מעבד מזון טוב ויעיל יכול להיות עוזר נאמן וחרוץ לכל בשלן. הוא חוסך זמן, מסייע במאמצים ובטרחה, מעניק תוצאות אחידות ויפות בחיתוך, פריסה וקיצוץ ויש אפילו מעבדי מזון שגם מקציפים ביצים, לשים בצק וסוחטים פירות וירקות למיץ. כדי שמעבד המזון אכן ישמש אתכם בנאמנות, חשוב לבחור אותו בקפידה ולהתאים אותו לצרכים שלכם ולשימושים שתעשו בו.
מדריך WiseBuy יסייע לכם לבחור את מעבד המזון המתאים, לפי השיקולים הבאים:
בבחירת קיבולת הקערה קחו בחשבון את כמות המזון שאתם מתכוונים לעבד בכל פעם, וכן את סוג חומר הגלם המעובד. אם אתם מעבדים כמויות גדולות תצטרכו כמובן קיבולת גדולה בהתאם. הקפידו במיוחד על קיבולת מתאימה אם בכוונתכם לעבד בצק או להקציף ביצים - שכן, בעוד שחיתוך ירקות, למשל, אפשר לבצע בכמה סבבים, ללישת בצק, להקצפה או לערבול תערובת לעוגה, תצטרכו קיבולת שתכיל בנוחות את כל הכמות בפעם אחת.
להכנת מזון למשפחה בת 5-3 נפשות תתאים קערה בנפח 3-
יש מעבדים הכוללים קערה נוספת, בעלת קיבולת קטנה יותר, המיועדת לעיבוד כמויות קטנות, לקיצוץ עשבי תיבול ולהכנת מזון לתינוק.
לעוצמתו של המנוע יש השפעה רבה על ביצועי המעבד. ככל שעוצמתו גדולה יותר, כך יוכל המעבד להתמודד ביעילות עם חומרים קשים ולעבוד ברציפות לאורך זמן מבלי להתחמם יתר על המידה. עוצמת המנוע תלויה בהספק שלו, שנמדד בוואטים (W), וגם באופן החיבור שלו לציר המעבד.
הספק: הספק מנוע של עד 500 ואט מתאים למעבד קטן עם קערה בנפח של עד
חיבור המנוע לציר המעבד: המנוע מסובב את ציר המעבד באחת משתי דרכים - באמצעות תמסורת (רצועת גומי או גלגלי שיניים) או בהנעה ישירה. הנעה ישירה עדיפה, כיוון שכך כל עוצמתו של המנוע מועברת ישירות לציר ואין איבוד אנרגיה. בנוסף, רצועה עלולה להתבלות ולהיקרע, וגלגלי השיניים עלולים לסבול משחיקה לאורך זמן.
כדי שמעבד המזון ישרת אתכם נאמנה, שתיהנו לעבוד אתו ולא תוותרו על שירותיו עקב אי נוחות שעלול להסב לכם מכשיר לא ידידותי, עשו כל מאמץ לבחון אותו לפני הקנייה. אמנם את הפעולות העיקריות לא תוכלו לבצע במסגרת הבדיקה בחנות, אבל לפחות נסו לפרק ולהרכיב את קערת המעבד ולבדוק את נוחות ההפעלה של הכפתורים, ושימו לב לפרמטרים הבאים:
ממדים: אמנם יש קשר ישיר בין ממדיו של המעבד להספק המנוע ולקיבולת הקערה שלו, אך יש מעבדים בעלי נתונים דומים השונים בממדיהם. יש כאלה המעוצבים באופן קומפקטי ומינימליסטי וכאלה שתופסים יותר מקום על משטח העבודה, כמו גם בארון המטבח.
משקל: כמה שיותר כבד יותר טוב. זה אמנם מקשה מעט על ניודו של המעבד, אבל כך הוא יהיה יציב ולא יזוז בקלות במהלך העבודה. הדבר חשוב בעיקר כאשר לשים בצק או מעבדים תערובות סמיכות. ראשית, כי בדרך כלל מניחים את המעבד לנפשו למשך כמה דקות, לעתים ללא השגחה; שנית, ההתנגדות של הבצק מגבירה את הסיכוי לתזוזות. כמו כן, כדי לצמצם או למנוע תזוזה שלו, בחרו מעבד עם תושבות מגומי.
בורר מהירויות: כמעט כל המעבדים מציעים מספר מהירויות עבודה כדי להתאים אותן לחומרים ולסוגי העיבוד השונים. מספר המהירויות ברוב המעבדים נע בין 2 ל-5 ויש מעבדים עם 10 מהירויות. לרוב השימושים, אפשר להסתפק ב-5-3 מהירויות.
פונקציה נוספת שקיימת ברוב המעבדים היא הפעלת רגעית (Pulse), למקרה שבו רוצים לעבד מרכיב כלשהו לזמן קצר או בפעימות. הפעלה רגעית יעילה במיוחד לחומרים קשים ולקיצוץ בשר (מונע את הפיכתו למחית), ולכל מצב אחר שבו דרושה הפעלה קצרה ומבוקרת, למשל לצורך קיצוץ גס של חומרים כגון אגוזים וכדומה.בנוסף, היא מאפשרת למשתמש לבחון את פעולת המעבד במצב של חוסר ודאות לגבי תוצאות העיבוד.
פתח הזנה: רצוי לבחור פתח הזנה רחב ככל האפשר כדי שניתן יהיה להכניס פריטים גדולים, כמו תפוח אדמה, חציל, פלפל ועוד.
מעבדי מזון רבים משלבים גם בלנדר (ממחה), המיועד לריסוק פירות וירקות ולהכנת משקאות. בחלקם הבלנדר מותקן במקום הקערה הראשית ובחלקם לצדה, בתושבת משלו. היתרון במעבד בעל תושבת אחת הוא בממדיו המצומצמים. מעבד כזה פחות מסורבל ממעבד שיכול להכיל את שתי הפונקציות במקביל.
לכאורה, היתרון של מעבד בעל שתי תושבות הוא שניתן (בחלק מהדגמים) להפעיל את שתי הפונקציות במקביל ולחסוך בזמן. אבל בשביל זה תצטרכו מנוע חזק במיוחד, ואטמי אוזניים. עדיף מעבד מזון בעל תושבת אחת, או לרכוש בלנדר עצמאי נפרד, שאותו תבחרו בהתאם לשימושים שתעשו בו.
ברוב הדגמים המשולבים מכל הבלנדר עשוי מפלסטיק, ויש בלנדרים בעלי מכל זכוכית. מכל כזה אמנם כבד יותר ובדרך כלל יקר ממכל פלסטיק, אבל הוא עדיף על פלסטיק. מכל זכוכית אינו נשרט ואינו סופג ריחות וטעמים והוא גם עמיד יותר ופחות סובל משחיקה ומבלאי, כל עוד הוא לא נופל ונשבר, כמובן.
אם בכוונתכם לרסק פירות וירקות קשים ולהכין משקאות עם קוביות קרח, בחרו מעבד מזון בעל הספק גבוה של כ-800 ואט, כדי שיעמוד בכבוד בעומסים שיוצרים חומרים כאלה.
כל מעבדי המזון כוללים מספר אביזרים בסיסיים, בהם להב חיתוך ראשי ומספר דסקיות לחיתוך, קיצוץ, גרור וכדומה. מספר האביזרים משתנה מדגם לדגם, ויש דגמים עם עשרה אביזרים שונים ואף יותר. בחרו אותם בהתאם לצרכים שלכם. אין טעם בשפע אביזרים נלווים, אם תשתמשו רק בכמה מהם. גם תשלמו עליהם יותר, והם גם יתפסו לכם מקום בארון המטבח.
בנוסף לדסקיות השונות, יש מעבדים הכוללים התקן לישה, מקציף, מסחטת הדרים ומסחטה לפירות קשים. פריט נוסף המצורף בדרך כלל הוא דוחסן, המאפשר לדחוס בצורה בטוחה את חומר הגלם לתוך קערת המעבד. לעתים כולל הדוחסן לוח שנתות ואז הוא יכול לשמש גם ככלי מדידה. לחלק מהדגמים מצורף מעמד או מארז לכל האביזרים, דבר שעשוי להקל על האחסנה והשימוש בהם.
מעבדים רבים מגיעים עם חוברת הוראות, שאמורה להיות כתובה בשפה העברית. החוברת, שכוללת לעתים גם מתכונים, תאפשר לכם למצות את יכולותיו של המעבד והאביזרים השונים בצורה אופטימלית.
כדי להתרשם מעמידותו ומאיכות חלקיו של המעבד, תצטרכו לראות אותו פיזית. תסמכו על עצמכם שתוכלו לזהות איכות נחותה כשתראו אותה, למשל חלקים מפלסטיק פשוט שנראה שביר למראה ורגיש לשריטות, כפתורים מתנדנדים, חלקים שאינם מטיבים להשתלב ולהתקבע ביציבות למקומם ועוד.
גוף המעבד עשוי בדרך כלל פלסטיק, ויש דגמים בעלי גוף ממתכת יצוקה. אלה עמידים וחזקים יותר ונחשבים מקצועיים, אך הם לרוב יקרים יותר, ומי שלא יכול להרשות לעצמו בהחלט יכול להסתפק בגוף פלסטיק איכותי.
כמעט בכל המעבדים יש מנגנון בטיחות שלא מאפשר להפעיל אותו בלי שהמכסה יהיה מותקן על הקערה. אל תוותרו על מנגנון כזה ובדקו שנעילת המכסה נעשית בצורה נוחה וקלה.
הגורמים המשפיעים על המחיר הם הספק המנוע, נפח הקערה, החומרים שמהם עשוי המעבד, טכנולוגיות עיבוד המזון וכמובן כמות האביזרים הנלווים שמגיעה עם הבלנדר ישירות באריזה. טווח המחירים העיקרי של מעבד מזון נע בין 300 ל-2,000 שקל, אם כי ניתן למצוא אף דגמים יקרים יותר.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית מעבד מזון.
אחריות על מעבד מזון היא בדרך כלל לשנה ולדגמים מסוימים ניתנת אחריות לשנתיים ובמקרים בודדים אף לשלוש שנים. בחלק מהמקרים האחריות מפוצלת – שנה עבור כל המעבד וכמה שנים נוספות על המנוע בלבד. בנוסף בדקו האם קיימת אספקה סדירה של חלקי חילוף ואביזרים נלווים.
למידע אודות תקנות הגנת הצרכן לגבי שירות ואחריות למוצרי חשמל לחצו כאן
המדריכים הבאים עשויים לעניין אתכם:
מילון מונחי מעבדי מזון
איך לבחור מיקסר
איך לבחור בלנדר
איך לבחור מסחטת מיץ