כרטיס הזיכרון הוא מאמצעי האחסון הנפוצים ביותר כיום. תמצאו אותו במצלמות סטילס ווידיאו, בטלפונים סלולריים, במצלמות דרך, ברחפנים ועוד. ככרטיס הזיכרון משמש לאחסון מדיה דיגיטלית, ובמכשירים מסוימים גם כהרחבת זיכרון קיים. ישנם מגוון סוגים של כרטיסי זיכרון, בעלי מאפיינים ייחודיים המתואמים לשימושים שונים ומכשירים מסוימים.
מדריך WiseBuy יסייע לכם לבחור את כרטיס הזיכרון המתאים, לפי השיקולים הבאים:
בראשית דרכם היו כרטיסי הזיכרון מזוהים בעיקר עם מצלמות דיגיטליות, שאת חלקם פיתחו יצרניות המצלמות עצמן, ולכן עדיין ניתן לראות כרטיסים שמותאמים למותגים ספציפיים של מצלמות. כיום כרטיסי זיכרון משמשים במגוון רחב של מכשירים, ובשוק קיימים מספר סוגים של כרטיסי זיכרון.
להלן סוגי הכרטיסים ומאפייניהם העיקריים:
Secure Digital) SD): כרטיסי SD נפוצים במגוון רחב של מכשירים, הם אמינים, מהירים ובעלי טווח רחב של נפחי זיכרון ומהירויות עבודה. ל-SD גרסאות שונות – mini-SD, micro-SD הקטנים יותר בממדיהם; SDHC הזהה בגודלו ל-SD אך מהיר ובעל נפח זיכרון גדול יותר; ו-SDXC בנפח מורחב ומהירות גבוהה יותר. שימו לב שלא שגרסאות מתקדמות של כרטיסים לא תואמות את כל החריצים מדורות קודמים וכדאי לבדוק זאת לפני הקנייה.
Compact Flash) CF): כרטיס ותיק וטוב שנמצא בעיקר במצלמות סטילס מקצועיות, בזכות הנפח הגדול ובמהירות הכתיבה המאפשרים צילום ברזולוציות ובמהירויות גבוהות. ל-CF יש שתי גרסאות, הנבדלות ביניהן בעובי הכרטיס: גרסה II עבה יותר מ-I, וכן לפני הקנייה יש לוודא באיזו גרסה תומכת המצלמה שברשותכם.
Memory Sticks Pro Duo ו-M2: כרטיס בלעדי למוצרי סוני, אם כי החברה משתמשת במכשיריה גם בכרטיסים מסוגים אחרים.xD: כרטיסי xD היו בעבר בשימוש בלעדי במצלמות של פוג'י ואולימפוס. כיום המצלמות האלה משתמשות בכרטיסי ב-SD או CF בנוסף או במקום xD.
כרטיסי הזיכרון מגיעים במגוון נפחי אחסון, שנעים בין 1GB ל-512GB ולאחרונה הוצגו כרטיסים בנפח של 1TB, שהם אלף ג'יגה בייט, ויותר. נתוניו המתקדמים של הכרטיס נועדו להתמודד עם היקף המידע העצום הקשור למציאות מדומה, צילום ב-360 מעלות ורזולוציה הולכת וצומחת בצילום וידיאו.
כדי להעריך מהו נפח הזיכרון שיתאים לצרכים שלכם, תוכלו להתבסס על הנתונים האלה: בכרטיס זיכרון בנפח של 8GB ניתן לאחסן כ-600 תמונות שצולמו ברזולוציה של 8 מגה פיקסל; 135 שעות של קובצי מוזיקה בפורמט MP3, או 120-30 דקות של וידיאו HD.
שימו לב שחלק מהמכשירים הדיגיטליים מוגבלים בנפח הזיכרון שבו הם תומכים. לדוגמה, דגמים מסוימים תומכים בנפח מרבי של 32GB או 128GB וכך הלאה. בדקו אפוא מהו נפח הזיכרון המרבי שבו תומך המכשיר. כמו כן, כיום רזולוציית הצילום הולכת ועולה, ובמצלמות רבות זו עומדת על 8K או 4K עבור צילומי וידאו, ועבור צילומי סטילס כבר הגיעה בסמארטפונים לכ-108 מגה פיקסל. בהתאם לכך, רצוי לבחור בנפח אחסון גבוה מ-32 גיגה-בייט או 64 גיגה-בייט, בעיקר כאשר מדובר באחסון של תמונות או סרטונים ברזולוציה גבוהה.
מהירותו של כרטיס הזיכרון, שנמדדת במגה בייט לשנייה (MB/s), נחלקת למהירות קריאה ומהירות כתיבה. מהירות הקריאה היא הזמן שבו המידע נצרך מהכרטיס, ואילו מהירות הכתיבה, שהיא הנתון החשוב יותר בשימושים מסוימים, היא המהירות שבה הכרטיס מאחסן את המידע.
אם תרצו לצלם רצף תמונות או רזולציה גבוהה עם קצב פריימים מהיר, כרטיס מתאים עם נתונים הולמים יאפשר פעולה חלקה ללא שהיות וללא קטיעות. בחרו במהירות שתתאים לאופן השימוש שלכם במכשיר שבו מאוחסן הכרטיס. אם מדובר בצילום ברצף או תנועה מהירה, בחרו כרטיס בעל מהירות גבוהה של כתיבה כדי למנוע שהיות בהקלטה ובשמירה בתהליך הפעולה של המצלמה.
מהירות הכרטיס מסווגת לפי דרגה. בכרטיסי SD דרגה זו מכונה Class ולצדה יחידת מספר, כגון Class 4, Class 6, Class 10 וכך הלאה. נתון מספרי גבוה, מעיד על מהירות גבוהה בהתאם.
לשימוש סטנדרטי כמו צילום (ואחסון) תמונות ווידיאו ברזולוציה סטנדרטית, יספיק כרטיס בדרגה נמוכה יחסית, ואילו לצילום ברזולציית Full HD רציף רצוי כרטיס 10 Class. דירוג נוסף בכרטיסי SD של מהירות כתיבה המתאימה לביצועים תובעניים יותר כגון צילום ברזלוציות FHD ויותר ובקצב פריימים מהיר מהסטנדרטי, UHS Speed Class. בכרטיסי זיכרון מסוג CF, דירוג המהירות מצוין ב-UDMA, וגם כאן ככל שהספרה לצד האותיות גדולה יותר, כך מהירות עבודתו של הכרטיס גבוהה יותר.
מחירו של כרטיס זיכרון מתחיל בכ-20 שקלים לכרטיס בנפח של 16GB, ממשיך בכ-60 שקלים לכרטיס בן 64GB ועד כ-700 שקלים לכרטיס בנפח של 1TB.