למרות שלא תמיד הוא מוערך כראוי, האל-פסק (UPS) הוא אביזר חשוב מאין כמוהו להגנה על המחשב והציוד הנלווה. האל-פסק מגן על המחשב מפני נזק ואובדן מידע במקרה של הפסקות חשמל, קצרים ושינויי מתח קיצוניים, ומעניק שקט נפשי וביטחון שהציוד היקר והרגיש שברשותכם מוגן בכל עת.
ישנם מספר סוגים של מכשירי אל-פסק, הנבדלים ביניהם בהתאמה למשתמש הביתי או העסקי, בזמני ההגנה ובעוצמת המתח, ובפרמטרים רבים נוספים.
מדריך WiseBuy יסייע לכם לבחור את האל-פסק המתאים עבורכם, לפי השיקולים הבאים:
מטרתו העיקרית של האל-פסק היא לספק סוללת גיבוי למחשב ולאפשר לו להמשיך לפעול במקרה של הפסקת חשמל. ישנם שלושה סוגים של מכשירי אל-פסק, הפועלים בשיטות שונות.
Offline/Standby: השיטה הבסיסית ביותר. ציוד המחשב מתחבר דרך האל-פסק ישירות למתח החשמל, וכשמזוהה הפסקת חשמל או איבוד מתח נכנס האל-פסק לפעולה ומפעיל את סוללת הגיבוי, כך שהמחשב ושאר הציוד ממשיכים לפעול כרגיל. חשוב שפרק הזמן בין נפילת המתח לבין תגובת האל-פסק יהיה קצר ככל האפשר, בדרך כלל תוך פחות מ-4 מילי-שניות.
Line interactive: בדומה לשיטת Offline, גם בשיטה זו הציוד מתחבר דרך האל-פסק אל מתח החשמל ובאובדן מתח סוללת הגיבוי נכנסת לפעולה, אלא שבמכשירי אל-פסק בשיטת Line Interactive נמצאת גם מערכת הגנה מתקדמת לייצוב מתח תמידי (AVR), שמגנה על המחשב מפני שינויים במתח החשמל ומספקת לו מתח מיוצב תמידית. בנוסף המערכת משפרת את זמן התגובה של האל-פסק להפסקות חשמל, וסוללת הגיבוי נכנסת לפעולה במהירות רבה מאוד. מכשירי אל-פסק בשיטה זו הם הנפוצים ובדרך כלל גם המומלצים ביותר למשתמש הביתי.
Online: בשיטה זו, סוללת הגיבוי היא זו שמספקת את החשמל לציוד המחשב, כך שההגנה על המחשב מבחינה זו היא מושלמת – אין כל השהייה במקרה של נפילת מתח מפני שהזרם הראשי אינו מגיע כלל ממתח החשמל הראשי, אלא מהסוללה שנטענת תמידית דרך החשמל. החסרונות בשיטה זו הם צריכת חשמל מוגברת והתחממות גבוהה יותר של האל-פסק בגלל טעינת הסוללה התמידית, ולכן אל-פסק בשיטה זו מתאים בעיקר לשרתים ועסקים, שזקוקים להגנה הטובה ביותר.
מגן ברקים: בעוד שבחלק ממכשירי האל פסק ישנה הגנה מובנית מברקים, כדאי לשקול לרכוש בנפרד מגן שכזה ולרשת את השקעים שאליהם מחוברים מכשירי החשמל היקרים, הרגישים או הקריטיים, כמו המקרר או המחשב הנייח. שימו לב לרכוש מגן ברקים בעל תו תקן. מחירו של מגן ברקים תקני נע בין-64 שקל ל-150 שקל, אז אל תתפתו לסיפורי הבלהות שטכנאי השירות מספרים כשהם מגיעים לביתכם לתקן או להתקין מכשירי חשמל. דרכם אותם מוצרים לרוב נמכרים במחיר מופקע הגבוה במאות אחוזים ממחירו המקורי של מגן הברקים.
אחד הצעדים החשובים ביותר לפני רכישת אל-פסק הוא התאמת המוצר לציוד שיש ברשותכם. האל-פסק שאתם רוכשים צריך להיות מסוגל לספק כוח לציוד הנחוץ, ולעשות זאת לזמן מספיק על פי הצורך והדרישות שלכם.
הספק: יש לבחור בקפידה את הדגם עם ההספק הרצוי, כדי שיוכל לגבות ולספק מתח לכל המכשירים הרצויים – למשל: המחשב, המסך, כונני הגיבוי, הנתב, המודם וכדומה. את הספק האל-פסק מודדים ב-VA (וולט-אמפר). הספק מוצרי החשמל בבית מסומן בדרך כלל בוואט (Watt), וכדי להמיר ואט לוולט-אמפר יש להכפיל את הנתון ב-1.4. לאחר שתחשבו בצורה כזו את כל המכשירים שתרצו להגן עליהם, הוסיפו לנתון עד כ-20 אחוז ממה שקבלתם כדי לאפשר שדרוגים ומכשירים אחרים שאולי תרכשו בעתיד, ועל פי הנתון הסופי רכשו את האל-פסק המתאים.
לשם המחשה, מחשב ממוצע צורך כ-350W, מסך LCD בגודל 19 אינטש צורך 35W, כונן קשיח חיצוני - 17W ומדפסת משולבת צורכת 32W. אם נכפיל את הנתונים ב-1.4 נקבל 607VA, ולכן רצוי שהאל-פסק למערכת מחשב כזו יספק לפחות 750VA.
זמני גיבוי: זהו משך הזמן שהאל-פסק מסוגל לספק חשמל למחשב ולשאר הציוד. נתון זה תלוי כמובן בהספק המכשיר ובעוצמת הסוללה. הדגמים השונים מספקים זמן גיבוי מקסימלי שנע בין 10 דקות לשעתיים, כאשר רוב הדגמים הביתיים מאפשרים זמן גיבוי של עד 15-30 דקות. רצוי לא לרדת מנתון זה, כדי שתוכלו להמשיך לעבוד על המחשב גם בהפסקות חשמל קצרות.
סוללת הגיבוי שבאל-פסק היא בעצם סוג של מצבר, ואורך חייה מתקצר עם הזמן. לכן חשוב לדעת לתחזק אותה על ידי פריקות מלאות מדי חודשיים ולעקוב אחרי זמני הגיבוי שהיא מאפשרת, וכאשר הם מתקצרים משמעותית - להחליפה. מידע נוסף על אחזקת האל-פסק תוכלו למצוא בעלון המצורף אליו. חלק מדגמי האל-פסק מאפשרים הרכבה של סוללות חיצוניות נוספות כדי להאריך את זמני הגיבוי שלהם.
התראת סוללה וכיבוי אוטומטי: רבים ממכשירי האל-פסק מצוידים בחיבור USB שניתן לחבר ישירות למחשב, ובמקרה של הפסקת חשמל המכשיר מחשב את הזמן שנותר עד לסיום הסוללה, ומעט לפני הסוף הוא נותן פקודה למחשב ומבצע כיבוי מסודר. פונקציה זו חשובה מאוד ועדיפה על מכשירי אל-פסק שאינם כוללים אותה (וגורמים למעשה לכיבוי מיידי ו"אלים" של המחשב ושאר הציוד, מה שעלול לגרום לאובדן מידע ונזק), ומומלץ שלא להתפשר עליה.
בדגמים מסוימים קיימת התראה המציינת שהסוללה עומדת להיגמר, ובכך מאפשרת לגבות את המחשב ולכבות אותו בצורה מסודרת. ההתראה יכולה להיות קולית (צפצוף) או ויזואלית - באמצעות נורה. יש דגמים המצוידים במסך תצוגה שמספק חיווי על מצב הסוללה.
האל-פסק הוא אינו מכשיר שדורש התעסקות מעבר להתקנה הראשונית, ועבודתו למעשה היא מאחורי הקלעים. עם זאת ישנם כמה פרמטרים שעשויים להקל על הבקרה והשליטה בו, כמו גם על אחסונו והצבתו בחדר העבודה.
גודל ומשקל: בדרך כלל ככל שהספק האל-פסק גדול יותר והסוללה שלו חזקה יותר, גם גודלו הפיזי ומשקלו גדלים בהתאם. בדקו את חלל העבודה והתאימו מראש את מקומו של האל-פסק לפי גודלו של הדגם הנבחר. בדרך כלל לא תרצו להניח אותו על שולחן בגלל משקלו הכבד, אלא ישירות על הרצפה.
מסך ונורות חיווי: רוב מכשירי האל-פסק מצוידים בכמה נורות חיווי על מצב הטעינה, תקלה או הפסקת חשמל. בדגמים מתקדמים ניתן למצוא מסך LCD קטן שמספק בקרה טובה ומפורטת יותר גם על עוצמת המתח הנכנס וגם על מצב הסוללה.
תוכנת בקרה וגיבוי: כאמור, פונקציה חשובה במכשירי אל-פסק היא כיבוי מסודר אוטומטי שמבצע המכשיר למחשב דרך כבל USB. ברבים מהדגמים התומכים בתכונה זו מצורפת תוכנת מחשב המספקת בקרה מפורטת על פעילות האל-פסק, כולל דו"ח (LOG) על ייצוב המתח, בקרת סוללה ועוד. לעתים מצורפת גם תוכנת גיבוי למחשב (שאותה אפשר כמובן להחליף במאות תוכנות אחרות, בתשלום או בחינם).
רעש והתחממות: האל-פסק מכיל סוללה שטעינתה גורמת להתחממות מסוימת, ובחלק מהדגמים גם מאוורר לצינון הסוללה ושאר הרכיבים. רצוי שפעולת האל-פסק תהיה קרירה ושקטה ככל האפשר. אין דרך לבדוק נתון זה מראש בחנות, לכן מומלץ לקרוא ביקורות על הדגם הספציפי באינטרנט ולבדוק גם את הנתון הזה.
מכשיר האל-פסק מצויד בכמה סוגי חיבורים שדרכם מתחברים אליו המחשב ואביזריו השונים.
שקעי חשמל: בכל אל-פסק יש שקעים עיקריים ובסיסיים. את המחשב, המסך ושאר הציוד מחברים אל שקעי האל-פסק במקום לשקע החשמל הראשי. מספר שקעי החשמל במכשירי האל-פסק השונים נע בין 2 ל-6 שקעים (שימו לב שבדגמים מרובי השקעים, לעתים קרובות חלק מהשקעים מספקים הגנה וגיבוי סוללה, וחלקם – רק הגנה מפני נחשולי מתח), וכדאי לבחור בדגם המצויד במספיק שקעים בשביל הציוד שלכם. עם זאת ניתן כמובן לחבר גם מפצל שקעים ולהגדיל את מספר כניסות החשמל, כל עוד לוקחים בחשבון את ההספק המקסימלי שמסוגל המכשיר לספק.
ברבים מהדגמים שקעי החשמל אינם השקעים הרגילים אלא שקעי IEC 320 (המכונה קומקום), שבעבר התאימו הן למחשב והן למסכי ה-CRT אך כיום שמישים פחות ומתאימים אולי לגיבוי והגנה על כמה מחשבים במקביל. העדיפו אל-פסק עם שקעי חשמל סטנדרטיים כדי שתוכלו לחבר אליו גם את הציוד ההיקפי.
רשת: רלוונטי בעיקר לעסקים. בדגמים רבים ישנה גם הגנה על ציוד התקשורת – קו הטלפון, הטלפון או הפקס מפני נחשולי מתח וברקים.
כמו בכל רכישה, כדאי לשים לב לאיכות הבנייה וההרכבה של המוצר ולוודא שהוא חזק, איכותי ועמיד. במידת האפשר, בדקו במיוחד את השקעים והחיבורים השונים וודאו שהם יציבים ולא רופפים כדי שלא ייווצרו בעיות במגעים לאורך זמן.
טווח המחירים של מכשירי אל-פסק לצרכים ביתיים נע בין 180 ל-2,500 שקלים, ודגמים מקצועיים לצרכים עסקיים מתחילים ב-3,000 שקלים ועשויים לטפס עד 20 אלף שקלים ויותר.
תקופת האחריות נעה בין שנה ל-4 שנות אחריות, ובמקרים מסוימים תקבלו אחריות נפרדת למכשיר ולמצבר.