סקירת wisebuy - שרת NAS Synology DS420+
- מבחר אפליקציות נדיב
- אפשרויות גיבוי מרובות
- ממשק מפותח ונוח למשתמש
- פתרון אחסון משתלם לטווח ארוך
- תמיכה במהירות 1GbE בלבד
- דורש השקעה ראשונית גבוהה
מכשיר ה-+NAS DS420 מבית Synology, אחיו הכמעט תאום של ה-DS920+ שבדקנו, מציע מערכת אחסון רשתי ומתאים לשימושים עסקיים, מקצועיים וביתיים. למערכת מעבד Intel Celeron J4025, זיכרון RAM בסך 2GB מסוג DDR4, תמיכה ב-4 כוננים בנפח כולל של עד 64TB ותמיכה ב-RAID. תכונות נוספות: ממשק משתמש מבוסס Web, חנות שירותים רחבה וניהול מתקדם של שיתוף קבצים.
התקנה ותפעול
(40% מהציון הסופי)טיפה רקע: מאז ומתמיד גוגל הציעה העלאה ואחסון בלתי מוגבל של תמונות וסרטונים לשירות הענן הפופולרי שלה Google Photos – עד התאריך 1.6.21, שמאותו יום החלה ענקית החיפוש להגביל את המשתמשים: מעתה כל תוכן שתעלו לשירות הענן שלה, יגרע מנפח האחסון של חשבון הגוגל שלכם. רוצים להמשיך לגבות? רכשו חבילת אחסון מתאימה עבורכם. המהלך הדרמטי גרם לחיפוש אלטרנטיבות המוני ול-Google Photos יש לא מעט מתחרות, ביניהן OneDrive של מיקרוסופטiDrive, Dropbox , Apple Photos עבור משתמשי חברת התפוח ודומיהן. במקביל, עוד שוק שפרח לאחרונה הם שרתי ה-NAS, כוננים קשיחים מבוססי רשת שמאפשרים למשתמשים פרטיים ועסקיים להקים ענן משלהם. על רגל אחת, היתרונות הברורים מאליהם הם היעדר תלות בשירותי צד ג' הדורשים תשלום חודשי וכן פרטיות מקסימלית, שכן הקבצים שלכם בחזקתכם בלבד ולא משותפים עם לכו-תדעו-אילו-חברות. החסרונות? אין הגנה מפני גניבה פיזית או נזק של השרת עצמו ובנוסף, עלות המוצר הבסיס ותוספיו גבוהה למדי, חד-פעמית ככל שתהיה.




נוחות השימוש
(60% מהציון הסופי)מראהו של ה-+DS420 משמים למדי ואל תחפשו בשרתי אחסון את מודל היופי: יש כאן קוביית פלסטיק שחורה ודי סימטרית עם צמד מאוורים מגושמים בקוטר 9.2 ס"מ מאחור שמשאירים את המערכת קרירה. ספק הכוח אינו מובנה כאן, אלא חיצוני בצורת בלטה שחורה ומגושמת למדי. אל הכוננים ניגשים באמצעות פתיחת מנעול שמונע שליפה לא מבוקרת שלהם. עוברים לחיבורים וחיווים וה-+NAS DS420 רווי בהם אז תנשמו עמוק: 5 נורות חיווי זמינות מול המשתמש, העליונה ביותר מעידה על הסטטוס הנוכחי והרביעייה שאחריו מעידות על סטטוס כל כונן בנפרד. כניסת USB 3.0 ממוקמת ממש מתחתיהם ולבסוף מקש ההפעלה/כיבוי של מערכת האחסון. מאחור צמד כניסות 1GbE RJ-45, כניסת USB 3.0 נוספת וכניסה למחבר ספק הכוח. בקצה השני חריץ Kensington להגנה מפני גניבה פיזית.

במעמד ההתקנה הראשונית המערכת שאלה אותנו כיצד לנהל את הגיבוי. בקונסטלציית הכוננים שלנו (זוג כוננים 4TB ועוד זוג כוננים 2TB), מערכת ה-SHR התגלתה בחוזקתה וניצול המידע המקסימלי מדהים: 4TB הוחזקו כגיבוי על ידי המערכת, בזמן שתחת תקן RAID5 נדרשו כ-6TB לאותה מטרה.
ממשק ה-DSM של היצרנית מציע עושר תוכנות בלתי רגיל, כזה שהופך את השרת למערכת הפעלה עצמאית שמשוחחת ומשתפת פעולה נהדר עם כל העזרים שלה. נעבור על כמה תוכנות שמצאנו בהם את הפונקציונליות המגוונת ביותר מחוויית השימוש שלנו:
עבורנו משימת גיבוי התמונות הייתה החשובה ביותר: אחרי איסוף אינספור שנים של תיעוד זיכרונות ותקופות שונות בחיינו, ביקשנו לגבות את הפריימים הסנטימנטליים ביותר שלנו מבלי לסמוך על גורם שלישי שעלול לאבד אותם – או לפחות לצמצם כמה שיותר את התלות במישהו שהוא לא אנחנו. תוכנת Photos שימושית לאספני תמונות והוא גם השירות שהכי הזכיר לנו את Google Photos: ארגון חכם ויעיל של התמונות שלנו בהתבסס על זיהוי פנים, אובייקטים במרחב, תיעוד תאריכים או מקומות בהם נלקחו התמונות, כולל אופציית חיפוש המאתרת תמונות בהתבסס על מילות מפתח. יש גם תמיכה ב-Live Photos מבית אפל ועוד כמה פיצ'רים נחמדים מבוססי AI כמו סיבוב אוטומטי של תמונות, תיקוני צבעים והצבת תמונות זהות אחת ליד השנייה כדי למחוק צילומים מיותרים. הממשק עצמו מאוד וויזואלי ונקי, כזה שמציע אסתטיקה על פני פונקציונליות. הזיהוי האוטומטי של האלמנטים והדמויות לא תמיד קולע בול, אבל מעטים המקרים בהם נאלצנו להגדיר ידנית מה מזהים בתמונה.
עוברים להזרמת מדיה: ב-Audio Station מצאנו את כל השירים המגובים שלנו, שזמינים לניגון מכל מקום בעולם, דרך אפליקציית DS Audio הזמינה במובייל. המראה פשוט למדי ותשכחו מממשק אסתטי כמו של ספוטיפיי למשל, אבל מבחינתנו הנגן עשה את העבודה וקטלג נהדר לפי הצרכים שלנו: חלוקת אמן, אלבום, ז'אנר ואפילו מלחין. יש גם פלייליסטים רצויים כמו רצועות שהתווספו לאחרונה, המושמעים ביותר או שאפל (Random 100), למשל. ב-DS video שוב קיבלנו ממשק די פרימיטיבי אבל כנגן שמזרים מדיה מהשרת, לא הרגשנו שצריך מעבר. האופציה היחידה הבולטת שהשתמשנו בה יותר מהרגיל היא שינוי איכות הוידאו מתוך שלוש רמות, במידה ואתם באזור עם קליטה סלולרית מגמגמת כמו בנסיעה ברכבת למשל. מעדיפים שיטוט בין קבצים לא וויזואליים? תוכנת Drive היא כבר ה"בוס הגדול", זו שמארגנת את כל הקבצים המגובים שלכם, כולל הקמת פרופילים ומתן הרשאות רלוונטיות.
במהלך שבועות הסקירה, גילינו שהשימושים במערכת אחסון ביתית יכולים להיות רבים ויצירתיים: יצרנו תיקיית סרטים וסדרות אישית, עם התכנים האהובים עלינו והזרמנו אותה מהסלולר לטלוויזיה תומכת בבית דרך Google Cast. ב-Control Panel הקמנו פרופילים למשתמשי הבית והענקנו הרשאות שונות, כולם מוגנים על ידי הזנת שם משתמש וסיסמה, ולכל אחד מבני הבית הייתה גישה לקבצי מוזיקה, סרטים ומסמכים משלו, כשכמובן הוסמך Admin ולו יש גישה לכולם. כדי לייעל עניינים בנושא חלוקת הוידאו למשל, הגדרנו שכל הסרטים והסדרות שהוגדרו כסיווג צפייה PG-13 ומטה, יאפשרו גישה למשתמשים הצעירים בבית – במקום להגדיר כל קובץ בנפרד.
חייבים להרחיב על החסרונות, ולצערנו קיימות כמה וכמה. נתחיל קודם מהתפעול השוטף: המערכת של Synology סגורה ברמת התוכנה, כלומר אין אפשרות לעבוד עם אפליקציות צד שלישי עם שירותים של מפתחים חובבים ולמעשה מדובר בקוד אטום הרמטית מצד היצרנית – מה שאתה רואה בחנות האפליקציות זה מה שאתה מקבל. זה עלול להישמע מגביל, אלא שאותנו זה סיפק והמבחר הענק לא גרם לנו אישית לחפש אלטרנטיבות שלא הצלחנו למצוא ב-Package Center, חנות השירותים הרשמית של היצרנית.
עוד עניין שצריך לתת עליו דגש: נפילת חשמל היא תופעה סוררת שקורית לא מעט בישראל, במיוחד בחורף - מנקודות התורפה הבולטות של שרת אחסון מקורי. שירותי הענן המתחרים ממשיכים להיות זמינים גם מהמובייל, אלא שגישה לשרת האחסון לא אפשרית כלל, היות והיא נשענת על רשת האינטרנט. גניבה פיזית או חס וחלילה דירה בוערת הם עוד מקרים מוחשיים ודי ריאליים שיכולים להעלים לצמיתות את הכונן שלכם. התוכן אמנם יישמר אצל חברת Synology כגיבוי, אבל אובדן השרת היקר הוא סיכון שצריך לקחת בחשבון. על תחזוקה שוטפת עוד לא דיברנו, כמו החלפת כוננים פגומים שפג תוקף האחריות שלהם והעלות ההתחלתית שלהם שהיא עניין של כמה מאות שקלים לכל כונן שרצוי מאוד לבחור בדגם מותאם לשרת NAS ולא בסתם כונן קשיח זול. המחיר גם תלוי בנפח ונדרשים לפחות שני כוננים כדי ליצור גיבוי.
אז איך העלויות משתוות לפתרונות ענן? אם ניקח לדוגמה את שירות האחסון של גוגל, שם אחסון של 2TB יעלה כ-390 ₪ לשנה, כלומר כ-1,950 ₪ ל-5 שנים, בהנחה והמחיר לא ישתנה והיסטורית הוא נוטה לעלות. השרת הספציפי הזה של Synology נמכר בממוצע בכ-2,500 ₪, לא כולל שני כונני 2TB שיעלה בסביבות 350-500 ₪, תלוי כמובן ביצרנית ושאר תכונות מיוחדות. בשורה התחתונה, פער של כמה מאות שקלים לטובת שירות תמונות מבוסס ענן. אלא שלטעמנו לא צריך לשכנע את המשוכנעים: המשתמש שצפוי להתעניין בשרת אחסון בדרך כלל בעל אינטואיציה טכנולוגית גבוהה מהממוצע, אולי אפילו נחשב למאמץ מוקדם וכזה שמוכן לבזבז מזמנו על מערכת מחויטת למידותיו ורוויית תכונות אישיות שישפרו את היעילות שלו בשליפת מסמכים וניהול תכנים בשוטף – ועל החוויה האינדיווידואלית הזו תאלצו לשלם יותר מהרגיל.