הקדמה

השואבים הרובוטיים איתנו כבר כמה שנים טובות, מאז שהוציאה חברת iRobot את הרומבה הראשון. הם אמנם איבדו את הבכורה ואת המשיכה שלהם מאז שהחלו השואבים האלחוטיים (מעדות הדייסון ותואמיו) להשתלט על המרחב, פשוט מכיוון שהם כל כך הרבה יותר יעילים מכל רובוט שיש כיום. ובכל זאת, לאחרונה הופיעו בשוק כמה וכמה דגמים של שואבים רובוטיים שמשלבים גם פונקציית ניגוב רצפה.


סקרנים לראות האם יש ממש בהבטחה, לקחנו אלינו לבדיקה של שלושה שבועות 5 דגמים פופולאריים של שואבים-שוטפים רובוטיים והעברנו אותם סדרה של מבחנים מפרכים. איזה מהם הוא הטוב ביותר?

המוצרים שבדקנו בהשוואה זו:

מותג:Roborock,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
עוצמת יניקה:...,
החל מ- 1,875 ₪
ב-Dailysale
מותג:Viomi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
עוצמת יניקה:...,
החל מ- 1,065 ₪
מתוך 4 חנויות
מותג:HOBOT,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:שו...,
החל מ- 2,052 ₪
מתוך 3 חנויות
שטיפה:יבש\רטוב,
אמצעי איסוף:מיכל איסוף,
משקל:2.7...,
מותג:Aquabot,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:...,

מבחן השטיפה

נתנו לכל אחד מהרובוטים להסתובב בחלל מוגדר בן 3 חדרים בגודל 22 מטרים, ובדקנו את איכות השטיפה שלהם. לאחר הבדיקה הכללית, אתגרנו אותם עם שלושה סבבי שטיפה נוספים, כאשר בכל פעם נתנו להם להתמודד עם כתמים קשים יחסית: כתם קפה שחור שהתייבש, כתם סירופ-פטל וכתמי בוץ.


במבחן הזה היו בעיקר מפסידים. לא ברור לנו האם הטכנולוגיה של שטיפה בשואבים רובוטיים עדיין לא בשלה דיה, או שהמוצרים הספציפיים שבדקנו עדיין לא שם, אבל כמעט אף אחד מהדגמים לא הצליח באמת לשטוף את הרצפה ברמה שהניחה את דעתנו. ה-Roborock S6 השתמש במעט מאוד מים, ניגב את הרצפה "כדי לצאת ידי חובה" (בקושי הצלחנו לראות את שובל הרטיבות אחריו) ולא הצליח לנקות את אף אחד מהכתמים. ה-Viomi V2, ה-iLife V80 וה-Aquabot Hybrid השתמשו בכמות גדולה יותר של מים, והם כנראה יעשו עבודה סבירה יותר בניקיון כללי של הרצפה, אבל גם הם לא ניקו אף כתם. 


המנצח, בקושי, של מבחני השטיפה היה ה-Hobot Legee 699. להבדיל מכל שאר המתמודדים שפשוט נוסעים כרגיל ורק גוררים איתם סחבה לחה, לשואב של Hobot יש שתי סחבות שזות קדימה ואחורה במהירות וממש מקרצפות את הרצפה. כשמילאנו את המיכל במים בלבד, הרובוט הצליח לנקות את כתם הקפה, אך השאיר לא מעט מכתמי הבוץ ואת הסירופ לא ניקה כלל. כשהוספנו למיכל המים שלו את חומר הניקוי שהגיע איתו, הוא ניקה כליל את כתמי הקפה והבוץ, אך עדיין לא ניקה את כתם הסירופ.


המנצח: Legee Hobot


5 שואבים רובוטיים שוטפים במבחן



מבחן השאיבה

לאחר שהתאכזבנו מביצועי השטיפה, ניגשנו לבדוק האם השואבים לפחות יודעים לשאוב את הרצפה והשטיחים כמו שצריך. שחררנו אותם שוב לדרכם, לא לפני שפיזרנו על הרצפה 50 גרם אורז במבחן הראשון, ולאחר מכן 50 גרם פירורי לחם (המדמים גרגרי חול) במבחן השני. אחרי כל פעם שהשואב סיים את הפעולה וחזר לעמדה, רוקנו את המיכל שלו ושקלנו כמה אורז ופירורי לחם הוא הצליח לאסוף. בנוסף, נתנו לשואבים לנסוע על שטיח שעליו פיזרנו 50 גרם נוספים של אורז ובדקנו את יכולותיהם גם על שטיח.


במבחן השאיבה, ה-Hobot הגיע למקום האחרון; הוא בבירור מותאם לשטיפה ולא לשאיבה, למרות שבאפליקציה ניתן להפעיל אותו במצב "יבש". הוא הצליח לאסוף 47 גרם פירורים רק 33 גרם אורז מתוך 50; על השטיח הוא לא הצליח לטפס כלל והשאיר את כל גרגרי האורז שהיו עליו. 


השואבים של ויומי ו-Aquabot הציגו ביצועים סבירים יותר. שניהם אספו 46 גרם מהשטיח ואת כל פירורי הלחם (50 גרם); ה-Viomi אסף 42 גרם אורז מהרצפה בעוד שהאקוובוט אסף רק 38 גרם. ה-iLife אסף 47 גרם של אורז גם מהרצפה וגם מהשטיח, בעוד שאת פירורי הלחם אסף במלואם; השואב של Roborock הצליח לאסוף 46 גרם אורז מהרצפה, ובמבחן השטיח ופירורי הלחם אסף 50 גרם - הצלחה יפה, אם כי הרצפה לא נשארה נקייה לגמרי ונותרו פירורים פה ושם. 


המנצח: Rocorok S6


5 שואבים רובוטיים שוטפים במבחן



מבחן נוחות השימוש

כל הרעיון של רובוט הוא היותו "יצור" אוטונומי, שיודע להתנהל לבדו ולחסוך מכם עבודה. במציאות, השואבים/שוטפים הרובוטיים הם נודניקים לא קטנים שדורשים די הרבה התעסקות: ריקון מיכל הלכלוך, התקנה ופירוק של מיכל המים, מילוי המים, החלפת סחבות הניגוב ושטיפתם, וכמובן הפעלת הרובוט וסיוע לו להתמודד עם תקלות.


ה-Aquabot הוא הרובוט "הטיפש" ביותר ברשימה. הוא נוסע בחלל ללא שום סדר הגיוני וחוזר על עקבותיו שוב ושוב. יש לו כפתור בודד אחד (ושלט מיושן), אין אפליקציה שיכולה לשלוט עליו והוא לא יודע להיזהר מהתנגשות ברגליים של כסאות. מיכל המים שלו גדול למדי והרכבת הסחבות די קלה, אבל הוא נוטה לטפטף מים כאשר הוא מונח ללא שימוש בעמדה, ולכן חובה לפרק את הסחבה ואת המיכל בתום השימוש.


5 שואבים רובוטיים שוטפים במבחן


השואב של iLife (שבוודאות מיוצר באותו מפעל בסין שבו מיוצר גם ה-Aquabot, לפי כל הסימנים) מעט יותר חכם, אבל לא בהרבה. גם הוא לא נוסע בצורה סדירה במיוחד, אבל לפחות מגיע עם מסך ושורה של מקשים שמאפשרים שליטה קצת יותר ברורה, לצד השלט. הרכבת והחלפת המים, כמו גם הסחבה, זהות לגמרי לאקוובוט, אבל הוא לא מטפטף. מה שכן, לעיתים קרובות מדי הוא לא הצליח לחזור לעמדת העגגינה שלו בתום העבודה.


5 שואבים רובוטיים שוטפים במבחן


ה-Hobot מגיע עם אפליקציה והוא נוסע בצורה שאמורה להיות סדירה, אבל יש לומר שהאפליקציה שלו מיושנת ולא מאוד נוחה, וגם לא שולחת התראות כשיש בעיה. מיכל הלכלוך נשלף כמו בשאר השואבים, אבל דווקא את מיכל המים אי אפשר להוציא שכן הוא מוברג למקומו. במקום זאת אפשר למלא אותו עם מעין בקבוקון עם פייה צרה שמצורף לערכה. השואב גדול, עם קצה אחד ישר (לעומת הצורה העגולה של כל השאר) מה שאמור לעזור לו עם הפינות, והוא כבד למדי.


שני השואבים מבית האקוסיסטם של שיאומי, רובורוק וויומי, מזכירים מאוד זה את זה ושניהם החכמים והנוחים יותר לתפעול מבין המתמודדים. הם נוסעים בצורה סדירה וחכמה בחלל ולא חוזרים סתם על נקודות שכבר ניקו; יש להם אפליקציות שליטה חכמות ונוחות לשימוש, כולל התראות ואפשרות לתחום את הפעולה באיזור ספציפי. למרות המנגנונים השונים, בשני השואבים נוח להרכיב ולפרק את מיכל המים ולרוקן את מיכל הלכלוך.


המנצחים: Viomi V2, Roborock S6


5 שואבים רובוטיים שוטפים במבחן



מבחן הסוללה

כדי לבדוק מה זמן הפעולה המירבי של השואבים, שחררנו אותם במשרד גדול ומרובה חדרים בשטח של כ-64 מטר, ונתנו להם לנסוע למשימת שאיבה ללא הגבלה עד שהסוללה התרוקנה והם חזרו לעמדה. 


השואב של Viomi חזר ראשון לעמדת ההטענה, לאחר שעה וחצי של עבודה. iLife V80 נכנע קצת אחריו, לאחר 1:40 שעות. ה-Hobot שרד 10 דקות נוספות, והשואבים של רובורוק ו-Aquabot הצטיינו עם זמן פעולה של שעתיים שלמות.


המנצחים: Aquabot Hybrid, Roborock S6


5 שואבים רובוטיים שוטפים במבחן



המנצחים והמפסידים

כמו שכבר ציינו, אין באמת מנצחים במבחן הזה. הטכנולוגיה לא הבשילה דיה כדי שהרובוטים השואבים-שוטפים יהיו יעילים מספיק. ובכל זאת, אלה הרובוטים שאולי תרצו לקנות - ואלו שלא.


במקום החמישי: Aquabot Hybrid. הוא לא שוטף טוב, ומצליח לשאוב לא רע רק בגלל שהוא חוזר שוב ושוב (ושוב) על אותו איזור שכבר ניקה קודם. נוחות השימוש גרועה בהיעדר אפליקציה או כפתורים, והמחיר - מעל 1500 ש"ח - אפילו לא הזול ביותר.


במקום הרביעי: iLife V80. עוד רובוט לא חכם במיוחד, רועש מאוד ועם ביצועי שטיפה גרועים. נקודת החוזק שלו היא המחיר - פחות מ-1000 שקלים, אבל התמורה לאגרה לא גבוהה.


במקום השלישי: Roborock S6. למרות ההילה של המותג שיאומי, שחברת רובורוק נמנית על האקוסיסטם שלה, מדובר ברובוט בינוני למדי. הוא אמנם "חכם", עם נסיעה מדויקת ונבונה בחלל ואפליקציה נוחה, אבל זה בא על חשבון היסודיות; הוא לא חוזר על אותו איזור למרות שהשאיר לא מעט פירורים וגרגירים שלא נאספו, וכמו קודמיו - לא באמת מצליח לשטוף את הבית עם כמות המים המזערית שלו. חוץ מזה הוא יקר למדי, מעל 1800 ש"ח.


במקום השני: Viomi V2. מדובר ברובוט עם ביצועים דומים מאוד ל-Roborock, עם אותן הסתייגויות ואותם יתרונות; גם הוא מגיע מהאקוסיסטם של שיאומי ואפילו משתמש באותה אפליקציית Mi Home, אבל המחיר שלו זול משמעותית - החל מ-1350 ש"ח. אם כבר לקבל תוצאות בינוניות, לפחות לשלם בזול.


במקום הראשון: Hobot Legee 669. הרובוט הזה, עם הסחבות הנעות במהירות, מצליח לקרצף את מרבית הכתמים בצורה טובה ובלי ספק הוא המנצח של מבחני השטיפה, למרות שלא הצליח לנקות כתם סירופ. יש לו אפליקציה סבירה, החלפת הסחבות שלו נוחה והוא לא מתנגש ברהיטים. אבל בשום אופן לא מדובר במוצר מושלם: בחלק ממבחני השאיבה הוא נכשל, אין לו שום יכולת לטפס על שטיחים והמחיר שלו יקר מאוד, מעל 2100 ש"ח. הוא אמנם במקום הראשון, אבל רק בגלל שהמתחרים פשוט לא מצליחים לשטוף כמעט בכלל.



תודה לרשת BUG שהשאילו לנו את השואבים iLife ו-Roborock לצורך כתבה זו.

להשוואת מחירי המוצרים שבדקנו:

מותג:Roborock,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
עוצמת יניקה:...,
החל מ- 1,875 ₪
ב-Dailysale
מותג:Viomi,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
עוצמת יניקה:...,
החל מ- 1,065 ₪
מתוך 4 חנויות
מותג:HOBOT,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:שו...,
החל מ- 2,052 ₪
מתוך 3 חנויות
שטיפה:יבש\רטוב,
אמצעי איסוף:מיכל איסוף,
משקל:2.7...,
מותג:Aquabot,
סוג השואב:שואב אבק רובוטי,
שטיפה:...,