סקירת wisebuy - Asus ZenBook UX31 : מבריק ומאכזב
- חומרה וביצועים נאים
- רזולוציית מסך גבוהה
- קל משקל
- רמקולים מעולים
- זמן סוללה ארוך
- כמעט ואינו מתחמם
- השתקפויות רבות על המסך
- מסגרת מחשב חדה ולא נוחה
- תגובת לקויה של המקלדת
- עכבר בעייתי
- סט חיבורים דל, חלקם דורשים מתאמים
UX31E מנסה לתפוס מקום של כבוד בקטגוריית האולטרה-בוקים בעזרת עיצוב נקי ויוקרתי, חומרה שלא מביישת מחשבים הכבדים ממנו פי כמה וכמה וזאת לצד רמקולים משובחים. אין לנו ספק שאילולא בעיית הנדסת האנוש הנמוכה במחשב זה, הוא אכן היה יכול להתגלות כאחד הטובים בקטגוריה (כפי שתוכלו לראות – מרבית הפרמטרים שלו קיבלנו ציונים גבוהים מאוד), אך לאור בעיות המקלדת והעכבר מדובר במתמודד בינוני ומטה.
המחשב יכול להתאים לאלו שמחפשים מחשב-פנאי שיקי ויוקרתי, בעיקר לגלישה וצריכת תוכן ופחות ליצירתו.
מאז הכריזה אינטל על התקן של שלה למחשבי אולטרה-בוק, שתמציתו – יותר חומרה וזמן סוללה בעובי ומשקל קטנים יותר ובמחירים שפויים יותר, החלו מחשבים אלו לצוץ כפטריות לאחר הגשם, ומגוון חברות המחשבים הזדרזו להשיק דגמים מעוצבים משלהן. חברת אסוס הוותיקה היתה מהראשונות בשוק, ומציעה לנו את את סדרת ZenBook מתוצרתה. את הדגם UX21 הקטן יותר בדקנו בעבר, וכעת ניגשנו לבדוק את הדגם UX31, בגודל 13.3 אינטש.
מפרט המחשב סטנדרטי לקטגוריה וכולל מעבד Intel Core i5-2557M, זיכרון DDR3 במהירות 1333MHz ובנפח 4GB, כונן SSD בנפח 128GB, מאיץ גרפי מובנה Intel HD Graphics, קישוריות Wi-Fi ו- Bluetooth 4.0 ומצלמת רשת עם צמד מיקרופונים.
Asus ZenBook UX31E מגיע עם מערכת ההפעלה Windows 7 Home Premium SP1 64bit שמתאימה למשתמשים פרטיים ולאנשי עסקים בארגונים קטנים.
ביצועים
(35% מהציון הסופי)על אף המראה הדקיק שמאפיין את UX31E, דרישות החומרה המחמירות של אינטל למחשבי האולטרה-בוק גרמה לאסוס לחמש אותו במיטב החומרה הקיימת כיום בשוק. המעבד, שמיוצר בליתוגרפיית 32 ננומטר, מכיל צמד ליבות הפועלות מהירות 1.7GHz הניתנות להמהרה דינאמית עד למהירות 2.7GHz, 4 נימים וזיכרון מטמון בנפח 3MB. על גבי המעבד מצוי גם ערכת השבבים של המאיץ הגרפי המובנה, שפרט להיותו נטול זיכרון פנימי הוא משתמש ב- 350MHz מיכולת העיבוד של המעבד ולכן גיימרים או שחקנים מזדמנים לא ימצאו אפשרות מעשית להשתמש בו במשחקם מודרניים.
כפי שניתן לצפות, את מבחן הביצועים היומיומיים המחשב צולח ללא קושי והתוכנות השונות נפתחות במהירות שיא הודות לכונן ה- SSD המהיר. גם צפייה בקבצי וידיאו ברזולוציות 720p ו- 1080p מתבצעת בקלות יחסית באמצעות התוכנה VLC המשתמשת במשאבי המעבד. לעומת זאת, קבצים ברזולוציית 1080p, במיוחד בעלי Bitrate גבוה, שהופעלו באמצעות תוכנת MPCHC שמשתמשת במעבד הגרפי, התקשו לרוץ על גבי המחשב באופן סדיר.
את מבחן ריבוי המשימות מצליח המחשב לצלוח בגאווה. הרצנו באמצעות דפדפן האינטרנט 10 לשוניות שמקצתן ניגנו סרטים ברזולוציות שונות, מסמכי אופיס שונים היו פתוחים ברקע ועבדנו על תוכנה גרפית, ולא הורגשה האטה בפעילות המחשב שמצדו פתח תוכנות חדשות בתוך שניות בודדות.
כונן ה- SSD נותן את אותותיו כבר עם הפעלת מערכת ההפעלה, שנטענת ומוכנה לפעולה בתוך 15 שניות בלבד מרגע ההדלקה. החזרה ממצב שינה קצרה במיוחד ועומדת על כ- 2 שניות בממוצע. בנוסף, כאשר חילצנו קובץ RAR הדחוס באיכות גבוהה על מחשב זה ובמקביל על מחשב בעל מפרט דומה, סיים UX31E את פתיחת הקובץ ב- 25% פחות מהזמן שנדרש למחשב המקביל.
את מבחן הביצועים של תוכנת הבנצ'מרק PCMark05 צולח המחשב עם ציון בגובה 8864 נקודות. אומנם לא מדובר בציון הגבוה בקטגוריה אך הוא בהחלט ראוי לשבח. גם מדד החוויות של מערכת ההפעלה מעניק למחשב ציון נאה בגובה 5.4 נקודות, כאשר המאיץ הגרפי המובנה מהווה את עקב האכילס.
פתחי האוורור במחשב זה נמצאים במיקומים לא סטנדרטיים – בתחתית המחשב ובחלק הפונה אל צירי המסך. המחשב נותר בטמפרטורת החדר לרוב ללא שנשמעו רעשי המאווררים, דבר המעיד על פעולתם המצוינת. עם זאת, בעת דחיקת ביצועי המחשב אל עבר גבולותיו התחילו המאווררים להישמע מעת לעת.
איכות התצוגה
(15% מהציון הסופי)המסך הוא בגודל 13.3 אינטש בעל תאורת LED אחורית וברזולוציית 1600X900, גבוה מן הדגמים המתחרים. בזכות הרזולוציה הגבוהה, התמונות המוצגות על גבי המסך חדות מאוד וגם הצבעים בסך הכל טובים, אם כי יש להם נטייה קלה לכיוון הכחול. לאלו שאינם זקוקים לחיי סוללה ארוכים דווקא, מציע המסך בהירות גבוהה מאוד שמצליחה לפצות במידה רבה על השתקפויות הסביבה שנובעות מגימורו המבריק, גם בעבודה תחת אור-שמש.
המסך מציע זוויות צפייה נאות, אם כי ניצול מלא שלהן יכול להתבצע רק כאשר בהירותו מקסימלית. פתיחת ציר המסך מתאפשרת עד לזווית טובה של 140 מעלות. בזכות כך, העבודה הן על גבי משטח עבודה והן על הברכיים מתגלה כנוחה מאוד בזכות מגוון תנוחות הישיבה שמתאפשרות למשתמש.
ניידות ונוחות השימוש
(25% מהציון הסופי)אחד המאפיינים של מחשבי האולטרה-בוק הוא עיצובם הנקי והיוקרתי שמצליחים לגנוב מבטים מכל עבר. Asus ZenBook UX31E עומד בכבוד רב במבחן האטרקטיביות, והעיצוב המינימליסטי מפואר ויוקרתי. המעטפת החיצונית בגימור מתכת אפרפרה מוברשת כתקליט, ופתיחתה חושפת מעטפת פנימית ומקשים בצבע כסף מוברש ומסגרת מקלדת בצבע שחור מט שמעניקה למראית עין עומק מסוים למקשים. עוביו של המחשב עומד על 1.7 ס"מ בחלקו העבה ביותר, בעיקר בגלל רגליות הגומי שצורפו לו בשל פתח האוורור התחתון; משקלו 1.3 ק"ג בלבד. מידות צנועות אלה אפשרו לנו לשאת את המחשב בקלילות רבה וללא קושי על הגב.
מן הצד השני, דקיקותו של המחשב מונעת את פתיחתה החלקה של המעטפת החיצונית ויש לגשש אחר המגרעת הקטנה שדאגו בחברה להשאיר בין יחידת המסך ושאר המחשב, דבר שדורש התרגלות קצרה.
כבר ממבט חפוז במקלדת ניתן להבחין שגודלם של המקשים מלא, שישנו מרווח נאה ביניהם ושהמקשים הנפוצים הוגדלו כיאות, אם כי מקשי החצים סבלו מקיפוח מסוים (שלא היווה פגיעה של ממש). נגיעה בהם חושפת מקשים שטוחים בעלי חספוס עדין ונעים למגע, ולחיצה עליהם מעניקה תחושת עומק. עם זאת, במהלך הקלדה ממושכת, לעיתים רבות לחיצה על מקש מסוים לא תורגמה לאות על גבי המסך, ולאחר כתיבת מסמך ארוך במיוחד נאלצנו לתור אחר האותיות שנעלמו.
Asus UX31 נטול מקשים ייעודים, אך מצויים בו 19 מקשי FN שמאפשרים שליטה על בהירות המסך ועוצמת השמע, הפעלה מהירה של מצלמת הרשת ואף בחירה בין מגוון תוכניות לצריכת חשמל (לביצועים מיטביים או לחיסכון בסוללה). החיבה של חברת אסוס לסימון עודף על המקשים לא מקלה על המשתמש ומציאת מקש Fn ספציפי דורשת זמן, לפחות בהתחלה.
משטח העכבר גדול ממדים, בוודאי למחשב בגודל 13.3, והוא נטול מקשים פיזיים ואזורי גלילה ייעודיים לצורך הגדלת משטח העבודה אף יותר. הוא נבדל מסביבו כראוי הן באמצעות צבעו האפרפר והן באמצעות הבדלי גובה; מרקמו החלקלק מאפשר לאצבע לנוע עליו בחופשיות ובנוחיות. עם זאת, משטח העכבר לעיתים קרובות איננו מבין את בקשת המשתמש והזזת האצבע מקצה אחד למשנהו ללא לחיצה נוספת מתפרשת כבקשת סימון, או חמור מכך כבקשת שינוי זום התצוגה (שמתאפשרת בזכות יכולת המולטי-מגע הרחבה בה הוא ניחן). עובדה זו גרמה לעיתים רבות לתוכנות לא רצויות להיפתח ולאחר זמן ממושך לתסכול ועצבנות שגרמו לנו לוותר על שירותיו.
אל חסרונותיהם של מקלדת המחשב ומשטח העכבר מתווספת גם מסגרת מחשב בעייתית. בעת הנחת הידיים על גבי המעטפת הפנימית, חלקה החיצונית שרט אותנו בפרקי היד ולפעמים אפילו גרמה לחתכים קלים שנראו היטב ביום שלמחרת השימוש. כל העת אשר ניסינו להימנע מהמגע עם הקצה החד של המעטפת הפנימית, ונאלצנו פשוט להשאיר את ידינו באוויר כדי להימנע משריטות.
לדברי החברה, הרמקולים מבית Bang & Olufsen (הממוקמים על ציר המסך עצמו) מספקים עוצמת שמע חזקה פי ארבע מכל אולטרה-בוק של המתחרים. מבט ראשוני בגריל הרמקולים שהוא ארוך ודקיק התקשה לשכנע אותנו בכך, אך עם הפעלת המוזיקה נותרנו פעורי פה בשל עוצמת השמע הגבוהה שלהם. הצליל אותם הם מפיקים עשיר ועמוק להפליא, ופרט לצרימה קלה בצלילים הגבוהים כאשר נמצאים בעוצמת השמע המרבית, חוויית הסאונד מעולה. מיקום הרמקולים מונע את חסימתם ומאפשר הצגת צליל אחיד ללא תלות במשטח עליו נמצא המחשב.
עוביו הדקיק של ה- UX31 משפיע על סט החיבורים שמתגלה כדליל יחסית. מימין תוכלו למצוא כניסת Mini-VGA ולאחריה יציאת Mini-HDMI, כניסת USB 3.0 ושקע הטענה. בצדו השמאלי של המחשב ממוקם קרא כרטיסי SD/MMC ולצדו חיבור 3.5 מ"מ לאוזניות וכניסת USB 2.0. אם תרצו לחבר את המחשב לרשת קווית תוכלו להשתמש במתאם LAN שמתחבר ל-USB – פתרון לא רע, אך הוא כמובן יגזול מכם את מקומה של אחת מ-2 כניסות ה-USB במחשב.
סט התוכנות במחשב סטנדרטי וכולל בין היתר תוכנת אנטי וירוס בגרסת ניסיון, Office 2010 Starter, ביצוע כניסה למערכת ההפעלה המוגנת על ידי סיסמה באמצעות זיהוי פנים וכלים לגיבוי ואחזור מידע מן הכונן הקשיח.
ערכת המחשב מהודרת ומרשימה. היא מכילה בתוכה מטען למחשב, מהדק כבלים, נרתיק לנשיאת המחשב, פד לניקוי המסך, מתאם USB לכרטיס רשת ומתאם Mini-HDMI ליציאת VGA שמגיעים בתוך נרתיק מהודר.
משך פעולת סוללה
(15% מהציון הסופי)Asus ZenBook UX31 מצויד בסוללת 4 תאים בקיבולת של 6840mAh, שלדברי החברה אמורים להספיק למעל שבע שעות עבודה או מעל שבועיים בהם המחשב נמצא במצב המתנה.
במהלך בדיקותינו שכללו חיבור רציף לרשת האינטרנט (ולעיתים גם לטלפון באמצעות Bluetooth), בהירות מסך בינונית ושימוש בהתקנים חיצוניים מעת לעת, סיפקה הסוללה כ- 5 שעות של שימוש רציף, זמן סוללה מהגבוהים שפגשנו בקטגוריה.
נציין לחיוב גם את המטען – הוא קטן במיוחד ומזכיר מעט מטען מגודל של טלפון סלולרי, ללא יחידת שנאי נפרדת.
עמידות ואבטחה
(10% מהציון הסופי)מעטפות המחשב, הן החיצונית והן הפנימית, מורכבות עשויות מאלומיניום שמעניק למחשב הגנה מיטבית בזכות קשיחותו; לחיצה עיקשת על המעטפת החיצונית כמעט ואיננה מציגה סימני פגיעה על גבי המסך וכל ניסיונותינו לכופף את המעטפת הפנימית לא צלחו. גם צירי המסך משמרים אותו במקום ומונעים מזעזועי הסביבה לשנות את זוויותיו ובנוסף, המעטפות איננן סופחות טביעות אצבעות אליהן ובזכות כך הם שומרות על מראה נקי לאורך זמן. החיבורים השונים חובקים כהלכה את ההתקנים המחוברים אליהם והשימוש בכונן SSD, שאיננו מכיל חלקים נעים, יפחית משמעותית את הסיכוי לאובדן המידע מסיבות כאלו או אחרות.
כמו מרבית האולטרה-בוקים שבדקנו לאחרונה (למעט זה העסקי של טושיבה), Asus UX31 איננו מכיל סידורי אבטחה כלל והגנה על פרטיותכם תוכל להתבצע רק באמצעות הזנת סיסמה למערכת ההפעלה.