בדומה לבחירה בין מחשב שולחני מקינטוש של אפל לבין מחשב PC, גם הבחירה בין מחשב כף יד של Palm לבין Pocket PC המבוסס Windows Mobile היא עניין אינדיווידואלי. לכל אחת מהמתחרות יש יתרונות וחסרונות, וכדאי להכיר את העיקריים שבהם לפני שמחליטים.
מחשבי כף יד מסוג Pocket PC, שהם הסוג הנפוץ ביותר בישראל, תומכים טוב יותר בריבוי משימות, מתמודדים טוב יותר עם מולטימדיה ווידיאו, הם תומכים בעברית עם פונטים קריאים וטובים המוכרים ממערכת Windows במחשב הביתי, הם נוחים יותר לסנכרון מול המחשב ותומכים בכרטיסי הרחבה רבים יותר.
לעומתם מחשבי כף יד מסוג Palm כוללים מערכת הפעלה קלה ואינטואיטיבית מאוד, משתמשים בפחות כוח עיבוד וזיכרון כדי להריץ יישומים, תומכים בגרפיטי (זיהוי כתב יד) בעברית וקל יותר לעבוד איתם ללא סטיילוס.
במחשבי כף היד מסוג Pocket PC מותקנות מערכות הפעלה של מיקרוסופט. ישנן 3 מערכות הפעלה עיקריות: Windows Mobile 2003, Windows Mobile 2005 המוכרת גם בתור Windows Mobile 5.0, ולאחרונה שחררה מייקרוסופט גרסה חדשה בשם Windows Mobile 6, הכוללת כמה שיפורים לא מהפכניים מהגרסאות הקודמות. מדובר במערכות הפעלה דומות בסך הכול, עם יתרונות וחסרונות לכל אחת מהן. כמו כן, רוב המכשירים מגיעים ללא עברית ולשם כך יש לרכוש תוכנה מתאימה.
מערכת הפעלה: ה- Windows Mobile 5.0נחשבת ליציבה ומאובטחת יותר, וכוללת שיפורים שונים (אך לא מרחיקי לכת) ביכולות העסקיות, במולטימדיה ובהתאמה האישית. יתרון חשוב של הגרסה הזו הוא שמירת הנתונים במקרה שהסוללה נגמרת או אחרי hard-reset – נקודה חלשה בגרסת ה-2003, שבה יש צורך לוודא תמיד שהסוללה לא מתרוקנת עד הסוף (או לדאוג באופן שוטף לגיבויים), אחרת כל המידע שעל המכשיר יאבד. לעומתה, Windows Mobile 2003 נחשבת למהירה יותר.
בגרסה החדשה, Windows Mobile 6, נוספה תמיכה בדוא"ל עם HTML, החיפוש מהיר וחכם יותר, פנקס הכתובות שופר והוא מציג גם תמונת איש הקשר, מצב המסנג'ר שלו וכדומה.
במחשבי כף יד מסוג Palm (וגם בכמה מכשירים מחברות אחרות, כמו Garmin) מותקנת מערכת ההפעלה העצמאית שלPalm (הגרסה הנוכחית היא Palm OS) שנחשבת לקלה מאוד לשימוש, יציבה ומהירה. יכולות המולטימדיה שלה מעט חלשות יחסית למערכות ההפעלה של מיקרוסופט.
תמיכה עברית: רוב מחשבי כף היד מגיעים ללא עברית, ומי שמעוניין בעברית בתפריטים או ביכולת כתיבה וקריאה בעברית צריך לרכוש את תוכנת העברית בנפרד. ישנן כמה חברות שמוכרות תוכנת עברית למחשבי כף יד, בהן Eyron, PDAC ורונלייט; לפאלם יש את penreader ואקסל (לשעבר הראל). לפני רכישת תוכנת העברית יש לבדוק איזו גרסה מתאימה למערכת ההפעלה שבמכשיר.
שני המדדים העיקריים הקובעים את רמת ביצועיו של מחשב כף היד הם המעבד והזיכרון שלו.
מעבד: המעבד במחשבי כף היד, כמו גם במחשבים שולחניים או ניידים, אחראי על עיבוד הנתונים ועל ביצוע פעולות החישוב, הרצת יישומים ופתיחת תוכניות, ומהירותו משפיעה על מהירות העבודה של המכשיר.
מהירות המעבד נמדדת במגה הרץ (MHz) ונעה ברוב הדגמים בין 200 ל-520 מגה הרץ. מרבית המשתמשים יכולים להסתדר היטב עם מעבד של 300Mhz (או 200Mhz במכשירי Palm); מי שמתכוון להשתמש במכשיר כתחליף למחשב נייד, לצפות בסרטים, להאזין למוזיקה ולהפעיל מספר תוכנות במקביל וכן במכשירים הכוללים יישומי ניווט ו/או סלולר – מומלץ מעבד חזק יותר של 400MHz.
כמעט כל המעבדים במחשבי כף היד הם של אינטל וסמסונג, ואין ביניהם הבדל מהותי מבחינת איכות או אמינות – שני המותגים טובים במידה שווה. גם במחשבי Palm, שבעבר השתמשו במעבדים שונים ממחשבי Pocket PC, מותקנים כיום מעבדים של אינטל.
זיכרון: הזיכרון במחשבי כף היד מתחלק לשני סוגים: זיכרון ROM שבו מאוחסנות מערכת ההפעלה והתוכניות הבסיסיות, וזיכרון RAM שנותר פנוי כדי להאיץ את פעולות העיבוד ולאחסן עליו קבצים או להתקין עליו תוכנות נוספות, וזהו הנתון הרלוונטי עבור המשתמש.
הזיכרון נמדד במגה בייט ( (MBונע לרוב בין 16 ל-64 מגה בייט. אם מחשב כף היד נועד לשמש בעיקר לצורך ניהול יומן, רישום הערות ותזכורות והאזנה מזדמנת למוזיקה, יספיקו 32MB של זיכרון RAM (או 8MB במכשירי Palm) לאחסון כמות גדולה של מידע, לעבודה עם מספר יישומים במקביל וכן ליישומי מולטימדיה, כדאי לבחור זיכרון RAM של MB64 ויותר (או 32MB במכשירי (Palm.
רוב מחשבי כף היד מצוידים בחריץ הרחבה, שבאמצעותו ניתן להוסיף זיכרון חיצוני ולאחסן עליו קבצים או תוכניות. מומלץ מאוד לבחור מכשיר בעל חריץ הרחבה כדי שלא תהיו מוגבלים באפשרויות האחסון. בדקו לפני הקנייה באיזה פורמטים של כרטיסי הרחבה תומך המכשיר.
המסך הוא אולי החלק העיקרי במחשב, שכן יש מעט מאוד לחצני חומרה במכשיר עצמו ורוב השימוש מתבצע בעזרת מסך המגע. בנוסף בדקו ממדים ומשקל, ניווט בתפריט ונוחות השימוש בכפתורים השונים.
מסך: מסך המגע הוא רגיש ומדויק, ורוב השימוש בו נעשה באמצעות סטיילוס – מעין עט פלסטיק או מתכת ייעודי שמגיע עם המכשיר וגם ניתן לרכישה בנפרד. בעזרתו ניתן לבצע פעולות עדינות כמו כתיבה, הקלדה על המקלדת הוירטואלית וניווט בתפריטים. חלק מהפעולות, בעיקר בתוכנות הניווט השונות, ניתן לתפעל בעזרת לחיצה על מסך המגע עם האצבע, בעיקר משיקולי נוחות וכן שימוש בטוח יותר בזמן נהיגה. כדאי לבדוק את תפקודו של המסך לפני הקנייה.
גודל המסך הסטנדרטי במחשבי כף יד הוא 3.5 אינטש, ו-2.8 אינטש במחשבי כף יד משולבי סלולרי. הרזולוציה השכיחה היא 320x240. בדגמים מתקדמים ויקרים יותר יש מסכים בעלי רזולוציה גבוהה של 640x480, המומלצת בעיקר למי שמתכנן לצפות בסרטים. רוב המסכים במחשבי כף היד הם בעלי 65 אלף צבעים. לצפייה בוידיאו רצוי לא לרדת מכך.
מומלץ לבחון את המסך בחנות ולבדוק בין היתר את איכות התצוגה באור יום מלא.
ממדים ומשקל: מחשבי כף היד מיוצרים בגדלים ובמשקלים שונים, ומתאימים בדרך כלל לאחיזה בכף יד ממוצעת. מכשירים המשולבים סלולר נוטים להיות קטנים ועבים יותר, ומכשירים משולבי GPS בדרך כלל גדולים ומעט עבים יותר. משקלם נע בין 100 ל-
מחשבי כף יד הכוללים מקלדת, מלאה או חלקית, נוטים מן הסתם להיות כבדים ואף מגושמים יותר, כך שלצד היתרון שבהקלדה נוחה יותר, קיים סרבול מסוים ואף תוספת משקל. לכן, כדאי לאחוז לפני הרכישה במכשיר ולהתרשם מגודלו, מידת הנוחות והמשקל שלו ביד, ובכיס.
כפתורים ולחצנים: בכל מחשב כף יד יש כמה מקשי חומרה הנמצאים במיקומים שונים והמתפקדים בכל דגם בצורה שונה. בחלק מהמכשירים יש לחצני ניווט או ג'ויסטיק והבחירה בסוג הכפתורים נתונה לנוחות האישית של כל אחד. מומלץ לבחון את הפונקציונאליות של הכפתורים, האם מיקומם נוח ונגיש והאם הם נוחים ללחיצה ושימוש.
מקלדת משולבת: בדגמים מסוימים קיימת מקלדת מובנית במקום או בנוסף למקשי החומרה הרגילים. המקלדת יכולה להיות מלאה (QWERTY) או בסיסית (כמו בחלק מהטלפונים סלולריים). המקלדת ממוקמת מתחת למסך, מה שמקטין בדרך כלל את שטחו, או בדגמים מתקדמים יותר נשלפת בתצורת סלייד מחלקו התחתון או מהצד. רמת הנוחות בשימוש שוטף עם המקלדות השונות הוא אינדיווידואלי לכל דגם ולכל משתמש, ומומלץ להתנסות בהקלדה במכשיר לפני הרכישה. אופציה אחרת היא לרכוש מקלדת תואמת בנפרד.
אחד השימושים המתפתחים ביותר כיום במחשב כף היד, הודות לפורמט הנוח והקומפקטי שלו, הוא הניווט באמצעות GPS. מכשירים מסוימים כוללים בתוכם מקלט GPS, וחלקם מסוגלים להתחבר לאנטנה חיצונית דרך קישוריות שונות: USB, Bluetooth, PCMCIA או כבל תקשורת ייעודי. יישום ותיק יותר שקיים בחלק מהדגמים הוא טלפון סלולרי.
תכונות ניווט: חלק ממחשבי כף היד מגיע עם מקלט GPS מובנה, שבעזרתו ובאמצעות תוכנת ניווט (שנקנית בנפרד) ניתן לנווט בכבישים ובדרכים. בחלק מהמכשירים המקלט הוא מעין אנטנה הנשלפת ידנית בזמן הניווט, ובמכשירים החדשים יותר המקלט ממוקם בתוך המכשיר, מה שמונע סרבול בגוף המכשיר. בגלל מידותיו של המקלט, מחשבי כף יד המכילים מקלט GPS מובנה, בדרך כלל עבים מעט ממחשבי כף יד ללא מקלט.
ברוב מחשבי כף היד החדשים שבהם מקלט GPS מובנה, המקלט הוא בטכנולוגיית 3 SIRF, המאפשרת לקלוט עד 20 לוויינים בו זמנית ולקבל בכך מיקום מדויק של המכשיר, וכן יכולת קבלת אות מהירה יותר בהשוואה למקלטים הישנים (SIRF 2). רצוי שלא להתפשר על מרכיב זה.
יש לציין כי גם במכשירים שאין בהם מקלט GPS ניתן להתחבר באמצעות התקן Bluetooth, אם קיים, למקלט GPS חיצוני.
תקשורת סלולרית: למי שרוצה את כל פתרונות המדיה, התקשורת והמשרד במכשיר אחד, מחשבי כף היד משולבי הסלולר הם הפתרון האולטימטיבי. הם בדרך כלל עבים מהמקובל אך גם קטנים יותר כדי שיהיו נוחים לאחיזה ולדיבור. לרבים מהם יש מסך בגודל 2.8 אינטש במקום 3.5 אינטש המקובל. לחלקם יש, בנוסף למסך המגע הסטנדרטי, גם מערכת מקשים כדי להקל על ההקלדה והחיוג – מה שמקטין את המסך כדי לפנות מקום למקשים. מחשב כף יד משולב סלולר מאפשר לגלוש באינטרנט דרך הסלולר, גם במקומות בהם לא זמינה רשת אלחוטית.
ברכישה של מחשב כף יד כזה כדאי לבדוק, כמו בכל טלפון סלולרי, את איכות השמע והשיחה, את איכות הספיקר, את עוצמת הצלצולים, וכן את נוחות השימוש והאחיזה במכשיר. למידע נוסף אודות תכונות טלפון סלולרי לחצו כאן
כמו כן, בחרו כמובן מכשיר שפועל ברשת הרצויה לכם (CDMA או GSM) ואם בכוונתכם להשתמש במכשיר בחו"ל, כדאי לבחור מכשיר שמכסה את תחום התדרים במדינות היעד.
במחשב כף יד ממוצע נמצא רמקול או זוג רמקולים, שדרכם ניתן לשמוע קובצי מוזיקה, פס קול של וידיאו או את הוראות הניווט, ומיקרופון שדרכו ניתן להקליט מזכרים אישיים או הקלטות אחרות. למכשירים רבים ישנו כפתור חומרה ייעודי המשמש כטייפ מנהלים מהיר וזמין להקלטות מידיות. רצוי לבדוק את איכות ההקלטה של המכשיר.
למי שחשובות יכולות האודיו של המכשיר, כדאי לברר שני פרמטרים חשובים: איכות השמע, פשוט להאזין לקובץ הדגמה מוזיקלי ולהחליט אם האיכות מספקת אתכם, וגודל שקע האוזניות – שכדאי שיהיה
מערכת ההפעלה כוללת גם תוכנה לצפייה בתמונות, נגן וידיאו בסיסי, טייפ מנהלים וכמה משחקים ממכרים במיוחד, כמו Bubbles או סוליטייר.
בחלק מהדגמים ניתן למצוא יכולות מולטימדיה מורחבות: יש מכשירים הכוללים מצלמה מובנית (באיכות של עד 2 מגה פיקסל, נכון להיום), שבעזרתה ניתן לצלם תמונות סטילס ולשמור אותן על כרטיס ההרחבה או להעביר אותן למחשב בבית.
מחשבי כף היד מצוידים בסוללת ליתיום-יון בהספק ממוצע של 1200mAH, המספיקה לעבודה של כ- 3.5 שעות רצופות. מובן שהנתון משתנה בהתאם לסוג העבודה, עוצמת ההארה של המסך, שימוש במאפיינים נוספים כמו ניגון מולטימדיה או הפעלת תקשורת אלחוטית, שגורמים לצריכת סוללה מוגברת.
רצוי לוודא שהסוללה נשלפת וניתנת להחלפה כשזו מסיימת את חייה; בחלק מהדגמים הסוללה מובנית במכשיר ואינה ניתנת להחלפה, ועלות החלפתה עלולה להיות יקרה.
כדי לתקשר עם מחשבי כף יד או מחשבים אחרים, להעביר ולקבל קבצים, לסנכרן נתונים או לגלוש ברשת האינטרנט, מצוידים מחשבי כף היד בהתקני תקשורת שונים.
• USB – חיבור רב תכליתי המיועד להתחברות למחשב ולמכשירים תומכים.
ל-USB שתי גרסאות: USB 1.1 מהדור הראשון ו-USB 2.0 המהיר יותר
פי 40, ולכן גם המומלץ מבין השניים. חיבור USB קיים בכל מחשבי כף היד, למעט כאלה המתחברים למחשב באמצעות עריסה ייעודית בלבד, שלהם יש חיבור קנייני.
• אינפרה-אדום (IR) – טכנולוגיה אלחוטית ותיקה ואטית יחסית, שמסוגלת להעביר קבצים בין המכשיר למכשירים בעלי חיבור זה.
• Bluetooth (BT) – חיבור אלחוטי מתקדם ומומלץ, המשמש לתקשורת עם כל מכשיר תומך. במחשבי כף יד משולבי סלולר ניתן להשתמש גם באוזניית BT או בדיבורית BT לרכב, וכן לצורך חיבור אנטנת GPS.
• Wi-Fi – תקשורת אלחוטית המשמשת לחיבור לאינטרנט, הנמצאת בעיקר במכשירים יקרים. במחשבי כף יד התומכים ב-Wi-Fi ניתן לגלוש באינטרנט וכן לקבל ולשלוח דואר אלקטרוני במקומות בהם פרוסה רשת אלחוטית (נקודות חמות). ישנם כיום שלושה תקנים לרשת ה- Wi-Fi – a, b ו-g (תקן נוסף הוא n, אך לעת עתה אינו רלוונטי). תקןg הוא החדש והמהיר שבהם. במכשירים רבים מוצעים שני תקנים – b ו-g.
• חיבור לאוזניות – בחלק מהמכשירים ישנו שקע אוזניות בגודל
אביזרים נלווים ותוספות: האביזר העיקרי והבלתי נפרד של מחשב כף היד הוא הסטיילוס (stylus), אותו אביזר דמוי עט קטן שבעזרתו משתמשים במסך המגע. עם כל מחשב כף יד מגיע לפחות סטיילוס אחד, אך בגלל נטייתו להיעלם, מומלץ לרכוש סטיילוס נוסף לעת צרה. בנוסף, יש אביזרים ותוספות אחרים למחשב כף היד, חלקם מצורף למכשיר וחלקם ניתן לרכישה בנפרד.
• נרתיקים וכיסויים – כדי לשמור על המכשיר העדין, ובעיקר על מסך המגע, שהוא אחד החלקים היקרים במחשב כף היד, מומלץ להצטייד בנרתיק ייעודי שמגן עליו. הנרתיקים מגיעים בכמה וריאציות – נפתחים כמו ספר, כמו פנקס, נרכסים על ידי מגנט או חבק, עשויים מעור, דמוי עור, בד או מתכת.
כדי להגן על המסך מלחיצות הסטיילוס וגם משריטות, אבק ושאר מרעין בישין, כדאי לרכוש מגן מסך – כיסוי פלסטי שקוף ודק הנצמד למסך ומגן עליו. כשהא מתבלה, פשוט מחליפים אותו והמסך עצמו נשאר כמו חדש.
אפשרות אחרת להגן על המסך היא באמצעות מכסה פלסטי (פליפ) המורכב על חזית המכשיר. כשמסיימים את השימוש במכשיר סוגרים את הפליפ וכך הוא מגן על המסך מפני חבלות ונפילות.
• תחנת עגינה – לחלק מהדגמים אפשר לרכוש תחנת עגינה לצורך סנכרון וטעינה, שחוסכת בצורך לחבר את המכשיר לכבל USB או לחשמל כדי לטעון ולסנכרן נתונים עם המחשב האישי.
• מקלדת – מדובר במקלדת שמזכירה מקלדת של מחשב נייד, המתקפלת לאחר השימוש, ובעזרתה ניתן להקליד במחשב כף היד בנוחות וביעילות, ממש כמו במחשב נייד. ישנן בשוק כמה מקלדות כאלה, חלקן מתחברות למכשיר באמצעות תקן אינפרה-אדום השכיח, וחלקן באמצעות Bluetooth - תמיד יש לוודא שהמכשיר שברשותכם תומך בתקן של המקלדת.
• ערכה לרכב – מחשבי כף יד שיש בהם מקלט GPS מובנה מגיעים בדרך כלל עם ערכה לרכב, המכילה זרוע הנצמדת בוואקום לשמשה הקדמית של הרכב, תושבת למכשיר עצמו המתחברת לזרוע וכן מטען למכשיר המתחבר למצת הרכב – בנוסף למטען החשמלי (AC) המתחבר לחשמל הביתי, המצורף לכל סוגי המכשירים.
מחיר: הגורמים העיקריים המשפעים על מחיר מחשב כף היד הם גודל הזיכרון ומהירות המעבד, יישומים מיוחדים כגון טלפון סלולרי, ניווט, מצלמה ותכונות מיוחדות הקיימות בדגמים השונים.
טווח המחירים העיקרי למחשבי כף יד נע בין 1,500 שקל ל-4,500 שקל.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית מחשב כף יד
אחריות: האחריות למחשב כף יד היא בדרך כלל לשנה ויש דגמים בודדים עם שנתיים אחריות. מומלץ לוודא שהאחריות היא של היבואן הרשמי או של חנות ידועה ואמינה. מי שמרבה לצאת לחו"ל עם המכשיר, כדאי שיבדוק אפשרות לאחריות בין לאומית.
למידע אודות תקנות הגנת הצרכן לגבי שירות ואחריות למוצרי חשמל לחצו כאן
מדריכי הקנייה וסקירות המוצרים הבאים עשויים לעניין אתכם:
סקירות מחשבי כף יד
מילון מונחי מחשבי כף יד
איך לבחור כרטיס זכרון
איך לבחור מכשיר ניווט (GPS)
איך לבחור טלפון סלולרי