כאשר מניחים את הנוט 5 על פניו, מערך הצילום הכפול שבגב המכשיר מצליח לתעתע באנשים מסביב, כאשר רובם חשבו שמדובר באייפון X (למעט אלו שזיהו את חיישן טביעות האצבע במקום סמל התפוח). העתקה גסה זו אומנם מוסיפה פן עיצובי מרשים, אך ניכר כי המצלמות בולטות מאד מהגוף, והן חשופות לאין ספור מכות ושריטות – מזל שהכיסוי הדקיק והפשוט שמצורף לאריזה מצליח כן להגן עליהן במידה מסוימת. הגב עצמו מצופה באלומיניום נעים למגע והוא חסון יחסית לשריטות.
עם המעבר לחזית המכשיר, ניתן לראות כי ישנו מסך גדול מאד – בגודל של 5.99 אינץ' וביחס של 18:9. נעצור ונתעכב על היחס אורך – רוחב: אומנם זהו יחס חדשני, אך מדוע שיאומי השאירה כל כך הרבה בשר בקצוות העליונים והתחתונים? אומנם החלקים הללו מצופים בזכוכית (גורילה, סיווג מספרי לא ידוע) אך הם אינם עומדים בקו אחד עם עיצוב מכשירי הדגל, להם אין כמעט שוליים בשום אזור, שלא לדבר על תופעת החריצים העליונים שפוקדת אותנו זמן מה. בעוד שהשוליים העליונים מאכלסים את האפרכסת, המצלמה הקדמית, חיישן תאורה ומבזק LED, אלו התחתונים לא מכילים דבר – גם לא כפתורי מגע.
אותו מסך, מציג
רזולוציה של 2160 על 1080 פיקסלים בעזרת פאנל LCD IPS – סטנדרטי בהחלט לקטגוריה. המסך עצמו חד מאד וברור, אך אינו מהבהירים שראינו ופגשנו. במהלך כל הסקירה הבהירות המינימלית הייתה באזור 65% בשעות הלילה טרם השינה, ו-90 עד 100% במהלך שעות היום. במהלך פתיחת המצלמה, המסך מתבהר בצורה דרמטית, גם כשהוא כבר על 100%, ככל הנראה כדי להראות איכות תמונה וצבעים עשירים יותר בזמן הצילום.
בהמשך לכך, הוא מציע שימוש סביר ביותר תחת אור שמש ישירה, אך נתקלנו בבעיה אחרת כל משך זמן הסקירה: עם הרכבת משקפיי שמש עם עדשת פולארויד, המסך נהיה שחור לחלוטין. עד שהבנו את העניין הזה חשבנו שהמכשיר התקלקל, שכן פתחנו אותו בעזרת טביעת אצבע ולא ראינו דבר על המסך. רק כשהורדנו את המשקפיים הצלחנו להבין כי הבעיה היא במשקפיי השמש ולא במכשיר. לפי כך נמליץ טרם הקנייה, לברר מאיזה סוג עדשת משקפיי השמש שלכם.
במסגרת המכשיר, הבנויה מאלומיניום נאה ונעים למגע, ניתן למצוא בדופן ימין את כפתור ההדלקה ופקדי שליטת עוצמת השמע שלהם פידבק שונה – עם רעש, בלי רעש, לחץ חזק או לחץ חלש – הכפתורים לא אחידים בלחיצתם, אך זהו אינו דבר שלילי בכלל והשימוש לא נפגע לרגע בעקבות זה. על הדופן השמאלית ניתן למצוא את מגירת הסים וכרטיס הזיכרון. בקצה העליון של המכשיר, מלבד מיקרופון, ניתן למצוא משדר אינפרא אדום לשליטה מרחוק על טלוויזיות, מזגנים ושאר ירקות.
הנוט 5 מצויד במעבד 636 של סנאפדרגון, המכיל 8 ליבות בתדר של עד 1.8 גיגה הרץ ומעבד גרפי של אדרנו 509. זיכרון ה-RAM עומד על 4 גיגה ביט, ושטח האחסון מציע נפח של 64 גיגה ביט, הניתנים להרחבה. מערכת ההפעלה שמגיעה היישר מהקופסה היא
אנדרואיד החדשה 8.0, עליה מולבש ממשק החברה MIUI בגרסתו האחרונה (9).
המעבד שהושתל בדור הקודם של הנוט (4) היה המעבד 625 של סנאפדרגון המוכר, האהוב והחסכן בסוללה. עם זאת, הזמן עושה את שלו וכעת מחליפו, ה-636 מבצע את הפעולות הללו בקצב נאה מאד. הוא אומנם לא חורך את המשימות במהירות שיא כמו ה-845, אך את הפעולות הבסיסיות ואף מעבר לכך הוא מבצע באופן טוב בהחלט. גם פתיחת משחקים כבדים כמו אספלט 8 או Need For Speed No Limits נעשים בצורה טובה ביחס למעבד ולמחיר בו המכשיר נמכר. הנוט 5 הוא אולי לא מכשיר לגיימרים מושבעים, אך מדי פעם הוא יכול להתמודד עם משחקים בינוניים.
את שאר הפעולות, כמו חיוג, שיח בהודעות, גלישה, פתיחה ועיון באפליקציות וניווט בגוגל או ב-Waze הוא עושה בצורה טובה מאד, וכמעט שלא נרשמו לחובתו גמגומים, השהיות או תקיעות. גם ניהול זיכרון ההפעלה נעשה על הצד הטוב ביותר, כאשר רק לעיתים רחוקות הוא סוגר את האפליקציות או מרענן אותן ישר בפתיחה המחודשת.
מערכת ההפעלה של אנדרואיד מגיעה בגרסת אוריאו 8.0, ועליה מולבש ממשק החברה MIUI 9. למי שזה אינו המכשיר הראשון של שיאומי, יחשוב תחילה כי שיאומי העתיקה את הממשק של אפל בתוכנת ה-iOS: אין מגירת יישומים, ההגדרות מחולקות לפרקים וקטגוריות בדיוק כמו באייפון וצבעי המסכים דומים (דגש על לבן). עם זאת, לממשק של שיאומי יתרונות בפני עצמו – הוא מציע הגדרות פשוטות ומובנות (ויש הרבה מאד כאלו), הוא מאפשר "שטח שני" להתקנת חשבון נוסף בוואטסאפ או בפייסבוק ולא שמנו לב לבעיות תרגום במהלך השימוש. שיאומי, כפי ששאר היצרניות מציעות, מציע למשתמש מגוון שירותים נוספים כמו גיבוי וסנכרון לענן החברה, מציאת המכשיר מרחוק, ניהול האבטחה וניקיון המכשיר, מצבי חסכון בחשמל מגוונים ועוד. אהבנו גם את האפשרות להצגה תמידית של נתוני נפח הגלישה הסלולרית, למרות שעם נפחי הגלישה הענקיים שחברות הסלולר מציעות כיום, זוהי פונקציה פחות חשובה.
ממשק החברה יציב באופן כללי, למעט קריסות של אפליקציות גוגל – משחקים ווידאו, על אף שלא הפעלנו אותן פעם אחת. האפליקציות המובנות לניקוי קבצים ישנים ואבטחה נחמדות, אם כי הן קצת מבהילות עם כל האזהרות שקופצות, והן מלאות בפרסומות. תחת מסך הגדרות הסוללה, נפרסו בפנינו אין ספור גרפים, הגדרות, אזהרות ועצות לחסכון בחשמל. הכל נחמד ושימושי, אך היינו שמחים לו בזמן הטעינה היה מופיע זמן סיום טעינה משוער – מבלי לפשפש בכל ההגדרות הללו.
מקשי הניווט שמופיעים על המסך קטנים מאד וצפופים, ונשאר הרבה מאד שטח מת בצדדיהם - חבל שלא ניתן להרחיב אותם לכל רוחב המסך, כפי שקיים בסמסונג. בנוסף, וילון ההתראות הנגלל מטה בסיסי ביותר ולא ניתן להגדיר כפתורים באופן אישי. כך גם ההתראות עצמן – אין התראות על הודעות בפייסבוק, אפליקציות של חדשות וכדומה, אלא רק כאשר מורידים מטה את הוילון. לפחות תחזית מזג האוויר מופיעה גם בחלון זה. אגב מזג אוויר, מדוע בתחילת העבודה עם האפליקציה הזו נדרשנו לאשר לה לבצע שיחות טלפון וגישה לקבצי המכשיר, כולל תמונות?
במהלך הסקירה, קיבלנו הודעת פוש על עדכון גרסה קריטי עם שלל שדרוגים, ובכך קיבלנו את ממשק החברה החדש – 9.5. השיפורים מופיעים בצילום המסך, אך עד לרגע כתיבת הסקירה, כלל לא שמנו לב לשינויים לטובה או לרעה. בנוסף, לכל אורך הסקירה נהנו מחיישן טביעות האצבע הידוע לטובה שנמצא בגב המכשיר – הוא זריז כברק ופותח את המסך תוך פחות משנייה. בנוסף, די בטפיחה קלה עם אצבע חלקית כדי לפתוח אותו, ומיקומו כמעט מושלם. המקרים בהם פחות אהבנו את מיקומו היה כאשר הוא היה מותקן במתקן שבשמשה של הרכב – כאשר המסך נסגר צריך לשלוח יד אל מאחורי המסך הענק ולפתוח אותו – לא שזה קרה הרבה פעמים, אבל אין כזה דבר מושלם.
הרזולוציה קובעת את מידת חדות התמונה ואת רמת הפירוט שלה, והיא נמדדת במספר הפיקסלים שמרכיבים את התמונה השלמה. ככל שהרזולוציה גבוהה יותר התמונה תהיה מפורטת וחדה יותר, וככל שהמסך גדול יותר דרושה רזולוציה גבוהה יותר כדי להציג תמונה איכותית. עם זאת, מסכים זהים בגודלם, בעיקר הגדולים שבהם, יכולים להיות בעלי רזולוציות שונות, ומי שמייעד את המכשיר לצילום, וידיאו ומשחקים, יעדיף רזולוציה גבוהה יותר. הרזולוציות מתחילות מ-90X60 פיקסלים במסכים קטנים, 160X128 פיקסלים במסכים בינוניים, ומסכים גדולים, המצויים בדרך כלל בטלפונים מתקדמים או חכמים (Smart Phones), מגיעים עד לרזולוציה של 640X480 פיקסלים.
מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.
מאנדרואיד היא אחת משלוש מערכות הפעלה בסמארטפונים. היא מתאפיינת בפתיחות ובהתאמה למגוון עצום של מכשירים. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת. ישנה תמיכה בווידג'טים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. בנוסף, ניתן לפתוח את מרבית מכשירי האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root) בקלות יחסית, ואף להחליף את גרסת המערכת (ROM) באופן עצמאי לגרסאות אחרות.החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד.