למרות שמדינת ישראל ידועה כמדינה חמה, יש עדיין לפחות ארבעה חודשים בשנה שבהם דוד השמש לא פעיל בגלל כיסוי עננים רציף או קור משמעותי. חברות הגז רוצות לשכנע את הצרכנים לעבור לחימום מים מבוסס גז, כדי להגדיל את צריכת הגז ולשפר את הכנסותיהן.
קראו עוד: האם משתלם לחמם מים בגז - שנתיים אחרי
כדי לבדוק האם השימוש בחימום בגז יותר משתלם או לפחות זהה בעלותו לדוד שמש, התקנו מתקן חימום מים בגז של חברת סופר גז ובמשך כמה חודשים בדקנו את טיב השירות שהמכשיר מספק, ואת הבדלי עלויות החשמל בין החודשים ינואר פברואר לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
למה אין לי מים?
אם אי פעם שאלתם את עצמכם, למה כשאתם מדליקים את הדוד חשמל למשך חצי שעה, אולי אפילו שלושת רבעי שעה ומקבלים מים למקלחת של לא יותר מעשר דקות, יש כמה סיבות ודווקא אלו הגרים בבניינים החדשים סובלים מכך יותר.
השיטה המקובלת לחימום מים הקיימת בבניינים החדשים יותר היא באמצעות משאבת סחרור. המשאבה הזו מניעה מים במעגל סגור בין גג הבניין שבו הקולטים נמצאים לדודים הממוקמים במרפסת השירות. השיטה הזו עובדת היטב אך כשבחוץ אין שמש חמה אלא גשם קר, המים הנעים במערכת הסגורה קרים מאוד, וכשהם נכנסים לתוך הדוד הם מקררים את המים שחיממתם חשמלית. ברוב המערכות קיימים גלאי טמפרטורה שאמורים להפסיק את עבודת המשאבה אך מניסיוננו זה לא תמיד עובד. גישה אחת היא לסגור את משאבת הסחרור וזה אמור לסייע בשמירה על חום המים ולמעשה להוריד את משך זמן הפעולה של הדוד. גישה אחרת היא להחליף את המנגנון לכזה העובד על גז.
התקנה לא פשוטה אבל אתם לא המתקין
המכשיר עצמו נראה כמו מלבן אלומיניום המותקן בחלק חיצוני של הבית, כשהוא מגיע עם ארובה ומפוח הפולט את הפחמן הדו חמצני הרחק מהמבנה. את המכשיר מקבע מתקין של חברת הגז בעבודה שאורכת כשעתיים כשהוא מבצע את כל החיבורים הדרושים. שימו לב כי דרוש צינור גז ושקע חשמל באזור המכשיר, שכן ההצתה אלקטרונית וכך גם השליטה בו. עכשיו זו נקודה חשובה, בדוד חשמלי, במידה וחיממתם את המים מראש, גם אם יש הפסקת חשמל אתם עדיין יכולים לקבל מים חמים שנשארו מלפני כן. כאן החימום נעשה באותו רגע כך שאם אין חשמל, אין מים חמים.
עם המכשיר מותקן גם ברז שליטה שמאפשר לברור בין המים המגיעים מהדוד לבין אלו המגיעים ממחמם המים בגז. כשהחורף נגמר, סוגרים את הברז שהולך למכשיר ופותחים את זה שמגיע מהדוד ומכבים את המכשיר ובזאת תמו ההוצאות עליו לאותה עונה.
ההמתנה מרגע פתיחת הברז ועד לקבלת מים חמים היא כעשרים שניות, תלוי כמה הברז רחוק ממכשיר החימום. את טמפרטורת המים ניתן לקבוע דיגיטלית דרך הכפתורים והמסך המובנים במכשיר, כשניתן להגיע עד 55 מעלות. החברה ממליצה לעצור ב-47 מעלות וכך גם עשינו וגם בטמפרטורה זו המים רותחים אך לא מעוררי כוויות מידיית שזה חשוב. כמו כן, אין טעם לחמם את המים לטמפרטורה לא שמישה.
האם זה משתלם?
בחישוב שערכנו על בסיס הבית הספציפי הזה, בחודשי החורף המרכזיים שבהם קר מבוקר ועד ערב ואין מספיק שמש כדי שדוד השמש יפעל, הדלקת דוד ל-45 דקות תספק מקלחת של 10 דקות לאדם אחד. הדוד צורך 2500W והתעריף המקובל הוא 0.56 אגורות לקילו וואט שעה, לכן העלות לכל מקלחת היא 1.4 שקל. לעומת זאת, המכשיר הספציפי שמדובר כאן צורך קוב גז אחד לשעה שמחירו הממוצע כ-20 שקל, והמבער פועל כל עוד המים זורמים. מכאן שעשר דקות מקלחת מבוססת חימום בגז יעלו 3.3 שקל - יותר מכפול. אך במקרה של גז אין חימום לשווא, או בזבוז משאבים עיוור שנשען על חוסר היכולת של המשתמש לדעת מה טמפרטורת המים בדוד.
חשבון החשמל אשתקד
חשבון החשמל לאותה תקופה, לאחר התקנה
אנחנו התקנו מכשיר חימום לפי מבצע של חברת סופר גז (ל-WiseBuy או לכותב המאמר אין כל קשר לחברה, והיא נבחרה כי הספק בבניין שבו הוא גר ולמעשה אין לו ברירה), שבו המכשיר ניתן במבצע של שקל ליום למשך 4 שנים. בכך עלות המכשיר היא 1,460 שקל, מחיר תחרותי מאוד. עלות הגז משתנה בהתאם לצריכה ולמחיר השוק והיא נעה בין 17 שקל ל-24.
נפח השימוש בחודשיים עמד על כ-12 מ"ק בעלות של 349 שקל, כולל את העלות החודשית של המכשיר שהיא 58 שקלים. חשבון החשמל בתקופה זו עמד על 995 שקל, לעומת 1325 שקל בתקופה המקבילה אשתקד. כמו כן, נעשו שינויים בהרכב הבית ועברנו לעבוד מרדיאטור אחד הפועל על 2500W לסירוגין בכל לילה בשנה שעברה, לשניים שעובדים יחד על 1000W בתקופה הנוכחית ובמקביל, שיפרנו את האיטום בבית כך שהוא פחות פרוץ לרוחות כך שאין צורך להפעיל אותו בעוצמה גבוהה.
סייגים אלה חשובים כי הם מטים את התוצאות אך המגמה ברורה, חימום בגז אינו חסכוני מבחינה כספית, אך הוא מספק רמת שירות שאין שניה לה. העובדה שאין צורך לתכנן מראש כל מקלחת או לרווח בין אחת לשנייה כדי לאפשר לדוד להתחמם, מספקת חוויה שמזכירה בתי מלון ואנחנו אישית מאוד נהנינו, אפילו אם בשורה התחתונה אנחנו משלמים יותר.