כך תשפרו את קליטת ה-WiFi בבית
משבר הקורונה מוצא משפחות שלמות מסוגרות בבית ונלחמות על כל קילוביט חופשי וכל נדל"ן חשוב לקליטת הוייפיי. בעזרת ראוטר אלחוטי טוב, רפיטר או בכלל מערכת החשמל, תוכלו לשפר את טווח הקליטה ואת יציבותה
מיליוני אנשים ברחבי העולם, נמצאים מסוגרים בבתיהם בימים אלו בעקבות התפרצות נגיף הקורונה, מה שאומר שלא אחד בבית משתמש באינטרנט, אלא במקרים רבים משפחות שלמות צורכות תכנים מהאינטרנט ומנצלות את משאבי הרשת גם ברמת הצריכה המשפחתית.

פתרונות האינטרנט האלחוטי הרגילים (ראוטר אלחוטי) מאפשרים בדרך כלל לכל דיירי הבית לגלוש באינטרנט ללא קשר למיקומם בבית ולריחוקם ממרכז המערכת, אבל ישנם בתים גדולים, או מבנים בעייתיים שמצריכים התערבות טכנולוגית נוספת על מנת להבטיח שתהיה קליטה מלאה בכל מקום שנימצא בו ברחבי הבית.
כמובן שאינטרנט קווי שעובר דרך הקירות ומגיע לכל נקודה בבית הוא עדיף, אבל לא לכל מקום ניתן להביא שקע אינטרנט.
לרשת את הבית כולו: משימה לא פשוטה
ראוטר אלחוטי
הראוטר האלחוטי הסטנדרטי מצליח בדרך כלל לכסות בתים בגדלים ממוצעים של עד 200 מטרים כל עוד לא מדובר על מבנה עם קירות עבים במיוחד כמו ממ"ד ומרתפים, כאשר יש שני תדרים בהם עובר המידע: 2.4Ghz הוא התדר הבסיסי, שמספק את טווח הקליטה הארוך יותר, אך את המהירות האיטית יותר, ולצידו יש את תדר ה-5Ghz שמסתפק ברוב המקרים בטווח קצר יותר וביכולת פחות טובה לעבור דרך קירות או מחסומים, אך לעומת זאת, מהירות ואמינות העברת הנתונים גבוהה יותר.
בד"כ, הראוטרים שמספקות חברות התשתית הם באיכות בינונית ומטה ומומלץ לרכוש ראוטר טוב יותר ואמין יותר שיעניק לכם ביצועים טובים יותר בעשרות אחוזים מהראוטרים הבסיסיים. רוב הראוטרים החדשים מגיעים כשהם מצוידים בשני התדרים והבחירה שלכם בתדר הרצוי תהיה לפי המרחק שלכם מהראוטר או לפי המיקום שלכם מבחינת חסימות.
העדיפות היא כמובן לתדר 5Ghz כל עוד אתם נמצאים בטווח קליטה סביר כי אז תוכלו גם לעשות סטרימינג מחדר לחדר מבלי שאיכות הצפייה תפגע בעיקר בגלל שראוטרים בתדר זה תומכים בהעברת נתונים גבוהה פי 2 מאלו עם תדר 2.4Ghz. טווח המחירים של הראטורים השונים הוא גדול ובהחלט ניתן למצוא איכויות שונות שישפיעו הן על טווח הקליטה והן על איכותה, כל זאת למרות שמדובר באותם תנאים אובייקטיביים של קליטה.
רוב הראוטרים החדשים כוללים את שני התדרים הנפוצים
בישראל, תדר ה-5Ghz אינו משתמש בכל ערוצי התקשורת שמוקצים לו בגלל שכוחות הביטחון עדיין משתמשים בתדרים האלו לטובת מטרות שאין לנו מספיק מידע לגביהם, אז כל ראוטר שמגיע לישראל עם האופציה לתדר כזה – הופך להיות מסורס באופן חלקי ובעצם אינו נותן את מאת אחוזי התפוקה שתכננו עבורו בחברה המייצרת.
רפיטר (מאריך טווח)
במקרה בו הראוטר – טוב ככל שיהיה – פשוט אינו מספיק לטווח הדרוש בבית, ניתן להשתמש במכשיר קטן שנקרא "רפיטר" ותפקידו הוא לקחת את האות שמגיע מהראוטר ולמשוך אותו הלאה למרחק גדול יותר, עד למקום בו אנחנו רוצים להיות וליהנות מקליטה ראויה.
מערכת Mesh כוללת בין 2-הרבה רפיטרים קטנים שניתן לפזר
כל רפיטר מסוגל להאריך את מרחק האות בצורה משמעותית (כמה עשרות מטרים באופן תיאורטי) ובכל מקרה אחר, ניתן להוסיף עוד ועוד רפיטרים – עד למצב של קליטה מלאה בכל רחבי הבית או המבנה. תמצאו אותו בשם מאריך טווח, ברידג' או סתם נקודת גישה, אבל ישנם עשרות מותגים שמספקים פתרונות מהסוג הזה, וגם כאן תמצאו מותגים שןנים באיכויות שונות שבהחלט ישפיעו על איכות המוצר הסופי.
הבעיה בשיטה הזו היא שכל רפיטר הוא למעשה רשת אלחוטית חדשה ושונה מהמרכזית של הבית, מה שאומר שבמקום בו רק הרפיטר מסוגל לקלוט את האות, תצטרכו להתנתק מהרשת המרכזית ולהתחבר ישירות לרפיטר. שם רשת אחר, סיסמה אחרת, ניהול אחר.
יש רפיטרים קטנים שמתחברים ישירות לחשמל
מערכות Mesh
פתרון חדש יחסית לפיזור האינטרנט האלחוטי בבית הוא טכנולוגיית Mesh. מדובר בפיזור של ראוטרים קטנים וחכמים ברחבי הבית או המבנה, במקום להשתמש בראוטר מרכזי אחד. נתבי ה-Mesh עובדים בתיאום אחד עם השני כדי ליצור רשת גדולה ופזורה היטב, כאשר המערכת מספיק חכמה על מנת להעביר את המשתמש מראוטר אחד לשני, כאשר הוא נמצא בתנועה בתוך הבית או כשהוא נמצא במקום בו ראוטר אחד חלש מדי והשליטה תעבור באופו אוטומטי לראוטר שנמצא קרוב יותר למשתמש. אין צורך לעבור רשת אלחוטית ובטח שאין צורך להכניס פרטים חדשים או סיסמה חדשה.
מבדיקות שערכנו במהלך סקירות שונות של מוצרים מהתחום, ניתן לראות הבדלים משמעותיים ביציבות ומהירות האינטרנט האלחוטי, לעומת גלישה באמצעות ראוטר אלחוטי רגיל, בו המהירות והיציבות יורדים ככל שאנחנו מתרחקים מהמרכזיה – או הראוטר המרכזי, הבדלים של עשרות אחוזים לעיתים.
חיבור קווי תמיד יהיה איכותי יותר
המערכת הזו גם מאפשרת גמישות רבה בניהול צריכת האינטרנט בבית כאשר היא מנטרת אל כל הצריכה, החל מרשימה של כל המכשירים המחוברים, דרך רשימה של יחידות הקצה, כאשר אפשר לתת שם ייחודי לכל אחת מהן ועד למערכת שליטה מלאה וכוללת שמאפשרת ניהול של הגלישה בכל יחידה, כולל הגבלה של הגלישה באזורים מסוימים ובמכשירים מסוימים ותיעדוף שלהם על פני אחרים, דבר חשוב מאוד בעיקר בעידן הילדים שנמצאים כל היום מול המסכים, בוודאי בתקופה הזו בה נגיף קטן מאלץ עולם שלם להישאר בביתם מסוגרים.
האינטרנט מגיע דרך קווי החשמל
אינטרנט על גבי רשת החשמל
פתרון נוסף לבעיית הקליטה ברחבי הבית מסתתר בטכנולוגיה שמסוגלת להעביר נתונים על גבי רשת החשמל. אם שאלתם את עצמכם, מה עוזרת לי רשת החשמל במקרה הזה, נסו להיזכר כמה שקעי אינטרנט יש בבית, ולעומת זאת כמה שקעי חשמל יש בבית?
הטכנולוגיה הזו מאפשרת למשתמש לרכוש מעין רפיטר (מאריך טווח) שדומה באופן פעולתו לרפיטר שהזכרנו בתחילת המדריך, כלומר הוא לוקח את אות האינטרנט שמגיע אליו ומעביר אותו בצורה אלחוטית למכשיר הקצה של המשתמש. היתרון הגדול הזה, שאת אותו מאריך טווח – אין צורך לחבר לשקע אינטרנט, אלא מספיק לחבר אותו לשקע החשמל, והטכנולוגיה תעשה את השאר.