סקירת wisebuy - כרטיס מסך Asus ROG Strix GeForce RTX 2080 Ti OC edition 11GB ROG-STRIX-RTX2080TI-O11G-GAMING אסוס
- Ray Tracing בזמן אמת
- גרפיקה מרהיבה וחלקה
- תמיכה ב-DirectX 12
- גיימינג ב-4K ללא מאמץ
- מחיר גבוה
- מעט משחקים תומכים בתכונות המיוחדות
- צריכת חשמל גבוה
זהו כרטיס מסך המיועד למשחקים מתוצרת אסוס עם שבב RTX 2080 Ti של Nvidia המתחבר למחשב דרך PCI Express 3.0, כשחיבור החשמל דורש 2X8 פין ועל פי החברה הספק ספק הכוח המומלץ הוא 650W. הכרטיס מכיל 11 גיגה RAM מסוג GDDR6 ובחלקו האחורי ישנן 2 יציאות Display Port, שתי יציאות HDMI וחיבור USB C לחיבור מסכים תואמים ומשקפי VR חדשים.
ביצועים ומבחנים
(50% מהציון הסופי)כל משחק על Ultra
במהלך הבדיקה שיחקנו במשחקים רבים וכל משחק שהפעלנו מיד הגדרנו על ההגדרות הגרפיות המקסימליות ואכן הכל עבד בצורה חלקה לגמרי. מסך ה-4K שאליו חיברנו את המסך פועל ב-60 הרץ וקצב הפריימים כמעט ולא ירד מ-60, ונראה שאילו הוא היה תומך ב-144 הרץ גם לשם היינו מגיעים.
היכולת של הכרטיס כן נפגמה ככל שהמשחק שהפעלנו היה ישן יותר, או סתם חסר תמיכה בטכנולוגיות החדשות. לצד בטלפילד V שרץ חלק לגמרי, היה גם את GTA V שאיתו הגענו לקצב פריימים טוב של 48-60 FPS, ולעיתים רחוקות ראינו נפילות לאזור ה-39 FPS. במשחק Mafia III למשל, היו קטעים שלמים שבהם הקצב צנח מ-53 ל-21 לכמה שניות ואז חזר. ב-Cities Skylines ראינו קצב דיי אחיד של 35 FPS כך שכמו שאתם מבינים, הכל רץ טוב, זה תלוי כמה המשחק עדכני ואיך הוא בנוי מבחינה גרפית.
חווית VR מעולה
השתמשנו ב-2080Ti יחד עם Oculus Rift במשחקים כמו Angry Birds וחווית VR בשם Allumette ועוד רבים וכולם פעלו בצורה חלקה לגמרי. שמחנו לגלות שבכרטיס כבר מובנית יציאת USB C למשקפי ה-VR של הדור הבא, כך שה-2080Ti מוכן קדימה מבחינה זו.
בתוכנת הבדיקות 3D Mark במבחן Time Spy קיבל המחשב ציון 12,832 נקודות.
במבחן Fire Strike Ultra קיבל המחשב ציון 8,400 נקודות
טכנולוגיה חדשה
סדרת ה-RTX מביאה איתה לא רק כוח עיבוד חזק יותר, אלא שתי טכנולוגיות חדשות: Ray Tracing בזמן אמת ו-DLSS - שימוש בשבבי אינטליגנציה מלאכותית לחידוד התמונה. נכון לעכשיו, בטלפילד 5 הוא אחד מתוך כ-11 משחקים התומכים ב-Ray Tracing בזמן אמת. הכוונה ב-Ray Tracing היא לדרך שבה המעבד הגרפי מחשב את החזר האור ממשטחים שונים. להבדיל מהשתקפות רגילה, Ray Tracing הוא תהליך העוקב אחר כל קרן אור בנפרד ברמת הפיקסל, ומדמה כיצד המפגש שלה עם משטחים שונים ישפיע על האור.
טכניקה זו מאפשרת להפיק תוצאות מציאותיות בצורה ניכרת ובולטת לעין, לעומת שיטות עיבוד קיימות, אך היא דורשת זמן עיבוד רב שאינו פרקטי למשחקים אלא יותר לסצינות מעבר או לסרטים של ממש. לראשונה, Nvidia מאפשרת לבצע עיבוד Ray Tracing בזמן אמת בקצב גבוה ובאיכות גבוהה, והתוצאה לא פחות ממרהיבה. כרטיס מסך שאינו תומך בטכנולוגיה זו, יציג את התמונה עם השתקפויות בסיסיות והרבה פחות מציאותיות מאשר ה-RTX.
חידוש נוסף שהוביל לשיפור דרמטי בביצועים ולהעלאת איכות הגרפיקה נובע לא רק מכוח העיבוד החזק, אלא משינוי מהותי בדרך שבה המעבד הגרפי מחשב את התמונה. כחלק מארכיטקטורת טיורינג שבה המעבד מאופיין, הוא מכיל ליבות הנקראות טנסור. אלו ליבות המהוות מעין רשת נוירונים לאינטלגנציה מלאכותית שדרכן ניתן, בין השאר, להחליף את הדרך שבה החלקת התמונה (Anti Aliasing) מתבצעת בטכניקה הנקראת deep learning super-sampling או DLSS. בשיטה זו, מתבצע שימוש במחשבי על הבוחנים סיטואציות מסוימות שהכרטיס הגרפי נתקל בהן, מבצעים עבורו את החישוב ומחזירים את שיטת העבודה הטובה ביותר כעדכון תוכנה. בכך, הכרטיס מתמודד אך ורק עם עיבוד התמונה ולא בחישובים נוספים ברקע שקשורים לדרך שבה הוא יעבד את התמונה. בנוסף, היכולת של הכרטיס ללמוד יכולה לאפשר שיפור בביצועי כרטיס המסך לאורך זמן וזהו הבדל משמעותי לעומת הדורות הקודמים.
מאז השקת ה-RTX עולים ברשת דיווחים על כרטיסי מסך בעייתיים המציגים הפרעות בתמונה, לא עובדים כראוי ואף קורסים לחלוטין ומפסיקים לעבוד. במהלך הבדיקה לא נתקלנו באף בעיה, וכל זה בזמן שהכרטיס מופעל על המצב הסטנדרטי שלו על 14 אלף הרץ וללא המהרה.
נכון לעכשיו אלו המשחקים שתומכים ב-Ray Tracing:
- Battlefield V
- Shadow of the Tomb Raider
- Metro Exodus
- Atomic Heart
- Assetto Corsa Competizione
- ProjectDH
- Enlisted
- Justice
- JX3
- MechWarrior 5: Mercenaries
- Control
ואלו המשחקים שתומכים ב-DLSS:
- PUBG - PlayerUnknown’s Battlegrounds
- Final Fantasy XV
- Shadow of the Tomb Raider
- Hitman 2
- Serious Sam 4: Planet Badass
- Ark: Survival Evolved
- Atomic Heart
- Dauntless
- Fractured Lands
- Islands of Nyne
- Justice
- X3
- Mechwarrior 5: Mercenaries
- Remnant
- We Happy Few
- The Forge Arena
התקנה, ניהול ובקרה
(50% מהציון הסופי)
את הכרטיס התקנו במחשב שבו בחנו את לוח האם של אסוס, ה-ROG Rampage VI Extreme Omega יחד עם מעבד intel i7-7960X ו-16 גיגה RAM. אורך הכרטיס 30.47 סנטימטר כך שהוא אחד הכרטיסים הארוכים ביותר הזמינים כיום, וכדאי לקחת את זה בחשבון אם הוא כלל מסוגל להיכנס למארז שלכם.
ל-2080Ti ישנם שלושה מאווררים גדולים העומדים בתקן IP5X האומר שהם פחות רגישים לאבק מאלו שאינם עומדים בתקן זה. אין זה אומר שצלעות הקירור לא יתמלאו אבק, אלא המנוע עצמו וזה גם טוב. במהלך הבדיקה אחד המאווררים דווקא עשה רעש יוצא דופן שבא והלך אך ייתכן והוא נפגע במידה כלשהי בבדיקה שגוף אחר ביצע איתו. אלו המעוניינים בשקט בסביבת העבודה ישמחו לדעת שניתן להגדיר שהמאווררים המובנים על כרטיס המסך יעצרו כשהטמפרטורה נמוכה מ-55 מעלות, ויחזרו לפעולה כשהחום יעלה. המצב הזה מבוטל כברירת מחדל.
דרך תוכנת GPU Tweek II ניתן לקבוע את פרופיל הקירור של המאווררים כשניתן לשלוט על המאוורר המרכזי ועל שני המאווררים מימינו ומשמאלו בנפרד. במהלך הבדיקה כרטיס המסך התחמם באופן שדרש ממנו להפעיל את שלושת המאווררים על מקסימום והרעש היה ניכר וכך גם החום שנפלט, אך הוא לא הגיע לרמה חמורה או בעייתית. עם זאת, קחו בחשבון שהמארז שלכם צריך להיות מספיק גדול כדי לאפשר לאוויר החם שנפלט לצאת, שכן מדובר בכרטיס מסך גדול מאוד.
עם הכרטיס תקבלו רישיון לשנה לתוכנת XSplit Gamcaster המיועדת לשידורים חיים באינטרנט שזה טוב ויפה אך תוכנת OBS הרגילה או גרסת ה-StreamLabs OBS עושות אותו דבר והן בחינם על בסיס קוד פתוח וללא דמי מנוי מכל סוג. יחד עם רישיון התוכנה, תקבלו גם מנוי לחצי שנה לשירות Wtfast שאמור לקצר את הפינגים ביניכם לבין שרתי המשחק באשר הם. שירות זה גם מגיע עם הראוטר של אסוס AC86U שבדקנו ואנחנו עודנו תוהים כיצד שירות צד ג' בתשלום יכול להאיץ את האינטרנט.
התוכנה המעניינת ביותר שמגיעה עם כרטיס המסך היא Quantum Cloud. בעוד שהוא מוצג כ"שירות פשוט ומאובטח שמאפשר להרוויח כסף ללא מאמץ באמצעות המעבד הגרפי", בפועל מדובר בתוכנת כרייה למטבע Q-Dot. כשהפעלנו את התוכנה, הצלחנו לייצר לא מעט Q-Dots אך שער החליפין עלוב וצריכת החשמל גבוהה כך שמי שמרוויח מהכרייה זו בעיקר החברה שמפעילה את השירות.
כמו בכל החומרה של סדרת ROG של אסוס גם כאן יש תמיכה בתאורה צבעונית, כשבכרטיס זה היא מותקנת בחופה ובלוחית הגב. השליטה מתבצעת דרך תוכנת Aura Sync המאפשרת לסנכרן בין הצבעים למוזיקה או טמפרטורה. בנוסף, ניתן לבחור תבנית צבעים מתוך מגוון מוגדר מראש, או להגדיר בעצמכם. את התאורה ניתן גם לכבות ידנית דרך כפתור המובנה על הכרטיס עצמו.
עוד כפתור פיזי שנמצא על הכרטיס מאפשר לעבור בין שני מצבי BIOS - מצב P ומצב Q. מצבים אלו מגדירים למאווררים את עקומת ההפעלה, ללא השפעה על הביצועים בפועל, רק על פרופיל הקירור. הכפתור הזה יחד עם כפתור ביטול התאורה הצבעונית מסתתרים להם על כרטיס המסך ואינם בולטים במיוחד, מה שמעודד מגע מיותר עם חומרה חמה ורגישה לחשמל סטטי. כל הרעיון סביב המגע בכרטיס מסך פועל נראה לנו לא מוצלח, במיוחד לאור העובדה שהכפתורים נסתרים.