אמש (ג', 8.5) קיימה ענקית החיפוש והטכנולוגיה האמריקאית, חברת גוגל מבית אלפאבית, את אירוע המפתחים השנתי שלה - Goolge I/O 2018. במסגרת האירוע הציגה החברה את שלל הפיתוחים החדשים שיובילו אותה בגאון לשנת 2018, ובראשם את הגרסה החדשה והמתקדמת ביותר כיום למערכת ההפעלה אנדרואיד, היא כמובן Android P (או: Android 9.0).
גרסת אנדרואיד 9.0 מביאה עימה מגוון נרחב של פיצ'רים חדשים למכשירי אנדרואיד, בעודה מהווה לאחת מן הגרסאות בעלות השינוי המשמעותי ביותר בגזרת אנדרואיד בשנים האחרונות. בין הפיצ'רים הבולטים נמצא, כראוי לטרנד המתגבר, תמיכה ברחבה בבינה מלאכותית (AI), ממשק משתמש מבוסס מחוות מגע בדומה לאייפון X, גרסת בטא הזמינה במגוון נרחב של מכשירים ואף פיצ'ר בשם Dashboard שכל מטרתו היא להפחית או להגביל את השימוש בסמארטפון.
ממשק מבוסס מחוות
מאז הושקה לציבור כמערכת הפעלה המיועדת לסמארטפונים, איי שם בשנת 2008, ביצעה מערכת ההפעלה אנדרואיד שימוש ב-3 מקשים לצורך ניווט. מקשים אלו, לאורך 10 השנים בהן זמינה מערכת הפעלה בשוק, עברו שינויים קוסמטיים ופונקציונליים - ממקשים פיזיים למקשי מגע קפסטיביים ומשם למקשים וירטואלים המשולבים כחלק מהממשק, אך השימוש בהם מעולם לא פסק. עד עתה.
עם גרסת אנדרואיד 9.0 מציגה גוגל ממשק משתמש חדש המבוסס מחוות מגע. במקום שלושת הכפתורים הפופולריים - כפתור בית, כפתור חזרה וכפתור האפליקציות האחרונות, נמצא בגרסת אנדרואיד החדשה מקש רחב וצר המהווה לכפתור השליטה הראשי, זאת בדומה למתבצע ב-iPhone X.
החלקה של הכפתור מחלקו התחתון של המסך ועד למרכזו תפתח את מסך האפליקציות האחרונות, ואילו החלקה רוחבית על המקש, מימין לשמאל, תאפשר למשתמש לדפדף בין אותן אפליקציות ללא צורך בגישה מלאה למסך האפליקציות האחרונות. החלקה מלאה על הכפתור, מחלקו התחתון של המסך ועד לחלקו העליון, תפתח את מגירת האפליקציות המוכרת. בעת שיהיה הדבר דרוש, יוצג בפני המשתמש כפתור ה"חזרה" המוכר משמאל למקש הבית.
שינוי נוסף לממשק המשתמש מגיע בכל הנוגע לפונקציית הסיבוב האוטומטי. כיום, במקרה שהדבר מאופשר בהגדרות, כל שצריך המשתמש לעשות על מנת לסובב את התוכן המוצג על גבי המסך לתצוגה רוחבית, הוא לסובב את הסמארטפון והדבר מתבצע באופן אוטומטי. אלא שבמקרים רבים הדבר מתבצע גם בשוגג, כאשר המשתמש נמצא עם הסמארטפון בזווית והמכשיר מזהה זאת כסיבוב מלא של המסך.
על מנת לפתור את בעיה זו מוסיפה גוגל לאנדרואיד 9.0 פונקציה חדשה - בעת שיזהה הסמארטפון שינוי בזווית המעלה את האפשרות כי המשתמש מעוניין לסובב את המסך, יתווסף כפתור רלוונטי לחלקו התחתון של המכשיר, עליו ידרש המשתמש ללחוץ על מנת לסובב את התצוגה.
בינה מלאכותית
אחד מן הפיצ'רים הבולטים שהציגה גוגל עם אנדרואיד P אמש היה, כמובן, הטמעתה הרחבה של יכולות בינה מלאכותית ישירות במערכת ההפעלה המתקדמת. בין הפונקציות המתאפשרות הודות לכך בולטות להן Adaptive Battery ובהירות אוטומטית חכמה.
משמעותה של הפונקציה הראשונה היא שמערכת ההפעלה תלמד את שימושי המשתמש בסמארטפון שלו ותחליט באילו אפליקציות הוא צפוי לבצע שימוש בטווח של עד מספר שעות קדימה ובאילו אפליקציות הוא לא יבצע שימוש למשך אותו היום או השבוע. כך, מסוגלת מערכת ההפעלה להתאים את ביצועי המעבד לדפוס הפעולה המוכר של המשתמש, לסגור אפליקציות מסויימות ולבצע פעולות שונות שיובילו, בסופו של דבר, לצמצום בצריכת החשמל ולחסכון בסוללה.
פונקציה נוספתה היא בהירות אוטומטית חכמה, מתיימרת לענות על העדפותיו האישיות של המשתמש בכל הנוגע לבהירות התצוגה. רבים מאיתנו מבצעים שימוש בסמארטפון שלנו בבהירות המשתנה אוטומטית, אך פעמים רבות אנו נאלצים לשנות באופן ידני את הבהירות על מנת שזו תתאים לנו ב-100%. עם אנדרואיד 9 תלמד מערכת ההפעלה את אותם שינויים שאנו עושים בהתאם לתנאי התאורה הרלוונטים, ובהירות המכשיר האוטומטית תדאג לעשות את השינויים הללו באופן עצמאי וללא צורך בהתערבות המשתמש.
עוד ביכולות ה-AI של אנדרואיד 9 נמצאת פונקציה המכונה "App Actions" ומגיעה כחלק מיכולות הבינה המלאכותית של מערכת ההפעלה. פיצ'ר זה מסוגל להציג בפני המשתמשים קיצורי דרך לפעולות שונות באפליקציות המכשיר, זאת בהתבסס על דפוסי ההתנהגות של המשתמש אותן לומדת מערכת ההפעלה. כך, לדוגמה, תציע הגרסה החדשה למשתמש להפעיל את פלייליסט האימון הגופני אם תזהה כי זה נמצא בחדר הכושר או לחילופין תדע בדיוק מתי להציע למשתמש לחייג אל בת או בן הזוג שלו.
פונקציה נוספת מכונה בשם Slices ולמעשה מדובר ב-API אותו מטמיעים המפתחים באפליקציה שלהם, ובאמצעותו יכולה מערכת ההפעלה להציע למשתמש שירותים מתוך אפליקציות צד שלישי, ללא כל צורך בגישה אליהן. כך, בעת שיבוצע חיפוש של המילה "Lyft" (אפליקציית חברת נסיעות), יציע הסמארטפון למשתמש אפשרות לניווט אל ביתו/מקום עבודתו ישירות מתוך ממשק החיפוש.
Digital Wellbeing
אין זה חדש כי המכשיר בו מרבית הצרכנים מבצעים שימוש באופן המשמעותי ביותר לאורך היום, והמוצר שאף אחד מאיתנו ככל הנראה לא יוצא בלעדיו מהבית - זהו הסמארטפון. מחקרים רבים בשנים האחרונות מתיימרים לחשוף את הצד השלילי שבסמארטפון שלנו. נראה כי גוגל בהחלט מתייחסת לכך ברצינות, כאשר פיצ'ר נוסף אותו מציגה החברה ומכונה Digital Wellbeing מגיע על מנת לאפשר פיקוח ואולי אף צמצום של השימוש שלנו בסמאטרפון.
Digital Wellbeing למעשה מאגד תחתיו מספר פיצ'רים - Dashboard, App Timed ו-Wind Down. הראשון מבין השלושה, הדאשבורד, הינו מסך המשולב בהגדרות המכשיר ומציג בפני המשתמש את דפוס ההתנהגות שלו עם הסמארטפון: כמה זמן הוא ביצע שימוש בסמארטפון לאורך היום; כמה שעות או דקות היה השימוש בכל אפליקציה; כמה פעמים בוטלה נעילת המסך וכמה התראות התקבלו.
לאחר שאיגד המשתמש את הנתונים ממסך זה, מציעה החברה את פונקציית ה-App Timer. פונקציה זו למעשה מאפשרת למשתמש להגדיר מראש כמה זמן הוא מעוניין לבצע שימוש בכל אפליקציה - וכאשר יחרוג מכך, יוצגו בפניו התראות המעידות על כך ומציינות בפניו להפסיק עם השימוש באפליקציה. עם זאת, המשתמש יוכל, כמובן, לבטל את ההתראות ולהמשיך להשתמש באפליקציה.
פונקציה אחרונה במסגרת המסע של אנדרואיד P אל עבר שימוש בריא יותר בסמארטפון היא Wind Down. מדובר בפיצ'ר המאפשר למשתמש להפוך את צבעי המסך לשחור ולבן בלבד לקראת השעה בה הוא מתכנן לישון, זאת על מנת להקל על המוח את המעבר מהשימוש בסמארטפון לשינה. המשתמש יכול, כמובן, להגדיר מראש שעה מסוימת בה תתרחש החלפת הצבעים.
וזה לא הכל
מלבד הפיצ'רים והפונקציות השונות המצויינות מעלה ומגיעות כחלק ממערכת ההפעלה אנדרואיד P, הציגה גוגל מגוון יכולות חדשות. בין אותן פונקציות חדשות נמצא מצב "נא לא להפריע" משופר; קווי עיצוב מעודכנים למסך ההתראות; סטטוס בר מעודכן; מסך הגדרות מהירות חדש; שיפור בצילומי המסך ועוד.