הקדמה

במבחן השוואתי זה בדקנו חמישה שואבים שוטפים רובוטיים המסוגלים לשטוף ולשאוב את הרצפה והשטיחים בבית ולבסוף לנקות את עצמם ולפנות את הפסולת לתוך מיכל ייעודי בבסיס השואב - וכל זה ללא התערבות ידנית כלשהי. 




למרות שכל השואבים המסוגלים באיזשהו אופן לשטוף את הרצפה מתוארים באותו אופן - "שואב שוטף", יש ביניהם הבדל מהותי בביצועים, בגודל תחנת הבסיס, במחיר ובעיקר - בתדירות שבה נדרשת התערבות אנושית. הדגמים הפשוטים מגיעים עם מיכל מים קטן המובנה בשואב עצמו שאותו יש למלא ידנית בכל פעם, להצמיד את המטלית הייעודית למקומה ובסוף השימוש, להסיר אותה לייבוש ולרוקן את מה שנשאר מהמים. השואבים שבמבחן מגיעים עם תחנת בסיס גדולה ובתוכה מיכל מים נקיים, מיכל מים מלוכלכים ושקית אבק או מיכל אבק בתוך השואב עצמו. כל תהליך הניקוי נעשה אוטומטית כך שהשואב דורש תשומת לב פעם בכמה ימים אם בכלל.


במבחן בדקנו את איכות השאיבה והשטיפה שלהם, נוחות השימוש שהם מציעים ויכולות הניווט שלהם, חיי הסוללה המוצהרים והתמורה שהם מספקים ביחס לעלות. הדגמים במבחן זה הם: Roidmi EVA ,Yeedi Floor 3 Station ,Xiaomi Robot Vacuum X10 Plus ,Roborock S8 Pro Ultra .Dreame L10s Ultra

המוצרים שבדקנו בהשוואה זו:

מותג:Roborock,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
אלחוטי:...,
החל מ- 4,659 ₪
מתוך 23 חנויות
מותג:Xiaomi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
הספק:1000...,
החל מ- 3,029 ₪
מתוך 26 חנויות
מותג:Roidmi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:ש...,
החל מ- 2,298 ₪
מתוך 2 חנויות
מותג:iRobot,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:ש...,
החל מ- 3,370 ₪
מתוך 9 חנויות
מותג:Yeedi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
עוצמת יניקה:...,
החל מ- 3,017 ₪
מתוך 8 חנויות

איכות השאיבה והשטיפה

במבחן זה מרחנו על רצפה דמויית פרקט שלושה פסי לכלוך המדמים כתמים מוכרים; פס קפה עם גרגירי קפה שחור, סירופ מעורבב עם מים שנשאר להתייבש על הרצפה במשך כמה דקות ורסק עגבניות שנמהל עם קצת מים. שלחנו את השואבים לנקות את האזור המלוכלך ולאחר מכן בדקנו את התוצאות כשהשואבים הודיעו מבחינתם על סיום עבודה וחזרה לעמדת הטעינה.


יהיה זה רק הוגן לומר שה-Roidmi EVA צלח את מבחני הכתמים במידה כזו או אחרת, בעיקר הנוזליים, אם כי נשארו מעט גרגירי קפה שחור במקומות שונים. אנחנו לא בטוחים כמה הפריע לנו גרגיר פה וגרגיר שם, אבל ברור שהתוצאה רחוקה מלהיות מוכתרת כניקיון מושלם ואת מכורי הרצפה המקורצפת לא תשכנעו בכלל. כמו כן, ראינו סימני ניגוב קלים שנותרו בסוף העבודה וחלקם נשארו במקומם גם כשהרצפה התייבשה כמין גלעד לתנועות המעגליות של ספוגי המגב.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ה-Yeedi Floor 3 Station פחות הרשים: את רוטב העגבניות הוא מרח יחד עם גרגירי הקפה ויצר עיסה דביקה שעוד יותר היה קשה לשואב לשטוף מהרצפה. גרגירי קפה רבים נותרו לאורך משטח הבדיקה, את סימני ספוגי המגב המעגליים אי אפשר היה לפספס על הרצפה ולא פחות בעייתי, ה-Yeedi יצר מאחוריו שובל שאריות של לכלוך רטוב שהרגע אסף - אמנם לא כל מה שנשטף נותר מאחור אבל חלק נכבד בלט בצורה מאוד לא מחמיאה לביצועי הרובוט. במבחן התוצאה השואב חזר לעמדה כשנותר לא מעט לכלוך במשטח.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ה-Roborock S8 Pro Ultra הציג עליונות במבחן הסירופ ורסק העגבניות והוא לא הותיר זכר לאף אחד מהם בתוך כמה מעברים בודדים שהם חלק מהפעולה האוטומטית שלו. נראה שמבחן הקפה לא עושה חיים קלים לאף אחד וגם ה-Roborock נכנס לרשימת ההתמודדות הבינונית עם הגרגירים העקשניים. ראשית, הוא הותיר בסיום העבודה המון גרגירים שאי אפשר היה לפספס ולא יכולנו להשאיר את הרצפה במצב הזה בלי לעבור עליה עם מטלית לאחר מכן. שנית, כשהוא נשלח לעמדת הטעינה, הוא השאיר מאחוריו פס גרגירים דקיק שהמשיך ליצור לנו עבודה נוספת. כך שעם כל הכבוד לטיפול ברוב הגרגירים באזור המלוכלך, זה לא נקרא לטפל בבעיה.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ה-Dreame L10s Ultra צלח את מבחן הסירופ היטב והשאיר אחריו משטח נקי מכתמים ורדרדים של משקה הענבים. הבעיה התחילה איפה שהיתר אכזבו: במבחן הגרגירים השואב השאיר אחריו בחלק מאזורי הלכלוך שובל גרגירים ישר ודק, רמז לתבנית הניווט שלו שאכזבה בשוליים. את רסק העגבניות הוא אסף ברובו אם כי גם כאן תיעדנו כמה סנטימטרים של רסק שהשואב פשוט פסח עליהם, למרות שהיו חלק משטח הבדיקה. ויש גם עניין שגרם ליותר נזק מתועלת: בחזרה לעמדת הטעינה, ה-Dreame עבר בחלקו דרך שטיח הסלון שלנו ולכלך את הקצוות שלו. החלק המצער הוא שיש כאן דווקא זיהוי שטיחים יעיל ונוכחנו לגלות זאת בשאיבה כללית, אלא שקצוות מטליות הניגוב הפעם עברו בסמוך לשטיח המדובר וזה הספיק לו כדי להתלכלך בכתמים אדומים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ה-Xiaomi Robot Vacuum X10 Plus שכמו רוב השואבים, צלח את מבחן הסירופ ולא השאיר זכר, אך במבחן רסק העגבניות נותרנו עם חוויה מגמגמת; הוא אמנם הסיר את הכתמים האדומים מהרצפה, אבל בתור המכשיר היחידי במבחן שהיצרן אוסר על שימוש בנוזל ניקוי כלשהו, נותרנו עם רצפה דביקה למדי וגם גרגירי הקפה נותרו בהמוניהם בשטח הבדיקה. גם אם נשטפו ונוקו לא מעט גרגירים מהכמות ששפכנו, זו לא הרצפה הנקייה לה ייחלנו. ראוי לציין נקודת זכות לטובת ה-Xiaomi; בחזרתו אל עמדת הטעינה הוא עבר דרך שטיח סלון - והקפיד להרים את המגבים אוטומטית, שלא כמו השואב של Dreame שהרטיב לנו את השטיח ולכלוך אותו בדרך.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


נוחות השימוש

ניווט במרחב והתמודדות עם מכשולים

לפני 4-5 שנים שואבי האבק הרובוטיים לא נחשבו לאלגנטיים במיוחד והרבו להתנגש בכל פריט שעמד בדרכם. היום החיישנים האחראים על נושא הניווט הרבה יותר חכמים ויעילים והניווט ברחבי הבית הפך לפעולה חלקה, שקטה וכמעט-נטולת התנגשויות. השואבים שבמבחן מנווטים במגוון דרכים. יש להם מצלמה עם עדשה רחבה, חיישנים על קוליים שחשים מרחק, פגוש גמיש שנלחץ פנימה כשהשואב פוגע בחפץ כלשהו וסורק לייזר LIDAR או אינפרא אדום ToF.


חיישן ToF הוא לרוב קומפקטי וחסכוני באנרגיה והוא עובד על ידי שליחת אות אינפרא אדום ומדידת הזמן שלוקח לקרן האור לחזור. פרק הזמן הזה נקרא Time Of Flight. במקרה זה החיישן מורכב על חלקו הקדמי של השואב כך ששדה הראייה שלו מוגבל לכיוון שבו השואב פונה והוא לעיתים מתבלבל כשהשמש מאירה על הרצפה בחוזקה.


לעומתו, סורק LIDAR מותקן על מנוע שמסתובב במהירות 360 מעלות ויורה קרן לייזר לכל הכיוונים ומודד את הזמן שלוקח לה לחזור. עלות חיישן LIDAR גבוהה יותר והוא גם ממונע כך שהוא צורך יותר אנרגיה, אך הוא מאפשר מיפוי מהיר ממרחק גדול יותר ובעיקר, מספק שדה ראייה רחב מאוד שמתעדכן בזמן אמת.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


בדקנו מי מהשואבים מספק ניווט יעיל והתמודדות ראויה עם מכשולים:

ל-Roidmi EVA ניווט מעט מבולבל: בחדרים מסוימים הוא סרק את הבית בצורה מאוד מסודרת וישרה וברוב החדרים ניווט די בחופשיות, בלי תבנית שיטוט ברורה - אבל ייאמר לזכותו שתיעד מצוין את הדירה וחילק אותה לחדרים, חוץ מהמטבח שמשום מה, החליט שהוא מורכב משני חדרים קטנים. בדרך ליצירת המפה הוא מתנגש עם כל אביזר שהוא רק יכול עם באמפר הפלסטיק שמקדימה - וזו לא תמיד התנגשות קלילה ועדינה.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


עוד עניין שהטריד אותנו: ה-EVA התגלה כעקשן נורא ובילה לא פחות מ-5 דקות בניסיון לעלות על מדרגת 3 ס"מ בכניסה לממ"ד - ללא הצלחה, עד שנאלצנו לתחום את האזור באפליקציה ולמנוע מה-EVA לחזור לשם שוב ושוב. באשר לעלייה על משטחים פחות מאתגרים, על שטיח הסלון שלנו בגובה 8 מ"מ הוא עלה בלי בעיה - רק אחרי שהורדנו את ספוגי המגב שלו. אגב שטיחים, ה-EVA מזהה עלייה על שטיח ומגביר עוצמה, אם כי לא פעם שמנו לב שבמהלך שאיבת שטיח הוא החליט להוריד בעוצמת השאיבה למשך כמה שניות ואז חזר לעוצמה מוגברת - לא ברור אם זו החלטה מושכלת או תוצר של חיישן מגמגם.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


בניגוד לחיישן ה-LIDAR המותקן בחלק העליון של שאר השואבים במבחן, ה-Yeedi משתמש בטכנולוגיית 3D ToF המבוססת על מצלמה המותקנות בחלקו הקדמי לכן הוא נמוך בכשלושה סנטימטרים משאר המתחרים, מה שמאפשר לו להיכנס מתחת לרהיטים כמו ספה או מיטה. אלא שעם כל הכבוד ליכולת להשתחל לאזורים שפופים, חשובה לא פחות סריקה מלאה ומדויקת וניווט נינוח - וכאן ה-Yeedi כשל מהותית. ראשית, חסרונה של הטכנולוגיה היא שאינה מזהה חפצים נמוכים שמוקמו ברצפה, כמו כפכף שהושאר במטבח או צעצוע קטן שהופקר בחדר הילדים - וברוב המקרים האובייקטים האבודים נגררו ברחבי הבית על ידי השואב. שנית, וזו הבעיה הכי גדולה כאן, זה שהשואב מחליט על דעת עצמו "לוותר" ולנטוש את סריקת המשך הבית כי להערכתו הדירה הסתיימה, גם אם זה קרה באמצע מסדרון, במקרה שלנו לפחות. ניסינו למקם את תחנת הטעינה במקום אחר - וגם אז בשלב מסוים השואב חזר לתחנת העגינה בטענה שסיים את מלאכת סריקת הדירה, למרות שחצי ממנה טרם נסרק. בחלק המעודד, ראוי לציין שה-Yeedi מזהה שטיחים ונמנע מלעלות עליהם בעת מצב שטיפה, אך מה כל זה שווה כשהסריקה כה עצלה.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ה-Roborock S8 Pro Ultra הוכיח שאפשר לנווט הרבה יותר טוב והציג מפה מדויקת להפליא של הדירה. ראוי גם להתייחס למפגשים שלו עם רהיטי הבית; עם רובם הוא נמנע ובמקרה הרע הוא ניגח אותם קלות ודי מהר הבין את הכיוון הבא שעליו לקחת. הוא עדיין היה מוגבל בפני מדרגת 3 ס"מ בכניסה לממ"ד שלנו, אבל בסוף המיפוי הראשוני קיבלנו חלוקה נאה לחדרים, איתור פינות ויצירת קווי מתאר של הדירה. תבנית הניקיון שלו גם הרשימה אותנו; ה-Roborock מתחיל קודם לטפל בפינות, שואב מסביב לחדרים ולאט נכנס פנימה אל מרכז כל חדר. זה אומר אמנם פעולת ניקוי יותר ממושכת אבל היא הרגישה לנו הרבה יותר יסודית וכזו שלא מפספסת אזורים קטנים. בכל הנוגע לעלייה על שטיחים, הרובוט עושה זאת בהצלחה, מזהה את המשטח הנוקשה ומשנה את עוצמת השאיבה בהתאם.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


הניווט של ה-Dreame L10s Ultra מוצלח ויסודי מאוד, גם אם לא צלח בשלמות את מבחן השטיפה. כבר בסריקה הראשונית של הבית הוא תיעד במדויק את כל החדרים שהושארו פתוחים עבורו - ובעזרת זיהוי ה-AI גם ידע להגיד במדויק איפה הסלון שלנו והיכן ממוקם המטבח. את הליך הניווט וניקוי איזור מסוים הוא מבצע בסריקה מהקצוות ונכנס פנימה בשיטוט מדויק ומלא - ואגב המצלמה שהוזכרה קודם, Dreame הוא היחיד בחבורה עם מצלמה המתעדת את המתרחש וניתן לצפות דרכה בזמן אמת ישירות מהסמארטפון. מדובר בעיקר גימיק לטעמנו והתגלה כשימושי רק כאשר כיוונו אותו ידנית לאזור מסוים בבית.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


הניווט של Xiaomi Robot Vacuum X10 Plus היה מהמוצלחים בחבורה. במיפוי ראשוני הוא "נישק" קלות אובייקטים במרחב, הצליח להידחק לאזורים שהרוחב שלהם גדול מהקוטר שלו בסנטימטרים בודדים, לא גרר אחריו גרביים או כבל שהושאר ברצפה, זיהה שטיחים היטב ואיתר את כל חלקי הדירה בתוך 5-6 דקות של שיטוט ראשוני מהיר. בתום המיפוי הוא גם הגדיר אוטומטית היכן ממוקמים הסלון, המטבח, המקלחת ועוד חדר נוסף - אבל שגה כשחשב שחדר הילדים הוא חלק מהמשך המסדרון. לזכותו גם יירשם עמידה באתגר שכל יתר השואבים לא צלחו; הוא היחיד שטיפס מעל מדרגת 3 ס"מ שחוצצת בין חדר הממ"ד ליתר הדירה - אמנם אחרי התעקשות והתנגשות לא מעטה מול המדרגה המאתגרת, אך לבסוף זה קרה. בתום המיפוי, בדומה ל-Roborock, היתה זמינה לנו גם גרסת 3D של מפת הדירה שנסרקה.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


מיכלי מים ושקית לכלוך

בכל תחנות הטעינה של השואבים במבחן שולבו צמד מיכלים; מיכל מים נקיים ולצדו מיכל מים מלוכלכים, לשם נשאבים המים המלוכלכים מהרצפה כחלק מאותה פעולה רציפה של שטיפה. שמחנו לגלות בכל השואבים שדלת מיכל המים המלוכלכים אטומה היטב ומאף אחד מהם לא דלפו ריחות איומים כפי שחווינו במבחן השואבים השוטפים האלחוטיים.


ל-Roidmi EVA צמד מיכלי מים בעמדת הטעינה; נפח מיכל המים הנקיים כ-3.6 ליטר והמלוכלכים כ-4 ליטר. ביניהם ממוקם מיכל אבק מתנפח המציע נפח של 3 ליטר. ה-Roidmi EVA מרעיש מאוד בזמן שאיבת המים כשהוא חוזר לעמדה ומתחיל במלאכת איסוף הלכלוך הקשה והמים המלוכלכים ולא פחות מ-75dB נמדדו בקרבתו שנחשבים לגבוהים מאוד ומקבילים בערך לרעשי בלנדר סטנדרטי. מוגזם ובהחלט לא משהו שאפשר להפעיל בבית עם ילדים ישנים בחדר סמוך - בעייתי ומגביל שטיפת הדירה בערב.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


בתחנת הטעינה של ה-Yeedi זמינים שני מיכלי מים ומהמנופחים ביותר בחבורה, כ-4 ליטר עבור הנקיים וכ-4 ליטר עבור המלוכלכים. הפעם אין מיכל עבור איסוף אבק בעמדת הטעינה וכל האבק שנשאב נערם למיכל הלכלוך בנפח 400 מ"ל שביחידת השואב - שאותו יש לרוקן ידנית לעיתים קרובות לעומת פעם בחודשיים. לא שזו כזו טרחה, אבל זו השיטה הנהוגה במכשירים שמחירם כשליש מהרוידמי, וזה אמנם הולך הפוך מכל הרעיון האוטומטי אך זה כן חוסך את הצורך לרכוש שקיות אבק חד פעמיות.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ל-Roborock S8 Pro Ultra מיכל מים נקיים בנפח 3.5 ליטר ומיכל מים מלוכלכים בנפח 2.9 ליטר. עוד בעמדת הטעינה מיכל ללכלוך "רגיל" המיועד לאחסון של עד 1.8 ליטר - אותו יש להחליף כמובן כמו כולם בהתאם לצורך, היותו חד פעמי. לפי היצרנית הוא אמור להספיק בין חודש-חודשיים בשימוש שגרתי.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


ה-Dreame L10s Ultra הוא השואב עם נפחי המים הצנועים ביותר, בפער קטנטן מהמיכלים של Xiaomi; נפח המים הנקיים עומד על 2.5 ליטר ונפח המים הנקיים, עד כ-2.4 ליטר - זה אומר מן הסתם תדירות יותר גבוהה של ריקון מים ומילוי מים חדשים. בניגוד לתחנות העגינה של המתחרות, זה שלפנינו מאחסן את מיכל איסוף האבק בתושבת נפרד הממוקמת במרכז התחנה ונפחה כ-3 ליטר אבל הליך הריקון האוטומטי זהה; בתום הניקיון, העמדה יונקת את הלכלוך מהמיכל שבשואב אל השק, בפעולה רעשנית במיוחד שמזכירה את פעולת תחנת ה-Roidmi.


מבחן שואבים שוטפים רובוטייםמבחן שואבים שוטפים רובוטיים


עמדת ה-Xiaomi Robot Vacuum X10 Plus מציעה מיכלי מים זהים בצורה מחשידה במראה שלהם לאלו של ה-Dreame וההבדל היחיד ביניהם הוא היעדרו של התושבת הייעודית עבור כלי נוזל הניקוי שמאוחסן בין שני מיכלי המים, בניגוד ל-Dreame. נפחם של מיכל המים הנקיים והמלוכלכים זהה ועומד על 2.5 ליטר. נפחו של שקית הלכלוך כ-2.5 ליטר ובדומה לעמדה של ה-Dreame, הוא ממוקם בנפרד ממיכלי המים, במעין מובלעת המוסתרת על ידי דלת כסופה בחלק התחתון של התחנה.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים

מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


אפליקציה

למרות שכל השואבים במבחן לא מחייבים שימוש בסמארטפון, התקנת האפליקציה הייעודית של כל שואב רובוטי חושפת תכונות מתקדמות ועזרים שהופכים את השימוש היום-יומי בשואב להרבה יותר חכם, נוח ויעיל עבור המשתמש. בדקנו כיצד כל אפליקציה מגיבה בשוטף ואילו תכונות היא מציעה.


ה-Roidmi EVA מלווה ע"י אפליקציית ROIDMI הנוראית שהכרנו אותה לצערנו ממוצר אחר ורק נאמר שהיא רחוקה מלהיות יציבה, ישראל לא כלולה במדינות והיא מתקשה לאתר את השואב פעם אחר הפעם. החדשות הטובות הן שניתן לשלוט על השואב גם דרך אפליקציית Mi Home המוצלחת מבית שיאומי - וכאן העניינים השתפרו פלאים. המפה מוצגת נהדר ומחלקת אוטומטית את החדרים, שגם ניתן לכנות אותן וכמובן לשלוח ישירות את השואב לכל חדר. כל יתר התכונות המצופות זמינות כאן: שליטה ידנית, תזמון עבודה, היסטוריית ניקיון, הענקת הרשאות ניהול, הצבת קירות וירטואליים ומעקב אחרי שחיקת האביזרים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


את השואב של Yeedi מלווה אפליקציה בעלת אותו שם, שחשפה אלגנטיות נאה ועיצוב מינימלי לבן, עם אייקונים ברורים ונוחות שימוש גבוהה שתתאים גם למשתמש שנכנס זה עתה לתחום השואבים הרובוטיים. זמני התגובה בתפריטים ושליחת פקודות היו יכולים להיות יותר מהירים - גם לאחר עדכון התוכנה שהוסיף תמיכה מלאה בעברית. מסיבה לא ברורה באחד מימי הבדיקה השואב הוגדר באפליקציה כ-Offline ורק החזרת השואב להגדרות יצרן פתרו את הבעיה - ונקווה שמדובר במעידה חד פעמית. עוד באפליקציה: מעקב אחרי שחיקת אביזרים, היסטוריית ניקיון, בחירת עוצמות ומצבי שאיבה, העדפה בין חזרה בודדת או כפולה, תזמון מצב שינה, קביעת משך ייבוש המטליות ובענייני מפה ניתן לערוך חדרים שנסרקו, לכנות חדרים ולהציב קירות וירטואליים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטייםמבחן שואבים שוטפים רובוטיים


האפליקציה של Roborock היא מהמרשימות לטובה, בזכות יציבות תוכנה גבוהה, פקודות שחלות ברגע וכמה פיצ'רים מפורטים שהופכים את הרובוט להרבה יותר חכם ממתחריו. ראשית, האפשרות להפוך את המפה לתלת מימדית ולהטמיע בה רהיטים מאוד נבונה וגם עוזרת למשתמש להבין יותר את המרחב וכך ניתן לשלוח את הרובוט לאזור מאוד ספציפי. עוד ניתן בין היתר לבצע שאיבת שטיחים עמוקה יותר בתום ניקוי החדרים, לנקות לאורך כיוון הרצפה במטרה לצמצם שפשופים כנגד חיבורים ברצפה ולהורות לשואב לצפות מראש קירות ורהיטים כדי להפחית התנגשויות - בתמורה לסיכון בהימנעות מסריקת מקומות צרים. יתר התכונות שאפשר למצוא בכל המתחרים זמינות גם כאן; תזמון ניקיון, מעקב אחר שחיקת אביזרים, יצירת סדר ניקוי והגדרות אזורים אסורים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטייםמבחן שואבים שוטפים רובוטיים


את השואב של Dreame מתפעלים עם אפליקציית Dreamehome האינטואיטיבית והיציבה. קיבלנו תפריטים מונגשים, עקומת למידה מאוד מתונה ונוחה גם למשתמש שפוגש שואב רובוטי לראשונה ופקודות שגרתיות כמו שאיבת איזור מסוים, חדר או שטיפה נקודתית - הוא עושה בלי בעיה. האפליקציה מיישרת קו עם המתחרות ואף עושה זאת בהצטיינות; תיעוד היסטוריית נקיונות, שיתוף משתמשים, תחזוקת חלקים, תזמון ניקיונות במהלך השבוע, הגדרות עליה על שטיח, נעילת ילדים, שליטה ידנית ובחירה בכמה עוצמות שאיבה ושטיפה - ועד כאן הכל כרגיל. יש גם כמה תכונות מיוחדות שאהבנו, כמו שימוש ב-AI כדי לנסות לזהות צואת בעלי חיים ותיעוד מכשולים באמצעות המצלמה - שהתגלה כיעיל אחרי שצילם כד עציץ רגיש והורינו לשואב להתחמק ממנו בנקיונות עתידיים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטייםמבחן שואבים שוטפים רובוטיים


בדומה לשואב של Roidmi, גם השואב של Xiaomi Robot Vacuum X10 Plus נתמך על ידי Mi Home, אפליקציית הבית של היצרנית הסינית. מלבד הפעולות הבסיסיות והמקובלות כמו בחירת מצב שאיבה/טיפה, עוצמתה ושליטה על כמות המים בזמן שטיפה, ניתן גם לפקוד על תחנת העגינה לבצע יניקת לכלוך אל התא הייעודי, ניקוי מגבים או ייבוש שלהם. יש עוד כמה הגדרות הנוגעות לתחנת הטעינה ויתר תכונות המצופות משואב/שוטף מודל 2023; מעקב אחרי שחיקת חלקים, תזמון עבודות, היסטוריית ניקיון, קביעת אזורים אסור לשאיבה/שטיפה, הצבת קירות וירטואליים, עריכת מפה, הימנעות משטיחים, זיהוי AI ועבודת ניקיון תואמת לו - וכו'. האפליקציה מגיבה במהירות, יציבה מאוד ולא סובלת מקשיי תקשורת שגרתיים - וזה לא משהו שהיינו יכולים להגיד על Mi Home לפני שנה-שנתיים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטייםמבחן שואבים שוטפים רובוטיים


תחזוקה שוטפת

בתחזוקה השוטפת צריך להתחשב במלאכת ריקון המים המלוכלכים מעת לעת, הוצאת שערות מהמברשת הראשית ושטיפה סדירה של ספוגי המגב (גם אם חלק מבצעים זאת אוטומטית) או הכנסה שלהם לכביסה אם תרצו ממש להבריק אותם. יש גם עלויות ומרכיבים נוספים שיש לקחת בחשבון: ראשית, את כל מברשות הצד, המגבים, הפילטרים והמברשת הראשית יש להחליף מעת לעת - אלא שכאן מדובר יחסית בפרוטות. אולי בארץ המחירים מעט יותר גבוהים מחו"ל, אבל לא חסרים אתרי סחר סיניים שיכולים לפטור אתכם מעניין התחזוקה השוטפת פעם בשנה בתמורה לכמה עשרות שקלים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


נוזל ניקוי ושקיות אבק

בניגוד לשואבים הרובוטיים שאינם שוטפים וחולקים את אותם אביזרים, כאן נכנסים לתמונה צמד אביזרים ייעודיים; נוזל הניקוי עבור מטלת השטיפה ושקיות האבק שמוכנסות אל תחנות העגינה של השואבים. מלבד הרובוט של Xiaomi, כל השואבים מסוגלים לעבוד עם נוזל ניקוי שאינו מקציף ורק חלק מהיצרניות מציעות נוזל ניקוי משלהן. עלות בקבוק נוזל ניקוי שכזה נעה בין 60-100 ש"ח, שמשתנה בהתאם ליצרנית ונפח הבקבוק. קחו בחשבון, למרות ששטיפת רצפה בלי סבון מנוגדת למה שכולנו מכירים, כאן מדובר במיכל מים עומדים שהוא אמנם אטום, אך הזמן שלוקח לרוקן את כולו, מאפשר לחומר הניקוי לשקוע ולהצטבר בפתח המיכל ולקצר את אורך החיים של השואב.


ה-Dreame עובד עם נוזל ניקוי המגיע במיכל ייעודי המותקן בתושבת מיוחדת בין מיכלי המים בתחנת הבסיס. רק כשהמכשיר יוצא לעבודה, הוא מערבב את הנוזל עם המים ומזרים אותו לשואב. עלות 3 יחידות (כ-300 מ"ל כ"א) כ-119 ש"ח.

השואב של שיאומי הוא היחיד שהיצרן אוסר במפורש להכניס אליו נוזל ניקוי.


עלויות שקיות האבק:

  • שקית אבק בודדת של Roidmi EVA אמורה להספיק לחודשיים. חבילה של 5 שקיות עולה כ-140 ש"ח. כלומר 28 ש"ח לשקית בודדת.
  • שקית אבק בודדת של Roborock S8 Pro Ultra אמורה להספיק לחודש-חודשיים. חבילה 6 שקיות עולה כ-119 ש"ח. כלומר 19 ש"ח לשקית בודדת.
  • שקית אבק בודדת של Dreame L10s Ultra אמורה להספיק לחודשיים. חבילה 3 שקיות עולה כ-99 ש"ח. כלומר 33 ש"ח לשקית בודדת.
  • יבואן שיאומי המילטון לא השיב לשאלתנו מה עלות שקיות האבק או לכמה זמן הן אמורות להספיק, וגם לא מצאנו משווק שמוכר אותן בישראל. 

ל-Yeedi Floor 3 Station אין שקית אבק אלא מיכל פלסטיק קטן המובנה בתוך גוף השואב.


אביזרים נלווים

בכל המארזים חיכו לנו מגוון אביזרים נלווים, חלקים תומכים וכאלו שישרתו אותנו לאחר שהנוכחיים במארז יישחקו בעתיד. בבדיקה זו התייחסנו רק לאביזרים הנלווים שקיבלנו בקופסה, ולא אלו הבסיסיים שמחייבים את הפעלת השואב. לדוגמה, אם קיבלנו 5 שקיות אבק והרי אחת מהן חייבת להיות מותקנת בעמדת הטעינה, הערכנו זאת כך שקיבלנו כ-4 שקיות אבק נלוות.

המארז של ה-Roidmi היה הנדיב ביותר; קיבלנו 4 שקיות אבק, כלי ניקיון, ספוג מגב נוסף (לצד השניים שכבר הותקנו בשואב), מברשת צדדית ופילטר.


  • ה-Yeedi צנוע להחריד ומלבד האביזרים ההכרחיים לתפעול השואב, אין במארז שום אביזר ספייר.
  • במארז ה-Roborock קיבלנו רק שקית אבק אחת, מעבר לזו שכבר הוכנסה אל עמדת הטעינה.
  • המארז של Dreame היה היחיד מכולם שסיפק נוזל ניקוי - וכן שקית אבק אחת, מעבר לזו שכבר הוכנסה אל עמדת הטעינה.
  • במארז ה-Xiaomi קיבלנו כלי חיתוך שערות ושקית אבק בודדת, מעבר לזו שכבר הוכנסה אל עמדת הטעינה.


סוללה וזמן שימוש

למרות שכל השואבים שלפנינו מצוידים בסוללה בקיבולת זהה של 5200mAh, לא כולם מתיימרים לאותו משך פעילות: השואבים של Yeedi ו-Roborock מבטיחים עד 3 שעות והאחרון אפילו מגדיל לטעון שהשואב יצליח לשאוב 300 מ"ר לפני שיצטרך טעינה מחדש. אחריהם השואב של Dreame עם הבטחה של 2.5 שעות פעילות רצופות ולבסוף השואבים של Xiaomi ו-Roidmi עם הבטחה לשעתיים עבודה וגם כאן האחרון טוען לשאיבה של עד 180 מ"ר במחזור טעינה בודד. על הנייר, משך טעינה מלא של כולם נע בין 3.5-4 שעות, מלבד הבולט השלילי שבחבורה השואב של Yeedi, שתובע לא פחות מ-6 שעות עבור טעינה מלאה - כמעט זמן כפול מהמתחרים בהשוואה.


הוגן להדגיש דבר נוסף: בניגוד להרבה מכשירים מבוססי סוללה שעבורם אורך חיי הפעילות הוא עניין קריטי, הפעם לטעמנו לא מדובר בפרמטר נוקשה מדי; צריך לזכור שכל השואבים שלפנינו יודעים לחזור לבד לתחנת הטעינה, להיטען ולחזור בדיוק לנקודה ממנה הם הפסיקו - ולהמשיך לשאוב ולשטוף עד סוף העבודה. כך שאם במוצרים מקטגוריות אחרות נצטרך לעקוב תמידית אחרי סטטוס סוללה ולרדוף אחרי מטען, בשואבים הרובוטיים דאגת הסוללה אפסית וכל עוד לא הצבתם את השואב הרובוטי בפני וילה רחבת מימדים, המשתמש הממוצע אמור להסתדר היטב עם כל חיי הסוללה של השואבים במבחן.


בשורה התחתונה

מקום חמישי - Yeedi Floor 3 Station

חיישן שגרר פריטים ברצפה, ניווט עצל שלא סרק כהלכה והתעלם מהחצי השני של הדירה, טעינה ממושכת וביצועיו הכי פחות הרשימו במבחן הקפה. למרות שהוא השואב הרובוטי הזול ביותר ברשימה, לצערנו אין סיבה להעדיף את ה-Yeedi על פני המתחרות, כי עם כל הכבוד למחיר הנוח ביותר, כשהשיטוט ברחבי הבית ומטלות הניקיון לא מתבצעות כנדרש, כל הפואנטה מתפספסת.



מבחן שואבים שוטפים רובוטיים




מקום רביעי - Dreame L10s Ultra ומקום שלישי - Xiaomi Robot Vacuum X10 Plus

השואבים של שיאומי ודרימי לא רק נראים כמעט זהים, הם חולקים תכונות מפתח רבות. מיכלי המים שלהם זהים, חיי הסוללה מאוד דומים ובשניהם גילינו ניווט חכם ואפליקציה נהדרת. במבחני הניקיון שלנו הם הציגו תוצאות לא רעות וגם דיי מקבילות באיכות הביצועים, אלא שכל אחד מהם חשף יתרון כלשהו אל מול האחר. ה-Xiaomi למשל לא מאפשר להשתמש בנוזל ניקוי, אבל היחיד שהצליח לטפס מעל מדרגת 3 מ"מ וגם ידע להציג את מפת הבית בתלת מימד. מצד שני, ל-Dreame הוצמד תג מחיר יקר בהרבה ממנו, אך צויד במצלמה שמתעדת בזמן אמת וגם מאפשרת לשטוף רצפה עם נוזל ניקוי - והיחיד שסופק לנו במארז.




מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


מקום שני והמשתלם ביותר Roidmi EVA

ביצועי השאיבה והשטיפה היו מוצלחים מאוד, הניווט היה מעולה כולל זיהוי שטחים חכם והתמודדות יעילה עם מגוון מכשולים. למזלו של ה-Roidmi, יש אלטרנטיבה לאפליקציה הנוראית שלהם בזכות תמיכה מלאה דרך Mi Home. השואב של רוידמי הגיע לאותה רמת ביצועים כמו המכשירים היקרים ביותר במבחן, אך עשה זאת בכאלפיים שקלים פחות. לכן ה-Roidmi EVA הוא השואב השוטף הרובוטי המשתלם ביותר.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


מקום ראשון - Roborock S8 Pro Ultra

ביצועי השאיבה והשטיפה היו טובים מאוד וכך גם הניווט, זיהוי האובייקטים החכם ומיפוי מהיר בתלת מימד. האפליקציה של רובורוק הייתה המלאה והמקיפה ביותר מבין המכשירים עם מגוון אפשרויות אוטומציה ואף אפשרות לקבוע שהשטיפה תתבצע לכיוון מסוים כדי להמנע משריטות וסימנים על הרצפה. הפער בין הביצועים של הרוידמי לרובורוק היה קטן למדי אך בסופו של דבר, ה-Roborock S8 Pro Ultra הוא המנצח במבחן השואבים השוטפים הרובוטיים.


מבחן שואבים שוטפים רובוטיים


להשוואת מחירי המוצרים שבדקנו:

מותג:Roborock,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
אלחוטי:...,
החל מ- 4,659 ₪
מתוך 23 חנויות
מותג:Xiaomi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
הספק:1000...,
החל מ- 3,029 ₪
מתוך 26 חנויות
מותג:Roidmi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:ש...,
החל מ- 2,298 ₪
מתוך 2 חנויות
מותג:iRobot,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:ש...,
החל מ- 3,370 ₪
מתוך 9 חנויות
מותג:Yeedi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
עוצמת יניקה:...,
החל מ- 3,017 ₪
מתוך 8 חנויות