סקירת wisebuy - Asus N10E: מיני נייד למתקדמים
- ביצועים טובים
- מקלדת נוחה
- מסך איכותי גם בחוץ
- מערכת הפעלה משנית ExpressGate
- רמקולים איכותיים של Altec Lansing
- חיי סוללה טובים
- שקט ולא מתחמם
- סט תוכנות עשיר
- אבזור נדיב מאוד, כונן אופטי חיצוני
- קצת גדול בשביל מיני נייד
- Shift ימני קטן מדי
- מיקומי החיבורים לא אידיאליים
- מקשי עכבר נוקשים ורעשניים
N10E הוא מחשב מיני נייד בוגר, מוצלח, איכותי; בקיצור, הוא כמעט מחשב נייד רגיל, וזו גם נקודה קטנה נגדו.
בעוד שלפני זמן לא רב החלוקה בין מיני ניידים למחשבים ניידים אחרים הייתה ברורה – אלו מעניקים ניידות גבוהה מאוד, ואלו טובים בביצועים – N10E מטשטש את הגבולות ביניהם ומספק ביצועים ונוחות שימוש ברמה גבוהה, אבל זה בא על קצת על חשבון הניידות. אחרי הכול, מחשב ששוקל כמעט ק"ג וחצי זה כבר לא מהפכני כמו ה-Eee הראשון למשל, ששקל חצי ק"ג פחות. אם נסתכל על זה מזווית אחרת, N10E מנסה וגם מצליח לשלב את הטוב שבשתי הקטגוריות, ולמי שלא מחפש דווקא את הדגם הזעיר ביותר, הוא בהחלט מומלץ.
אחרי שהמציאה פחות או יותר את הקונספט של מחשב מיני נייד, פונה אסוס לקו מוצרים המקביל לסדרת Eee – סדרת N10 שמציעה את אותו הרעיון של ניידות גבוהה, אך מוסיפה סט שיפורים כמו מסך מעט גדול יותר, כונן קשיח בנפח מורחב, ערכת תוכנות מבית אסוס ועוד.
הדגם שבדקנו, N10E, מגיע עם מפרט הכולל מעבד Intel Atom N270 1.6GHz, זיכרון בנפח 1GB, כונן קשיח בנפח 160GB, מסך בגודל 10.2 אינטש, תקשורת אלחוטית Wi-Fi ו-Bluetooth, מצלמת רשת וקורא כרטיסים – מפרט סטנדרטי לקטגוריה. כמו כל מחשבי ה-Netbook גם לדגם הזה אין כונן אופטי פנימי, אך אסוס פתרו את העניין בצורה מקורית ופשוט הוסיפו לערכת המחשב צורב DVD חיצוני.
אסוס מתארת את עיצוב המחשב בפיוטיות מה: עיצוב זוהר דמוי מתכת עם דגם בהשראת עיצוב מודרני וארט-דקו (בתרגום חופשי). בפועל עיצוב המחשב נאה אמנם אך לא מעבר לשגרתי. כיסוי המסך בצבע כסף מטאלי שממשיך גם במשטח הפנימי, המקלדת עצמה בצבע שחור-מט ומעליה פס כרום מבריק. גם מקשי העכבר עשויים כרום, ומסגרת המסך שחורה בגימור מבריק. אגב, המסגרת סביב המסך עבה יחסית ולא מחמיאה לגודלו של המסך.
ביצועים
(35% מהציון הסופי)N10E מצויד במנגנון שליטה על עוצמת הביצועים של המחשב, שנקרא Power4 Gear Hybrid. באמצעות לחיצה על מקש ייעודי, או צרוף המקשים FN+רווח, ניתן לבחור במצב השימוש הרצוי ובכך לווסת את עוצמת המחשוב ועל הדרך גם לחסוך בצריכת החשמל. המצבים כוללים חיסכון בסוללה, האזנה למוזיקה, פרזנטציה, עבודה משרדית שקטה, צפייה בסרט, משחק וביצועים גבוהים (כשהמחשב מחובר לחשמל קיים מצב נוסף – ביצועים סופר גבוהים).
כמו צרכנים ממושמעים, התאמנו את סוג העבודה שלנו למצבים המומלצים, וקיבלנו ביצועים טובים מאוד ברוב הקטגוריות. מצב חיסכון בסוללה היה כצפוי האטי ביותר, אך במצב עבודה משרדית הצלחנו להפעיל דפדפן עם מעל 6 טאבים פתוחים, נגן מוזיקה ותוכנת וורד מבלי שניכרה האטה משמעותית. סרט 720p התנגן במקוטע במצב זה, אך במצב ביצועים גבוהים או מצב צפייה בסרט הוא פעל היטב וחלק. סרטי 1080p, אגב, לא הצליחו לרוץ באופן סביר באף מצב. לסיכומו של דבר, בין אם אתם מחפשים ביצועים טובים מאוד ובין אם אתם מנסים לחסוך באנרגיה, N10E נותן מענה לכל מצב ועושה עבודה טובה מאוד.
המאיץ הגרפי הוא Intel GMA 950Gfx המובנה בלוח, והוא כמובן בסיסי ביותר. תוכלו להריץ עליו משחקים ישנים יחסית כמו Age of empires, Doom 3 וכדומה, וגם זה בהגדרות נמוכות בלבד.
לאורך הבדיקה המחשב פעל בשקט מופתי (למעט במצב ביצועים גבוהים בו המאווררים השמיעו מדי פעם את קולם) והתחמם באופן כמעט בלתי מורגש, וכיוון שסביר להניח שתניחו אותו הרבה על הברכיים מפאת גודלו וניידותו הגבוהה, זו בהחלט נקודה חשובה לזכותו.
N10E מצויד במנגנון שליטה על עוצמת הביצועים של המחשב. ניתן לבחור במצב השימוש הרצוי ובכך לווסת את עוצמת המחשוב ועל הדרך גם לחסוך בצריכת החשמל. התאמנו את סוג העבודה שלנו למצבים המומלצים, וקיבלנו ביצועים טובים מאוד ברוב הקטגוריות
איכות התצוגה
(15% מהציון הסופי)המסך של N10E בגודל 10.2 אינטש תומך ברזולוציה מיטבית של 1024X600 ומציג תמונה חדה ויפה ובהירות גבוהה, בזכות תאורת LED אחורית. המסך מצופה בזכוכית, כך שהוא סובל מהשתקפויות בתאורה סביבתית גבוהה, אבל מעבר לכך הוא מתמודד מצוין עם עבודה בחוץ: בזכות הבהירות הגבוהה של המסך הוא מצליח להיראות נהדר בצל ולהמשיך ולאפשר עבודה גם בשמש ישירה.
מעל המסך ישנו חיישן תאורה שמכוון את עוצמת ההארה של המסך לפי התאורה בחדר, זאת אם תבחרו להפעילו.
ניידות ונוחות השימוש
(25% מהציון הסופי)N10E הוא ממחשבי ה-Netbook הגדולים בקטגוריה, בעובי של
N10E הוא ממחשבי ה-Netbook הגדולים בקטגוריה, בעובי של
המקלדת של ה-N10E נוחה וטובה. גודלה הוא 92% ממקלדת רגילה, וחוויית השימוש בה דומה מאוד לזו שבמקלדת בגודל מלא. המקשים גדולים ומרווחים כראוי, ולמרות שהם די שטוחים ולא מאוד מוגבהים מהמשטח, הם עדיין נוחים ומגיבים היטב. המקלדת מסומנת בלבן לאנגלית וצהוב לעברית. המקשים שצריכים להיות גדולים הוגדלו כיאות, למעט מקש ה-Shift הימני שגודלו כמקש רגיל, מה שמקשה למדי על השימוש בו. לפחות הוא ממוקם לשמאל מקש החץ העליון ולא מימינו כמו שראינו בדגמים אחרים.
מעל המקלדת יש פס כרום בוהק שעליו נמצאים שלושה מקשים עם תאורה אחורית כחלחלה ואלגנטית: מקש ההפעלה; מקש מעבר בין מצבי ההפעלה שעליהם פרטנו לעיל, שחולק אם מקומו עם פונקציית ExpressGate עליה נדבר בהמשך; ומקש Zoom שמגדיל אזור מהמסך או את כולו פי שניים או שלושה, כמספר הלחיצות עליו.
באמצעות מקש ה-FN תוכלו לתפעל כמות יוצאת דופן של פונקציות, חלקן שכיחות כמו מעבר למצב שינה, שינוי בהירות המסך ושלטה על הווליום, וחלקן ייחודיות כמו הפעלת מצלמת הרשת, כיוון צבעי המסך והחשכת המסך באופן מיידי לחיסכון בסוללה. כל צרוף מקשים כזה מציג אייקון גדול, מונפש ומרהיב לכמה שניות שמראה את הפעולה שביצעתם זה עתה.
משטח העכבר גדול ורגיש, ולמרות הטקסטורה החלקה למדי שלו הוא נוח לשימוש. מקשי העכבר פחות נוחים – הם גדולים וכסופים אך קשים ללחיצה ומשמעים קול נקישה קולני ומעצבן.
המקלדת של ה-N10E נוחה וטובה, וחוויית השימוש בה דומה מאוד לזו שבמקלדת בגודל מלא. המקשים גדולים ומרווחים כראוי, והמקשים שצריכים להיות גדולים הוגדלו כיאות, למעט מקש ה-Shift הימני שגודלו כמקש רגיל, מה שמקשה למדי על השימוש בו
זוג הרמקולים מתוצרת Altec Lansing נמצאים מתחת למשטח המקלדת, והמיקום הזה לא עושה אתם חסד. כשלעצמם הם איכותיים למדי ועוצמתיים מאוד, אבל בגלל שהם מופנים אל השולחן או אל הברכיים צלילי ה-Mid מודגשים מדי והם נשמעים קצת עמומים.
בצדו השמאלי של המחשב ישנם 2 שקעי USB ומתג הפעלה וכיבוי של התקשורת האלחוטית; ובימינו – שקע לספק הכוח, חיבור RJ-45 לרשת חוטית, יציאת VGA אנלוגית למסך חיצוני, שקע USB נוסף, יציאת אוזניות שהיא גם S/PIDF וכניסת מיקרופון וכן חריץ ל-Express-Card שכמעט ולא מצאנו במחשבים מיני ניידים אחרים. בקדמת המחשב, במיקום שמצריך הרמה של המחשב כולו כדי הגיע אליו, מתחבא חריץ לכרטיסי זיכרון שקורא את כל הפורמטים הנפוצים (SD, XD, MMC, MS, MS-Pro). באופן כללי לא התלהבנו מסידור החיבורים השונים, בעיקר מקרבתם הלא נחוצה של יציאת המסך החיצוני ושל חיבור הרשת החוטי אל המשתמש.
מבחינת אבזור, N10E הוא המחשב המפנק ביותר שפגשנו. תקבלו איתו כונן אופטי חיצוני (צורב DVD עם LightScribe) עם כבל תואם, עכבר חוטי קטן וסטנדרטי, מתאם S-Video, רצועת נשיאה, מטלית ניקוי ותיק נשיאה איכותי.
N10E מגיע עם סט תוכנות רחב ומכובד שחלקן מחליפות את אלו שבמערכת ההפעלה, כמו קונסולת שליטה על התקשורת האלחוטית, וחלקן עצמאיות – כמו הפעלה של מצלמת הרשת, כוונון של צבעי המסך לפי תבניות מוכנות מראש ועוד. התוכנה המעניינת מכולן היא ExpressGate, שמתפקדת בעצם כמערכת הפעלה קטנה ועצמאית. כשהמחשב כבוי, תוכלו להפעיל אותו באמצעות המקש הסמוך למקש ההפעלה הראשי, ואז תעלה המערכת המשנית תוך כ-10 שניות. במערכת הזו, שנראית כמו גרסת לינוקס רזה, תוכלו לגשת ליישומים נפוצים כמו דפדפן אינטרנט, תוכנת מסרים מיידים וסקייפ, נגן מוזיקה, תמונות וכדומה – כל זאת מבלי להפעיל את מערכת הפעלה הראשית. לדעתנו זו תכונה שימושית וחביבה, אם כי חבל שהתמיכה שלה בעברית מוגבלת ושתגובותיה לא מהירות מספיק. עדיין, למי שרוצה רק לבדוק מייל ולא רוצה להמתין דקה ומשהו כדי ש-Windows XP תיטען, זו חלופה נחמדה ביותר.
משך פעולת סוללה
(15% מהציון הסופי)הסוללה בדגם הזה היא סוללת ליתיום-יון בת 3 תאים בהספק של 2400mAh, ולהצהרת החברה היא אמורה לספק עד 3.2 שעות (ניתן לרכוש גם עם סוללת 6 תאים שמספקת עבודה לעד 6 שעות וחצי). אצלנו היא הפתיעה לטובה, והחזיקה מעמד במשך 4 שעות ו-10 דקות של פעילות ממוצעת, תוך כדי מעבר בין מצבי הביצועים השונים.
עמידות ואבטחה
(10% מהציון הסופי)כצפוי ממותג נחשב כמו Asus, איכות הבנייה של ה-N10E טובה מאוד. מכסה המסך, לדברי החברה, מיוצר בטכנולוגיה מיוחדת שעושה אותו לחסין במיוחד מפני שריטות ושומרת על זוהרו גם לאחר שימוש ממושך. ציר המסך חזק ויציב וכך גם החיבורים השונים. שמנו לב שהגימור המבריק שסביב המסך גורם לו להתלכלך ולספוח אבק וטביעות אצבעות בקלות.
הגרסה שבדקנו לא כללה סידורי אבטחה כלשהם למעט תוכנה שאחראית על אבטחת והצפנת המידע; בגרסאות אחרות של הדגם הזה יש גם מזהה טביעות אצבע וגם תכונה עתידנית שמזהה את פני המשתמש ומכניסה אותו מיידית למערכת ללא מגע.