תלמידי בית הספר חוזרים עוד מעט ללימודים (והצעירים שבהם הולכים לבית הספר בפעם הראשונה), ולצד המחברות, כלי הכתיבה והספרים הורים רבים מעוניינים לרכוש עבורם מחשב נייד ביתי שישמש אותם ללימודים, הכנת שיעורי בית ואולי גם צפייה בסרטים ומשחקים פה ושם.
כדי להקל עליכם את המלאכה, אספנו ובדקנו חמישה מחשבים ניידים בתקציב של עד 3000 שקלים מהמותגים המובילים: HP, לנובו, אייסר, אסוס ו-Dell. בדקנו את כל חמשת המחשבים במשך כשבועיים ובחנו אותם בכמה מבחנים מרכזיים: ביצועים ומהירות העבודה, איכות התצוגה, ניידות ומשקל, נוחות ההקלדה והעכבר, איכות הרמקולים, חיי הסוללה והעמידות ואמצעי האבטחה. איזה מחשב הגיע למקום הראשון והוא השווה ביותר את המחיר? התוצאות לפניכם.
מבחן הביצועים
המחשבים שבדקנו הגיעו עם מפרטים דומים פחות או יותר. לכולם יש כונן SSD בנפח 256GB וזיכרון RAM של 8GB; המחשבים של דל, אסוס ו-HP הגיעו עם מעבד Intel Core i5 מהדור השמיני, הדגם של לנובו הגיע דווקא עם Core i3 ואילו המחשב של אייסר הגיע עם מעבד AMD Ryzen 2500U.
הקפדנו להשתמש בכל המחשבים בצורה זהה: הפעלנו עליהם סרט ברזולוציית Full HD, ובמקביל פתחנו דפדפן כרום עם 15 לשוניות פעילות, כולל לשונית עם YouTube שמנגן וידיאו ברזולוציית 4K במטרה לבחון האם המחשב נשאר מהיר ומגיב כראוי גם בתרחיש כזה. המסקנה שלנו: לא תמצאו הבדל משמעותי בביצועים של כל הדגמים, אפילו זה לשל לנובו שמגיע עם מעבד חלש יותר יעשה את העבודה היטב. מאחר שמדובר במחשב עבור שימוש בסיסי לילדים, תוכלו להיות רגועים באספקט הזה. ומה עם גיימינג? הצלחנו אמנם להריץ את המשחק הפופולארי "פורטנייט" על המחשבים, אבל רק בהגדרות והרזולוציה הנמוכות ביותר, וחווית המשחק היתה נחותה בגלל קצב פריימים נמוך. אתם צריכים מחשבים חזקים יותר, עם מאיצים גרפיים עוצמתיים יותר, אם המחשב מיועד למשימות גיימינג כאלה. משחקי אונליין בדפדפן יעבדו בקלות, בכל אופן.
מבחן נוסף נועד לבדוק את מהירות כונן ה-SSD. נתנו לכל מחשב לחלץ קובץ ZIP כבד במשקל של מעל 3 גיגה, ובדקנו עם טיימר כמה זמן לקח לכל אחד להשלים את המשימה. כאן התגלו פערים: המחשב של אסוס היה האיטי ביותר (34 שניות), אחריו המחשב של אייסר (31 שניות), למחשב של HP לקחו 21 שניות והמחשבים של דל ולנובו היו המצטיינים של המבחן עם 18 שניות בלבד.
ולבסוף, בדקנו את ביצועי כל המחשבים עם תוכנת PCMark10, המריצה מגוון בדיקות ומעניקה בסופן ציון לכל מחשב. גם כאן לא היו הבדלים דרמטיים בין הדגמים: אסוס קיבל 3780 נקודות, אייסר - 3220, לנובו - 3602, דל קיבל 3690 ו-HP קיבל 3210 נקודות.
מבחן איכות המסך
כל חמשת המחשבים שבדקנו מגיעים עם מסך בגודל 15.6 אינטש וברזולוציית Full HD, כך שחדות התמונה היתה זהה בכולם. עם זאת, ניכרו פערים משמעותיים מאוד בשאר האספקטים.
המחשבים של לנובו ואסוס משתמשים בפאנל IPS איכותי, בעוד שבשאר המחשבים למסך יש פאנל TN זול ונחות. מה ההבדלים? הצבעים הרבה יותר חיים, מדויקים ונעימים לצפייה במסכים של לנובו ואסוס, הבהירות שלהם גבוהה יותר, וזוויות הצפייה רחבות בהרבה. במסכים של HP, דל ואייסר אתם חייבים להביט במסך בזווית מאוד מסוימת כדי לראות היטב, ואם תשנו את זווית המסך או תנסו לצפות מהצד תגלו שהתמונה איבדה מיד מהצבעים ומהבהירות שלה. מבין המצטיינים, חשוב לומר שהמסך של לנובו מבריק ולכן בשמש תגלו שיש המון השתקפויות שמקשות על הצפייה, בעוד שהמסך של אסוס בגימור מט ופחות סובל מתופעה זו. כמו כן, לטעמנו הצבעים של אסוס היו קצת מדויקים יותר.
בדקנו את זווית ציר המסך של המחשבים, או במילים אחרות עד כמה ניתן לפתוח את המסך אחורה כדי לשפר זווית צפייה כאשר משתמשים במחשב על הברכיים או במיטה. המסכים של דל ו-HP מאפשרים את הזווית המוגבלת ביותר, המחשב של אייסר מאפשר פתיחה של ציר המסך לזווית נדיבה מאוד של 180 מעלות, והמנצח הוא כמובן ה-Lenovo, שמצויד במסך מסתובב ל-360 מעלות.
יתרון מכריע נוסף שיש למסך של לנובו הוא שמדובר במסך מגע. הוא מאפשר שימוש אינטראקטיבי ותפעול באמצעות מגע, כולל מחוות החלקה ומחוות עם כמה אצבעות במקביל, וניתן בעצם להשתמש בו גם כטאבלט ענקי (אם כי זה לא מאוד נוח בשל גדלו של המחשב).
מבחן הניידות
כאמור, כל המחשבים מגיעים עם מפרטים דומים ועם מסכי 15.6 אינטש, כך שציפינו שהם יהיו פחות או יותר באותו גודל ומשקל, אבל בפועל יש הבדלים גדולים - או ליתר דיוק יוצא דופן אחד.
המחשבים הגדולים והמגושמים ביותר היו הדגמים של אייסר ואחריו Dell; המחשב של HP אמנם עבה ורחב כמותם אבל האורך שלו קצר יותר, המחשב של לנובו פחות רחב ממנו - וכולם שוקלים בסביבות 2 קילוגרם. המחשב של אסוס זוהר לעומתם עם גודל קטן בהרבה ומשקל של 1.6 קילו בלבד - 400 גרם פחות מכל השאר. מדובר במחשב שהרבה יותר נוח לסחוב מחדר לחדר, והילד יוכל אפילו לקחת אותו די בנוחות לחבר או לבית הספר בתוך הילקוט. חשוב לציין שגם המטען של אסוס היה הקטן ביותר, בגודל שמזכיר מטען לטלפון הסלולרי ועם כבל יחיד (המטען מתחבר ישירות לחשמל), בעוד שלשאר המחשבים יש מטענים גדולים יותר עם שני כבלים - אחד לחשמל ואחד למחשב עצמו.
מבחן המקלדת, העכבר ואמצעי האבטחה
למעט הדגם של לנובו, כל המחשבים שבדקנו הגיעו עם מקלדת מלאה, כולל מקשי ספרות מצד ימין. המקלדת של אייסר היתה הכי פחות טובה, כאשר לאורך זמן הרבה הקלדות הוחמצו ונגרמו לנו טעויות הקלדה רבות בגלל תגובה לא מספיק טובה של המקשים ללחיצה. המקלדת של Dell טובה אבל מקשי הספרות מימין מגיבים אחרת, עם תחושה ספוגית ולא מדויקת; המקלדת של HP היתה יעילה יותר אם כי הצבע הלבן של המקשים על הרקע הלבן קצת מבלבל בהתחלה. למקומות הראשונים מגיעות המקלדת של לנובו, שמצטיינת בפריסה נוחה, מקשים גדולים עם תאורה אחורית - אבל ללא מקשי ספרות, והמקלדת של אסוס שכוללת את כל המקשים, מגיבה היטב ועם תאורה אחורית שמסייעת להקליד בנוחות גם בחושך.
משטחי העכבר בכל המחשבים מגיעים בערך באותו הגודל, ורובם עושים את העבודה היטב, מגיבים יפה לאצבע ותומכים בכל מחוות המגע של Windows. המשטח שהכי פחות נהנינו להשתמש בו היה של Dell, הוא הרגיש רופף והשמיע צליל נקישה בכל פעם שנגענו בו.
מבין כל המחשבים, רק שניים הגיעו עם אמצעי זיהוי ביומטרי. במחשב של לנובו יש קורא טביעות אצבע לצד משטח העכבר, שעשה עבודה די טובה אבל לעיתים כשל בזיהוי האצבע ודרש שנניח אותה פעם נוספת. במחשב של Dell הקורא משולב בלחצן ההפעלה שמעל המקלדת, והוא הגיב תמיד במהירות ובמדויק לכל נגיעה קלה, ופתח את מסך הנעילה מיידית. בשאר המחשבים תאלצו להקליד את הסיסמה בכל פעם שהמחשב נדלק או חוזר ממצב שינה.
בסקירות המלאות של כל מחשב התייחסנו גם לסט החיבורים, הכניסות והיציאות של כל מחשב, כמו גם לעיצוב החיצוני. מאחר שכל המחשבים בסך הכל עושים את העבודה עם הבדלים קלים ביניהם, לא נרחיב עליהם כאן בהשוואה.
מבחן הרמקולים
בכל המחשבים, למעט הדגם של HP, זוג הרמקולים ממוקמים בתחתית המחשב, כך שהם משתמשים בשולחן כתיבת תהודה להגברת הצליל - אבל עלולים להיחסם כשמניחים את המחשב של משטח רך כמו ספה או מיטה, או אפילו על הברכיים. במחשב של HP לעומת זאת הרמקולים ממוקמים בחלק העליון שמעל המקלדת, מאחורי גריל ייעודי.
כשבדקנו את איכות השמע, גילינו שאין פה כוכבים. המחשב של HP שממנו ציפינו ליותר אכזב עם הווליום הנמוך ביותר; כל שאר המחשבים הציגו אולי ווליום מעט עדיף אבל הצליל היה "קטן" ונעדר עומק, אם כי אפקט הסטריאו היה סביר. מבין כולם הרמקולים של Dell היו העדיפים ביותר - לא בגלל האיכות דווקא, אלא בגלל עוצמת השמע שהיתה משמעותית גבוהה מכל השאר.
מבחן הסוללה
בדקנו כמה זמן כל מחשב מסוגל להחזיק בעבודה ממושכת. תחילה נתנו למחשב לבצע כמה פעולות בסיסיות של התקנת תוכנות ולאחר מכן השארנו את המסך דולק בבהירות מירבית עד שהמחשב כבה. המחשב של אייסר נכנע ראשון תוך 2:55 שעות, אחריו (בפער ניכר) המחשב של אסוס עם 4:40, HP עם 5:00, דל עם 5:15 והמנצח היה המחשב של לנובו עם 7 שעות ו-40 דקות.
כדי לעשות את זה מדויק יותר, השתמשנו במבחן הסוללה של תוכנת PCMark10, שמריצה על המחשב מגוון של פעולות המדמות פעילות משרדית סטנדרטית, גם כן בבהירות מסך מלאה. גם במבחן הזה הגיע ה-Acer למקום האחרון עם 3:24 שעות של פעולה, אחריו אסוס ו-HP עם 4:00 שעות, דל במקום השני עם 5:16 שעות ולנובו במקום הראשון עם 5:52 שעות של עבודה.
אז איזה מחשב נייד תקנו לילדים?
במקום החמישי: Acer Aspire 3
אין הרבה סיבות להעדיף דווקא את הדגם הזה על פני המתחרים, למעט אולי כרטיס המסך שיכול לשפר את הביצועים במשחקים ברמה בסיסית. הצג מאכזב באיכותו, המקלדת לא נוחה מספיק מה שגורם להחמצות הקלדה וזמן הסוללה היה הקצר ביותר מבין הדגמים שבדקנו במקביל. נציין לחיוב את המחיר הזול, סביבות 2500 שקלים, ואת סט החיבורים הנדיב. הוא יספק את הסחורה עבור תלמיד בית הספר כלפטופ ראשון, אבל כאמור יש אלטרנטיבות עדיפות ממנו.
במקום הרביעי: HP 15-da1012nj
המחשב של HP מציע אלטרנטיבה סבירה עבור תלמידי בית ספר. התצוגה שלו לא איכותית למרות רזולוציית ה-Full HD, הרמקולים לא מרשימים ולכן הוא לא בדיוק מוצלח למשימות מולטימדיה. עם זאת, כמחשב עבודה קלה הוא בסדר גמור בזכות מקלדת נוחה, ביצועים טובים יחסית לקטגוריה ומערך חיבורים מספק.
במקום השלישי: Dell Inspiron 15 3583
המחשב של Dell יחסית מגושם, אבל מציע יתרונות כמו מקלדת טובה, חיי סוללה ארוכים ורמקולים שהיו החזקים ביותר מבין הנבדקים. קורא טביעות אצבע מדויק ומהיר שמשולב בכפתור ההפעלה הוא בונוס יפה. עם זאת, התצוגה שלו מאכזבת וכדאי להצטייד בעכבר חיצוני כיוון שמשטח המגע מאוד לא נוח.
במקום השני: Asus VivoBook 15 X512FA
למרות שהוא לא המהיר ביותר (בגלל הכונן) ושזמן הסוללה אינו מרשים, מצאנו שהמחשב של אסוס פרקטי וכיפי לשימוש. הוא קטן באופן דרמטי משאר המחשבים בסגמנט שלו וגם שוקל 400 גרם פחות מכולם; יש לו מסך IPS איכותי ונטול השתקפויות, המקלדת שלו נוחה ומוארת והעיצוב שלו היה מהיפים ביותר שראינו בקטגוריה.
במקום הראשון: Lenovo IdeaPad C340-15
ה-C340 של לנובו מעט יקר ביחס למתחרים שמגיעים עם מעבד עדיף, אבל יש לו שלל יתרונות על פניהם: מסך מגע איכותי ומסתובב לתצורת טאבלט, זמן הסוללה הגבוה ביותר מבין הנבדקים, קורא טביעת אצבע לפתיחה מהירה ומקלדת מוארת טובה (אם כי ללא מקשי ספרות מימין). מדובר בחבילה שאף מחשב אחר שבדקנו במסגרת הכתבה ההשוואתית לא התקרב אליה, מה שהפך אותו לדגם המועדף עלינו בתקציב של עד 3000 שקלים. הוא יתאים לא רק לתלמידי בית הספר כמחשב ראשון אלא גם למשתמשים רגילים שצריכים מחשב ביתי למשימות קלות ומעוניינים בוורסטיליות שמסך המגע מציע.