הקדמה

שוק שואבי האבק הרובוטיים של שנת 2018 סוער ממתחרים, ואם פעם הכרנו את השואב הסטנדרטי שיודע רק להתמודד מול האבק השכיח, הרי שכיום ניתן למצוא מגוון רובוטים עצום, מכאלו שמבטיחים גם לשטוף את הרצפה, אחרים מציעים שליטה ידנית ישירות מהסמארטפון והשאר מתיימרים להיות השקטים ביותר בקטגוריה. השווינו בין ארבעה שואבי אבק רובוטיים בטווחי מחירים שונים שהושקו לאחרונה בישראל: iRobot Roomba 606, Samsung Powerbot VR7000, LG VR6571LV ו-ILIFE V5s Pro שמיובא על ידי רשת באג. ערכנו ביניהם סדרת בדיקות המשקפת את יעילותם בשוטף, הן בביצועים והן בנוחות למשתמש, מרמת הרעש שהם מפיקים ועד לקלות ריקון המכל.


מי שואב האבק שמעניק את התמורה הטובה ביותר למחיר? התשובה לפניכם.



המוצרים שבדקנו בהשוואה זו:

מותג:iRobot,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
אלחוטי:...,
מותג:Samsung,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
אלחוטי:...,
אלחוטי:אלחוטי,
עוצמת יניקה:850Pa,
אנטיאלרגני:בעל...,
מותג:LG,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
הספק:58 ווא...,
מבחן ביצועי השאיבה
באגף הביצועים, בחנו כמה הרובוטים יעילים במשימה לשמה הם נרכשים: שאיבת אבק ולכלוך. פיזרנו שני סוגי אבק שכיחים ברחבי אזור מסוים בבית, אבק דק ואבק אבק קשה. במטרה לדמות את התרחישים הפופולריים, כל שואב התמודד מול 100 גרם קמח לבן המדמה את האבק הדק, אשר נחשב לקל יותר לשאיבה, וכן 100 גרם אורז, המדמה אבק קשה כמו פירורי מזון, חלקי בוץ וכדומה, אשר נחשב לסוג הלכלוך מאתגר יותר. לכל הרובוטים ניתנו 30 דקות להשלים את המשימה.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

תוצאות מבחן האורז:
כוכב הבדיקה היה הרובוט של LG שהתגלה כמצטיין באיסוף אורז – כל גרגיר נשאב ונותרו רק כמה בודדים בפינות ובסוף המסדרון, אליהם השואב לא הצליח להגיע, אבל בסך הכל התרשמנו מאוד, אחרי איסוף של 85 גרם. אחריו הגיע ה-Samsung, עם איסוף לא רע בכלל של 80 גרם, אם כי לשואב יש נטייה לפסוח על גרגירים בודדים, גם אחרי שעבר עליהם כמה פעמים. בכל הנוגע לאיסוף, ראוי גם לציין שהשואב של Samsung היה המהיר ביותר ורוב האורז נשאב תוך דקות ספורות. ה- iRobot היה ממוצע ביכולותיו, עם בערך 65-70 גרם של איסוף אורז, בעיקר כי אחוז האורז המשלים הועף למקומות שמעבר לאזור הבדיקה. ה- ILIFE אפילו יותר קיצוני ופשוט התיז את רוב הגרגרים שנקלעו לדרכו. בסופה של הבדיקה הוא אסף בערך 55-60 גרם, עם הרבה אזורים מלאים בגרגרי אורז בודדים שנאצלנו לנקות ידנית.

מקום שלישי: iRobot
מקום שני: Samsung
מקום ראשון: LG

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

תוצאות מבחן הקמח:
במבחן האבק הדק קיבלנו תוצאות מפתיעות, כשהמבריק שביניהם היה ה-ILIFE, שהותיר אחריו סימני גרירה מינימליים של הקמח וניקוי טוב מאוד בסך הכל, עם איסוף של 75-80 גרם. גם השואב של LG היה מעולה אבל סימני המברשות על הרצפה הסגירו שהיו לא מעט חלקים עליהם השואב פסח ורק אחרי כמה ניסיונות חוזרים הוא הצליח לשאוב את האזור במלואו, עם 70 גרם בסוף פעילות . ה-Samsung גם שאב היטב, עם 65-70 גרם בערך אבל גם נטה להשאיר מאחוריו שובלי אבק דקיקים ובצורה מוגברת מה-LG. בקטגוריה זו ה- iRobot היה מסוגל להפעיל לפסגה בזכות יכולות שאיבה טובות מאוד, אילולא היה משאיר שובל כל כך ארוך של קמח בסוף כל אזור אותו סרק.

מקום שלישי: Samsung
מקום שני: LG
מקום ראשון: ILIFE

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

פרט למבחני המעבדה, שמנו לב בעוד כמה תופעות שחשוב להכיר - כך למשל ה-iRobot משאיר המון נזקי משני; אופי השאיבה שלו אמנם מנקה את מקום אליו הוא מגיע אך במקביל מעיף אבק סמוך למקומות רחוקים, לרוב לפינות החדר אליהן ה-iRobot לא מצליח להגיע. ה-ILIFE ניחן בתופעה דומה, את גרגרי האורז הוא שואב תוך כדי שמחציתם הודפו לאזורים שונים ברחבי החדר. בעיה אחרונה שחשוב לדעת קשורה ליחידת הציקלון של ה-Samsung – אבק ולכלוך רב נוטה להצטבר שם, עם קושי מסוים לנקות את היחידה עצמה. למרות שמומלץ לרוקן את הציקלון מדי כמה שימושים, לא מן הנמנע שיעילותו תפחת בשימוש השוטף.

מבחן הניווט והמכשולים
מי הרובוט שהצליח להתחמק מרוב המכשולים, מי זה שהקפיד להתנגש בכולם ומי ששמר על קרבה מינימלית נאותה?
נתחיל בנתונים הטבעיים: ה- ILIFE הוא הקטן שבחבורה, כלומר זה שניחן המימדים הצנועים ביותר, המהווים יתרון וחיסרון - אמנם לקח לו יותר זמן לנקות אזור מסוים אבל מידותיו גרמו לו להשתחל לרוב המקומות הבעייתיים, כמו מתחת למיטה או אפילו תחת ספה עם רגליים די גבוהות. גם ה- iRobot בורך בגובה נמוך למדי, ואילו אחריהם ניצבו ה- LG וה-Samsung, אשר על הנייר פחות גמישים אך בפועל הצליחו להידחק למקומות שהיו חשובים לנו, לפחות.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

ומה לגבי ההתמודדות מול אובייקטים במרחב? מנגנון המכשולים של ה- Samsung היה האלגנטי ביותר: הוא הצליח לזהות מרחוק קירות ומחסומים למיניהם, כך שכסנטימטרים בודדים לפני ההתנגשות הוא קפא ולאט לאט נצמד לקיר, כך שגם אזור זה יישאב מאבק. ל-LG מנגנון זיהוי דומה אבל מתנגש הרבה יותר מול קירות, מה גם שההיצמדות לקיר לא תמיד מתרחשת ולעיתים הרובוט מוותר על האזור ומסתובב אחורה, מותיר סנטימטרים בודדים לא נקיים. גם העינית של ה- ILIFE לא תמיד קוראת נכון את השטח ובזמן שמקירות הוא הקפיד להתחמק, בשולחן למשל הוא התנגש שוב ושוב. ה- iRobot הוא ה"אלים" שבחבורה – כל מגע עם מכשול מסתיים בדפיקה קלה, ואם גם בבית שלכם דלתות הפנים בנויות עץ, פעולתו תורגש מאוד.

שמנו לב שהבעיה הגדולה והמשותפת לכולם היא פינות החדרים: צורתם לא תמיד מאפשרת להגיע לאותן פינות מאתגרות. למרות שגופו של ה- Samsung אמור להצליח להגיע לאותן נקודות, גם הוא לא תמיד משאיר פינות נקיות ולצערנו, נראה כי עדיין אין תחליף למטאטא ויעה כשמגיעים לפינות החדרים.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

בכל הנוגע ללמידת תוואי השטח והגעה לאזורים שטרם נסרקו, קיבלנו תוצאות די מבלבלות. מצד אחד הובטח כי השואב של LG ממפה את הבית ומוודא שלא שכח לנקות אזור מסוים. מצד שני, היו המון חזרות על אותו מקום, בזמן שהשואב טרם הגיע לאזורים שלמים שהיו סמוכים אליו. עם הרובוט של Samsung הרגשנו יותר בטוחים, בזכות ניווט חלק ואחיד על רוב חלקי הבית, גם אם נותרו מאחור כמה חלקים שלא נוקו. אהבנו את החזרה לעמדה של ה-ILIFE, כשהיא כן עבדה. בפעמים אחרות היא הסתבכה עם מיקום תחנת העגינה או שהסתובבה רבות מול אובייקט שהשאיר אותה במבוך אינסופי. ה- iRobot הוא המפוזר מבניהם; חוזר על אותו מקום עשרות פעמים, מפספס אזורים מלאים ויכול להישאר בחדר בודד לכל משך הפעילות. הוא גם כשל פעם אחר פעם לחזור לעמדת הטעינה והקפיד להודיע בקולניות על ERROR, גם כשהעמדה הייתה במרחק כמה מטרים ספורים ממנו.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

באשר למבחן השטיחים, היחיד שלא צלח את השטיח הדחוס שלנו הוא ה-iRobot. ייאמר לזכותו שהוא מעולם לא התיימר לבצע פעולה זאת, אם כי חשוב להכיר נתון זה בטרם רכישתו. האחרים הצליחו להעלות על השטיח העבה שמוקם בסלון וכן לרדת ממנו בקלות. השטיחים הדקים שבחדר השינה לא היוו אתגר לאף שואב ואפילו ברוב מוחץ של המקרים השואבים לא משכו איתם את קצוות הבד, כמנהג ידוע של שואבים אחרים שעברו תחת ידינו.

מאכזב מעט לגלות שאף אחד מהיצרניות לא נידבה במארז קיר וירטואלי – מעין מגדלון מבוסס אינפרא אדום המגביל את שואב האבק ותוחם את האזורים אליהם הוא לא מורשה לגשת. בקרב רובן ניתן לרכוש את האביזר בנפרד, להציב פס מגנטי או להגביל דרך האפליקציה, אם כי לטעמנו אין חלופה למגדלון שפשוט מוצב בבטחה בצמוד לקערת מים של בעל חיים למשל, או ליד אגרטל גבוה ויקר שאנו חוששים שמא השואב יתנגש בו.

מקום שלישי: ILIFE
מקום שני: LG
מקום ראשון: Samsung

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

מבחן הרעש
באשר לעוצמת הרעש המופק מהשואבים, זה של LG לקח ובגדול – מדובר ברעשי אוורור מאוד עדינים שההבדל ביניהם לבין המאכזב הגדול בבדיקה, ה-iRobot, הוא שמיים וארץ. מטבע הדברים, כל השואבים הרעישו פי כמה כשהגברנו את עוצמת השאיבה, אבל לחלקם ניתן לסלוח. ה- ILIFE למשל היה די רועש אבל לא היווה מטרד כמו ה-iRobot, מה גם שהראשון מפיק מעין רעש מונוטוני שניתן להתרגל אליו אחרי זמן מה. השואב של Samsung גם כן לא שקט במיוחד, אבל זה רק בגלל שואב הציקלון ורוב הרעשים מסתכמים בקולות שאיבה רמים ופחות רעשי חלקים פנימיים המתחככים אחד בשני. בזכות שקט מופתי, במבחן הרעש ה-LG ניצח את כולם, באופן יחסי כמובן, לפחות כזה שאפילו לא הפריע להפעילו במשרד פתוח. חשוב לציין שהפעלתו תחת מצב Turbo, ה-LG די מזכיר את רעש מתחריו, אבל ברוב המקרים לא הזדקקנו לעוצמה הזו כך שמבחינתו מדובר ביתרון רציני.

מקום שלישי: ILIFE
מקום שני: Samsung
מקום ראשון: LG

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

מבחן השליטה מרחוק
הפרימיטיבי ביותר במבחן השליטה הידנית הוא ה-iRobot; לא תמצאו כאן שלט ובטח שלא אפליקציה ייעודית הניתנת לשליטה ישירות מהסמארטפון. ה- ILIFEמעט מתוחכם ממנו ומציע במארז שלט המאפשר לתזמן שעות פעילות, להתמקד באזור מסוים וכמובן – לשלוט על השואב באמצעות מקשי החצים, אם כי לא מצאנו עצמנו בוחרים לשלוט על השואב באופן עצמאי, פשוט כי אם בחרנו לבזבז את הזמן בשליטה ידנית, כבר היינו מנקים את האזור בכוחות עצמנו. השלט של LG יותר מוצלח – הוא מגיב יותר מהר, יותר נוח לשימוש ויש בו יותר פונקציות. הדבר היחיד שלא אהבנו הוא החיישן החששן, שמנע מאתנו להיכנס לאזורים שביקשנו ידנית, רק כי חיישן הרובוט זיהה מכשול שלא היה אפילו קרוב במעט להתנגשות עם הרובוט.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

השואב של Samsung הוא המפותח מכולם ומגיע עם אפליקציה ייעודית שמבטיחה הרבה דברים על הנייר, כמו שליטה על עוצמת השאיבה, הפעלה/כיבוי, חזרה לתחנת עגינה ושליטה ידנית אבל עם כל הרצון הטוב, לא משנה כמה ניסינו לבצע את פעילות ההתחברות מסלולריים שונים, לא הצלחנו פעם אחת לממשק את הסמארטפון שלנו לשואב, בעיקר בשל בעיות זיהוי AP - השגיאה שהופיעה באפליקציה. הציל את המצב השלט המצוין שצורף וסמן הלייזר בקצהו, שהופך את השליטה הידנית לדבר הכי כיפי שפגשנו מזה זמן רב: פשוט מכוונים את הלייזר האדום לאזור המיועד ושואב האבק בדרך לשם, בפקודה מהירה שנקלטת ביעילות, גם אם מעט מוגבלת במרחק השידור, כלומר לא תוכלו לפקוד על השואב לשאוב למרחק של יותר מ-3 מטרים בערך.

מקום שלישי: ILIFE
מקום שני: LG
מקום ראשון: Samsung

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

מבחן התפעול והתחזוקה
במבחן התפעול בחנו עד כמה יהיה קל ונוח למשתמש הקצה להתנהל מול השואב, הן ברמת התפעול השוטף והן ברמת שמירה על תחזוקה נאותה. בנוסף, בדקנו כמה גדול מיכל הלכלוך ועד כמה פשוטה מלאכת ריקון המיכל לעומת המתחרים.

נפתח בחדשות הרעות: אף אחד מהשואבים לא בורך במכל גדול מדי ואלא אם הבית שלכם קטן מ-40 מ"ר, רוב הסיכויים שתצטרכו לרוקן פעמיים את המכל במהלך ניקיון מלא של דירה ממוצעת. אופן ריקון המכלים של LG ו-ILIFE מאוד דומים: שניהם ממוקמים בראש השואב, מאחורי מגג המתרומם בלחיצה עליו. בזכות שני סעיפים השואב של LG הוא העדיף מבניהם: ראשית, המכל שלו גדול יותר ובכך מסוגל להכיל יותר לכלוך בטרם ריקון המכל. שנית, גג ה-ILIFE נפתח המון פעמים לסירוגין גם בלחיצה קלה עליו. כאמור, ב-LG מנגנון דומה אבל הרבה יותר סלחן כלפי לחיצות לא מכוונות. מכל ה-iRobot הקל מכולם לשליפה, המתבצע במשיכה קלה מצד המכשיר, אבל הוא גם המלכלך מכולם ולא הייתה פעם אחת שלא נותרנו עם גושי אבק על הרצפה בניסיון לרוקן אותו. גם ריקון מכל ה-Samsung די פשוט, אם כי לכלוך רב שנוטה להצטבר ביחידת הציקלון הופכים את מטלת הריקון לפעולה יותר בעייתית.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

באשר לתחזוקה, כל הרובוטים מדברים בשפה די משותפת המבוססת על אייקונים גדולים וברורים ופרט ל-iRobot, כולם מציעים תזמונים, שליטה ידנית ותפעול מאוד פשוט בסך הכל, המבוסס לרוב על הפעולות השכיחות ביותר: בחירת עוצמת שאיבה וסריקת הבית לפי תבנית מסוימת או התמקדות באזור ספציפי, לפי העדפת המשתמש כמובן. ב-Samsung מבטיחים אפליקציה שלוודאי תתאים לטיפוסים יותר טכנולוגיים, אם כי כאמור, במבחן התוצאה לא הצלחנו לעבוד איתה.

ועוד כמה מילים על אביזרים נלווים: ה- ILIFE הוא הנדיב ביותר מבחינת סט האביזרים המגיע במארז; זוג מסננים, שתי מברשות צד, מברשת ניקוי, מטלית, שלט רחוק ואפילו מכל נוסף. גם LG הואילו בטובם לצרף מסנן נוסף וצמד מברשות צד. המארז הקמצני ביותר היה של iRobot – שואב האבק ותחנת הטעינה בלבד צורפו במארז. בקופסה של Samsung אמורים להיות פס מגנטי בכדי לתחום אזורי שאיבה ופילטר נוסף, שלצערנו לא סופקו ולא הצלחנו להתרשם מהם.

מקום שלישי: Samsung
מקום שני: ILIFE
מקום ראשון: LG

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

חיי סוללה
אין ספק שמשימת הניקיון היא החשובה ביותר, אך מה לגבי אורך החיים של הרובוט בטרם יזדקק לטעינה מחודשת, דבר שיקבע את מהירות השלמת המשימה? בקרב רוב הרובוטים טעינה מלאה בממוצע תיארך כ3-4 שעות, אם כי מדדנו זמן טעינה אידיאלי של קצת יותר משעתיים וחצי בשואב של Samsung. פרט ל-iRobot, כולם סיפקו זמני עבודה של בממוצע של שעה וחצי, לפני שחזרו לעמדת הטעינה. הסיבה שלא היינו בטוחים לגבי ביצועי ה- iRobot נובעת מהסיבה שקיבלנו תוצאות די הפכפכות: לפרקים הוא עבד כמעט שעתיים, ובפעמים אחרות נוכל להישבע שבתוך פחות משעה הסוללה התרוקנה לחלוטין. אין ספק שיש להתחשב במשטחים מאתגרים ורמות אבק שונות שגורמות לחיי הסוללה להתקצר משמעותית, אבל בשורה התחתונה אותן תוצאות שונות לא התגלו במתחרות, שביצעו את אותן פעולות, כך שקשה להצדיק את התופעה.

מקום שלישי: LG
מקום שני: ILIFE
מקום ראשון: Samsung

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

בשורה התחתונה
מקום רביעי: iRobot
הוא הפשוט ביותר לתפעול, לטוב ולרע, ולמרות שיכולות שאיבת האבק הדק שלו הפתיעו, הבלאגן שהשאיר אחריו לא הצדיקו את הביצועים שקדמו להם. תוסיפו לכך את העובדה שהוא רועש מאוד ביחס למתחריו, חובט בכל מכשול אפשרי וריקון מכל לוקה בחסר – וקיבלתם שואב אבק חלש ביכולותיו, תחת תג מחיר נוח יחסית.

מקום שלישי: ILIFE
סט אביזרים מרשים, מימדים צנועים המצליחים להשתחל לכל המקומות הבעייתיים ובמבחן הקמח הוא כיכב אבל התנגשות חוזרת ונשנית באלמנטים במרחב, ניווט לא מוצלח במיוחד ומכל לכלוך קטן מדי לטעמנו, הופכים את השואב של ILIFE לטוב אך לא מעולה ומעניקים לו את מדליית הארד בלבד.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

מקום שני: LG
שאיבת הלכלוך הקשה התבצעה בצורה פנטסטית, מלאכת ריקון המכל קלילה ויכולות התזמון והשליטה הידנית הספיקו לנו מאוד. אבל בעיקר בזכות מנגנון שקט להפליא, ה-LG קטף את המקום השני ויתאים מאוד למשתמשים הנמצאים בבית ונאלצים להתמודד עם רעשי רקע. מיפוי טוב יותר ואולי קיר וירטואלי להגבלת אזורים היו הופכים את השואב למתמודד ראוי על המקום הראשון.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

מקום ראשון: Samsung
בזכות יכולות שאיבה טובות מאוד עם כיסוי נדיב ומהיר, נוחות משתמש מצוינת עם סמן לייזר שכיכב ויכולות ניווט עילאיות, השואב של Samsung צלח למקום הראשון. הייתה חסרה לנו מאוד אפליקציה תומכת, בהתאם להבטחות, אבל כנראה שנאלץ לחכות לפתרון תוכנה שיהפוך את השואב למוצר מצטיין בקטגוריה.

קדימה לניקיון: מה שואב האבק הרובוטי הטוב ביותר?

להשוואת מחירי המוצרים שבדקנו:

מותג:iRobot,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
אלחוטי:...,
מותג:Samsung,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
אלחוטי:...,
אלחוטי:אלחוטי,
עוצמת יניקה:850Pa,
אנטיאלרגני:בעל...,
מותג:LG,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
הספק:58 ווא...,