סקירת wisebuy - Nokia E71: סמארטפון משובח
- מקלדת מלאה
- מסך רחב
- Wi-Fi
- GPS
- עיצוב מרשים ועובי דקיק
- מקשים ייעודיים ליישומים עסקיים
- מערכת הפעלה סימביאן מגוונת ומהירה
- מצלמה לא מרשימה
- מסך בעייתי בשמש
E71 הוא טלפון-מנהלים עסקי קלאסי: הוא חזק, הוא מוכשר, הוא נראה טוב, והוא נחוש להצטיין – וגם מצליח. החיצוניות המושכת והנוחה שלו היא רק הפרומו לטיבו האמיתי: המקלדת המלאה והטובה, המסך הרחב, קישוריות האלחוט וה-GPS, מערכת ההפעלה העשירה והנוחה וסט היישומים המשרדיים המעולה, בנוסף לתפקוד טלפוני מצוין ואפילו יכולות מולטימדיה מרשימות – כל אלה ממצבים אותו במקום גבוה מאוד בקטגוריית הסמארטפונים לעסקים.
סדרת E של נוקיה, המוקדשת לטלפונים עסקיים, הביאה לנו כבר כמה דגמים מוצלחים שנמכרו היטב כמו E65 או E61; ביוני השנה (2008) השיקה נוקיה את E71, סמארטפון מפואר בתצורת בר בעל מקלדת מלאה, שהוא המשכו הישיר של E61. השינויים והשיפורים ניכרים מיד: העיצוב המגושם והלא אטרקטיבי של הדגם הקודם הוחלף במבנה כסוף-כהה, מבריק ושיקי ביותר; הממדים השתנו ובמקום טלפון גוץ ושמנמן קבלנו מכשיר דקיק (
במפרט המכשיר יש כמעט כל מה שאפשר לבקש בטלפון סלולרי עסקי: מעבד ARM11 במהירות 396MHz, 110MB זיכרון פנימי עם אפשרות הרחבה לעד 8GB באמצעות כרטיס MicroSD, מסך רחב 2.4 אינטש, מקלדת QWERTY מלאה, תקשורת ברשת דור 3.5 (HSDPA), מצלמת 3.1 מגה פיקסל ומצלמה קדמית נוספת לשיחות וידיאו, מקלט GPS מובנה, קישוריות Wi-Fi ו-Bluetooth, נגן מוזיקה ווידיאו, PTT, ערכת תוכנות מכובדת ועוד כהנה וכהנה – כל זאת במשקל
איכות הקול ושמע
(15% מהציון הסופי)כצפוי, איכות השמע בשיחות מעולה והעוצמה טובה; גם ברמקול החיצוני הממוקם בראש המכשיר השמע איכותי והעוצמה גבוהה, כך שניתן לנהל שיחות בלי ידיים באיכות טובה.
בהאזנה למוזיקה ברמקול החיצוני קיבלנו עוצמה גבוהה להפתיע וצליל חד ונעים, ובאוזניות המצורפות, עם ממשק חיבור סטנדרטי
נוחות השימוש
(35% מהציון הסופי)E71 מצטיין במבנה הרזה והמעוצב שלו. יש משהו אצילי בגזרתו הדקה והמתכתית, ובשביל סמארטפון עם מקלדת מלאה הוא ממש יפה תואר - אולי אחד היפים והמעוצבים בקטגוריה. לשם המחשה, נציין שהוא קטן בממדיו מה-iPhone. גם מבחינת נוחות האחיזה והשימוש הוא קרוב לאידיאל, הוא דק להפליא ויושב בנוחות גמורה בכיס המכנסיים ואפילו בכף היד האחיזה בו טובה ונוחה למדי.
מגמת המזעור השפיעה כמובן גם על אספקטים טכניים נוספים – כמו המסך שהתכווץ מ-2.8 אינטש בדגם הקודם ל-2.4 אינטש בלבד, וכמו סט המקשים ובראשם המקלדת המלאה, שמקשיה נצמדו זה לזה (לעומת הדגם הקודם שמקשיו הופרדו ברווחים ביניהם). למי שחושש שנוחות השימוש נפגעה קשות בגלל המהלך הזה, יש לנו בשורות טובות.
E71 מצטיין במבנה הרזה והמעוצב שלו. גם מבחינת נוחות האחיזה והשימוש הוא קרוב לאידיאל, הוא דק להפליא ויושב בנוחות גמורה בכיס המכנסיים ואפילו בכף היד האחיזה בו טובה ונוחה למדי
מקשי המקלדת אמנם צמודים זה לזה, אך הם קמורים ובולטים כך שהמרכז שלהם גבוה מעל פני השטח - בצורה זו נוצרת בעצם ההפרדה בין מקש לרעהו. למען האמת איננו חסידים גדולים של מקלדות מלאות בטלפונים סלולריים, בעיקר בגלל ניסיון רע עם מקלדות קטנטנות ולא נוחות; הדגם הזה די הפתיע לטובה. לאחר תקופת הסתגלות קצרה ההקלדה בסך הכול לא רק אפשרית, אלא גם נוחה. אהבנו שמלבד מקשי האותיות ישנם גם מקש לסימן השטרודל (@), מקשי CTRL, Shift, סימני פיסוק שונים, מקש מעבר מצב כתיבה (אותיות גדולות, קטנות, ספרות; חבל שמקש זה אינו שולט גם על שפת הכתיבה שהיה יכול לחסוך את החיטוט בתפריט) ומקש רווח גדול ונוח. התאורה האחורית של המקשים נשלטת על ידי חיישן אור ומופעלת אוטומטית בסביבה חשוכה או בתאורה נמוכה. מידת רגישותו של החיישן ניתנת לכוונון, כך שתוכלו לקבוע באילו תנאי אור תפעל תאורת המקשים. מקשי הספרות ממוקמים במרכז המקלדת (חולקים מקום עם מקשי אותיות), וכדי להקל על חיינו אפשר פשוט לוותר על החיוג ולהקליד היישר ממסך ההמתנה הראשי את תחילת שמו של איש הקשר, והמכשיר יזהה אחרי כמה שתיים או שלוש אותיות את איש הקשר המבוקש ויאפשר לכם לחייג או לשלוח אליו הודעה.
מקשי המקלדת אמנם צמודים זה לזה, אך הם קמורים ובולטים ולאחר תקופת הסתגלות קצרה ההקלדה בסך הכול נוחה. אהבנו שמלבד מקשי האותיות ישנם גם מקש לסימן השטרודל (@), מקשי CTRL, Shift, סימני פיסוק שונים, מקש מעבר מצב כתיבה ומקש רווח גדול ונוח
בימין המכשיר נמצאים מקשי עוצמת השמע ומקש הפקודות הקוליות – שלושתם גדולים ונוחים ללחיצה, ולידם שקע האוזניות הסטנדרטי
מעל המקלדת נמצאים מקשי הניווט והתפעול: מקשי ה-Soft keys, מקשי החיוג וניתוק, וארבעה מקשים ייעודים – לתפריט ההודעות, לספר הטלפונים, ליומן ולתפריט הראשי. המקשים רובם ככולם גדולים יחסית ונוחים ללחיצה, למעט אולי מקשי ה-Soft keys המעט מרוחקים מדי מהמרכז כך שהאגודל צריכה לנדוד רחוק כדי להגיע אליהם. אהבנו את מקש הניווט הרב כיוני – הוא גדול, בולט במידה ונוח להפליא. כרגיל במכשירי נוקיה, ניתן לתכנת כל מקש באופן אישי, כולל לחיצה קצרה או ארוכה בנפרד על המקשים הייעודיים.
המסך הרחב, בגודל 2.4 אינטש, מציג רזולוציה של 320X240 ותומך בעד 16 מליון צבעים. הוא נראה נפלא – חד, ברור ואיכותי מאוד, ובגלל הפורמט הרחב שלו הצפייה בוידיאו או הגלישה באינטרנט נוחות ומהנות יותר. באור יום מלא הוא הרבה פחות מוצלח, הוא מתכהה קשות והופך כמעט למונו-כרומטי, אך הבהירות שלו טובה מספיק כדי שיהיה אפשר להשתמש בו באופן בסיסי.
מערכת ההפעלה, S60 המבוססת על גרסה 9.2 של סימביאן, עשירה להפליא. שוטטנו זמן רב מאוד בתפריטים השונים ומצאנו עוד ועוד יישומים, אפליקציות ואפשרויות כוונון והתאמה אישית. אחד החידושים שקיימים בדגם הזה הוא פונקציית "החלפת מצב": בנוקיה הבינו שבעל המכשיר מעוניין להפריד בין עולמו העסקי לחייו האישיים. לשם כך מאפשרת מערכת ההפעלה של ה-E71 מעבר בין שני שולחנות עבודה, אחד לבית ואחד לעבודה, שכל אחד מהם ניתן להתאמה אישית – החל מערכת נושא, תמונת רקע וקיצורי דרך ועד חשבון דוא"ל נפרד.
גם אפליקציות שגרתיות קבלו שדרוג בגרסה זו של מערכת ההפעלה; למשל תוכנת היומן, שמשתמשת בשיטת המסך המפוצל: על חצי מסך מוצג לוח השנה החודשי, ובמעבר על יום שיש בו פגישה מופיעים הנתונים השונים בחצי המסך השני. נוח מאוד. תוכנת QuickOffice מאפשרת לא רק צפייה במסמכי אופיס, אלא גם עריכה ויצירה של מסמכים אלה. יש אפילו מילון אנגלי-אנגלי-עברי מובנה ושימושי, תוכנת כיווץ ZIP, קורא ברקוד, המרה בין מידות ומשקולות, פנקס רשימות – בקיצור, מכל טוב. וזה עוד לפני שדיברנו על האפשרות המובנית להתקין יישומי צד שלישי.
נקודה חיובית נוספת לזכות המכשיר היא המהירות בה רצה עליו מערכת ההפעלה. בזכות המעבד החזק נמנעת האטיות האופיינית של מכשירים סימביאניים, ותגובת התפריטים השונים מהירה.
יישומי מולטימדיה
(10% מהציון הסופי)למרות שזהו טלפון עסקי למהדרין, יכולות המולטימדיה שלו לא הוזנחו. בין השאר צויד ה-E71 במצלמה ראשית ברזולוציה 3.1 מגה פיקסל עם פלאש LED ואוטו-פוקוס. תפעול המצלמה מתבצע באחיזה רגילה של המכשיר, כמו דגמים ישנים, ואין מקש צילום דו שלבי; ניתן לצלם מיידית ללא פוקוס, או ללחוץ על מקש T (ממש מתחת למקש הניווט) לביצוע פוקוס מקדים, כך שניתן לבחור בין צילום מיידי ומהיר לבין צילום מושקע יותר.
תוכנת המצלמה מגיבה במהירות יחסית, כולל זמן הטעינה הראשוני, המיקוד ושמירת הקובץ; בין התפריטים מצאנו סצנות צילום, צילום מקרו, הפעלה או כיבוי של המבזק, טיימר לצילום עצמי, אפקטים, איזון לובן ופיצוי חשיפה. במבחן התוצאה המצלמה לא מתעלה על מצלמות של סמארטפונים אחרים – היא לא רעה בצילומי חוץ ואפילו בתוך הבית בתאורה סבירה הצלחנו לקבל תמונות חדות למדי ובצבעים טובים, אך ניכרת גרעיניות מורגשת כמעט בכל תמונה, והפלאש לא חזק מספיק כדי שיהיה אפקטיבי.
המצלמה לא מתעלה על מצלמות של סמארטפונים אחרים – היא לא רעה בצילומי חוץ ואפילו בתוך הבית בתאורה סבירה הצלחנו לקבל תמונות חדות למדי ובצבעים טובים, אך ניכרת גרעיניות מורגשת כמעט בכל תמונה, והפלאש לא חזק מספיק כדי שיהיה אפקטיבי
איכות הוידיאו הייתה יכולה להיות סבירה, אלמלא קצב הרענון הנמוך – 15 פריימים לשנייה בלבד. רזולוציית הוידיאו המקסימאלית היא 320X240 (QVGA) והסרטונים נשמרים בפורמט MP4.
מלבד המצלמה, מציע תפריט המדיה גם נגן מוזיקה ווידיאו, אפליקציית Podcasting, רדיו, נגן פלאש ורשמקול – סט נדיב של תוכנות מולטימדיה עבור מכשיר עם אוריינטציה עסקית מובהקת כל כך. בניגוד לסדרת N של החברה, שמכשיריה קבלו ממשקי מולטימדיה מהודרים ומעוצבים למשעי, הממשק בדגם הזה (כמו שאר התפריטים שלו) חמור-סבר ומנוכר למדי. אבל מתחת לעיצוב המשמים מסתתרות תכונות לא רעות בכלל: נגן המוזיקה כולל את כל הפונקציות המתבקשות, כמו קטלוג המוזיקה לקטגוריות, השמעה רציפה וחוזרת, מזעור לרקע ואפילו שיפורי שמע מתקדמים כמו איקולייזר בכיוון אישי, הרחבת סטריאו ופונקציה מעולה בשם "העצמת תדרי קצה" שמדגישה את צלילי הבאס והטראבל ומשפרת פלאים את איכות השמע.
הרדיו מספק קליטה טובה מאוד ותומך בהצגת שם התחנה (RDS), ומאפשר הגדרת תחנות באופן ידני או אוטומטי, השמעה דרך הרמקול החיצוני, שמירת תחנות וכיוון תדר ידני.
מקלט GPS פנימי הולך והופך לרכיב נפוץ במכשירים סלולאריים, במיוחד מכשירי high end כמו טלפונים עסקיים, וגם בדגם הזה שולב רכיב זה. בנוסף למקלט ה-GPS, קיים גם רכיב AGPS המאפשר קליטת אות מהירה במיוחד דרך הרשת הסלולרית. במכשיר מותקנת תוכנת Google Maps, שכוללת אמנם תמונות לוויין (באיכות נמוכה יחסית) של ישראל, אך אינה תומכת בניווט "מדלת לדלת". יש להניח שהרשתות הסלולריות ישווקו את המכשיר עם תוכנת ניווט משלהם, בתשלום חודשי קבוע למספר מסוים של ניווטים חודשיים. בדקנו את הקליטה, ולשמחתנו קבלנו אות מהיר ויציב תוך שניות ספורות.
גלישה וסנכרון
(20% מהציון הסופי)הגלישה באינטרנט ב-E71 נוחה מאי פעם. השילוב של דפדפן Mini-Map המעולה עם המסך הרחב המאפשר הצגת דפים בצורה הקרובה למקור, פלוס קישורית האלחוט (Wi-Fi) או הגלישה המהירה בדור 3.5 – כל אלה יוצרים חוויית אינטרנט מצוינת. הדפדפן מציג עכבר קטן המקל על ההתמצאות בעמוד, וקיים מצב "מיני-מפה" לצפייה מהירה בעמוד ממוזער והתקרבות לקטע המבוקש. בנוסף תמצאו תמיכה בנגן פלאש, כך שתוכלו לראות גם תכנים שהיו עד כה חסומים לטלפונים סלולריים. נציין גם שהגלישה באינטרנט הסלולרי מהירה להפליא ודפים כבדים יחסית נטענו בזמן קצר. הפונט זורם ונעים לקריאה והתמיכה בעברית מושלמת.
בלוח המקשים העליון, מעל המקלדת המלאה, תמצאו מקש ייעודי לדואר האלקטרוני – כיאה לתקשורתן עסקי אמיתי. לאחר הגדרה מהירה של חשבון הדואר שלכם המכשיר יתחבר לתיבה ויוריד ממנה את ההודעות. תהליך קבלת ההודעות מהיר מאוד, וכך גם תהליך האחזור (הורדת ההודעה במלואה מהשרת). קיימת תמיכה מלאה בקבלת קבצים מצורפים, כולל קובצי מוזיקה, וידיאו, אופיס או פלאש, וצפייה ועריכה שלהם באמצעות התוכנות המתאימות המותקנות במכשיר. השימוש בתוכנת הדוא"ל באופן כללי אינטואיטיבי, ברור ומהיר. קיימת כמובן תמיכה בדואר בדחיפה כך שתוכלו לקבל הודעות מהשרת הארגוני בזמן אמת.
קיימת תמיכה מלאה בקבלת קבצים מצורפים, כולל קובצי מוזיקה, וידיאו, אופיס או פלאש, וצפייה ועריכה שלהם באמצעות התוכנות המתאימות המותקנות במכשיר. השימוש בתוכנת הדוא"ל באופן כללי אינטואיטיבי, ברור ומהיר
משך פעולת סוללה
(10% מהציון הסופי)הסוללה המותקנת במכשיר היא אימתנית – גודלה כמחצית מהמכשיר עצמו וההספק שלה הוא 1500mAh. בנוקיה מספרים שהסוללה צריכה להחזיק עד 10 שעות וחצי של שיחה, ועד 430 שעות המתנה. בבדיקה שלנו, שכללה שימוש נרחב באינטרנט, סינכרון מייל רציף (כל 15 דקות), חצי שעה של ניווט ב-GPS ושיחות מזדמנות, הצלחנו להשתמש במכשיר כמעט יומיים לפני שהסוללה התרוקנה; אלו חיי סוללה ארוכים בשביל סמארטפון כזה.
עמידות
(10% מהציון הסופי)E71 מציע הגנה ועמידות למכשיר בשני רבדים. ברובד הפיסי הוא בנוי לתלפיות עם גוף מתכת חזק וקשיח, ואיכות הבנייה והחומרים מעולה. בנוסף נמצא בערכה נרתיק מרופד דמוי עור בסיסי (ולא הכי נוח) להגנה על המכשיר. מאידך גיסא, עדשת המצלמה אינה מצוידת במכסה וחשופה ללכלוך ושריטות, והמשטחים המבריקים בגוף המכשיר כמו גם המסך הגדול מושכים אליהם טביעות אצבעות רבות.
ברובד השני קיימת במכשיר פונקציה להצפנה של המידע על המכשיר ועל כרטיס הזיכרון, שתאפשר לכם שקט נפשי וביטחון שהמידע החשוב המאוחסן במכשיר לא ייפול לידיים זרות גם במקרה של אובדן או גניבה. כמו כן מצאנו פונקציה לגיבוי המכשיר על כרטיס הזיכרון, כך שגם אם חלילה קרה נזק למכשיר עצמו – המידע שעליו יהיה מגובה.