הקלטת פקודות מאקרו, שיוך תצורת מקשים לכל משחק, שמירה לפרופילים ואחסון כל ההעדפות בזיכרון הפנימי של העכבר. נמליץ רק לא להסתנוור מהיצע תכונות מופרז שמבטיחות היצרניות: החוכמה היא לבחור בעכבר עם התכונות המתקדמות שעונה על הצרכים הספציפיים שלכם.