מנעולים חכמים תופסים תאוצה בשנים האחרונות ואחד השמות המוכרים בתחום המנעולים הוא Yale - חברה שרובנו נתקלנו בה בהקשר של כספות ביתיות ומנעולי תליה. באוגוסט 2023 החברה החלה לשווק את ה-Yale Linus - מנעול חכם עם מגוון תכונות מתקדמות וכבר אז התקנו אותו בביתנו. אחרי חצי שנה שבה השתמשנו בו היטב, הבנו בדיוק כמה הוא אמין.
ערכת המנעול החכם כוללת את המנוע שפותח וסוגר את המנעול, צילינדר של מולטילוק, מגשר Wifi המאפשר גישה מרחוק והטמעה במערכות בית חכם, קודן והתקנה על ידי טכנאי. על המנוע ישנה ידית המתפקדת כמו זו שאפשר למצוא על מפתח שמותקן קבוע בחלק הפנימי של הדלת. המתקין מחליף את הצילינדר הקיים ומציב את המנוע ישירות על המנגנון כך שעדיין אפשר לפתוח ולנעול את הדלת ידנית. הכניסה לבית מתאפשרת דרך קוד כניסה, לחיצה על כפתור באפליקציה, פתיחה אוטומטית (בתנאים המתאימים) או דרך המפתח הרגיל.
האפליקציה של Yale מאפשרת להגדיר את קוד הכניסה, להוסיף משתמשים קבועים כמו בני משפחה ומשתמשים זמניים שצריכים גישה למה שנמצא מעבר לדלת רק בחלון זמן מסוים, כי המנעול הזה לאו דווקא נמצא בכניסה לבית מגורים. אם התקנתם גם את המגשר, המנעול יכול להתחבר לרשת ביתית וחיצונית, כך שניתן להשתמש בפתיחה אוטומטית המבוססת על המיקום של המשתמש וגם להטמיע את המנעול במערכות בית חכם קיימות כמו אלו של גוגל ואפל. נכון לעכשיו, אין תמיכה רשמית ב-Home Assistant.
הדלת נפתחת לקראתך
התכונה המעניינת ביותר במנעול הזה היא הפתיחה האוטומטית של הדלת, שאינה כוללת התערבות ידנית כלשהי. דרך האפליקציה מגדירים את מיקום הבית וקובעים את הרדיוס המינימלי שצריך להתרחק כדי שהמערכת תידרך וכברירת מחדל מדובר על 200 מטר.
במבט חטוף זה נראה כמו פתח להרבה מאוד false positive אך המערכת מצליחה למנוע זאת בהצלחה כמעט מלאה. האפליקציה משתמשת בשירותי המיקום של הטלפון שהולכים ונהיים מדויקים יותר - וצורכים יותר אנרגיה, ככל שאתם מתקרבים לבית. כשאתם רחוקים, הטלפון יודע פחות או יותר איפה הוא דרך רשתות ה-Wifi הנמצאות באזור - גם אם אתם כלל לא מחוברים אליהן. כשהטלפון מזהה תנועה מהירה, אנטנת ה-GPS מופעלת לפרקים כדי לוודא את כיוון הנסיעה. כשהטלפון נכנס לאזור שהוגדר סביב הבית, בדרך כלל רדיוס של 200 מטר, האפליקציה מתעוררת וממתינה לראות אם אתם באמת מגיעים לבית או רק חולפים לידו. כעת
האפליקציה משתמשת בשילוב של רשת ה-Wifi הביתית שהוגדרה מראש ואנטנת הבלוטות' המובנית במנעול עצמו. רק כשרצף התנאים הזה התקיים ורמת הקליטה של האנטנות תואמת למה שהוגדר, הדלת תפתח אוטומטית.
לאורך זמן, חווינו בין 70% ל-80% הצלחה. בחלק מהמקרים הדלת נפתחה בערך חצי דקה לפני שהגענו לדלת, בחלק מהמקרים הדלת לא נפתחה אוטומטית אז נכנסו דרך הקודן ונעלנו את הדלת ידנית ורק אז היא נפתחה אוטומטית כך שנאצלנו שוב לנעול את הדלת. בשאר המקרים כלל לא התבצע ניסיון פתיחה אוטומטי. עם זאת היו מקרים נדירים בהם הדלת נפתחה אוטומטית כמה דקות אחרי שחזרנו הבייתה, בשלב שבו כבר לא כל כך שמים לב לדלת. כך או כך, אין למשתמש הממוצע איזושהי דרך לדעת למה הדלת לא נפתחה, שכן התיעוד שזמין הוא ברמה מאוד בסיסית של מה שכן קרה ומי המשתמש שעשה את זה.
עם הלשונית בחוץ
כברירת מחדל המנעול מזיז את הלשונית שמחזיקה את הדלת סגורה יחד עם הפתיחה למינימום של 3 שניות. ההחזקה של הלשונית מצוינת אם יש לכם דלת שאין לה ידית בחוץ כמו דלתות פלדלת משנות ה-90. אך אם בלובי שלכם יש רוח שנעה לתוך הבית, היא תדחוף את הדלת וזה משהו שגילינו בדרך לא נעימה במיוחד.
מבחינת המערכת יש לדלת שלושה מצבים: סגורה, נעולה ופתוחה והיא קוראת את מצב הדלת דרך חיישן ומגנט חזק שהמתקין מדביק בחלק הפנימי של הבית, ישירות מול המנעול. במקרה שלנו, החיישן ככל הנראה לא כויל במועד ההתקנה ולכן הוא דיווח על המיקום הלא נכון של הדלת. כך יצא שלמרות שהדלת הייתה סגורה, החיישן דיווח על הדלת כפתוחה, לכן לחצנו על כפתור הנעילה אך בפועל הדלת כבר הייתה נעולה וכעת היא נפתחה. היות והמנעול מחזיק את הלשונית פתוחה, הרוח מהלובי דחפה את הדלת כך שהיא כבר לא הייתה מיושרת עם בית הבריח. החיישן הלא מכויל דיווח שהדלת - שכעת פתוחה למדי, בכלל סגורה אז לחצנו על כפתור הנעילה ועכשיו הבריח הנעול נשען על מסגרת הדלת, אך החיווי שאנחנו קיבלנו הוא שהדלת הפתוחה לגמרי - בכלל נעולה.
את הבעיה תיקנו בעזרת כיול החיישן שאמנם כלל הרבה שלבים אך ההוראות ובעיקר התמונות המאוד ספציפיות באפליקציה, הבהירו במדויק מה נדרש לעשות ולאחר מכן הבעיה לא חזרה. בסופו של דבר, מדובר בבעיה קלה מאוד לתיקון אך הבעיה הזו הציגה את עצמה כשאיש לא היה בבית ולמעשה רק אחרי שפנינו ל-Yale, הם הפנו אותנו לבצע את תהליך הכיול - משהו שבהחלט התבצע מול עינינו על ידי המתקין של החברה במועד ההתקנה.
שומשום היפתח
בנוסף לטלפון, Yale מציעה קודן בעל פרופיל צר שגם הוא עובד על סוללה ואותו ניתן להתקין עם דבק 3M על כל משטח. הקודן מחובר ישירות למנעול דרך בלוטות' כך שלהפסקת חשמל אין משמעות. בחודשים הראשונים זמן התגובה היה איטי ביותר אך עדכון תוכנה שיפר את מהירות התגובה משמעותית. לטעמנו הקודן הוא תוספת מעולה ובעלות של כ-100 שקלים, הוא שווה את זה ויותר. כמו כן, לחיצה על כפתור Yale בקודן נועלת את הבית מיד כך שכל תהליך היציאה מהבית נהייה קצת פחות מסורבל.
החלף מיד סוללה! או עוד חודשיים, זה עדיין עובד
המנוע והקודן עובדים על סוללות שאמורות להספיק לכחצי שנה ואפשר להחליף אותן בקלות. Yale מספקת את המנעול יחד עם סוללות Duracell איכותיות והמלצתנו היא להמשיך עם סוללות כאלה או Energizer שיש להן את היכולת לספק 1.5V לאורך זמן - משהו שסוללות זולות מתקשות בו. האפליקציה אמנם מתריעה כשהסוללות חלשות אך במקרה והן ריקות, המנוע לא יעבוד ותצטרכו להשתמש במפתח. לטעמנו האפליקציה קצת היפוכונדרית שכן על כל ירידת מתח מזערית היא מודיעה שצריך להחליף את הסוללות וזה היה נראה לנו מספיק מוזר שבדקנו עם מד מתח את כל הסוללות וכולן הראו על 1.5V בלי עומס. סוללות חלשות יציגו 1.1V-1.3V. פה גם הבעיה בסוללות נטענות שכן אלו מתחילות ב-1.2V מה שגורם לעוד יותר התראות מיותרות לגבי הסוללה.
בקודן ישנן סוללות AAA 1.5V ואלו יכולות להחזיק בין חודש לשלושה חודשים, תלוי אם הגדרתם שהתאורה האחורית תפעל רק כשלוחצים על אחד המקשים או שתפעל קבוע. את הסוללות האלה אפשר להחליף גם כשאין גישה לבית כך שאם נתקעתם מחוץ לבית, זה עניין של החלפת סוללות והקודן חוזר לעבוד מיד. לסוללות שבמנוע לקח כמעט חצי שנה להחלש באמת ובצורה טבעית ציפינו שלא תהייה מספיק אנרגיה כדי לפתוח את המנעול. במקום זאת, המנעול נפתח אמנם לאט מהרגיל אך הוא נתקע במצב פתוח וגם כשהשקענו מאמצים פיזיים משמעותיים, התקשינו מאוד לנעול אותו ידנית. עם זאת, כששלחנו לו פקודה מרחוק להינעל, הוא הסתובב בלי בעיה. החלפת הסוללות פתרה את הנושא ושוב נזכיר - האפליקציה הודיעה עשרות פעמים שצריך להחליף את הסוללות, שזה בדיוק הסיבה שבגללה התעלמנו מהאזהרות האלה.
פתרון שבת גאוני
לנציגות של Yale בישראל יש פיתוח מבריק כמו שהוא פשוט כדי להתאים את המנעול החשמלי לשומרי שבת. כדי לעבור למצב שבת, מזיזים את מכסה הסוללות ומסובבים חתיכת פלסטיק שהודפסה בתלת מימד שכתוב עליה חול ושבת. היא בנויה כמו בורג וברגע הסיבוב, מרימה את הסוללה מהמגעים ונועלת אותה כך שכל הפונקציות החשמליות לא פעילות. המנעול המכני ממשיך כרגיל. יצאה שבת? מסובבים את הפלסטיק חזרה והמנעול חוזר לעבוד כרגיל. אין חלקים שנשלפים החוצה, אין התעסקות מסובכת, גאוני.
הצילינדר היוקרתי
הערכה מגיעה יחד עם צילינדר של מולטילוק המדורג לעמידות של עד חצי שעה קדיחה מבחוץ אך הערכה מגיעה עם מפתח בודד. אנחנו הופתענו לגלות שעלות השכפול של מפתוח מסוג זה היא כ-90 שקלים ליחידה כך שכדאי להוסיף את כמות העותקים הדרושים לעלות הכוללת של החלפת המנעול. Yale אגב מציינת בכל מקום בהוראות שחייבים להחזיק מפתח גיבוי מחוץ לבית תמיד שזה הגיוני, אבל לא כל כך משרה ביטחון.
בשורה התחתונה
ערכת מנעול Linus מגיעה עם צילינידר של מולטילוק, מגשר Wifi המאפשר גישה מרחוק והטמעה במערכות בית חכם, קודן והתקנה על ידי טכנאי. העלות הרשמית היא כ-2,140 שקלים. אם אתם מוכנים להתקין אותו בעצמכם, תוכלו למצוא את המנעול עם הצילינדר ללא שאר האביזרים באזור ה-1,200 שקלים.
המנעול החכם Linus של Yale הוא פתרון שימושי שהוכיח את אמינותו לאורך זמן עם מעט מאוד בעיות. יש משהו מאוד נחמד בידיעה שאתה יכול לצאת ולהיכנס מהבית ולמרות שאתה סוחב את כל החפצים בעולם והילדים שממש אוהבים לצעוק ספציפית בלובי משתוללים והכלבה נובחת אבל לך אין אין צורך לחפש את חתיכת המתכת המשוננת שחייבת להיכנס בדיוק בזווית הנכונה, כי הדלת כבר ממתינה בציפיה דרוכה לכבודך וכל שעליך לעשות זה רק לצעוד אליה. אם זה לא שווה אלפיים שקל, איננו יודעים מה כן.