סקירת wisebuy - Lenovo Edge E320 : לעסקים קטנים
- מקלדת עמידה בפני נוזלים
- ביצועים טובים
- זמן סוללה ארוך יחסית לקטגוריה
- ממדים נוחים
- משטח עכבר מאוד לא נוח
- רמקולים חלשים
- גווני המסך קרירים
Lenovo ThinkPad Edge E320 הוא מחשב נייד בגודל בינוני שפונה למגזר העסקי. בהתאם לכך, הוא פחות מתאים למי שמעוניין במחשב לצרכים בידוריים. ביצועיו טובים, התצוגה מתאימה לתנאי שטח, ואיכות הבנייה גבוהה. נקודת התורפה העיקרית בו הוא משטח העכבר הבעייתי. כמו כן, יחסית למחשב עסקי, סידורי האבטחה בו מעט חסכניים.
ה- E320 משתייך לסדרת ThinkPad של מחשבי Lenovo, סדרה עסקית וותיקה ומוערכת שמוגדרת על-ידי החברה ככזו ששמה דגש על ביצועים, עמידות ואבטחה. בתוך סדרה זו הוא משתייך לתת-הסדרה Edge, הפונה בעיקר לעסקים קטנים.
עיצוב המחשב מזכיר מעט את עיצובם הפונקציונאלי והנוקשה של המחשבים הניידים הישנים של חברתIBM , אבל הוא נראה מעט יותר מעודן מהם. המחשב מגיע בצבעים שחור מט, שחור מבריק ואדום.
מפרט המחשב שבדקנו כלל מעבד Intel Core i3-2310M במהירות שעון של 2.1 GHz, זיכרון בנפח 4GB, כרטיס גרפי Intel HD Graphics 3000, מסך בגודל 13.3 אינטש, כונן קשיח בנפח320GB , קישוריות Bluetooth ו- Wi-Fi, מצלמת רשת ומיקרופון מובנים.
המחשב הגיע עם מערכת ההפעלה Windows 7 Home Premium בגרסת 64 ביט.
הדגם שנבדק בפועל הוא E320 1298-3SG, הדומה במפרטו ל- E320 1298-5PG
ביצועים
(35% מהציון הסופי)Lenovo ThinkPad Edge E320 מצויד במעבד Core i3 מסדרת הדור השני של מעבדי אינטל, ובכרטיס גראפי משולב וצנוע. למרות שלא מדובר בחומרה החזקה ביותר שניתן למצוא כיום, היא אמורה לענות על כל הצרכים של המשתמש העסקי הממוצע.
בבדיקה שערכנו התמודד המחשב היטב עם שלל משימות משרדיות, ביניהן גלישה באינטרנט, עבודה על תוכנות אופיס השונות, עריכה בסיסית של תמונות וצפייה בסרטי HD 720p ו- HD 1080p בפורמט MKV . כאשר עבדנו במקביל על שתי תוכנות אופיס, דפדפן אינטרנט מרובה טאבים, תוכנה בסיסית לעריכת תמונות וצפינו בסרט HD, כל התוכנות פעלו כראוי, ולא נצפתה האטה במעברים ביניהן.
Lenovo ציידה את המחשב במערכת Lenovo Enhanced Experience 2.0 שמקצרת את זמן טעינתה של מערכת ההפעלה. בבדיקה שערכנו טעינת מערכת ההפעלה ארכה 43 שניות, וכיבוי המחשב – 24 שניות.
מבחינת ציונים מספריים, קיבל המחשב ציון של 5663 במבחן הביצועים של PCMark05, ו-4.7 במדד חוויית המשתמש של Windows.
ראוי לציין שהמחשב כמעט ולא מתחמם, גם בעת עבודה מאומצת. פעילות המאווררים הייתה מעט רועשת, אך לא במידה שפוגעת בחוויית השימוש.
איכות התצוגה
(15% מהציון הסופי)Lenovo ThinkPad Edge E320 מצויד במסך בגודל 13.3 אינטש וברזולוציה של 1366x768. מבחינת איכות התצוגה, ניכר שמדובר במחשב שנועד לביזנס ולא לפלז'ר. המסך מצופה בציפוי נגד השתקפויות שמתגלה כיעיל מאוד ומאפשר עבודה במגוון מצבי תאורה. מנגד, הצבעים מעט קרירים, ובעת צפייה בסרטים הבחנו שעל משטחים בעלי גוון אחיד הופיעה גרעיניות שיצרה לעיתים תחושה קלה של ריצוד.
זווית הצפייה הצדית סבירה ומאפשרת צפייה בזוג. עם זאת, בצפייה מזווית של כ-45 מעלות הופיעה התכהות קלה בצד הרחוק של המסך. זווית פתיחת המסך בינונית, ועומדת על כ-120 מעלות. מדובר בזוית מספקת בעת עבודה על שולחן, אבל זווית גדולה יותר הייתה יכולה להועיל בעת עבודה על הברכיים.
ניידות ונוחות השימוש
(25% מהציון הסופי)יחסית למחשבים בעלי מסך בגודל 13.3 אינטש, ה- E320 הוא מחשב נייד בעל ממדים בינוניים. היקפו 32.2x22.8 ס"מ, עוביו בחלק הרחב ביותר הוא 3.9 ס"מ, ומשקלו, כולל סוללת 6 תאים, עומד על 1.74 ק"ג. מדובר במימדים נוחים לעבודה ולניידות, למרות שניתן למצוא כיום מחשבים דקים יותר וקלים יותר מאותה קטגוריה.
המקלדת ב- E320 עמידה מפני נוזלים. היא מצוידת במקשים שטוחים וחלקים בעלי היקף מקומר שמשפר את האחיזה בהם. הם נוחים להקלדה, אך מעט רועשים. סידור המקשים על גבי המקלדת דורש תקופת הסתגלות מאחר וכמה מהם ממוקמים במקומות לא שגרתיים. מקש ה-FN ממוקם משמאל למקש ה- Ctrl השמאלי, ולא מימין לו כמקובל במרבית המחשבים הניידים (התעקשות ידועה ותמוהה של לנובו). כמו כן, מקש ה- Delete אינו ממוקם בפינה הימנית העליונה, אלא מעט שמאלה ממנה. מימין למקש ה-Delete ממוקמים מקשי ה- Home וה-End, ולא פעם קרה שבמקום למחוק אות אחת, מצאנו את הסמן מהבהב בסוף השורה. כמובן שלא מדובר במשהו שאי-אפשר להתרגל אליו. מקשי ה-PageUP ו-PageDown ממוקמים לצד מקשי החצים והם שקועים מעט יחסית לשאר המקשים, סידור שהתגלה כנוח.
בעוד שמקלדת המחשב הופכת לנוחה למדי ברגע שמתרגלים אליה, אל משטח העכבר קשה מאוד להתרגל. מדובר במשטח בעל גודל סטנדרטי המצופה במרקם של נקודות בולטות שאמורות לשפר את הדיוק. בעת עבודה מתקבלת תחושה של פיגור בין תנועת האצבע על משטח העכבר לבין תנועת סמן העכבר על המסך. תחושה זו לא השתפרה גם לאחר ששינינו את ההגדרות השונות. בנוסף, משטח העכבר אינו יציב, והוא מרקד לכל הכיוונים בתוך המסגרת בה הוא ממוקם. המשטח מצויד בטכנולוגיית מולטי-מגע וכולל גם פס גלילה שאינו מסומן בצדו הימני, אבל בגלל שהמשטח אינו יציב, גלילת המסך באמצעותו מתגלה כלא נוחה. לזכותו של משטח העכבר יש לזקוף את הפתרון שמצאו ב-Lenovo למקשי העכבר: רוב שטחו של משטח העכבר משמש גם כמקש עכבר, כאשר לחיצה על צידו הימני משמשת כלחיצה על המקש הימני, ולחיצה על צידו השמאלי – כלחיצה על מקש שמאלי.
בנוסף למשטח העכבר, במרכז המקלדת ממוקם גם כדור עקיבה (TrackPoint). למרות שנתקלנו כבר בטובים ממנו, הוא מתגלה כאלטרנטיבה לא רעה למשטח העכבר הבעייתי. ראוי לציין שלמרות שהכדור ממוקם במרכז המקלדת, אין הוא מפריע כלל להקלדה. בין המקלדת למשטח העכבר ממוקמים שלושה מקשי עכבר ייעודיים לעבודה עם כדור העקיבה: מקש עכבר ימני, מקש עכבר שמאלי וביניהם מקש שהשארתו לחוץ מאפשרת לגלול את המסך באמצעות כדור העקיבה. מקשים אלה התגלו כנוחים מאוד.
פרט למקש הכיבוי, אין ב- ThinkPad Edge E320 מקשים ייעודיים. באמצעות לחיצה על מקשי ה-F ניתן לשלוט על עוצמת השמע, על בהירות המסך, על מצב התצוגה בעת חיבור לצג חיצוני ועל מצב הקישוריות. בנוסף, ניתן להפעיל את מצלמת הרשת, וכן להפעיל או לנטרל את המיקרופון המובנה. המקשים F10-F12 משמשים כמקשי מולטימדיה. כדי להשתמש בפונקציה המקורית של מקשי ה-F, יש ללחוץ עליהם בשילוב עם מקש ה-FN.
הרמקולים ממוקמים מעל המקלדת, ומכוסים על-ידי המעטפת שמסביב למקלדת. הם מפיקים צליל בעוצמה חלשה יחסית למקובל כיום. הצליל נשמע היטב בחדר קטן ושקט, אך בסביבה מעט רועשת יותר או במרחב פתוח יותר, עוצמתו אינה מספיקה. איכות הסאונד ממוצעת לכל היותר: לרוב, הצלילים הם בעלי נפח, אך הם מתכתיים מאוד. מרבית העסקים הקטנים ימצאו את הרמקולים כמספקים, אבל מי שזקוק לרמקולים ככלי עבודה, יצטרך לחשוב על פתרונות אלטרנטיביים.
סט החיבורים ב- E320 עומד בסטנדרטים המקובלים כיום, אך לא מציע דבר מעבר להם. מצדו הימני של המחשב ניתן למצוא חיבור HDMI, חיבור USB משולב eSATA וחיבור לאוזניות או למיקרופון. מצידו השמאלי של המחשב ממוקמים חיבור VGA לצג חיצוני, חיבור LAN לרשת קווית, שני חיבורי USB נוספים, וקורא כרטיסים SD/MMC/MS/MS Pro. מיקומי החיבורים נוחים, והמרווחים ביניהם גדולים דיים.
חברת Lenovo ציידה את ה- E320 בתוכנה בשם SimpleTap. התוכנה היא מעין ממשק עבודה אלטרנטיבי בסגנון ממשקי האפליקציות המוכרים מגזרת הטאבלטים והסמארטפונים. לשונית הממוקמת על המסך מאפשרת לפתוח את הממשק, וסגירתו נעשית באמצעות מקש ה- Esc. הממשק נפתח ונסגר במהירות, ובאמצעותו ניתן לפתוח בלחיצת כפתור תוכנות או אתרי אינטרנט נבחרים. כגימיק, מדובר ברעיון נחמד; ברמה הפרקטית, התקשינו להבין מה טוב בזה. מאחר שהמחשב אינו מצויד במסך מגע, העבודה עם ממשק ה-SimpleTap נראית כמו חיקוי לא מוצלח של טאבלט.
משך פעולת סוללה
(15% מהציון הסופי)Lenovo ThinkPad Edge E320 מצויד בסוללת ליתיום-יון בעלת 6 תאים, שלהצהרת החברה יכולה להספיק ל-9 שעות. בבדיקה שערכנו, הספיקה הסוללה ל-4.5 שעות עבודה שכללו גלישה באינטרנט אלחוטי ועבודה על שתי תוכנות אופיס. מדובר בנתונים טובים יחסית לקטגוריה.
בשורת המשימות שבתחתית המסך ממוקם מד סוללה (בנוסף לזה הסטנדרטי שמופיע ליד השעון). מד הסוללה מורה כל הזמן על זמן הסוללה שנותר בתצורת העבודה הנוכחית. מדובר בפתרון נוח מבחינה ויזואלית, אבל אמינותו מוטלת בספק: במהלך הבדיקה שערכנו נכבה המחשב כאשר מד הסוללה הראה כי נותרה עוד חצי שעת עבודה. על-ידי הקשה על מד הסוללה ניתן לפתוח את ממשק ניהול האנרגיה, המאפשר לשנות את תצורת העבודה במטרה לחסוך בחשמל. כמה דקות לפני שזמן הסוללה אוזל נשמע צפצוף טורדני, ומופיעה אזהרה על המסך.
עמידות ואבטחה
(10% מהציון הסופי)איכות הבנייה ואיכות החומרים ב- Lenovo ThinkPad Edge E320 עושים רושם טוב. למרות שרוב חלקי המעטפת עשויים פלסטיק, הם נראים יציבים למדי, ואינם מתכופפים בתגובה ללחיצות. החיבורים השונים נראים יציבים, צירי המסך עמידים בפני טלטלות קלות ואזור המקלדת עמיד מפני נוזלים. האזור היחיד שנראה בעייתי הוא משטח העכבר, שכאמור רופף למדי.
סידורי האבטחה כוללים מערכת הגנה על הדיסק הקשיח בעת נפילה ומערכת לגיבוי ושחזור מידע. מדובר במערכות חשובות, אבל בהתחשב בעובדה שמדובר במחשב אשר פונה למגזר העסקי, היינו מצפים שהוא יכלול גם סידורי אבטחה נוספים.