סקירת wisebuy - בית חכם Yale Entr
- מגוון אפשרויות לפתיחת הדלת
- התאמה למגוון רחב של דלתות
- נעילה אוטומטית
- מגיע עם מפתח חירום יחיד
- פתיחה איטית
- הגדרה ראשונית מסובכת
מהפכת האינטרנט של הדברים והבית החכם כבר מתרחשת בימינו אנו, עם הגעתם של מגוון מוצרים חכמים אל בתי הצרכנים ברחבי העולם. שואבי האבק הרובוטים כבר מזמן נכנסו לרבים מבתי האב בישראל, התאורה החכמה עושה אט אט את דרכה לרבים מהבתים וגם הרמקולים החכמים החלו לתפוס מקום על מזנון הסלון או במטבח של חלק מן הישראלים. פלח שוק קטנטן שמסתתר בין מוצרי הבית החכם השונים הוא מערכות נעילת הבית החכמות, שאינו זוכה לסיקור כה נרחב וגם לא מאופיין בהיצע מוצרים מגוון במיוחד.
מערכת הנעילה החכמה Yale ENTR מבית מולטילוק היא אחת ממערכות נעילת הבית החכמות הבודדות שזמינות לרכישה בישראל, ומתחרה באופן ישיר מול LockApp של חברת רב-בריח. מערכת זו מאפשרת למשתמשים להשאיר את המפתח מאחור, ולהכנס או לצאת מהבית באמצעות מערכת דיגיטלית מלאה. אז איך זה שהמפתח שבכיס הופך למיותר והתהיה אם נעלנו את הבית או לא כלל לא עולה על הפרק?
ביצועים
(50% מהציון הסופי)הגדרה והתקנה
מערכת ה-ENTR בגרסה שקיבלנו לסקירה כוללת: צילינדר מסוג MT5 (הזמין לרכישה בנפרד במחרי המתחיל מכ-350 שקלים); יחידה ראשית המותקנת בתוך הבית; שלט RF לפתיחה מקומית; ויחידה חיצונית הכוללת קודן וקורא טביעות אצבע. מחיר יחידה זו נע סביב 2,500 שקלים, בעוד רכישת המערכת ללא טביעת האצבע (קודן, שלט ואפליקציה בלבד) אפשרית במחיר שסובב 2,100 שקלים והמערכת עם פתיחה באמצעות שלט או אפליקציה בלבד זמינה במחיר של החל מכ-1,890 שקלים.
ההתקנה וההגדרה הראשוניים מבוצעים בבית הלקוח, ואלו כלולים במחירי המערכת המצויינים מעלה (ברכישה דרך המשווקים שמציעים את עסקה זו). את ההתקנה מתאם מוקד ההזמנות לאחר הרכישה, ובמסגרתה יגיע לביתכם מנעולן מוסמך שיבצע את ההתקנה, ההגדרה וההדרכה הראשוניים.
תהליך ההתקנה דורש החלפה של הצילינדר הקיים אך ההתקנה אינה הרסנית לדלת כך שניתן להחזיר את הצילינדר הישן (במקרה של מעבר דירה, לדוגמה). ההתקנה עצמה נמשכה כ-20 דקות, בעוד ההדרכה והגדרת המערכת נמשכו כ-20 דקות נוספות. על חלקה הפנימי של דלת הכניסה תותקן היחידה המרכזית, שתתלבש על הצילינדר החדש. היחידה החיצונית, שמאפשרת את פתיחה ונעילת הבית באמצעות טביעת אצבע/קוד, תתוקן מחוץ לבית ובסמוך לדלת הכניסה.
היחידה החיצונית מתחברת למנעול הפנימי באופן אלחוטי (דרך בלוטות'), והיא מופעלת על ידי שתי סוללות AA סטנדרטיות. ההתקנה בפועל מתבצעת בהדבקה למשטח כלשהו ליד הדלת או בקדיחה של שני חורים. הגדרת המשתמשים, טביעות האצבע וקודי הפתיחה השונים זמינים דרך היחידה החיצונית בלבד.
תהליך הגדרת משתמשים אינו ארוך או קשה במיוחד, אך הוא בהחלט עשוי להיות מעט מסורבל. עם זאת, לאחר ההגדרה הראשונית - לא תצטרכו לגשת לתפריטים השונים שמציע ממשק המשתמש והשימוש כולו מרגיש אינטואיטיבי וקליל. ניתן להגדיר במערכת עד 20 משתמשים שונים, ועד ל-2 טביעות אצבע עבור כל משתמש.
מגוון אפשרויות פתיחה
על מנת לפתוח את הנעילה באמצעות טביעת אצבע, יש לגעת עם האצבע בקורא הביומטרי - מה שמעיר את המערכת ממצב השינה. עם הערת המערכת ישמע צפצוף קצר שמורה על כך שצריך להחליק את האצבע על החיישן הביומטרי.
במהלך כל התקופה בה ביצענו שימוש ב-ENTR, עבד קורא טביעות האצבע בצורה מצוינת. מכיוון שיש "להעיר" את המערכת לפני החלקת האצבע, הופך התהליך למעט ארוך וזה בהחלט מפריע, אך אחרי שלמדנו איך לבצע שימוש נכון בקורא הביומטרי - הוא זיהה את טביעת האצבע שלנו בכל פעם, עם מספר מועט מאוד של כישלונות לכל אורך תקופת השימוש.
אפשרות נוספת לפתוח את הנעילה היא באמצעות הקודן, שמהווה חלק אינטגרלי מהיחידה החיצונית. על מנת לפתוח באמצעות הקודן, יש להקיש תחילה על כפתור "5" על מנת להעיר את היחידה, ולאחר מכן להקיש את קוד הנעילה. הקודן כולל מקשי מגע שהצליחו לתפקד לא רע לכל אורך השימוש, אך אנו העדפנו להשתמש בקורא הביומטרי.
בנוסף לכל אלו, ניתן לפתוח את הדלת באמצעות שלט קטנטן עם כפתור יחיד. השלט מסוגל לעבוד במרחק די קצר - כך שאם אתם בסלון תוכלו לפתוח את הדלת תוך כדי ישיבה על הספה, ואם חדר השינה לא רחוק כנראה שגם שם לא תהיה לכם בעיה. שימו לב שהשלט אינו יודע מה מצב המנעול כך שכל לחיצה על הכפתור יכולה לפתוח או לסגור את המנעול ואין דרך לדעת מרחוק אם אכן פתחתם את הדלת או נעלתם אותה.
אם בכל זאת תרצו, מכל סיבה שלא תהיה, עדיין ניתן יהיה לפתוח את הנעילה גם עם מפתח סטנדרטי (במקרה של תקלה במערכת החכמה). עם צילינדר ה-MT5 מגיע בדיוק מפתח אחד. אם תרצו מפתח נוסף תצטרכו לשכפל, מה שיגרור עלויות נוספות.
חיי סוללה מרשימים
היחידה החיצונית של המערכת, זו שמאפשרת את הכניסה לבית באמצעות קורא טביעות אצבע או הקשת קוד, פועלת על זוג סוללות AA. לטענת החברה, חיי הסוללה יספיקו למספר חודשי שימוש כשישנה התראה על סוללה חלשה. גם לאחר כחודש שימוש, היחידה שבדקנו עדיין עם זמינה עם סוללה בקיבולת כמעט מלאה.
היחידה הפנימית המותקנת על דלת הכניסה של הבית מונעת גם היא על ידי סוללה, אך הפעם מדובר בסוללה נטענת. גם כאן זמן הסוללה יעמוד על מספר חודשים (כשלושה חודשים לדברי החברה), והתראה המעידה על חיי סוללה נמוכים תדאג להזכיר לכם כי יש לטעון את היחידה. טעינת המערכת מתבצעת באמצעות שנאי ייחודי וכבל MicroUSB המתחבר ישירות אל היחידה הפנימית. טעינת היחידה צריכה להתבצע עם מטען ייעודי המגיע באריזה.
משך הטעינה נע סביב 3-4 שעות, ואם אין לכם שקע בקירבת הדלת, סביר שתדרשו לכבל מאריך או סוללה ניידת. במולטילוק אף מציעים סוללה ניידת ייעודית לטעינת היחידה הפנימית אך זו עולה 250 שקל ולטעמנו לא מדובר במוצר הכרחי. בסך הכל, כשזה נוגע לחיי סוללה - מצליחה מערכת ה-ENTR לתפקד בצורה טובה עם זמן שימוש מספק.
שליטה מרחוק ואפליקציה
(50% מהציון הסופי)מערכת ה-Yale ENTR הינה אמנם מערכת לנעילה חכמה, אך זו מעט שונה ממרבית מוצרי ה-IoT החכמים שאנו מכירים. מדובר במערכת מקומית לחלוטין, כזו שאינה מסוגלת להתחבר לרשת האינטרנט וכל השליטה עליה מתבצעת בבלוטות' או באמצעות אות רדיו (RF) מוצפן המשודר מקומית.
האפשרויות המגוונות לפתיחת נעילת הבית באמצעות ENTR כוללות זיהוי באמצעות טביעת אצבע, קוד אישי המוגדר לפי המשתמש, שלט רחוק קטנטן וכן אפליקציה. אפליקציית ENTR זמינה להורדה עבור מכשירי אנדרואיד ו-iOS, ואחרי ההגדרה הראשונית (שתבצעו כבר במהלך ההתקנה עם נציג החברה), היא מאפשרת לפתוח ולסגור את הנעילה באמצעות הסמארטפון בלבד.
אלא שעל מנת לנעול או לפתוח את הדלת דרך האפליקציה, תדרשו להיות קרובים לדלת - שכן חיבור האפליקציה אל דלת הכניסה מתבצע באמצעות קישוריות בלוטות' בטווח קצר למדי. בעת הכניסה לאפליקציה מתבצע זיהוי וחיבור אוטומטית לדלת הכניסה. לאחר שזו זוהתה (תוך שניות ספורות), ניתן להחליק מטה על גבי האנימציה שמוצגת על המסך ודלת הבית תפתח מיד. ביצוע של הפעולה ההפוכה (החלקה מלמטה למעלה) יוביל לנעילת הבית.
מלבד זאת לא מציעה האפליקציה מגוון רחב של אפשרויות נוספות. ניתן להגדיר מספר משתמשים ולשלוח להם הזמנה על מנת שיוכלו גם הם לפתוח את הנעילה, וכן להגדירם כמשתמש סטנדרטי או כ-Admin. חשוב לציין כי עיצוב האפליקציה מיושן למדי, ואמנם זה לא מפריע לשימוש השוטף, אך ב-2019 אנו מצפים לקצת יותר השקעה גם בנראות האפליקציה.
מכיוון שה-ENTR אינו מסוגל להתחבר לאינטרנט, אין כל אפשרות לפתוח את הנעילה מרחוק. עם זאת, בחברה מציעים אפשרות לעקוף זאת באופן חלקי, כך שניתן יהיה לקשר את המנעול למערכת בית חכם ואף לשלוט עליו באמצעות Google Assistant או Alexa. אפשרות זו דורשת מן המשתמש שלט ייעודי שישדר פתיחה או נעילה למנעול באמצעות RF מוצפן, בעוד השלט יחובר לראוטר הביתי שלכם על מנת לקשר אותו לרשת האינטרנט. כך, למעשה, תהיה אפשרות להתחבר למנעול ולפתוח או לנעול את הבית גם מרחוק.