המחשבים הניידים נחלקים לחמש קטגוריות עיקריות לפי ביצועים, משקל וגודל המסך. שמות הקטגוריות שלהלן נועדו לאפיין את קבוצות המחשבים ולבדל ביניהם, ולא בהכרח תמצאו אותם בשמותיהם. המטרה היא להכיר אותם כדי לדעת להתמקד בקבוצה המתאימה ביותר לצורכי הניידות והביצועים.
נייד רגיל (Mainstream): שוקל בין 2 ל-3 ק"ג עם עוצמה וביצועים שנעים בין בינוניים לגבוהים מאוד. לעתים כולל כונן צורב DVD אבל לאחרונה יותר ויותר חברות מפסיקות לייצר ניידים עם כונן זה, עקב הירידה בצורך בדיסקים. מחשב כזה מתאים לרוב האוכלוסיה.
דק וקל (Thin And Light): קל מרוב הניידים האחרים, במשקל 2.5-1.5 ק"ג וביצועים טובים עד מעולים. המחשב בקטגוריה מציע רמת ניידות גבוהה ואיזון טוב בין עוצמה, נוחות שימוש ומשך עבודת סוללה. הוא לרוב לא כולל כונן אופטי, ובעל אפשרויות חיבור רבות. מתאים לאנשים שזקוקים לרמת ניידות גבוהה, אבל אינם מוכנים להתפשר על ביצועים.
מחשב נייד היברידי: קטגוריה חדשה שתופסת פופולאריות לאחרונה. למחשבים אלה יש מסך מגע, והוא ניתן לשליפה או לסיבוב בתצורות שונות, כך שניתן להשתמש בו גם כטאבלט. יחידת הטאבלט כוללת את רכיבי העיבוד, בעוד שיחידת העגינה כוללת מקלדת, משטח מגע וחיבורים נוספים. ניתן להשתמש בטאבלט לצריכת תוכן - קריאה, צפייה בסרטים וכדומה, ולחבר את המקלדת רק כשמעוניינים לכתוב ולעבוד.
חשוב לדעת שיחידת הטאבלט אמנם מסוגלת לתפקד עצמאית ועשויה להיות נוחה מאוד לשימוש מזדמן, אך אין לה את עושר האפליקציות שיש בטאבלטים ייעודיים מבוססי iOS או אנדרואיד.
תחליף שולחני (Desktop Replacement): כבד מכל הניידים האחרים, כ-3.0 ק"ג ויותר, עם עוצמה וביצועים של מחשב אישי ומסך בגודל של עד 18 אינטש. תחליף שולחני כולל בדרך כלל כונן אופטי עם צורב DVD ואת כל החיבורים האפשריים. תחליף שולחני אינו מיועד לניידות גבוהה, אבל בהחלט אפשר לצאת אתו מדי פעם מהבית או מהמשרד במידת הצורך. הוא נוח לשימוש הודות למקלדת ולמשטח הצבעה מרווחים ועם מסך גדול.
מחשבי Chrobook: זוהי קטגוריה בפני עצמה ובעלת קונספט יחודי השונה מהותית מיתר סוגי המחשבים. אלה הם מחשבים קטנים וקלים מבית גוגל שמריצים את מערכת הפעלה כרום ומתבססים על סביבת עבודה אינטרנטית. כל התוכנות והאפליקציות מבוססות ענן, כולל אחסון קבצים. כלומר, במחשב לא מותקנות תוכנות ולא אפליקציות, דבר התורם למהירות עבודתו של הכרומבוק ולחשיפתו הנמוכהעד אפסית לבאגים ולתקלות האופיניים למחשבים עמוסים לעייפה בעשרות תוכנות ואפליקציות. גם מחירו נמוך בהשוואה לניידים האחרים.
מיני נייד (Netbook): קטגוריה שזכתה לפופולריות גדולה עם כניסתה לשוק לפני שנים אחדות, אבל מאז דעך כוכבה. אלו מחשבים ניידים קטנים במיוחד ובמשקל של עד 1.5 ק"ג. הם מצוידים במסך בגודל 12-10 אינץ', עם מפרט בסיסי וביצועים צנועים.
הרכיבים העיקריים שמשפיעים על רמת ביצועיו של המחשב הם המעבד, הזיכרון (RAM), כרטיס המסך ואמצעי האחסון.
מעבד: מרבית המחשבים הניידים שמשווקים בישראל מצוידים במעבדים מסדרת Core i של אינטל, כאשר עוצמתם ומחירם של הדגמים עולה לפי הספרה שלצד האות i. לשימוש בסיסי עם תוכנות ויישומים קלים ניתן להסתפק בדגמי i5, לשימושים כבדים יותר יתאים מעבד מדגמי i7, ואילו למשחקים, להרצת תוכנות ויישומים מורכבים כדאי לבחור מעבד מסדרת Core-i9 החדשה והמשופרת.
הדור המתקדם ביותר של מעבדי אינטל הוא Alder Lake, מהדור ה-12 של המעבדים, שעל פי החברה מציג שיפור של עשרות אחוזים מקודמו, מבלי לפגוע בביצועי הסוללה. מומלץ מאוד לרכוש מחשב עם מעבד מהדור האחרון אם הוא נכנס לתקציב שלכם, כדי לקבל את מלוא הביצועים וחיי הסוללה. איך תזהו את דור המעבד? הספרה או שתי הספרות הראשונות מעידות על כך. לדוגמה, מעבד מדור 10 יכול להיות Core i5-10210U, בעוד שמעבד מדור 9 יכול להיות Core i5-8265U.
זיכרון (RAM): הזיכרון משמש לאחסון זמני של נתונים ותוכנות כמערכת ההפעלה ויישומים אחרים. ככל שהזיכרון גדול יותר, מערכת ההפעלה והיישומים השונים ירוצו מהר יותר. גודל זיכרון מינימלי המומלץ לשימושים בסיסיים כיום הוא 8GB, אך לעבודה עם מספר יישומים במקביל ויישומים כבדים יותר, כמו משחקים ותוכנות עריכה מקצועיות, מומלץ בחום לקחת זיכרון של 16GB.
כונן קשיח: הכונן הקשיח נועד לאחסון מידע בהיקפים גדולים, והוא נמדד בנפח האחסון ובמהירות העבודה שלו. מומלץ לבחור מחשב נייד עם נפח אחסון של 500GB או יותר.
כיום מומלץ לרכוש מחשב נייד עם כונן קשיח בטכנולוגיית SSD, שמלבד מהירות עבודה משופרת הוא גם אמין יותר משמעותית מהכוננים בטכנולוגיית ה-IDE הישנה. המחירים של כוננים אלו מעט יותר יקרים מכוננים רגילים, אבל הם הופכים להיות תנאי חובה למחשב נייד מוצלח.
מאיץ גרפי (כרטיס מסך): הכרטיס אחראי על ביצועי התצוגה של המחשב. למרבית המשתמשים יספיק כרטיס מסך בסיסי המובנה בלוח האם, אך ליישומים גרפיים, תלת ממד ומשחקים מתקדמים יש צורך בכרטיס מסך נפרד וחזק. כיום רוב המאיצים הגרפיים המשולבים יודעים להתמודד כהלכה עם פענוח וידיאו HD. מחשבים ניידים המיועדים לגיימרים, יגיעו בד"כ עם כרטיס גרפי ייעודי שיוכל לעמוד בעומסים המצופים ממחשב כזה.
לגודל המסך יש השלכות על מידת הניידות של המחשב, על צריכת החשמל שלו ועל חוויית השימוש בו, לכן חשוב למצוא את האיזון הרצוי בין גודל המסך לצרכים. שיקולים נוספים בבחירת המסך המתאים הם רזולוציה, רוחב המסך וזוויות הצפייה.
גודל מסך ורזולוציה: הגדלים השכיחים ביותר של מסכים הם 11.6, 13.3, 14.1 ו-15.6 אינטש. ככל שהמסך גדול יותר חוויית הצפייה תהיה נוחה ומהנה יותר, אך יש להתאים את הגודל למידת הניידות הרצויה.
רזולוציה גבוהה תעניק תמונה חדה יותר ותפנה מקום רב יותר על שולחן העבודה, אך במסכים קטנים יחסית היא עלולה להיות קשה לקריאה בגלל גודל הטקסט הקטן יותר. רזולוציה נמוכה יחסית (למשל 1366x768) תתאים למסכים קטנים אך תראה גרעינית ולא חדה על מסכים גדולים. מומלץ לבחור מחשב עם רזולוציית Full-HD ומעלה (1920x1080).
מבריק או מט: הבחירה במסך מבריק או מט תלויה בשימוש העיקרי שתעשו במחשב. מסך מבריק מחמיא יותר לתצוגה (בעיקר של וידיאו ותמונות), מפני שהזכוכית בקדמת המסך מעמיקה את הצבעים ומחדדת את התמונה, מה שהופך את המסך לאידיאלי לצפייה בסרטים ולמשחקים. חסרונו של המסך הוא בהשתקפות של אור חיצוני עליו. מסך מט מונע השתקפויות ומתאים יותר להצגת טקסט ולשימוש בתאורה סביבתית גבוהה.
פאנל התצוגה: נתון שלא תמיד מופיע במפרטים, אבל כדאי לדעת שיש לו חשיבות רבה על איכות התמונה ולכן במידת האפשר בררו לפני הרכישה באיזה פאנל המסך משתמש. פאנל מסוג TN הוא הזול ביותר אך איכותו נמוכה, הצבעים שלו דהויים יחסית ובעיקר זוויות הצפייה שלו צרות מאוד. העדיפו מסך עם פאנל מסוג VA או IPS, שמציגים תמונה איכותית בהרבה בכל הפרמטרים.
רוב המחשבים הניידים בקטגוריות המרכזיות מצוידים במגוון סביר של חיבורים. ודאו שהמחשב כולל את החיבורים הרצויים לכם.
USB: חיבור רב תכליתי המיועד לחיבור אביזרים וציוד היקפי כמו מדפסת, מקלדת, עכבר, מצלמה דיגיטלית, דיסק-און-קי, נגנים וכדומה. כיום, בגלל מגמת ההקטנה של המחשבים הניידים, נמצא פחות ופחות שקעי USB רגילים, שתופסים הרבה יותר מקום ונמצא יותר שקעי USB-C, סוג חדש יחסית של החיבור הנפוץ. הוא שונה משמעותית מקודמיו הן בגודלו הפיזי והן בתכונותיו. USB-C קטן יותר מהגרסאות הקודמות (בגודל של מיני USB), גודלו זהה בשני קצוות הכבל וניתן להכניסו לשקע משני צדדיו - מלמעלה-למטה ומלמטה-למעלה. קצב העברת הנתונים של USB-C מהיר בהרבה מזה של USB 3.0/3.1, ועומד על 10Gbps. בנוסף, USB-C יכול גם לשמש כמטען בהספק של עד 100 וואט למכשירים שונים. ל-USB-C תאימות לאחור בעזרת מתאם, כך שניתן להשתמש בו גם במכשירים בעלי USB מגרסאות קודמות.
VGA (D-SUB): חיבור אנלוגי בין המחשב למסך חיצוני או מקרן. הולך ונכחד מהמחשבים הניידים לטובת חיבור HDMI. אם בכוונתכם לחבר מקרן חיצוני עם VGA בלבד, ודאו שבמחשב המיועד החיבור הזה אכן קיים.
Bluetooth: תקשורת אלחוטית לטווח קצר בין המחשב הנייד למכשירים תואמים כגון טלפון סלולרי, מדפסת, אוזניות וכדומה.
HDMI: חיבור דיגיטלי המיועד להעברת תוכן וידיאו ואודיו HD בין המחשב הנייד למסך טלוויזיה או למקרן.
Thunderbolt: חיבור רב שימושי מהיר במיוחד לתצוגה, אודיו והעברת נתונים – הכל בחיבור אחד. מאפשר קצב נתונים של עד 10 Gbit/s. .
חריץ לכרטיס זיכרון: כיום תמצאו חריץ כזה כמעט בכל מחשב נייד, המשמש להעברת קבצים מכרטיסי זיכרון לנייד, במחשבים הישנים יותר תוכלו למצוא חריץ לכרטיס מסוג SD ואילו במחשבים המתקדמים יותר תוכלו למצוא חריץ מסוג Micro-SD.
RJ-45: חיבור לרשת קווית (אתרנט). שימו לב שלא כל מחשב נייד מצויד בכרטיס רשת כזה, ואם בכוונתכם לחבר את המחשב לרשת חוטית ודאו שמותקן בו כרטיס כזה.
Wi-Fi: חיבור לרשתות אלחוטיות המוכר גם כ-IEEE 802.11 וכולל מספר תקנים. תקן ax הוא התקן החדש ביותר בעל קצב העברת נתונים מהיר מהיתר וטווח כיסוי גדול יותר.
תקשורת סלולרית Wireless Wide WWAN: קישורית מובנית הקיימת בחלק מהמחשבים הניידים, המאפשרת גלישה באינטרנט באמצעות הרשת הסלולרית. מדובר במתאם קטן בגוף המחשב, שלאחר הכנסת כרטיס SIM מאפשר גלישה סלולרית במחשב. לרוב, ליד שם הקישורית WWAN יצוין גם סוג הרשת בה היא תומכת, למשל LTE, 3G וכדומה.
כשמדובר בניידות, לסוללה יש חשיבות מרכזית בבחירת הנייד המתאים. בעלי מחשב מסוג תחליף שולחני עם נגישות למקור מתח, פחות יוטרדו ממשך פעולת הסוללה, אבל מי שיוצא מהבית לכמה שעות השיקול מתחיל להיות משמעותי.
כל סוללה מורכבת ממספר תאים (3,4,6,8,12), ובעיקרון ככל שמספר התאים גדול יותר, משך עבודת הסוללה ארוך יותר. אך לא כל התאים שווים בביצועיהם, לכן ישנם שלושה מדדים נוספים לביצועי הסוללה: מילי-אמפר (mAH או AH), וולט (V), והמדד החשוב ביותר הוא ואטים לשעה (Wattage-Hours), וככל שהוא גבוה יותר, משך פעולת הסוללה יהיה ארוך יותר.
במרבית המחשבים הניידים היום הסוללה מובנית כחלק אינטגרלי מהמחשב ואינה ניתנת לשליפה. סוללות כאלה לרוב טובות ויעילות מסוללות נשלפות וכן מאפשרות עיצוב יותר אלגנטי של המחשב הנייד. למשתמשים שנוהגים להחליף את הסוללה עקב שימוש ממושך הרחק ממקור מתח, למשל בטיסה ארוכה, ומעוניינים להחליף סוללה - לא יתאים מחשב עם סוללה מובנית.
בניגוד למחשב האישי שנמצא במקום קבוע ואינו נע ממקומו, המחשב הנייד עובר ממקום למקום, ובדרכים הוא נחשף לטלטולים, לחבטות ונפילות ואף לסכנת גנבה. לכן נושא העמידות והאבטחה חשוב במיוחד במחשבים אלה. ישנם כמה אמצעים להגן על המחשב הנייד:
שלדה מחוזקת: במחשבים עסקיים, בהם עמידות המחשב הנייד יכולה לפעמים להציל חברה מאבדן מידע יקר ערך, שלדת המחשב עשויה לעיתים מסגסוגת מגנזיום ואלומיניום קלת משקל וחזקה במיוחד, המספקת עמידות טובה יותר בפני חבטות ונפילות. מחשבים עם שילדת מגנזיום נוטים להיות יקרים יותר.
בולמי זעזועים: רכיבים המורכבים סביב האזורים העדינים בתוך המחשב ומרפדים אותם, במטרה להגן עליהם מפני חבטות וטלטלות שונות.
עמידות במים: אמנם לא מדובר במחשב נייד שתוכלו לקחת איתכם לצלילה, אך מחשבים ניידים מסוימים מצהירים על עמידות גבוהה בפני נתזי מים או שפיכה אקראית של קפה וכדומה על משטח המקלדת.
נעילת המסך: במחשבים ניידים רבים קיים מנגנון נעילה שיש לשחרר כדי להרים את המסך. מנגנון זה נועל את המסך בזמן שהוא סגור ומונע ממנו להיפתח כתוצאה מחבטה או טלטול, ובכך מגן על המסך מפני שברים.
חיישן נעילה לכונן הקשיח: הכונן הקשיח הוא עקב אכילס במחשב הנייד, כיוון שהוא עשוי מצלחות ומחטים נעות ורגישות, ולכן חשוף במיוחד לפגיעות ועלול להינזק יחסית בקלות. לשם כך קיים חיישן מיוחד בדגמים רבים, המזהה טלטלות וחבטות ונועל באופן מיידי את החלקים הנעים בכונן הקשיח, וכך מגן עליו מפני נזקים.
כונן פלאש (SSD): למי שמעוניין בעמידות מוחלטת בפני זעזועים כדאי לשקול רכישת מחשב עם כונן SSD – Solid State Drive, המבוסס פלאש ואינו כולל חלקים נעים, מה שמעניק לו עמידות וקומפקטיות. כונני SSD יקרים יותר מכונן קשיח רגיל, ולרוב בעלי נפח אחסון קטן יחסית.
שבב אבטחה (TPM): רכיב הצפנה חומרתי המאפשר הגנה מאובטחת במיוחד על סיסמאות הגישה של הבעלים. נמצא בעיקר במחשבים עסקיים.
זיהוי ביומטרי (טביעת אצבע): יחידת אבטחה שאמנם אינה מגנה על המחשב מפני נזקים פיזיים, אך שומרת עליו מפני ניסיונות גניבה של המידע המאוחסן בתוכו. מנגנון זיהוי טביעת אצבע מפעיל נעילה על המחשב, שרק הזנת הסיסמה או העברת האצבע של בעלי המחשב על החיישן משחררים ומעניקים גישה למידע. היתרון הנוסך לאמצעי זה בכך שהוא יכול לחסוך את הצורך בהקלדת סיסמאות שונות בכל פעם שהדבר נדרש.
מצלמת IR: טכנולוגיה שיכולה לשמש כאמצעי אבטחה באמצעות זיהוי פנים במערכת ההפעלה Windows גם כאשר הסביבה חשוכה.
מנעול קנסינגטון: ברוב המחשבים הניידים תמצאו מעין חריר המיועד למנעול קנסינגטון – מנעול חזק במיוחד המשולב בכבל מתכת וכולל גם מנגנון אבטחה בן 4 ספרות. את הכבל ניתן לכרוך סביב עצם קבוע, ובכך למנוע את גניבת המחשב. המנעול לרוב אינו מסופק ויש לרכוש אותו בנפרד.
אחריות למחשב נייד נעה בין שנה לשלוש שנים ובמקרים מסוימים אפשר להרחיב אחריות של שנה לשלוש שנים. במקרים רבים האחריות היא בין לאומית, מומלץ בחום לכל מי שנוסע עם המחשב לחו"ל.
אחריות על סוללה נעה בדרך כלל בין שלושה חודשים לחצי שנה, ולפעמים אין אחריות כלל. מומלץ כמובן להעדיף מחשב שמציע תקופת אחריות כלשהי על הסוללה ורצוי שזו תהיה ממושכת ככל האפשר.