הרחפנים שהחלו מפציעים בשמיים בשנים האחרונות הולכים ומתרבים ועמם ההיצע והמגוון, התכונות, הפונקציות ואפשרויות השימוש בהם. הם משמשים ילדים ומבוגרים למשחק ולהנאה או כתחביב רציני; אנשים פרטיים ואנשי מקצוע משתמשים בהם לצילום, לתיעוד, לסקירה, למיפוי וכן למטרות ניטור ומחקר וסיוע רפואי; לאחרונה החלה אמזון לבצע משלוחים באמצעות רחפנים, ובמסעדות מסוימות בעולם הם מתפקדים כמלצרים מעופפים.
העתיד בוודאי מייעד להם שימושים נוספים כיד הדמיון, זאת לצד רגולציה שמגדירה את גבולות השימוש בהם. רובם מגיעים כשהם מוכנים להטסה או דורשים פעולת הרכבה בסיסית ופשוטה, ויש כאלה המגיעים בחלקים ומתאימים לחובבי הרכבות מיומנים.
לפני שאתם יוצאים לשטח כדי להטיס את הרחפן הראשון שלכם, חשוב להכיר את תקנות הבטיחות של הרשות לתעופה אזרחית. הנה הן: הטסת רחפן מותרת במרחק ראייה בלבד וגובה הטיסה מוגבל ל-50 מטר לכל היותר. התקנות מחייבות מרחק הטסה של כ-250 מטרים מאזור בנוי או מיושב, ושני ק"מ לפחות משדה תעופה.
כמו כן, אסורה הטסה מעל בסיסים צבאיים ומתקנים אסטרטגיים, כגון תחנות כוח, תחנות שאיבה וכדומה; וגם לא מעל בני אדם - במקרה כזה המרחק המינימלי הוא 50 מטר מאנשים שאינם המפעיל. נתון נוסף שיש להקפיד עליו בשימוש ברחפן הוא תדר ההפעלה שלו. התדר המותר לשימוש בישראל הוא 2.4GHz; תדר נוסף שקיים ברחפנים הוא 5.8GHz, וזה אסור לשימוש בארץ.
לתקנות המלאות של הרשות לתעופה אזרחית.
רחפנים זמינים במגוון גדלים ומשקלים, החל ברחפני צעצוע קטנים וזולים לטווחים קצרים המיועדים בעיקר לילדים; עבור ברחפנים זעירים (מיקרו או ננו) בגודל של סנטימטרים ספורים, דרך רחפנים בגודל בינוני-גדול של כ-15 עד 35 ס"מ ועד דגמים המוגדרים כרחפני ענק שגודלם כ-50 ס"מ ויותר.
הבחירה בסוג הרצוי תלויה בתקציב, במטרות השימוש ובמידת הניידות המבוקשת. על פי רוב יש יחס ישיר בין גודלו של הרחפן לבין מחירו, כך שאם התקציב שלכם מוגבל תצטרכו להסתפק בדגם קטן-בינוני. זה לא אומר שתתפשרו על איכות הרחפן ועל ביצועיו, אלא שהוא לא יהיה מהגדולים שקיימים בשוק.
אם אתם מעוניינים ברחפן שיוכל לשהות באוויר זמן ארוך ויהיה מסוגל להתמודד עם רוחות ערות – יתאים לכם דגם גדול וכבד. מצד שני, רחפנים גדולים וכבדים פחות נוחים לניוד, ומי שמעוניין להכניס את הרחפן לתיק הגב, למשל, יצטרך לבחור דגם בגודל המתאים. בכל מקרה, כדאי לוודא לפני הרכישה שלא תהיה לכם בעיה להתנייד אתו. יש רחפנים שניתנים לפירוק או לקיפול, ולחלקם יש מנשא ייעודי, המצורף לרחפן או שניתן לרכישה בנפרד.
הרחפן הממוצע בשוק הוא בין ארבעה להבים, אבל יש כאלה המצוידים בשישה ואף בשמונה להבים - ואלה בדרך כלל יקרים למדי ולרוב גדולים וכבדים מאחיהם בני ארבעת הלהבים, ומיועדים בעיקר לשימוש מקצועי ולהעברת ציוד. אם גם אתם מעוניינים להשתמש ברחפן כשליח אווירי או להוסיף לו אביזרים מקצועיים, כגון ציוד צילום מתקדם או עזרי הצלה, ניטור ומחקר, בדקו את כושר הנשיאה שלו.
השליטה ברחפן מחייבת מיומנות כדי להטיס אותו בבטחה ולהימנע מהתרסקויות. למשתמשים חדשים עומדות מספר אופציות לצבור ניסיון: האופציה הטובה ביותר היא להתחיל עם רחפן קטן וזול ולרכוש את המיומנות הדרושה, לפני שמשקיעים ברחפן מתקדם ויקר.
אופציה אחרת היא לרכוש דגם הכולל מצב למתחילים, מצב המגביל את טווח הטיסה ואת המהירות של הרחפן אך אינו מונע התרסקויות באופן מוחלט. בנוסף, יש דגמים ידידותיים יותר למתחילים, הכוללים מספר תכונות שעשויות להקל על המשתמש החדש, דוגמת המראה ונחיתה אוטומטית, פונקציית הימנעות ממכשולים ותכונות נוספות שמפורטות בהמשך הפרק. לחלופין, אפשר לקחת קורס בהטסת רחפנים, ללמוד את רזי ההטסה ולהגיע מוכנים לרחפן הראשון שלכם.
השליטה ברחפן נעשית באמצעות שלט רחוק ששולט על כל פונקציות הטיסה, הניווט והתמרון שקיימות בדגם; ובדגמים עם מצלמה, השלט משמש לתפעולה. טווח השליטה נע בין מטרים ספורים ברחפני צעצוע ועד למספר קילומטרים בדגמים היקרים, אבל זכרו שתקנות ההטסה מגבילות את גובה הרחפן ל-50 מטרים ומחייבות קשר עין עם עמו, כך שאם אינכם משתמשים מקצועיים - שיכולים לקבל רישיון מיוחד להטסה בתנאים פחות מגבילים - אין טעם שתשלמו על פונקציות שלא תוכלו לממש.
פעולות ההטסה העיקריות של הרחפן מתבצעת באמצעות שני מוטות היגוי (ג'ויסטיק) שפועלים בתדר 2.4 גיגה הרץ (או 5.8 גיגה הרץ, אבל זה אסור לשימוש בישראל). פקדים נוספים בשלט משמשים להפעלת פונקציות ספציפיות, בהתאם לדגם, דוגמת היפוך ב-360 מעלות, חזרה הביתה, עקוב אחרי, תפעול המצלמה ופונקציות נוספות הקיימות בדגמים השונים. יש שלטים בעלי מסך מובנה המציג את נתוני הטיסה, בהם גובה, מהירות, כיוון, מסלול טיסה, מצב סוללה וכדומה.
מסך כזה מעשיר את חוויית השימוש ברחפן ומומלץ למי שלוקח את התחביב הזה ברצינות ומבקש להפיק ממנו את המרב. בדגמים תומכים המסך מציג גם וידיאו בשידור ישיר (FPV). לכמה מהדגמים המתקדמים זמינים משקפי מסך תואמים לצפייה בשידור באיכותHD , ויש משקפיים וירטואליים שבאמצעותן אף ניתן לשלוט ברחפן באמצעות אפליקציה תואמת.
חלק מהמסכים הם מסכי מגע שבאמצעותם מבוצעות הפקודות בצורה מהירה במגע אצבע. אופציה נוספת היא לרכוש צג חיצוני שזמין לחלק מהרחפנים. דגמים מתקדמים מסתנכרנים עם סמארטפונים וטאבלטים (בדקו באיזו גרסה של אנדרואיד ו-iOS הם תומכים). רבים מהדגמים האלה כוללים מעמד ייעודי מובנה שעליו ניתן להציב את המכשירים הניידים בנוחות. באמצעות המכשיר הנייד ניתן לשלוט בחלק מפעולות הרחפן ולצפות בצילום, ואם הסמארטפון כולל ג'ירוסקופ תוכלו לתמרן את הרחפן על ידי הטיית המכשיר.
יש דגמים שתומכים בשני שלטים בעת ובעונה אחת, באופן שמאפשר לשני אנשים לתפעל את הרחפן - וכך, מפעיל אחד עוסק בהטסת הכלי ואילו האחר יכול להתפנות לתפעול המצלמה בלבד ולהשיג תוצאות יצירתיות ומקצועיות יותר בצילום. דרך נוספת להתמקד יותר בצילום ופחות בהטסה היא לבחור רחפן הכולל פונקציות תומכות, כגון שמירה על רום טיסה קבוע, קביעת מסלול טיסה מוגדר או עקוב אחרי.
הנה פירוט התכונות שתוכלו למצוא בדגמים השונים ועשויות להיות שימושיות עבורכם, כולל כאלה המומלצות מאוד למשתמשים מתחילים. במותגים מובילים נהוגים גם עדכוני תוכנה, כך שאם אתם מחפשים מוצר איכותי ובטוח שגם תוכלו לעדכן ולשדרג אותו במשך הזמן, בחרו בדגם ממותג בעל מוניטין.
המראה ונחיתה אוטומטית: תכונה שימושית למדי, בייחוד למפעילים מתחילים, שבה בלחיצת כפתור הרחפן מתרומם לגובה ראשוני בצורה עצמאית ובטוחה, ומנקודה זו המפעיל לוקח את השליטה ברחפן באופן נוח; ובלחיצה נוספת - הרחפן גם נוחת בבטחה ללא התערבות המפעיל.
עקוב אחרי: בעזרת פונקציית עקוב אחרי תוכלו לתעד את עצמכם מפליאים בסקי שלג, בשייט נהרות או בגלישת גלים, או פשוט להניח לשלט הרחוק ולאפשר לרחפן לנוע בצורה עצמאית יחד אתכם. הפונקציה ניתנת להפעלה לפי מיקום השלט או על ידי נעילה ויזואלית (מעקב חזותי) של המצלמה על אובייקט מסוים.
חזרה הביתה: מנגנון אוטומטי שמחזיר את הרחפן לנקודת המוצא שלו במצב של נתק בתקשורת בין הרחפן לשלט, או באמצעות הפעלה יזומה של המשתמש.
מסלול טיסה קבוע מראש: באמצעות רכיב GPS, שקיים בחלק מהדגמים, ניתן לקבוע מסלול טיסה מוגדר, וכך להתמקד בצילום בלבד בלי להתעסק בניהוג ובניווט של הרחפן. בנוסף, רכיב כזה מאפשר להחזיר את הרחפן הביתה בלחיצת כפתור - תכונה שימושית מאוד כשמאבדים קשר עין עם הכלי או כשלא רוצים לטרוח על תמרוני נחיתה.
מד גובה (ברומטר): מד גובה הוא פונקציה נוספת שעושה למטיס המתחיל חיים קלים: קובעים את הגובה הרצוי ובכך מונעים מהרחפן לטפס גבוה מדי או לחלופין לרדת נמוך מדי ואף להתרסק על הקרקע במקרה של איבוד שליטה או תמרון שגוי. בכך גם מבטיח הברומטר שמירה על גובה ההטסה המרבי הקבוע בחוק (50 מטר). גם ביצוע הצילום נוח יותר ברחפן כזה, כיוון שנחסכת פעולה אחת מהמפעיל ומאפשרת לו להתפנות יותר לצילום.
Headless mode: מצב headless, המוכר גם בשם Care Free Mode, הופך את התמרון ברחפן לקל ונוח יותר, בכך שאין צורך לזהות את חלקו הקדמי של הכלי והוא יגיב לפקודות הכיוון (קדימה, ימינה, שמאלה) לפי הסטה של מוט ההיגוי כאילו הוא במצב טיסה קדימה, בלי קשר לכיוון תנועתו בפועל. תכונה זו, השימושית בייחוד כשהרחפן רחוק מהעין, גם מקלה על שלב ההמראה ומבטיחה התרוממות בטוחה לכיוון הרצוי.
הטסה בתוך מבנה: אם אתם מתכננים להטיס את הרחפן בתוך מבנה, כדאי לבחור דגם מתאים, שכולל חיישני אולטרה סוניק או צילום תלת ממד שמסוגל לסרוק את מתאר החלל ולהימנע מהתנגשויות. בכל מקרה, לא מומלץ להטיס רחפן בחללים סגורים קטנים, ומי שמתעקש על מימוש התחביב דווקא בתוך הבית - מוטב שיבחר רחפן זעיר ולא מהיר במיוחד.
תאורה: להטסה בטוחה ונוחה בשעות בין ערביים ובחשיכה בחרו רחפן המצויד בתאורת LED. התצורה הרווחת ברחפנים היא תאורה ירוקה בצדו האחד ואדומה בצדו האחר, כך ניתן לדעת בקלות את כיוון הטיסה של הכלי. סוג נוסף של תאורה שקיים בדגמים מסוימים הוא פנס המיועד להאיר את פני השטח למטרת חיפוש ואיתור או להארה זמנית של שטח מסוים בזמן חשיכה.
אחד השימושים הנפוצים של רחפן הוא צילום אווירי בזוויות לא שגרתיות, אם זה לצילום עצמי כמו מסלול הליכה, טרק, פעילות ספורטיבית, פיקניק או מסיבת יום הולדת בפארק, ועד צילומי נופים, סקירת שטח ומיפויו או צפייה בשידור ישיר (בדגמים תומכים), למשל לבחינה של אזור או מסלול לפני שמגיעים אליו, לצפייה בהתרחשות מסוימת בזמן אמת או למטרות חיפוש ואיתור.
יש רחפנים בעלי מצלמה מובנית ויש כאלה שניתן להתקין עליהם מצלמת אקסטרים. בחלק מהרחפנים המצלמה מותקנת בצורה נייחת בחזית הרחפן, בחלקם היא ניתנת לכוונון ידני חד-פעמי טרם ההטסה, ואילו בדגמים מתקדמים המצלמה מותקנת על מנגנון המאפשר שליטה בזווית הצילום תוך כדי הטסה.
בדרך כלל מדובר במנגנון בשם גימבל (Gimbal) המשמש גם כמייצב תמונה. זהו רכיב חובה לכל מי שמעוניין בצילום איכותי. כדי להשיג תמונת וידיאו או סטילס חלקה ויציבה, ללא רעידות וקפיצות (בווידיאו) או טשטוש ומריחה (בסטילס), מומלץ מאוד להשתמש במייצב. יש דגמים הכוללים מייצב מובנה, ויש כאלה שניתן להתקין עליהם מייצב שנמכר בנפרד.
ברחפנים מסוימים המצלמה ניתנת לפירוק, וכשלא מעוניינים לצלם אפשר להסיר אותה ובכך להקל על הרחפן ולהאריך מעט את זמן הטיסה. הדבר מומלץ גם למטיסים מתחילים, שבשלבי ההתנסות הראשונים יטיסו את הרחפן ללא מצלמה ויחסכו ממנה נזק פוטנציאלי כתוצאה מנפילה.
איכות הצילום: שני הנתונים העיקריים באיכות הווידיאו הם הרזולוציה וקצב הצילום (מספר פריימים לשנייה - fps). הרזולוציה בדגמים השונים נעה בין 640x480 שמספקת תמונה בסיסית בלבד ותתאים למי שאיכות הווידיאו אינה חשובה לו, ועד רזולוציות HD ואף 4K למי שמחפש את איכות הצילום הגבוהה ביותר. מספר הפריימים הרצוי להשגת תמונה חלקה ללא קפיצות וקרטועים
הוא 30FPS. לצילום בהילוך אטי בחרו מצלמה שמצלמת גם בקצב של 120FPS.
כמו כן, שימו לב לזווית הצילום - מצלמות בעלות זווית צילום רחבה של 120 מעלות ויותר תעניק לכם תמונה פנורמית רחבה כגודל הזווית, אידיאלי לצילום נוף ומרחבים פתוחים ורחבי ידיים. יש מצלמות שמאפשרות שידור ישיר של הצילום באופן שמאפשר צפייה בזמן אמת, תכונה הנקראת First Person Viewing ) FPV).
המצלמות ברחפנים מצַלמות גם סטילס, וגם כאן הרזולוציה (מגה פיקסל) ממלאת תפקיד חשוב באיכות התמונה. רזולוציית הסטילס במצלמות נעה בין 2-1 מגה פיקסל בדגמים הבסיסיים ועד 48 מגה פיקסל ויותר במצלמות המתקדמות. עם זאת, אם אין כוונה לפתח את התמונות לגודל של פוסטר, או לבצע חיתוך (crop) מוגדל של קטע מסוים של התמונה באופן חד ומפורט, לא חייבים לחפש את המצלמה עם המספר הגדול ביותר של פיקסלים.
לדגמים מתקדמים של רחפנים זמינות אפליקציות עריכה מתקדמות לסטילס ולווידיאו, כולל הוספה של פס קול ואפקטים מיוחדים.
לאלה מכם שמתכוונים לצלם הרבה והצילום יכלול וידיאו HD נמליץ בחום לקנות דגם הכולל חריץ לכרטיס זיכרון לאחסון הקבצים, ורצוי שזה יתמוך בנפח אחסון גדול ככל האפשר. בחלק מהדגמים יש זיכרון מובנה בלבד, שעל פי רוב די מוגבל בנפחו.
למידע נוסף קראו את המדריך איך לבחור מצלמת אקסטרים.
אם זה נראה כמו צעצוע, מרגיש כמו צעצוע ומתנהג כמו צעצוע - זה בטח צעצוע, גם אם הוא לא מוגדר כרחפן צעצוע. לכן, למשתמשים שמעוניינים ברחפן רציני שיחזיק לאורך זמן ויוכל להתמודד עם תנאים לא אידאלים, כולל נפילות וחבטות קלות - מומלץ לבחון אותו בחנות ולבחור דגם של יצרן אמין המתמחה בייצור רחפנים. בנוסף, שימו לב לפרמטרים הבאים:
החומר שממנו עשוי הרחפן: רחפנים רבים עשויים פלסטיק מסוגים שונים, מהם איכותיים יותר ואיכותיים פחות, כאלה שתוכלו לעמוד על טיבם במגע ישיר. יש רחפנים עמידים יותר עשויים סיבי פחם או סגסוגת אלומיניום - חומרים חזקים במיוחד ובעלי משקל סגולי נמוך המאפשרים לייצר רחפנים חסונים וקלי משקל, אם כי יקרים מהממוצע.
הגנה על הלהבים: להבים טובים הם להבים גמישים שמסוגלים לעמוד במכות קלות ובהתנגדות סבירה. בנוסף, יש שני אלמנטים שמיועדים להגן עליהם במקרה הצורך שקיימים בחלק מהדגמים: האחד הוא מסגרת מגן היקפית - אמצעי הגנה נפוץ למדי שלא בהכרח מעיד על איכותו הכוללת של הדגם; יש לא מעט רחפנים מצוינים חסרי מגנים כאלה.
אם אתם מטיסים מתחילים, תוכלו לשקול דגם עם מגנים מתפרקים, וכך אחרי שצברתם ניסיון ולמדתם לשלוט ברחפן ולהימנע מהתרסקויות, תוכלו להסיר את המגן ולהאריך מעט את משך הטיסה. אלמנט אחר הוא מנגנון עצירה אוטומטית של סיבוב הלהבים כשהם נתקלים באובייקט זר, מנגנון שקיים ברחפנים מתקדמים ורציניים יותר. כך או כך, בהיותם החלק היותר פגיע ברחפן, לדגמים רבים מצורפים להבים חלופיים. כדאי לוודא שלהבים כאלה אכן זמינים לרחפן שבכוונתכם לקנות.
מניעת התנגשות: רחפנים רבים כוללים חיישנים המאפשרים לכלי הטיס לחמוק ממכשולים ולהימנע מהתנגשות. יש דגמים בעלי חיישן קדמי בלבד, כלומר הרחפן מוגן רק במצב של טיסה קדימה; יש כאלה הכוללים גם חיישן אחורי, ובדגמים מסוימים תמצאו חיישנים גם בצדדים ואפילו בגחון ובחלקו העליון של הרחפן - סידור המונע מהרחפן להתנגש בכל כיוון טיסה - קדימה-אחורה, ימינה-שמאלה ומעלה-מטה.
רגליות: רגליות או תושבות ברחפן מספקות לו הגנה בעת הנחיתה וכן במקרה של חיכוך או התנגשות באוביקטים במהלך הטיסה.
סוג המנוע: להבי הרחפן מופעלים באמצעות מנועים חשמליים. ישנם מנועים בעלי מברשת וכאלה חסרי מברשת. האחרונים עדיפים בזכות עמידות גבוהה ואורך חיים ממושך יותר, מהירות סיבוב גבוהה ויציבה ופעולה שקטה.
עמידות למים: אם יש לכם סיבה לחשוש מתנאים רטובים, למשל בהטסת הרחפן בגשם (קל) או בסביבת מים, כגון תיעוד קרוב של גלישת גלים או רפטינג נהרות - בחרו דגם עמיד במים. קחו בחשבון שדגמים כאלה אינם נפוצים והם יקרים מהממוצע, ואם אין לכם צורך ממשי באחד כזה כדאי להשקיע בתכונות שאכן נחוצות לכם.
אחת מנקודות החולשה של רחפנים היא משך הטיסה שלו, שנע בין דקות ספורות ל-35 דקות. משך הטיסה של הרחפן תלוי בנתוני הסוללה שלו ובתנאי הטיסה. ככל שהספק הסוללה (או הסוללות) גדול יותר משך פעולתה יהיה ארוך יותר. בפועל, זמן פעולת הסוללה מושפע ממהירות הטיסה ממורכבות התמרונים, מעוצמת הרוח הנגדית ומשימוש בפונקציות שונות שברחפן. יש דגמים המופעלים באמצעות סוללות AA סטנדרטיות, ואחרים המצוידים בסוללה המותאמת לדגם הספציפי.
אם חשובה לכם רציפות טיסה ממושכת בחרו משך פעולה ארוך ככל האפשר, וקחו בחשבון את תנאי ההטסה. כמו כן, במידה שתרצו לקצר למינימום את ההפסקות שכופה התרוקנות הסוללה, בדקו את משך הטעינה, שנע בין כחצי שעה לשעתיים, או בחרו דגם עם סוללה נשלפת שניתן להחליף בסוללה רזרבית. דגמים מסוימים מגיעים עם סוללה נוספת בערכה, או שתוכלו לרכוש אחת בנפרד.
מחירם של רחפנים נע בין כ-200 שקלים לדגמים קטנים ופשוטים ועד ל-5000 שקלים ויותר לרחפנים מתקדמים ועתירי תכונות מבית היוצר של חברות המתמחות בתחום. למרבית הרחפנים ניתנת אחריות לשנה. בדגמים יקרים, מומלץ מאוד לבדוק מה מכסה האחריות – איזה סוג של תקלות ונזקים, והאם זמינים לדגם חלקי חילוף במידת הצורך.