סקירת wisebuy - טלוויזיה Samsung QE55Q7FN סמסונג
- שלט נוח ואינטואיטיבי
- בהירות מרשימה ביותר
- איכות סאונד מצויינת
- עיצוב יוקרתי
- מחיר אינו נגיש
- ממשק משתמש לגוי
- שינוי בצבעים בזוויות צפייה שונות
עוד שנה חלפה לה ולאחר שהציגה ב-2017 מגוון נרחב של מסכי טלוויזיה מתקדמים בטכנולוגיית QLED, המשיכה סמסונג כמיטב המסורת והביאה לשוק הישראלי, בדיוק בזמן לחגיגות המונדיאל, את סדרת מסכי הטלוויזיה החדשים בפיתוחה וייצורה.
בזירת הכניסה לטלוויזיות הפרימיום של סמסונג לשנת 2018 נמצא את דגמי Q7FN, דור ההמשך לסדרת Q7F מ-2017, המגיעים ב-3 גדלים שונים: 55, 65 ו-75 אינץ'. בזמן שבשנה שעברה היה המחיר ההתחלתי של טלוויזיות ה-Q7 לא פחות מ-11,990 שקלים (מחיר מומלץ), עומד מחיר דגמי סדרת Q7FN 2018 על סכום התחלתי של 7,490 שקלים לגרסת הבסיס (55 אינץ'). לא מדובר במחיר זול ונגיש בשום צורה, אך בהחלט ניכר כי מחיריהם של מסכי הפרימיום מתקדמים בכיוון הרצוי וחווים ירידה מהותית למדי משנה לשנה.
אז האם היום, בצל התחרות הגוברת בשוק הטלוויזיות ולאחר שמחירי דגמי הפרימיום החדשים של מסכי ה-QLED בייצור סמסונג ירדו באופן משמעותי למדי, זהו הזמן לבצע את הרכישה? לקחנו לבדיקה את טלוויזית ה-Samsung QLED Q7F 55 2018 לבדיקה.
איכות התמונה
(55% מהציון הסופי)החלק החשוב ביותר בטלוויזיות הוא, איך לא, המסך שבחזית: טלוויזית ה-Samsung Q7FN 2018 בגרסה שבחנו כוללת מסך QLED בגודל 55 אינץ' וברזולוציית צפייה של 4K UHD (או: 3840X2160 פיקסלים). המסך תומך בתקן HDR10+ (מכונה על ידי סמסונג Q HDR Elite) ומציע קצב רענון של 120Hz.
לפני שנמשיך, נדגיש כי לא מדובר בצג OLED כדוגמת מסכי LG היוקרתיים, אלא למעשה הטלוויזיה כוללת צג LED בתצורה ייחודית לסמסונג המכונה QLED, שמבצעת שימוש בטכנולוגיית Quantum Dot בדורה האחרונה. פאנל QLED, חרף התחרות שלו בשוק הפרימיום אל מול צגי ה-OLED, הוא למעשה זהה בבסיסו לצג LED וזה משלב תאורה אחורית (Backlight) העובדת בחלוקה לאיזורים (12 איזורי תאורה ב-Q7 2018), וזאת בניגוד לטכנולוגיית OLED שמסוגלת להדליק כל פיקסל ופיקסל במסך באופן עצמאי.
בחיי היום יום שלנו צפינו במגוון סרטים וסדרות דרך נטפליקס צפייה בסרטים דרך נטפליקס ברזולוציית 4K עם או בלי תמיכה ב-HDR10, צפינו בתכנים ברזולוציות נמוכות יותר (HD/Full HD) דרך יוטיוב או ערוצי התוכן הישראלים. לכל אורך השימוש שלנו בטלוויזיה, בהחלט נהננו מחווית צפייה מרשימה ביותר.
בדומה לטלוויזיות פרימיום רבות בשוק, גם כאן נמצא מנוע להחלקת התמונה שמטרתו להפוך את התמונה בה אנו צופים לחלקה ונעימה לצפייה. מנוע החלקת התמונה של סמסונג עושה עבודה לא רעה, אך בחלק ניכר מתקופת השימוש שלנו הרגשנו שהוא מתפקד בצורה מלאכותית למדי והעדפנו לכבות את הפיצ'ר דרך מסך ההגדרות.
בסופו של יום הצבעים עזים וחדים, הבהירות גבוהה במיוחד ומאפשרת צפייה בסרטים בסלון גם כשהשמש חודרת פנימה וטכנולוגיית מניעת ההשתקפויות שהטמיעה סמסונג בטלוויזיה (Q Contrast Elite) עושה עבודתה נאמנה. למעשה, בהירות המסך הגבוהה מהווה לאחד מן היתרונות הבולטים ביותר של מסך ה-Q7 2018 להערכתנו. אם לא תשוו את חווית הצפייה בטלוויזיה לצגי OLED, בהחלט תתקשו למצוא חסרונות, שכן רמת עומק הצבעים, רמת השחור המוצג על המסך, החדות ודיוק הצבעים היו טובים מאוד.
עם זאת, עדיין מדובר בצג LED ובמקרים רבים ראינו זליגת אור שסובבת טקסטים במסך שכולו שחור (כפי שניתן לראות כבר במסך פתיחת אפליקציית נטפליקס, לצורך העניין). עבור מרבית המשתמשים לא מדובר בדיל ברייקר או סיבה לדאגה, אך להערכתנו צגי ה-OLED של LG עדיין מצליחים להציג יתרון מסוים בחווית הצפייה, בדגש על צבע שחור מדוייק וצבעים עזים יותר.
איכות השמע
(15% מהציון הסופי)אסטרטגיית השיווק של סמסונג עם דגמי הטלוויזיה לסדרת Q7FN אינה מתמקדת באיכות אודיו פנומנלית או יוצאת מן הכלל, אלא דווקא בטכנולוגיית התצוגה של המסכים. עם זאת, חלק ניכר מחווית השימוש בטלוויזיה מתבטא גם בחווית האודיו שמפיק המסך, ואם אתם לא מתכוונים לרכוש סאונד בר או מערכת שמע חיצונית, זהו בהחלט אחד מן הגורמים החשובים ביותר בעת רכישת טלוויזיה חדשה.
אף על פי שסמסונג אינה מתמקדת בחווית האודיו, אנו יכולים להעיד כי מסך ה-QLED Q7FN מבצע עבודה לא פחות ממצויינת בזירת האודיו, בייחוד בהתחשב במימדיו. הטלוויזיה מצויידת ברמקולים ב-4.1 ערוצים, בהספק אודיו מקסימלי של 40 וואט, עם תמיכה בטכנולוגיית Dolby Digital Plus ו-DTS Premium.
עיצוב ונוחות השימוש
(30% מהציון הסופי)ברמת העיצוב החיצוני, טלוויזית ה-Q7 מסדרת 2018 של סמסונג היא ללא ספק אחת מהטלוויזיות המעוצבות בצורה הטובה ביותר שראינו. היא אמנם אינה מהטלוויזיות הדקות ביותר שראינו, אך עוביה אחיד לכל האורך (בניגוד לטלוויזיות של מותגים מקבילים, כדוגמת ה-C8 של LG), המסגרת העוטפת את המסך בחזית דקיקה ביותר ורגלית המתכת עליה יושבת הטלוויזיה (אם בחרתם שלא לתלות אותה) יוקרתית ואינה פוגמת במראה.
הסיבה לכך שעובי הטלוויזיה נותר זהה לכל אורכה ללא שינויים היא ההפרדה של יחידת העיבוד הראשית של המסך מפאנל התצוגה עצמו. יחידה זו זוכה לקבל את השם One Connect Box, והסיבה לכך ברורה: הדבר היחיד שמחבר בין מסך ה-QLED הדקיק למדי לבין יחידת העיבוד זהו כבל אופטי שקוף למחצה בעובי 3 מ"מ בלבד, המגיע בתוך גלגלת וניתן להארכה בהתאם למרחק הטלוויזיה מיחידת העיבוד.
השנה את כל הטלוויזיה ניתן לחבר באמצעות כבל יחיד לשקע החשמל, כאשר כבל זה יוצא ישירות מן ה-One Connect Box. הכבל האופטי שמחבר בין הטלוויזיה לקופסת המחברים מעבר אליה לא רק את כל האינפוט שלה, אלא גם את החשמל לצורך הדלקת הצג. בהתאם לכך, את כל הממירים והאביזרים החיצוניים שלנו - סטרימרים, ממירי יס/הוט/סלקום, חיבור אינטרנט ועוד, כולם יחוברו באופן ישיר ל-One Connect Box, ללא צורך בהתעסקות בחיבורם באופן לא נוח במיוחד לחלקה האחורי של הטלוויזיה.
הפרדה זו הופכת את נוחות החיבורים של ה-Q7 2018 לגבוהה במיוחד, שכן אנו לא נדרשים להזיז ולשנות את מיקום הטלוויזיה בכל פעם שנרצה לחבר אליה כבל רשת, ממיר חדש או כל דבר אחר. מכיוון שמן הטלוויזיה עצמה לא יוצא כל כבל מלבד הכבל האופטי הדקיק, לא משנה כלל אם תבחרו לתלות אותה על הקיר (האופציה המועדפת עלינו) ובין אם תבחרו להניח אותה על המזנון או על כל שידה אחרת - תקבלו מראה יוקרתי במיוחד שעומד בקו אחד עם תג המחיר של הטלוויזיה.
בזירת המחברים שמציעה יחידת העיבוד One Connect Box נמצא: 4 מחברי HDMI, יציאת אודיו אופטית, 3 שקעי USB 2.0, שקע RJ45 לחיבור כבל רשת, חיבורי אנטנה לטלוויזיה אנלוגית ועוד. נוסף על כך, תומכת הטלוויזיה בקישוריות WiFi ובלוטות', כך שלא תהיו חייבים למקם את הראוטר בסמוך לטלוויזיה. עם זאת, במקרה שאתם נהנים מהזרמת תוכן ב-4K UHD, היינו ממליצים לא להרחיק את הנתב הביתי יתר על המידה ובמקרה שהדבר זמין, לחבר את הטלוויזיה באמצעות כבל רשת ישירות לנתב.
מתחת למכסה המנוע של יחידת העיבוד הנפרדת והמאסיבית למדי נמצא מעבד מרובע ליבות מסדרת Q Engine בפיתוח סמסונג. על ה-Q7 2018 רצה מערכת ההפעלה Tizen 4.0 בפיתוח היצרנית הקוריאנית, וזו מציעה מגוון נרחב של פונקציות שהופכות את המסך להרבה יותר מ"סתם" טלוויזיה חכמה.
ממשק המשתמש של סמסונג מוכר לנו עוד מדגמי העבר: מסך הבית למעשה כולל מגוון כרטיסיות המוצגות בחלקו התחתון של המסך, ולמעשה כוללות את כל האפליקציות שמותקנות. ישירות מן המפעל, בשוק הישראלי, מציעה סמסונג את אפליקציית נטפליקס, מאקו, ערוץ כאן 11, אמאזון פריים ועוד. נעדרת מן הרשימה היא אפליקציית סלקום TV, שזמינה בטלוויזיות מבית LG, אך אינה זמינה בחנות האפליקציות של סמסונג. בתור לקוחות סלקום TV זה בהחלט היה מעט מאכזב, שכן נדרשנו לחבר לטלוויזיה ממיר חיצוני (במקרה שלנו אפל TV 4K) לצורך צפייה בשידורי הטלוויזיה הסטנדרטיים.
עוד באותה שורת כרטיסיות ניתן למצוא גישה למסך ההגדרות, שמציעה מגוון נרחב של שינויי הגדרות מבין פרופילי אודיו ווידאו קבועים מראש. כמו כן, ישנן הגדרות וידאו ואודיו מקצועיות יותר עבור אלו מבינינו שנהנים להתאים ולהגדיר את הטלוויזיה בדיוק כפי שהם אוהבים. אחת מן הפונקציות הבולטות בממשק המשתמש של סדרת טלוויזיות QLED החדשות של סמסונג היא מצב Ambient.
מדובר במעיין שומר מסך, המתיימר להציג תמונות רקע שונות ולהפוך את הטלוויזיה למעין קישוט על הקיר, תוך שהוא מבצע שימוש בצריכת חשמל נמוכה במיוחד ואינו פוגם במסך. על מנת להפעיל את פיצ'ר זה יש להקיש על כפתור ייעודי בשלט, כאשר הגדרת הפיצ'ר זמינה דרך האפליקציה הרלוונטית בטלוויזיה. נוסף על כך, ניתן לצלם את רקע הקיר שסובב את הטלוויזיה באמצעות הסמארטפון וזו תיצור שומר מסך ייעודי שלכאורה יגרום לטלוויזיה להיראות כחלק מהקיר. במקרה שלנו זה פשוט לא היה נראה טוב ולהערכתנו כל פונקציית ה-Ambient Mode הינה גימיג לא בדיוק מרתק.
אחת מן האפליקציות המותקנות מראש על הטלוויזיה היא אפליקציית Smart Things בפיתוח סמסונג, שמתממשקת אל מול אפליקציה זהה במכשירים ניידים (הן מכשירי iOS והן מכשירי אנדרואיד מדגמים שאינם בפיתוח החברה). מדובר באפליקציה שמטרתה עוד לאגד את כל המוצרים החכמים במקום אחד בסמארטפון ומשם לשלוט עליהם.
גם בטלוויזיה מטרתה זהה היא מהווה מעיין רכזת המאגדת אליה את כל המוצרים החכמים (הנתמכים) שבבעלות המשתמש, ומאפשרת לשלוט עליהם ישירות דרכה. כיבוי אורות, הגדרת סצנות ושלל פעולות נוספות, כולן זמינות דרך האפליקציה בטלויזיה - וכמובן דורשות שיהיו בחזקתכם מוצרים התומכים באפליקציה. ממשק Tizen לאורכו ורוחבו עוד אינו מרגיש כה בשל וחווינו לא מעט לאגים, באגים ותקיעות שלא היינו רוצים לראות במסך הפונה לפלח השוק העליון.
על ממשק טיזן בגרסתו האחרונה ניתן יהיה לשלוט דרך שלט ייעודי שמגיע באריזת הטלוויזיה ומכונה בשם One Remote. מדובר בשלט אלגנטי ונוח לאחיזה, שמציע כ-15 מקשים בלבד באמצעותם ניתן לשלוט בכל הפונקציות והטכנולוגיות שמציעה הטלוויזיה. השנה, דגם ה-Q7FN 2018 מגיע עם שלט עשוי פלסטיק, זאת בניגוד לשלט מתכת יוקרתי יותר שראינו בדגמי 2017 (ועדיין מגיע עם הדגמים היקרים יותר לשנת 2018).
לאורך תקופת השימוש שלנו בטלוויזיה, ה-One Remote של סמסונג עשה עבודה מצויינת בניהול כל המתרחש בגבולות הטלוויזיה. מדובר בשלט נוח לשימוש, אינטואיטיבי, עם כפתורים בעלי פידבק שמורגש היטב, בעוד שהוא לא דורש כל תקופת הסתגלות ומאפשר למידה מהירה ויעילה. המקשים העיקריים בשלט הינם 4 החצים לניווט בממשק, כפתור מרכזי לאישור, כפתור בית, כפתור חזרה וכפתור השהיית וידאו. על מנת לנוע אחורה וקדימה בקטעי וידאו שונים תדרשו להשתמש במקשי החצים.
מקש נוסף שזמין בטלוויזיה הוא מקש מיקרופון, שבלחיצה ארוכה עליו ניתן לבצע פעולות שונות באמצעות פקודות קוליות בלבד. לצערנו הפונקציה אינה נתמכת בעברית אלא באנגלית בלבד, כאשר טכנולוגיית ביקסבי שמוטמעת בטלוויזיה גם היא אינה נתמכת בעברית. על מנת לבצע שימוש בפיצ'רים השונים שמציעה המערכת (וגם לא ברובם), תדרשו להעביר את שפת הטלוויזיה לאנגלית. עבורנו בכל מקרה מדובר באופן התנהלות לא נוח במיוחד ולכן העדפנו שלא לבצע בפיצ'ר זה שימוש.