סקירת wisebuy - ראוטר / נתב Asus RT-AX89X אסוס
- אבטחת AiProtection והגבלת משתמשים נוחה
- ממשק אינטרנטי מתקדם ומרובה בתכונות
- 8 כניסות LAN, אידיאלי למשרד קטן
- כניסת סיבים אופטיים ייעודית
- אפליקציה ייעודית נהדרת
- תיעדוף רוחב פס (QoS) לא מפורט מספיק
- עיצוב מגושם שלא נכנס לכל ארון שירות
- מאוורר שלא מפסיק לעבוד
- תג מחיר גבוה
ראוטר הגיימינג RT-AX89X מבית Asus מיועד לגיימרים או לבתים רווי מכשירים המנצלים את תעבורת הרשת. הוא מציע מהירות רשת כוללת של עד 6000Mbps בתדר 2.4GHz ובתדר 5GHz. בראוטר מעבד מרובע ליבות 2.2GHz, כ-8 כניסות LAN וצמד כניסות 10G, בתצורת +SFP ובתצורת Base-T לחיבור סיבים. עוד בראוטר: אפליקציה ייעודית הכוללת אפשרויות מתקדמות וביניהן אבטחת AiProtection Pro, Wi-Fi בתקן 802.11ax המבטיח טווח מוגבר וכיסוי טוב יותר וטכנולוגיית AiMesh להרחבת כיסוי הרשת בהוספת נתבי Asus נוספים.
נוחות השימוש
(45% מהציון הסופי)נתחיל מכמה נתונים טכניים וה-RT-AX89X מאוד רחוק מהראוטר הביתי הממוצע שהתרגלתם להכיר. מדובר באביזר מפלצתי, בערך כפול ברוחבו ובאורכו מהנתבים המלבניים השגרתיים. גם משקלו גבוה יחסית (1.2 ק"ג) ומראהו רחוק מלהיות שגרתי: 8 האנטנות הנפתחות מקנות לו מראה עכבישי ומאוד בולט בנוף, לטוב ולרע. יחסית למורכבות המכשיר והאוריינטציה הטכנולוגית הגבוהה שהוא דורש מהמשתמש, ההתקנה הראשונית הייתה פשוטה וברורה למדי – אבל רחוקה מלהיות חלקה.

עקבנו צעד-צעד אחרי הוראות היצרנית אבל נדרשנו יותר מדי פעמים לחבר שוב את כבל הסיבים האופטיים, לאפס את הראוטר ולבצע עוד כמה שינויים קטנים ברמת הממשק בתמיכת מנהל רשתות כדי שנקבל את תצורת הרשת הרלוונטית למשרד בו הותקן הראוטר. נחסוך לכם את ההגדרות המשעממות מאחורי הקלעים אבל שום חווית Plug n Play לא חיכתה לנו כאן. במילים אחרות, אם הסיטואציה שלכם מעט יותר מורכבת מבית פרטי עם כמה מכשירים בודדים ודרישות הרשת שלכם מתקדמות מהרגיל, כנראה שתצטרכו להיעזר בתמיכה הטכנית של Asus או כל איש מקצוע שיחסוך לכם שעות של תסכול.


ביצועים
(55% מהציון הסופי)על מערכת העיבוד אחראי שבב מרובע ליבות במהירות 2.2GHz, זיכרון Flash בסך 256MB וזיכרון RAM בנפח 1GB. מפתיע לגלות שבמפלצת הרשת שלפנינו שולב גם מאוורר שמקרר רכיבים שמתחילים להתחמם – והם אכן מתחממים. את הראוטר הצבנו בארון ייעודי כך שלא הרגשנו את החום הנפלט, אבל אם תהיו מספיק קרובים אליו בחדר שקט אפשר להאזין לרעשי פרפור דקים. העניין הדרמטי יותר נוגע לתחזוקה; רכיבים שדורשים אוורור תמידי נשחקים במהירות רבה יותר, שלא לדבר על יחידת המאוורר שגם לה יש חיים מוגבלים. ברמת התוכנה תוכלו אמנם לשנות את עוצמת המאוורר בכמה רמות ואפילו לכבות אותה לחלוטין, הפעולה האחרונה שנמליץ עליה, בטח לא למאוורר שנשמע כאילו הוא תמיד עובד ברקע.

שידור וקליטה
הראוטר מציע מהירות רשת כוללת של עד 6000Mbps בסך הכל: עד 1148Mbps בתדר 2.4GHz ועד 4804Mbps בתדר 5GHz. החיבורים הזמינים בראוטר: כניסת WAN, שמונה כניסות LAN, צמד כניסות 10Gbps (האחת Base-T והשנייה +SFP) ועוד צמד USB-A 3.1 (התומכות ב- 5Gbps) אם תבקשו לחבר אליו מוצרים היקפיים כמו כוננים שיהפכו למעין שרתי NAS, קונסולה, טלוויזיה, מדפסת וכדומה. תחת התשתית שלנו קיבלנו תוצאות שהובטחו לנו מהספקית, כלומר מהירות הורדה של אפילו מעל 200Mb ומהירות העלאה של 5Mb - כל זה בחיבור קווי של המחשב ישירות לראוטר. בבדיקת ה-Wi-Fi קיבלנו תוצאות מרשימות ודומות לאלו של החיבור קווי. את הבדיקה ערכנו עם מכשירי One Plus 9 Pro ו- Samsung Galaxy S9 Plus, במרחק של כ-10 מטר מהראוטר.
כיסוי הרשת של ה-RT-AX89X יוצא מגדר הרגיל: במשרד פתוח בגודל 95 מ"ר לא היה אזור שלא זכינו בו בקליטה אלחוטית מלאה ויציבה. לא פחות, אפילו בדיקת עוצמת הרשת מהלובי של הבניין, הסמארטפון שלנו הצליח לקלוט שאריות קליטה מהראוטר שמוקם בקומה הרביעית. להעצמת הקליטה נוכחת טכנולוגיית AiMesh המאפשרת להרחיב עוד יותר את כיסוי הרשת באמצעות ראוטר נוסף מבית Asus – וזה בערך הדבר האחרון שהזדקקנו לו. עדיין, נחמד לגלות שלא כדאי לאחסן או למסור מהר מדי את הנתב הישן שלכם ובעזרתו ניתן לחזק אף יותר את הרשת הנוכחית.
גיימינג
ואיך אפשר בלי המהות המרכזית של הראוטר? ה-RT-AX89X מציע כמה תכונות גיימינג שאמורות להציע חוויה משופרת כשמגיעים למשחקים זוללי רוחב פס. בממשק האינטרנט של הראוטר, תחת קטגוריה ייעודית שנקראת Game מצאנו את ה-Gear Accelerator, תכונה שמאפשרת ליצור היררכיית חשיבות של רוחב פס לפי המכשירים שמחוברים לראוטר. כך למשל תעדפנו שני מחשבים שולחניים שתבעו את רוחב הפס הגדול ביותר בשל הצרכים שלהם להעלאת קטעי וידאו כבדים ולטלפון אנדרואיד הענקנו את המקום השלישי בשל היותו סלולרי שמשלב מעת לעת בדיקות מערכת התלויות ברשת ומבוססות על דפדפן כרום.
עוד בממשק האינטרנטי של הראוטר, תחת Open NAT מצאנו ב-Game Profile אפשרות לבחור משחק מתוך רשימת כותרי אונליין פופולריים, לאחר מכן לבחור פלטפורמה רלוונטית (PC, PS4 או Xbox One) ולשייך אליו את המכשיר דרכו משחקים את המשחק. מה בפועל קורה? לא בדיוק ברור. ההנחה שלנו שאותו מכשיר ששויך למשחק מקבל תעדוף ברוחב הפס, אבל איך העניין שונה מתכונת ה-Gear Accelerator? עוד עניין מעורפל ש-Asus לא ממהרת לפרט עליו. ברמת האפליקציה זמינה גם אופציית כניסה למצב Mobile Game, שמקנה למכשיר שהפעיל את התכונה סדר עדיפויות גבוה מיתר המכשירים. במבחן התוצאה התקשינו לראות הבדלים מהותיים בחוויית המשחק; גם כשכל עובדי המשרד חוברו לראוטר ועבדו כרגיל, המשכנו לקבל רוחב פס מצוין ונטול לאגים בזכות Ping שגרתי של 65-75ms בהתחשב בתשתית ו-Packet Loss שעמד כמעט בקביעות על 0%.