מערכות ההפעלה המרכזיות כיום בשוק הסמארטפונים הן Android של גוגל ו- iOS של אפל, כאשר מיקרוסופט הפסיקה באופן רשמי את התמיכה ב-Windows Mobile. לחברת וואווי יש מערכת הפעלה עצמאית בשם Harmony OS שמתחרה באנדרואיד של גוגל. גירסה 3 של המערכת יצאה בשנת 2022. בשלב זה, ההמלצה כיום היא בעיקר לרכוש סמארטפונים המריצים את מערכת ההפעלה iOS או אנדרואיד.
אנדרואיד: חרטה על דגלה פתיחות והתאמה למגוון עצום של מכשירים. חנות האפליקציות שלה מונה מיליוני אפליקציות, שנכנסות בפיקוח מצומצם מצידה של גוגל ולכן לא כולן איכותיות בהכרח. אנדרואיד מאפשרת התאמה אישית נרחבת של כל תכונה ומאפיין, וקל מאוד להחליף כל תוכנת בסיס (מחייגן ועד דפדפן) באפליקציה אחרת לפי טעמכם. ישנה תמיכה בווידג'טים, כלומר יישומונים מתעדכנים בעמודי הבית שמציגים תוכן רלוונטי ולא רק אייקונים. אם מערכת ההפעלה הבסיסית אינה פתוחה עבורכם מספיק, ניתן אך לא מומלץ לפתוח את מכשיר האנדרואיד להרשאות מתקדמות (Root).
החסרונות של אנדרואיד הם פעולה פחות זורמת וחלקה, בדרך כלל, מהמתחרה של אפל, ובפרגמנטציה רבה – לאמור, בגלל מגוון המכשירים והקונפיגורציות, חלק מהאפליקציות אינן מתאימות לכל המכשירים ועדכוני הקושחה מגיעים לעיתים באיחור, מפני שכל יצרן צריך להתאים את התוכנה למכשירים שלו בנפרד. הגרסה העדכנית של אנדרואיד היא Android 12 וקיימת גרסת בטא של אנדרואיד 13.
iOS: למרות שהפערים בין מערכת ההפעלה של אפל לזו של גוגל הצטמצמו משמעותית במשך השנים, מערכת ההפעלה הניידת של אפל הייתה ועודנה מצטיינת בפשטות שימוש ובגרפיקה ועיצוב נעים וברור. חנות האפליקציות, שעומדת תחת פיקוח מחמיר של אפל, מונה גם היא מיליוני אפליקציות, רבות מהן בתשלום. מערכת ההפעלה של אפל פועלת על מעט מכשירים לעומת אנדרואיד (אייפון לדורותיו ומכשירי האייפד שזכו לגרסה ייעודית בשם iPadOS), ולכן מצטיינת בתאימות ואחידות גבוהה, יחד עם עדכונים שמגיעים לכל המשתמשים באותו הזמן.
החסרונות של iOS הם שמערכת ההפעלה סגורה מאוד ואפשרויות השינויים וההגדרות העצמיות מינימליים (אפילו קביעת רינגטון מקובץ מוזיקה שלכם אינו נתמך בצורה פשוטה). מערכת ההפעלה עצמה עובדת בצורה האופטימלית לפי ההגדרות שנקבעו מראש, אבל אין כמעט מקום להתאמה אישית. כמו באנדרואיד, ניתן לבצע פריצה למכשירי iOS ולשנות דברים רבים, אם כי מדיניות אפל מחמירה מאוד בנושא זה ורואה בכך הפרת תנאי השימוש במכשיר, לעומת גוגל שלא תומכת אך גם לא מסתייגת כלל מביצוע Root למכשירי אנדרואיד. לאחרונה.
בעבר היו פערים בתמיכת העברית במכשירים השונים, אך מערכות ההפעלה הציגו אחידות בתמיכה בשפה העברית וכיום כמעט כל המכשירים תומכים בעברית עם שינויים קלים.
מכשירי אפל תמכו בעברית כבר לפני מספר שנים וההתאמה לשפה המקומית כיום מושלמת. במכשירי אנדרואיד, במיוחד במותגים סיניים בעלי מערכות הפעלה שעברו שינוי, העברית לפעמים מתורגמת בצורה לא טובה או חלקי משפט שמורכבים מעברית ואנגלית, אך גם למי שאינו דובר מילה באנגלית ניתן יהיה להתמצא באופן שוטף במכשיר.
לפני שקונים מכשיר בחנות פרטית או בחו"ל, חשוב מאוד לוודא שהוא תומך בתדרים של הרשת הסלולרית עליה אתם מנויים.
באופן כללי, קחו בחשבון שמכשירים שפועלים רק על רשתות CDMA לא יתאימו לאף רשת בארץ. מכשירי GSM השונים יתאימו לרשתות פלאפון, סלקום ואורנג' (והרשתות הוירטואליות הפועלות על התדרים שלהן) ללא בעיה.
רשת הדור הרביעי נפרסה בכיסוי כלל ארצי, וכיום פריסת רשת הדור החמישי (5G) נמצאת בעיצומה, כאשר בשלב זה זמינות רשתות הדור ה-5 במספר מצומצם למדי של מיקומים בישראל. עם חלוף הזמן צפויה הפריסה להיות רחבה יותר ויותר, וכך גם כמות הסמארטפונים התומכים ברשת 5G. בעת רכישת מכשיר, חשוב לוודא כי הוא תומך בטווח תדרי הדור הרביעי בישראל; ואם המכשיר הנרכש תומך גם בדור 5 - יש לוודא כי הוא תומך בתדרים המתאימים שיופעלו לרשת הדור החמישי בישראל, זאת על מנת שתוכלו להנות מהרשת המתקדמת כאשר זו תהיה זמינה באזור המגורים והעבודה שלכם.
Dual SIM: חלק מהמכשירים, בעיקר מכשירים סיניים מבוססי אנדרואיד (אבל לא רק), כוללים תמיכה בשני כרטיסי סים. עם מכשיר כזה תוכלו להשתמש בקו הפרטי ובקו של העבודה במקביל, כאשר כל קו יכול לקבל או להכניס שיחות לפי בחירתכם. בחלק מהמקרים רק קו אחד יכול לשמש לגלישה, במידה ויש לכם צורך בגלישה בשני הקווים - יש לוודא את תאימות המכשיר.
ביצועי הסמארטפון, קרי מהירות העבודה, התמיכה בריבוי משימות, הרצת וידיאו ומשחקים, תלויים בעיקר במעבד ובזיכרון.
מעבד: מעבדי הסמארטפונים נבדלים ביניהם במהירות השעון, סוגי ליבות העיבוד, תהליך הייצור וכדומה. מעבד בעל ריבוי ליבות מאפשר ביצועים גבוהים יותר, בעיקר בריבוי משימות, אך הדבר תלוי גם בתמיכת התוכנות השונות ומערכת ההפעלה. חלק מהסמארטפונים כוללים תצורה של מעבדים שעובדים לסירוגין או ביחד. בדרך כלל מדובר בשילוב של מעבדים חזקים וחלשים יותר כך שחלוקת העבודה ביניהם מסייעת להאריך תיאורטית את חיי הסוללה.
זיכרון: מדובר בזיכרון ה-RAM, כלומר הזיכרון המשמש לפעולת המכשיר. ככל שנפח הזיכרון גבוה יותר כך יוכל הסמארטפון להתמודד עם אפליקציות תובעניות ועם ריבוי משימות, וכך ניתן יהיה להתקין יותר אפליקציות במכשיר ללא בעיות זיכרון. נפח הזיכרון המומלץ כיום נע בין 8-12GB כאשר רצוי מאוד לבחור בנפח הזיכרון הגבוה ככל הניתן.
ביצועי וידיאו ומשחק: במעבד משולב בדרך כלל גם המאיץ הגרפי, שאחראי על התמיכה בהרצת וידיאו ובגרפיקה מתקדמת (בעיקר למשחקים). התמיכה בקידודי וידיאו תלויה הן במאיץ הגרפי והן במקודדי תוכנה שחלק מהחברות מטמיעות במכשיר. מרבית המעבדים יספקו אתכם מבחינת צפייה בוידאו ובמשחקים בעלי דרישות בינוניות, אך אם אתם צרכני מדיה "כבדים" - מומלץ לבחור במעבד הטוב ביותר שיספק את הצרכים שלכם.
מהירות הגלישה: מהירות הגלישה הסלולרית תלויה ברשתות הנתמכות במכשיר, ברשת הסלולרית ובתשתית בפרוסה באיזור השימוש שלכם. בצפייה בסרטונים דרך הרשת, או שימוש במכשיר כנקודת גישה למחשב, מהירות הגלישה חשובה ומשפיעה, לכן מומלץ להתעדכן עם ספקי השירות בנוגע למהירות הגבוהה והעדכנית ביותר. למרות שבישראל חבילות הסלולר אטרקטיביות ביחס לעולם, עדיין עדיף ומומלץ להשתמש ברשתות Wi-Fi שהן מהירות יותר ויעילות יותר בצריכת האנרגיה של המכשיר.
קישוריות נוספות שקיימות בסמארטפונים עדכניים הן עינית אינפרה-אדום (IR) שמאפשרת שליטה במכשירים תומכים כמו טלוויזיות, מזגנים, ממירים וכו, וחיישן קרבה (NFC) שמאפשר חיבור מהיר ומאובטח למכשירים קרובים לצורך העברת מידע או קישוריות.
NFC: רכיב המאפשר העברת מידע באופן אלחוטי לטווח קצר. מכשירים הכוללים רכיב זה מסוגלים להעביר קבצים מאחד לשני באמצעות נגיעה קצרה זה בזה. באמצעות תגיות מיוחדות שניתן לרכוש, אפשר להפעיל פקודות שונות במכשיר בנגיעה בלבד - כמו למשל לכבות את ה-Bluetooth, להפעיל את נגן המוזיקה, לעבר למצב רטט וכדומה. במכשירי Apple החדשים משמש הרכיב לשירות התשלומים של החברה, Apple Pay, שנתמך גם בישראל.
הסמארטפונים כיום כוללים מסך מגע בגודל שנע לרוב בין 4 אינץ' לסמארטפונים קטנים במיוחד, ועד לכ-7 אינץ' לסמארטפונים די-גדולים. השיפור ביחס גוף הסמארטפון לגודל המסך איפשר "לדחוס" מסכים גדולים יותר מבלי להגדיל את גודלו הפיזי של המכשיר. בעלי ידיים קטנות עדיין יעדיפו מסך קטן יותר בגלל נוחות השימוש, אך חוויית גלישה, צפייה ומשחק מיוחסים לרוב למסכים גדולים יותר.
איכות המסך תלויה במספר גורמים מרכזיים:
טכנולוגיה: בקרב מכשירי הפרימיום, המסכים הנפוצים ביותר אלו הם מסכי OLED ו-AMOLED, בהם כל אחד ואחד מן הפיקסלים מואר באופן עצמאי, מה שמאפשר רמת צבע שחור גבוהה מאוד וחווית צפייה משופרת. מנגד, המסכים הפופולריים ביותר בשוק הבינוני והנמוך אלו הם מסכי ה-IPS LCD, שמוארים באמצעות תאורה אחורית סטנדרטית. מסכי OLED משולבים בעיקר בדגמים היקרים יותר.
רזולוציה: מרבית המכשירים כיום תומכים ברזולוציה של לפחות Full HD כאשר יחס הצפייה יכול לנוע בין 18:9 ל-21:9, כל יצרנית ובהתאם להעדפותיה ובחירותיה. ככל שגודל המסך גדול יותר, כך רצוי שרזולוציית הצפייה תהיה גבוהה יותר - כאשר במכשירי פרימיום עם מסך גדול הרזולוציה המקובלת היא 2K Quad HD. ההמלצה היא כמובן לבחור במסך בעל רזולוציה גבוהה ככל שניתן, בייחוד אם אתם מרבים לצפות בוידאו ולשחק במשחקים מתקדמים בעלי גרפיקה מורכבת.
הפעלת המסך: שחרור הנעילה הנפוץ ביותר כיום מתבצע באמצעות זיהוי טביעת אצבע שנמצא בחיישן ייעודי ובחלק מהמכשירים החדשים מתחת למסך, מה שמאפשר הגדלת התצוגה לקצוות המכשיר וגישה נוחה יותר. יצרנים מסוימים משתמשים בשיטות ביומטריות נוספות כמו זיהוי פנים או זיהוי קשתית, מה שמונע את הצורך במגע פיזי במכשיר אך סובל מאי דיוקים.
מעבר לביצועים, למהירות המכשיר ולמערכת ההפעלה שלו, חשוב שהוא גם יהיה נוח לתפעול מבחינה פיזית וחומרתית. הנה כמה נקודות שכדאי לשים לב אליהן כשמתכוונים לרכוש סמארטפון חדש:
גודל ומשקל: מימדי המכשיר נגזרים ברובם מגודל המסך, וכאן יש לעשות את השיקול שלכם – האם חשוב לכם מסך גדול או מכשיר שנכנס לכף היד בקלות. העובי חשוב בעיקר להרגשת המכשיר בכיס, וכך גם המשקל. אם יש אפשרות, התנסו במכשיר לפני הרכישה לכמה דקות ווודאו שהוא נוח לכם.
המשקל תלוי גם בחומרים מהם עשויה המעטפת. מכשיר שעשוי ברובו מפלסטיק יהיה כמעט תמיד קל יותר, בעוד שהמתכתיים או אלה המצופים זכוכית משני הכיוונים אמנם עמידים וחזקים יותר אך גם כבדים מעט יותר.
אוהבים טלפונים דקים? גם אנחנו, אבל יש לזה מחיר. מכשירים דקים מאוד נוטים להתחמם במהירות רבה יותר, והדבר עלול להיות מעיק בשיחות ממושכות או בגלישה לאורך זמן. קחו זאת בחשבון או הצטיידו בנרתיק או כיסוי תואם.
לחצנים וחיבורים: בדקו היכן ממוקמים לחצן ההפעלה והכיבוי, לחצני העוצמה ולחצן המצלמה אם יש כזה, וכן שאר לחצני התפעול. וודאו שהם ממוקמים נכון ונגישים ללחיצה, במיוחד לחצן נעילת המסך.
נפח אחסון: חלק מהסמארטפונים כוללים חריץ החרבה לכרטיס זיכרון, שבאמצעותו ניתן להוסיף נפח אחסון חיצוני לזה המובנה במכשיר, ואחרים כוללים זיכרון פנימי בלבד ללא יכולת הרחבה. הנפח הפנימי הסטנדרטי כיום נע בין 64 גיגה-בייט בדגמי הכניסה הזולים, ועד ל-512 גיגה-בייט ויותר בדגמים היקרים. סמארטפונים זולים במיוחד עדיין מציעים זיכרון אחסון בנפח של כ-32 גיגה-בייט או פחות.
המצלמה: הסטנדרט היום קובע ריבוי עדשות בעלות תכונות שונות שהשילוב שלהן מספק תוצאות צילום איכותיות מאוד. דגמים מתקדמים כוללים מצלמות סלפי עתירות מגה פיקסלים, או חיישן אחורי גדול יחסית בעל מפתח צמצם רחב שמאפשר צילומי לילה איכותיים ומיקוד מבוסס פאזות או לייזר - הכל כדי להפיק תמונות באיכות מיטבית. אם אתם חובבי צילומי "סלפי", בדקו שרזולוציית המצלמה הקדמית גבוהה מספיק.
צילום וידאו: מכשירי הסמארטפון כיום מסוגלים לספק וידאו באיות גבוהה מאוד ברזולוציה של 4K, צילום איטי או צילום סופר-איטי במהירות של עד 960 פריימים בשנייה. צילום שכזה מאפשר לראות ברמה חצי-מקצועית צילומים איכותיים במהירות איטית מאוד.
סמארפונים מגיעים עם סוללות נטענות בקיבולת שנעה בין 1000 ל-6000mAh. מומלץ כמובן שהסוללה תהיה בקיבולת גבוהה ככל הניתן, אם כי צריכת האנרגיה תלויה גם בחומרת המכשיר (מהירות המעבד, גודל המסך וכדומה), בסוג השימוש ובמערכת ההפעלה. באופן כללי, מרבית הסמארטפונים מאפשרים חיי סוללה שנעים בין חצי יום ליומיים לכל היותר, וכדאי לתאם ציפיות בנושא זה. כמעט ולא ניתן למצוא כיום מכשירים בעלי סוללה נשלפת וזאת בעיקר בגלל העמידות למים שצריכה גוף נטול חריצים ככל הניתן.
טעינה אלחוטית: חלק מהדגמים הנפוצים ביותר כוללים תמיכה בטעינה אלחוטית שמאפשרת טעינה ללא חיבור פיזי של המכשיר לשקע הטעינה. איכות הטעינה האלחוטית עדיין נמוכה יותר מטעינה חוטית אך בשנים האחרונות חלה מגמת שיפור בכל הנוגע לתחום זה, וכיום ניתן למצוא סמארטפונים עם טעינה בהספקים גבוהים מאוד שמגיעים לכ-80 וואט ויותר - מה שמצמצם את הפערים בין הטעינה החוטית לטעינה האלחוטית.
הסמארטפון הוא מכשיר לא זול, וכיוון שהוא בשימוש יומיומי הוא גם עלול להתקלקל או להינזק בקלות. הנה כמה מאפייני עמידות שכדאי לשים לב אליהם במכשיר שאתם עומדים לרכוש:
זכוכית הגנה: חלק מהדגמים כוללים זכוכית מוגנת עבור המסך, כאשר החברה הידועה ביותר בתחום זה היא Corning המייצרת את מסכי "גורילה". הדור המתקדם ביותר כיום של החברה הוא 5 Gorilla Glass Victus. זכוכית זו הציגה שיפור ברמת העמידות בפני נפילות, אך עדיין מדובר בזכוכית שאינה עמידה בפני כל השריטות והנפילות ויש להתנהג עם הסמארטפון בזהירות הנדרשת על מנת להגן עליו ככל שניתן.
עמידות במים ואבק: מכשירים עם תקן עמידות IP58 מסוגלים לעמוד בפני אבק ונתזי מים, וניתן לעבוד איתם גם בגשם. עמידות IP67 מקנה למכשיר אטימות גבוהה יותר וניתן להשתמש בו בתוך מים מתוקים עד לעומק של מטר לפרק זמן של עד חצי שעה. חשוב לדעת שהיצרניות, על אף הצהרותיהן בעניין, לא תמיד לוקחות אחריות במקרה של קורוזיה ולכן התייחסו לתכונה זו כיתרון לשעת חירום - אבל לא מומלץ להשתמש במכשיר מלכתחילה בסביבות שעלולות לסכן אותו.
מחירם של מכשירי הדגל הבולטים כדוגמת מכשירי אפל וסמסונג נע סביב 3000 שקל, ועד למעלה מ-6,000 שקל לטלפונים מתקפלים. עם זאת, מהצד השני צצו אינספור חברות איכותיות כמו OnePlus, שיאומי וכו' שמשתמשות לעיתים באותם רכיבי קצה וחותכות עד 70 אחוז בעלויות. משתמשים ממוצעים יכולים למצוא כיום מכשירים בעלות סבירה בטווח של 800-1500 שיספקו אותם לחלוטין.