עולם הטכנולוגיה הוא אחד העולמות המרתקים והחשובים שהדור שלנו חווה בשנים האחרונות, עם חידושים שנוגעים ומשנים את דרכי החיים שלנו בכל תחום כמעט. העולם הזה סוחף אחריו את בני גיל הביניים והדור הצעיר אבל לעתים נדמה שהדור השלישי נשכח מעט מאחור וצריך לעשות מאמצים רבים כדי להתמודד עם העולם המשתנה.
אם נסתכל מצד אחד על הבעיות הנפוצות אצל בני הגיל השלישי ומצד שני על איך נראים סמארטפונים או סלולריים "טיפשים" למבוגרים, נמצא התאמה ברורה וגם הרבה הגיון. עם בעיות כמו קשיים בראייה, קשיי בשמיעה וקשיים בתפקוד המוטורי, המכשיר הסלולרי צריך להתמודד עם האתגרים הללו ולאפשר למשתמש חוויה נוחה. בואו נעשה סדר לגבי הדברים שיש לשים לב בטרם תרכשו טלפון סלולרי למבוגרים.
יש בעולם כיום מספר רב של יצרניות סלולר, אבל הרוב המכריע של הצרכנים יעדיף בדרך כלל מכשיר מחברה מוכרת ובעלת מוניטין. התחום של טלפון נייד למבוגרים מעסיק גם את החברות המוכרות מהתחום כמו סמסונג, LG וחברת וואווי שמייצרות מכשירי סלולר וגם סמארטפונים לבני הדור השלישי, וגם חברות שמתמחות רק במכשירים למבוגרים.
ראשית, עדיף לרכוש מכשיר מחברה מוכרת, אשר יש לה נציגות רשמית בישראל - כך שבמקרה של בעיה, יהיה עם מי לדבר. כמו כן, חברות מסוימות מבצעות התאמה מיוחדת למכשירים למבוגרים - בעיקר ברמה הלוקאלית (תפריטים גדולים בעברית, שירותי מקומיים וכו'), כך שאם המכשיר יירכש בחו"ל, הוא יתאים לשימוש למשתמש הישראלי.
ייתכן ונוכל למצוא באתרי המכירה השונים מהעולם, מכשיר זהה לזה שנמכר בארץ, ובמחיר נמוך יותר, אבל כאן מדובר בסיכון הן מהבחינה של טיפול בתקלה ומימוש אחריות מוצר אם נצטרך והן מבחינת ההתאמה של המכשיר לארץ שלנו.
סמארטפון או מכשיר טיפש (Feature Phone)
אחת ההתלבטויות הגדולות בקרב בני הגיל השלישי - האם לרכוש סמארטפון עם מסך מגע, או לחלופין סלולרי רגיל עם לוח מקשים פיזי? מצד אחד, המכשירים ללא מסך המגע מגיעים עם מקשים פיזיים, שבדרך כלל גם יהיו גדולים, נוחים וקריאים - בדיוק מה שבני הגיל השלישי צריכים כדי לא להסתבך בנושא החיוג והתפעול של מכשיר עם מסך מגע.
אבל מצד שני הם מצוידים במסך קטן בלבד, בגלל ההגבלות הפיזיות של מכשיר מתקפל או מכשיר עם לחצנים אמיתיים, מה שמקשה על המשתמש לראות בצורה ראויה את המידע המוצג עליו. מפעם לפעם ניתן לראות יותר ויותר מכשירי טלפון "טיפשים" עם מסכים גדולים יותר, אך עדיין אלו קטנים משמעותית ממסכי הסמארטפונים הפופולריים כיום.
מכשיר מתקפל יהיה קטן יותר בד"כ, מה שאומר שיהיה יותר קל לתפעל אותו ויותר קל לשאת אותו לעומת סמארטפון שיהיה גדול יותר, מסורבל יותר ואף יגרום ללחיצות מסך מיותרות עבור המשתמש. (חיוג לא רצוני או הפעלה בטעות של אפליקציה זוללת סוללה)
בני הגיל השלישי מתחילים (מי יותר ומי פחות) לאבד את יכולת השמיעה שלהם ולכן חשוב מאוד שעוצמת השמע והצלצול במכשיר יהיו חזקים. כבר נתקלנו בשוק במכשירים שמוגדרים כטלפון נייד למבוגרים, אבל דווקא בנושא הצלצול הם לא מספיק חזקים.
חלק מהמכשירים בקטגוריה הזו מכילים גם אפשרות להעצים בצורה חזקה מאוד את עוצמת השמע, פיצ'ר שלא מומלץ להשתמש בו כל הזמן, אלא רק במקרים בהם הסביבה שאנחנו נמצאים בה - רועשת מדי. דווקא המכשירים הפשוטים, מתאימים יותר מהבחינה הזו כי הם לא מכילים הרבה מאוד רכיבים ששייכים לעת החדשה (רכיב Wifi, רכיב NFC ולפעמים גם רכיב בלוטות'), מה שמשאיר מקום לספיקר גדול וכתוצאה מכך, עוצמת השמע היא חזקה מאוד
נקודה כואבת נוספת בנושא מכשירי סלולר למבוגרים, הוא עניין הטעינה. אמנם אנחנו נמצאים בעידן של חיבור הטעינה הסימטרי (USB-C), כך שהכנסה של כבל הטעינה למכשיר היא פשוטה יותר מאשר בעידן של חיבור המיקרו USB שנכנס רק באופן אחד למכשיר, אבל עדיין זו פעולה לא פשוטה לאדם מבוגר שגם היציבות בידיו לא מה שהייתה פעם, וגם ייתכן שאינו רואה טוב כמו בעבר.
חלק מהמכשירים שמיועדים לבני הגיל השלישי מגיעים עם עריסה לטעינה, מה שהופך את עניין הטעינה לפשוט הרבה יותר. פשוט מניחים את המכשיר בעריסה - והוא נטען. פתרון שחשוב למספר גדול של בני הגיל השלישי.
רוב המכשירים שמוגדרים כטלפונים למבוגרים, כוללים לחצן מצוקה, פיצ'ר שאנחנו רוצים במכשיר מהקטגוריה הזו. בדרך כלל מדובר בכפתור גדול ובולט שנמצא בחלקו האחורי של המכשיר וניתן לתכנת אותו כך שבמקרה חירום, לחיצה עליו תחייג אל מישהו מקרובי המשפחה או לחילופין, לאחד מכוחות הביטחון. הבחירה היא שלכם.
חשוב לשים לב שלחצן המצוקה שמגיע עם המכשיר, אינו כולל שירות רפואי לחירום או שירות כלשהו. ניתן לחבר מכשירים כאלו עם שירותים של אחת מחברות המצוקה השונות, אבל זה לא קורה באופן אוטומטי.
דווקא התחום הזה של מכשירי סלולר למבוגרים, פרוץ יותר מבחינת התמחור, מכיוון שישנם מכשירים בשוק שאולי נראים פשוטים מבחינת המראה, אבל הם מכילים טכנולוגיות מתקדמות יותר מאשר מכשירים רגילים מהתצורה הזו. מכשירים כאלו אולי ייראו פשוטים, אבל תג המחיר שלהם יכול להיות גבוה למדי.
ישנם גם מכשירי פשוטים שלא מצוידים בטכנולוגיות מיוחדות ועדיין יוכלו להתאים לחלק לא מבוטל באוכלוסיה המדוברת, מכשירים כאלו יעלו מאות שקלים בלבד, אם לא פחות מזה, ולכן לא היינו פוסלים שום מכשיר מהקטגוריה הזו.
רכישה של מכשיר סלולרי היא לא דבר פשוט, לא כל שכן כשמדובר במכשיר סלולרי למבוגרים. ההיצע כולל כאמור לא מעט תצורות, מספר גדול מאוד של דגמים והבדלי מחירים משמעותיים. מעבר לכך, תוסיפו את העובדה שלא כל בני הגיל השלישי מתפקדים באותה צורה, ולכן לא כל מכשיר יתאים לכל מבוגר.
אנחנו ממליצים בראש ובראשונה לבדוק את המכשירים באופן ידני. לכו לחנויות שמחזיקות את הדגם שהחלטתם לגביו ובקשו להחזיק אותו ביד, בקשו לשמוע את הצלצול שלו ואפילו בקשו לנהל איתו שיחה כדי לראות אם הוא עונה על הצרכים שלכם. שחקו איתו היטב לפני שהחלטתם מכיוון שייתכן שאחד מהפיצ'רים שאתם מחפשים, בכלל לא קיים במכשיר שאתם מחזיקים.