בפסגת הפרימיום של קטגוריית הגיימינג בולטות כמה יצרניות ובין הוותיקות מביניהן עם יותר מ-15 שנות ניסיון - Razer ו-Logitech. במבחן זה בדקנו שתי מקלדות גיימינג בולטות: ה-Logitech G915 X Lightspeed וה-Razer DeathStalker V2 Pro. לשתיהן תכונות דומות; שתיהן אלחוטיות, בעלות פרופיל מקשים נמוך, מאובזרות בתאורת RGB מפותחת ועוד המון פיצ'רים שהופכים אותן למקלדות אידיאליות לשחקן החובבן והמקצועי. מי מהן תזכה בתואר הטובה ביותר ומי תהייה המשתלמת ביותר?
סוג מתגים
המקלדת של Razer מצוידת במתגים אופטיים, בשתי וריאציות: לינארי, עם לחיצה קלה וזריזה, וקליקית, עם לחיצה קלה ו"קליקית", הן בהרגשה הטקטלית והן בצליל בעת הלחיצה.
המקלדת של Logitech מצוידת במתגים מכניים ומציעה את שני סוגי המקשים שתוארו, כולל גרסה שלישית: מקשים טקטליים, שנחשבים ל"דרך האמצע"; הרגשה ברורה ומובחנת הן בלחיצה והן בצליל ההקשה, אם כי פחות קולנית מהגרסה הקליקית.
באשר למתגים אופטיים מול מכניים, יש לכל מתג יתרונות וחסרונות משלו; מתגים אופטיים נחשבים לתגובתיים יותר, גם אם מדובר ב-ms בודדים. מצד שני, מתגים מכניים נחשבים לאמינים ועמידים יותר. על הרגשת הלחיצה לא נתעכב בעיקר כי הנושא מסתכם בטעם אישי; יש שחקנים שאוהבים את ההרגשה הקליקית והמובחנת שמספקים מתגים מכניים, בזמן שיהיו כאלה שמעדיפים הקלקה שקטה ו"משרדית" יותר, שבדרך כלל מספקים המתגים האופטיים.
אגב, אם מאסתם במתגים המובנים, רק המקלדת של Razer היא Hot-Swappable, כלומר ניתן להחליף את המתגים האופטיים שלה בכל מתג אופטי, כמובן בכזו שמתאימה לתבנית שלה.
המנצחת: רייזר, בזכות ה-Hot-Swappable.
נוחות הקלדה
שתי המקלדות זמינות בשתי תצורות, מלאה ו-TKL, כלומר ללא המקלדת הנומרית מימין. לאף אחת מהן לא קיימת גרסת 75% או 60%. באשר לפיזור המקשים, בזמן שבשתיהן ישנה גלגלת ווליום, ב-DeathStalker V2 Pro תמצאו לצידה רק מקש רב-שימושי בודד, בזמן שה-G915 X Lightspeed שופעת במקשים; ארבעה מקשי מולטימדיה ייעודיים, רביעיית מקשים המוקדשת לתכונות מתקדמות ולא פחות מתשעה מקשי מאקרו ייעודיים. באשר לנוחות ההקלדה, הפרופיל הנמוך של שתי המקלדות מציע הקלדה שוטפת, זריזה וקלילה.
כל אחת מהן שירתה אותנו בימי משרד שכללו עריכת מסמכים ארוכים – ובערב עברנו איתן לגיימינג. המקלדות מאוד דומות בחוויית ההקלדה שהיא לא פחות מפנטסטית, במיוחד עבור חובבי המקשים הנמוכים. גם מרחק ההפעלה ושיא העומק דומים מאוד: ב-Logitech מרחק ההפעלה עומד על 1.3 מ"מ לעומת 1.4 מ"מ ב-Razer. שיא העומק של Logitech עומד על 3.1 מ"מ לעומת 2.9 מ"מ ב-Razer.
מצאנו הבדל בולט ברעש שכל מקלדת מייצרת: ה-Logitech רועשת יותר, גם אם לא משמעותית, אבל אפשר ממש לשמוע את המתגים המכניים נלחצים, לעומת המתגים של Razer שנשמעים מעט יותר שקטים ו"דקים" באופי צליל הלחיצה.
מבחינת זוויות המקלדת, ה-Logitech מציעה שלושה שיפועים: 0 מעלות, 3.5 מעלות ו-7.2 מעלות. ב-Razer מספקים מספרים יותר עגולים: 3, 6 ו-9 מעלות.
המנצחת: לוג'יטק, בזכות מגוון המקשים המיוחדים.
קישוריות
שתי המקלדות מציעות שלושה סוגי חיבורים: חוטי באמצעות כבל USB-C, אלחוטי באמצעות בלוטות' ואלחוטי באמצעות מקלט (דונגל) בתדר 2.4Ghz. אם אתם גיימרים שמחפשים את זמני התגובה המהירים ביותר (Lowest latency), אך גם אלו המקצרים את חיי הסוללה בקצב מוגבר, העדיפו את המקלט. ברגעים שאינם מוקדשים לגיימינג, אפשר לעבור לבלוטות', תקשורת אלחוטית שנחשבת לפחות תובענית מבחינת סוללה, שאמנם מציעה זמן תגובה פחות תחרותי אך הוא כמעט בלתי מורגש בשימוש יום-יומי.
ראוי להחמיא לשתי היצרניות; העובדה שניתן לעבור בזריזות בין שני סוגי תקשורת אלחוטית מאריכה את חיי הסוללה בכמה שעות פעילות. מבחינת זמן ההמתנה (latency), צפו לתגובתיות זריזה מאוד שמתבטאת במאיות שניה (ms) בודדות, כזו שמעניקה ביטחון מלא בשתי המקלדות כשמדובר במשחקים תחרותיים בהם כל חלקיק רגע הוא קריטי. בבדיקות שלנו בשתי המקלדות בחיבור חוטי מול אלחוטי, לא הרגשנו שום הבדל קונקרטי, לפחות לא כזה שיכול להבדיל בין הפסד לניצחון במשחקי מולטיפלייר מבוססי יריות. בעניין דומה, נדגיש ששתי המקלדות מציעות Polling Rate בתדר 1,000 הרץ בלבד.
המנצחת: רייזר, בזכות הבדל מינורי במיקום כפתור החלפת המצב האלחוטי.
תוכנה
כמצופה מקטגוריית הפרימיום, שתי המקלדות נתמכות על ידי תוכנות מחשב מתקדמות, G HUB של Logitech ו-Synapse של Razer, המציעות מגוון כלי גיימינג מתקדמים המעניקים ערך מוסף לא מבוטל כלל. נתחיל מתאורת RGB; בשתי המקלדות היא זמינה במלוא הדרה, עם אפשרות לבחור גוון לכל מקש ומקש בנפרד, שמירה לפרופילים, שיוך סגנונות תאורה שונים למשחקים, יצירת אנימציה משלכם, סנכרון התאורה עם מכשירים תומכים ואפשרויות רבות נוספות עבור חובבי תאורת ה-RGB.
באשר ליתר התכונות, נתחיל עם תוכנת G HUB של Logitech: רוב מקשי המקלדת ניתנים למיפוי מחדש, אותו אפשר לשמור כפרופיל אישי או לשייך אותו לכל תוכנה או משחק. עוד התוכנה מציעה עורך מאקרו, שמירת פרופיל ישירות בתוך זיכרון המקלדת המובנה ואהבנו גם שאפשר להוריד הגדרות מוכנות מראש (presets) שהורכבו ושותפו על ידי משתמשים מרחבי העולם.
עוברים ל-Synapse של Razer. ראוי לפתוח בזה שהתוכנה עברה לא מעט שינויים קוסמטיים וסידורי תפריטים בשנה-שנתיים ועכשיו היא הרבה יותר מסודרת מבעבר. גם על היציבות הטכנית ראוי להחמיא; אם לפני 3-4 שנים היא הקפידה לקפוא או לקרוס מדי כמה שעות, היום היא מהוקצעת ויציבה בהרבה. מבחינת הפיצ'רים, ב-Synapse תמצאו את כל מה שמציעה היריבה, אם כי סידור התפריטים מעט שונה ולטעמנו יותר נוח.
באשר לתכונת ה-Rapid Trigger המפוקפקת, זו שמעניקה יתרון בתנועות מצד לצד (Strafing) בכך שהיא גורמת למקלדת להגיב לפי המקש האחרון שנלחץ, שימו לב שרק המקלדת של Razer מעניקה את התכונה המבוקשת. אצל ה-Deathstalker V2 Pro הפיצ'ר מכונה Snap Tap והוא מבצע את משימתו היטב, אם כי שימו לב שרק גרסת Synapse 4 הניסיונית תומכת בתכונה התחרותית, ולא ה-Synapse 3 היציבה.
המנצחת: רייזר, בזכות תוכנה נוחה-יותר ותכונת ה-Snap Tap.
חיי סוללה
חיי הסוללה כמעט תמיד נחשבים לעקב האכילס של מקלדות גיימינג תחרותיות, בטח אם תמקסמו את התאורה האחורית שנחשבת לבזבזנית אנרגיה. לפי הצהרת היצרן, בחיבור מקלט ה-HyperSpeed, ב-Razer מבטיחים עד 26 שעות עם תאורת RGB בעוצמת בהירות 100%, עד 46 שעות בעוצמת בהירות 50% ועד 200 שעות כשהתאורה כבויה לגמרי. ב-Logitech מבטיחים עד 36 שעות עם תאורת RGB בעוצמת בהירות 100%, עד 90 שעות בעוצמת בהירות 50% ועד 800 שעות כשהתאורה כבויה לגמרי. חשוב להדגיש שבניגוד ל-Razer, כאן היצרנית לא מדגישה באיזה חיבור אלחוטי מדובר – קרוב לוודאי שהנתונים מבוססים על בלוטות', חיבור פחות תובעני מהמקלט בתדר 2.4Ghz.
במבחן התוצאה, ה-G915 X Lightspeed הייתה מוצלחת יותר מבחינת חיי סוללה וסיפקה עוד כמה ערבי גיימינג לעומת ה-Deathstalker V2 Pro, כאשר שניהם חלקו משך פעילות ואופי שימוש מאוד דומים לאורך שבועיים בדיקה, שבוע לכל מקלדת.
המנצחת: לוג'יטק, בזכות חיי סוללה עדיפים.
איכות הבנייה
למרות ששתי המקלדות מצוידות בשלדת אלומיניום, המקלדת של Logitech כבדה בהרבה, 1.7 ק"ג לעומת ה-750 גרם של Razer – הבדל משמעותי. הפער הדרמטי טמון כנראה במתגים המכניים של המקלדת של לוג'יטק ואולי גם מדובר בשלדה מסיבית יותר, בטח כשממדי שתי המקלדות מאוד דומים. אגב ממדים, הפרופיל של Razer מעט יותר גבוה, כ-2.6 ס"מ לעומת 1.8 ס"מ של Logitech. יתר הנתונים הפיזיים כמעט זהים, אולי מלבד עוד כמה סנטימטרים בודדים ברוחב של Logitech לעומת Razer בשל הוספת מקשי המאקרו הייעודיים בחלק השמאלי של המקלדת.
באשר לאיכות המקשים, ב-Razer הם מצופים ABS וב-Logitech הם מצופים ב-PBT, כאשר האחרון הוא החומר העדיף מבין השניים, שנחשב ליותר עמיד בפני שחיקת הסימנים שמוטבעים מעל המקשים. בשני המארזים קיבלנו כבל USB-C, זה של Razer שזור בד וזה של Logitech מצופה פלסטיק סטנדרטי. ב-Razer מבטיחים עמידות קליקים של עד 70 מיליון לחיצות, ב-Logitech אין הצהרה רשמית. באופן די מאכזב, בשני המארזים אין ריפוד לאמות הידיים, שאולי פחות הכרחי לשימוש במקלדות בפרופיל נמוך – ועדיין היינו מצפים לתמיכה כלשהי לכריות כפות הידיים והאמות.
המנצחת: לוג'יטק, בזכות גוף שהרגיש לנו יציב ועמיד יותר.
בשורה התחתונה
שתי המקלדות מצליחות להיות דומות ושונות בו זמנית ולכל אחת יתרון תחרותי משלה. היות ומרכיב מרכזי בבחירת מקלדת זו הנוחות האישית שלכם, התייחסנו רק לנושאים ברי השוואה וכך הגענו להחלטה.
המקלדת המשתלמת ביותר היא ה-Deathstalker V2 Pro של Razer שבלטה לטובה בזכות מבנה ה-Hot-Swappable המאפשר להחליף את המתגים, אלחוטיות מצוינת ונוכחותה של תכונת ה-Snap Tap שקורצת לשחקני FPS.
Razer DeathStalker V2 Pro
המקלדת הטובה ביותר היא ה-G915 X Lightspeed של לוג'יטק שהפתיעה לטובה בזכות אוסף מקשי מאקרו ייעודיים, חיי סוללה ארוכים ואיכות בנייה גבוהה יותר לצד מבנה מסיבי.