הקדמה
גיהוץ ויישור בדים קיים החל בסין עוד במאה הראשונה לפני הספירה, שם הניחו גחלים על מחבתות והשתמשו בחום ובמשטח השטוח כדי ליישר אריגים. העיקרון לא השתנה הרבה, רק שהגחלים מצאו את דרכן למנגל והחום הפך לחשמלי. אז כמה משמעותי יכול להיות ההבדל בין מגהצים שונים? מסתבר שלא מעט.
מותג:Tefal,
הספק:2400 וואט,
סוג החיבור:כבל חשמל,
מותג:Morphy Richards, Morphy Richards,
סוג:קיטור,
עוצמת אדים:200...,
מותג:Hemilton, Hemilton,
הספק:2320 וואט,
סוג החיבור:כבל...,
מגהצי אדים משתמשים בחום כדי לאדות מים ולעזור בריכוך הבד, ואילו במגהצי קיטור ישנו גוף נפרד שמכיל כמות גדולה יותר של מים שיוצאים בלחץ גבוה יותר ומאפשר לגהץ באמצעות יחידה קטנה, נוחה וקלה יחסית.
ישנם מספר פרמטרים חשובים בבחירת מגהצים: עוצמת וואט - נתון שבד"כ משפיע על מהירות החימום של המגהץ והמים. לחץ עבודה - באיזו עוצמה "מוזרק" הקיטור לבד. גרם לדקה - כמות המים שעוברת אידוי בזמן נתון ונתונים נוספים שיחד משפיעים על חוויית הגיהוץ. אם כך, מיהו המגהץ הטוב ביותר?
במבחן זה נבדקו הדגמים הבאים:
תפעול ועוצמה
מי לא נתקל בסיטואציה הבאה - אתם מתארגנים לאירוע חשוב, ממהרים לצאת ובדקה ה-90 שמים לב שהחולצה ש"בניתם" עליה מקומטת עוד משימושים קודמים. בתקופה בה אנו רוצים שהכל יהיה כאן ועכשיו, גם המגהצים שלנו צריך לעמוד בציפיות. במבחן זה הפעלנו את כל המגהצים ביחד ומדדנו כמה זמן לקח להם להגיע למצב עבודה.
האם הכי מהר מעיד על הכי טוב במקרה הזה? מסתבר שלא כל כך. מי שהפתיע במבחן הזה הוא המילטון, שנורת ההפעלה שלו הפסיקה להבהב לאחר 1:30 שניות בלבד, זמן מרשים בהתחשב בעובדה שהוא לא בעל הוואט הגבוה ביותר (2300). מעבר לנורה המהבהבת לקח לו עוד זמן לספק קיטור סביר לעבודה, מה שהוביל לזמן ארוך בהרבה. הזמן הכולל שלו היה מעל שתי דקות ולכן ברמה המעשית הוא לא ניצח את המבחן.
מי שכן שניצח במבחן ההפעלה הוא בוש - עם הספק של 3100 וואט, הגבוה בקטגוריה. הבוש סיפק קיטור חזק מאוד לאחר דקה אחת ו-35 שניות בלבד. אחריו המגהץ של טפאל שהגיע למצב עבודה לאחר דקה ו-48 שניות, לא רחוק ממנו היה הבראון עם זמן של 1:55 ורמת קיטור מרשימה מאוד ואחריו מורפי ריצ'ארדס עם זמן של 2:12 להפעלה ורמת קיטור סבירה לשימוש.
זוהי דוגמה מצוינת איך הכי מהר הוא לא בהכרח הכי טוב, ושלפעמים צריך לבדוק מעבר לנורה המהבהבת ולראות האם נתוני היצרן תואמים את הצרכים בשטח.
לוח תצוגה ונראות
כדי לוודא שעוצמת חום המגהץ תואמת לזו של הבד, חשוב שתהיה בקרה נוחה וברורה על המגהץ. סוגי בד שונים דורשים רמות קיטור וחום שונים, לכן על מרבית המגהצים תמצאו לחצנים או חוגות בחירה שיתאימו לבד אותו אתם עתידים לגהץ. מי שמציג את האפשרויות בצורה הנוחה ביותר הוא בוש שמשלב צג נוח וקריא עם אפשרויות בחירה מרובות וספציפיות שיספקו את כל צרכי הגיהוץ. באופן מפתיע בראון נקטו בגישה אחרת וטוענים שהמגהץ שלהם מתאים לכל סוגי הבד, מה שמתבטא בלוח תצוגה מינימליסטי ויעיל אך בלי אפשרויות בחירה. טפאל נמצא גם הוא ברמה הגבוהה יותר ומציע לוח תצוגה מרשים עם אפשרויות בחירה שונות לסוגי בד שונים. מורפי ריצ'ארדס כולל אפשרות לשלוט בשלוש עוצמות שונות של קיטור, כשישנה חוגה בסיסית על המגהץ עצמו. בהמילטון השליטה בסיסית עוד יותר, ישנו מתג הפעלה עם נורת הדלקה וכיבוי, כשחוגת השליטה נמצאת על המגהץ עצמו ובה אפשר לבחור בין 3 רמות שונות.
מבחן נוחות השימוש
לאורך הבדיקה גילינו שכל המגהצים בסופו של דבר מצליחים במשימה, אך חווית השימוש שונה מאוד ביניהם, והיא זו שקובעת את הנכונות של המשתמש לשלוף את המגהץ המשוכלל מהארון ולהתחיל לעבוד.
בדקנו כמה נעים להשתמש בכל אחד מהמגהצים באמצעות מספר פרמטרים שונים - משקל יחידת הגיהוץ, אורך הכבל, מבנה המגהץ וכדומה.
אורך הכבל
המבנה הכללי של כל המגהצים זהה - יחידת הבסיס בה יש את מיכל המים, מתגי ההפעלה ומשטח עמיד בחום ויחידת הגיהוץ הידנית. את שתיהן מחבר כבל בו עוברים המים (הקיטור) והחשמל. אורך הכבל קובע כמה חופש תנועה יש למשתמש ולמעשה את הגמישות בגיהוץ. בסעיף זה המובילות הן מורפי ריצ'ארדס והמילטון, שמגיעים עם כבל באורך של 1.8 מטרים. אחריהם נמצא בוש עם אורך של 1.7 מטרים ולבסוף טפאל ובראון להם יש אורך של 1.6 מטרים. בהשוואה הרגשנו לעיתים את הצפיפות באורך בשני המגהצים האחרונים, שם היה צריך להתכוונן מדי פעם בהתאם לאורך החוט.
משקל יחידת הגיהוץ
נתון שכנראה לא תוכלו למצוא במפרטי היצרנים הוא משקל של יחידת הגיהוץ הידנית. נכון שלא מדובר בקילוגרמים רבים אך לאלו שמרבים לגהץ מדובר בפרמטר שמשפיע על אופי השימוש. שקלנו את כל היחידות באופן זהה וגילינו שהכבד בחבורה הוא המגהץ של טפאל - 1.42 קילוגרם משקלו. יתכן ולמשקל יתרון קל בלחץ המופעל על הבד אך אנו רואים זאת כחיסרון שכן זו היחידה שמרימים ומזיזים לאורך הגיהוץ, מה שמשפיע על המאמץ הכללי. אחריו נמצא בראון עם משקל של 1.27 ק"ג, מורפי ריצ'ארדס עם 1.09 קילו, בוש עם 1.04 קילו והקל שבחורה הוא המילטון עם 1.02 קילו.
מתוך החבורה התבלט המגהץ של בוש שנוסף למשקלו הנמוך יחסית, מבנה היחידה מעט קטן יותר מה שמאפשר תמרון נוח על הבד ומעבר "חלק" בין כפתורים וכיסים בזמן הגיהוץ.
נתונים נוספים
ישנם פרמטרים נוספים המשפיעים על נוחות הגיהוץ, למשל לחצן הוצאת הקיטור. מלבד להמילטון יש לשאר המגהצים שני לחצנים להוצאת הקיטור. לחצן עליון שמופעל באמצעות האגודל ו"הדק" שמופעל באמצעות האצבע המורה. בגיהוץ לחצן ההדק נוח יותר לשימוש מאשר האגודל כיוון שהאצבע נמצאת שם באופן טבעי.
רעש - בכל המגהצים נדרשת משאבת מים שאחראית על אספקת המים מהמיכל - למכלולי המגהץ. באופן מפתיע, לא כל המגהצים היו שקטים בהפעלה. הרועש ביותר היה המילטון שהפגין "נוכחות" קולנית בזמן ההפעלה הראשונית, אחריו היה מורפי ריצ'ארדס שהיה דומה במעט להמילטון אך סביל יותר, לאחר מכן, ובפער די משמעותי היה הבראון שהגיע לתפקוד מלא בלי לעשות יותר מדי רעש ולבסוף היו בוש וטפאל - שהיה השקט ביותר.
בשקלול של כל הפרמטרים במבחן נוחות השימוש אלו התוצאות:
איכות הגיהוץ
חשוב לציין שלכל אחד מהמגהצים שהשתתפו בבדיקה יש את היכולת ליישר בדים באופן שיספק את רוב האנשים. הפערים קיימים עבור אלו שהגיהוץ הוא עניין שבשגרה ומעוניינים לשפר ולייעל את הזמן שלהם על המשטח ולקבל תוצאות טובות בפחות מאמץ. במבחן זה השתמשנו בסוגי בד שונים, לרוב כותנה עבה ומכנסי ג'ינס, ובדקנו היכן התקבלו תוצאות טובות יותר בפחות חזרות.
המגהצים של Bosch ו-Tefal סיפקו תוצאות מאוד דומות, כשהיתרון נוטה לטובת טפאל. בעבודה אינטנסיבית על המשטח הוא היה היעיל ביותר והביא את התוצאות הטובות ביותר. לחץ הקיטור שלו אמנם לא הגבוה בחבורה - 6.5 בר לעומת 7.5 של Braun, אך פיזור הקיטור והעבודה איתו על הבד הייתה היעילה ביותר.
טפאל מסוגל לספק במקסימום 400 גרם קיטור בדקה - נתון גבוה מאוד בתחום הגיהוץ. אך אותו לחץ BAR (הלחץ שבו הקיטור מופק) ואותה תפוקה מקסימלית ניתן למצוא גם במגהץ של בוש. נתונים אלו מתבטאים באיכות הגיהוץ אך במקרה של Bosch, שהיה גם הנוח ביותר לשימוש, זה מה שהפך אותו למועדף על משטח הגיהוץ באופן כללי. יש לו קיטור ממוקד בחלקו העליון של משטח הגיהוץ מה שמאפשר "לרוץ" על הבד ולפזר קיטור בדיוק היכן שרוצים להשקיע את המאמץ. משקל היחידה הנמוך והמבנה הצר מאפשרים תמרון נוח וגיהוץ נעים וחלק ויהפכו כל חובב גיהוץ למאושר.
במקום השלישי וקרוב מאוד לשניים הראשונים נמצא המגהץ של Braun. לחץ הקיטור שלו הוא הגבוה בחבורה - 7.5 בר מרשימים (על פי נתוני היצרן) וגם הוא מספק גיהוץ איכותי במאמץ מינימלי. מה שהביא אותו למקום השלישי הוא דווקא אלמנט שהיצרן התגאה בו - גיהוץ אחד לכל בד. רוב הצרכנים שיבחרו במגהץ של בראון ייהנו מגיהוץ נעים, איכותי ונוח. במקרים חריגים בהם יש "אתגר גיהוצי" גבוה יותר, בראון ידרוש יותר חזרות על קמטים עיקשים אך עדיין יעשה עבודה מצוינת.
למקום הרביעי מגיע המגהץ של מורפי ריצ'ארדס. נתוני ההספק שלו נמוכים יותר מהשלישייה הראשונה - לחץ של 6 בר ותפוקה של 200 גרם אדים בדקה, אך גם הוא יאפשר לכל דורש בסופו של יום גיהוץ מספק לכל הדעות. לעומת המגהצים של בוש, טפאל ובראון, לקיטור לוקח זמן להגיע לפתחי היציאה, וכשהוא מגיע זה נעשה באופן מפוזר ולא ממוקד. נוסף על כך לעיתים משאבת המים חוזרת לפעול ומזכירה לנו שהיא שם כדי להישאר. כשהקיטור אכן יוצא לעבר הבד מתאפשרת עבודה טובה סה"כ עם תוצאות מספקות.
למקום החמישי הגיע המגהץ של המילטון. נתוניו הם הנמוכים בחבורה - לחץ של 4.5 בר, תפוקת אדים של 75 גרם (ע"פ מפרט היצרן) מה שמתבטא גם ב"שטח". הקיטור, שניתן להוציאו באמצעות לחצן בודד, מגיע מספר שניות ארוכות לאחר הלחיצה וגם אז מרגיש די חלש ודומה מאוד למגהצי אדים בעוצמתו. גם כאן בסופו של יום ניתן לקבל תוצאות גיהוץ טובות, אך זה יעשה ביתר מאמץ וידרוש סבלנות גבוהה יותר מהמשתמש.
ניקיון ותחזוקה
ישנם מכנים משותפים לכל המגהצים והם קשורים ברובם בניקיון ותחזוקה שוטפת. כולם עובדים באמצעות מי ברז רגילים, ולא דורשים מים מזוקקים כמו בימים עברו. בגלל השימוש במי ברז כל המגהצים כוללים מנגנוני ניקיון עצמי, בעיקר לאבנית. עם זאת, שימוש ממושך יגלה למי מהם יש נטייה לאגור אבנית ואף לירוק אותה על הבד, או לפחות כך חשבנו, שכן המגהץ של המילטון שנפתח על ידינו לראשונה מאריזתו הסגורה, הצליח איכשהו להפיק חומר לבן כלשהו שאותו התיז על הבד עם תחילת השימוש.
כל המגהצים מגיעים עם מיכל מים נשלף בגדלים שנעים בין ליטר אחד (המילטון) ועד 2 ליטר מכובדים (בראון).
לכל המגהצים יש מנגנון אבטחה כלשהו שאמור למנוע ממנו ליפול מהתושבת הייעודית, אך רק לשלושה מתוך החמישה שלנו יש מנגנון נעילה אפקטיבי - כלומר כזה שקל מאוד להפעיל כך שאפשר להניח שהמשתמש הממוצע יעשה בו שימוש. לבוש ולהמילטון יש מעין מוט אבטחה, בבוש אפשר להזיז אותו כדי לאבטח את המגהץ בעוד שבהמילטון המוט נמצא שם רק כדי למנוע ממנו להחליק מטה, וזה כבר יכול להיות מסוכן.
מחיר
המכשיר היקר ביותר הראשון והמפוקפק מגיע המגהץ של Bosch. על פי zap השוואת מחירים מחירו עומד על 1,825 שקלים מכובדים. אחריו Braun במחיר של 1,390 שקלים. Tefal מתברגים במקום טוב באמצע עם מחיר של 1,243 שקלים, לאחר מכן, ובירידה דרמטית - מורפי ריצ'ארדס שמחירו הוא 730 שקלים וסוגר את החבורה הוא המילטון - 334 שקלים בלבד מחירו.
הטוב והמשתלם ביותר
מי שקוטף את תואר המגהץ הטוב ביותר הוא המגהץ של Bosch מדגם TDS3831100. מדובר במוצר איכותי, יעיל ונאה שמהווה עסקת חבילה מצוינת לרוכשים. מחיר נמוך יותר היה הופך אותו לעסקה המשתלמת ביותר אך הפער המשמעותי במחיר מנע זאת ממנו.
לאור זאת, הדגם המשתלם ביותר הוא המגהץ של Tefal. שילוב נכון של איכות, נוחות שימוש ומחיר הפכו אותו למגהץ המשתלם ביותר במבחן המגהצים של WiseBuy.
מותג:Tefal,
הספק:2400 וואט,
סוג החיבור:כבל חשמל,
מותג:Morphy Richards, Morphy Richards,
סוג:קיטור,
עוצמת אדים:200...,
מותג:Hemilton, Hemilton,
הספק:2320 וואט,
סוג החיבור:כבל...,