בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית מרשימה בעולם המזגנים, הצטרפו שחקנים חדשים והתחרות גברה. המזגנים כיום יעילים יותר, שקטים וחסכוניים יותר בצריכת החשמל. גם העיצוב המשופר מאפשר התאמה אסתטית טובה יותר לחלל הבית. המזגנים החדשים קומפקטיים ואלגנטיים יותר, חלקם דקים מאחרים וניתן למצוא אותם במגוון צבעים.
כדי ליהנות ממזגן יעיל, נעים וחסכוני חובה להתחשב בצרכים של בני הבית ובתנאי המגורים, ולא להסתפק בהתאמה לפי גודל החלל בלבד. כמו כן, בחישוב התקציב לקניית המזגן החדש זכרו להביא בחשבון את עלות ההתקנה, שעשויה לנגוס נתח נכבד מהתקציב.
מדריך WiseBuy יסייע לכם לבחור את המזגן המתאים, לפי השיקולים הבאים:
שני השיקולים החשובים ביותר בבחירת המזגן הם סוג המזגן והתפוקה שלו. במקרה שמדובר במיזוג של מספר חדרים, מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי. חשיבותו של הייעוץ המקצועי עולה ככל שגדל מספר החדרים המיועדים למיזוג וככל שהתנאים במקום מורכבים יותר.
מרבית המשווקים מספקים שירות ייעוץ, בדרך כלל בחינם או בתשלום סמלי שלרוב מתקזז במקרה שהמזגן נרכש דרכם. אפשרות נוספת היא להתייעץ בגורם חיצוני כמו מהנדס מיזוג תמורת תשלום של כמה מאות שקלים ויותר. יתרונו של גורם כזה הוא בהיותו בלתי תלוי, בעוד שהמלצותיו של המשווק יכולות להיות מושפעות מאינטרסים מסחריים שאינם עולים בקנה אחד עם צורכי הלקוח.
המידע בפרק זה לא יהפוך אתכם ליועצים מומחים, אבל בהחלט יאפשר לכם להבין טוב יותר את הצרכים שלכם ולהכיר את הפתרונות הקיימים, ובמידת הצורך להעריך את איכות הייעוץ. במצבים פשוטים תוכלו להחליט בעצמכם על פתרון המיזוג הרצוי, ולשם כך תוכלו להיעזר בטבלה שבסוף הפרק.
סוגי המזגנים: קיימים שלושה סוגים עיקריים של מזגנים: מזגן עילי, מזגן רצפתי ומזגן מיני מרכזי. בשלושת הסוגים המזגן מפוצל לשתי יחידות – יחידת המדחס והמעבה, והיחידה הפנימית. במזגנים מסוג עילי ורצפתי המדחס מותקן מחוץ לבית, ואילו והיחידה הפנימית בתוך הבית ומזרימה את האוויר הקר או החם אל חלל החדר. במזגן מיני מרכזי, שתי היחידות צמודות ובדרך כלל מרוחקות מחלל הבית, האוויר עובר בתעלות ומוזרם לחלל באמצעות פתחי אוורור.
מזגן עילי – כיום המזגן הנפוץ ביותר, בזכות הקומפקטיות, החיסכון במקום והגמישות היחסית במיקום ההתקנה. לרוב הוא שקט ממזגן רצפתי ומוצע במגוון עיצובים וצבעים המאפשרים התאמה טובה למבנה החלל ולעיצובו. מזגן עילי מתאים בעיקר לחדרים קטנים ובינוניים, ופחות יעיל בחלל גדול.
מזגן עילי מפוצל או מולטי משמש למיזוג של מספר חדרים. זהו מזגן בעל יחידת מדחס חיצונית אחת המחוברת למספר יחידות פנימיות. בדרך זו ניתן לשלוט בצורה יעילה ביחידות הפנימיות, וללא צורך בהתקנה מרובה של מדחסים נוספים. מזגל עילי מפוצל מתאים לבית עם מספר חדרים, וכן לדירות בהן אין אפשרות פיזית להתקין מספר גדול של יחידות חיצוניות.
התקנתו של מזגן עילי מפוצל עשויה להיות פחות מורכבת מהתקנת מזגן מיני מרכזי, והשליטה ביחידות הפנים יעילה ונוחה יותר ותורמת לחיסכון בחשמל. דגמי מזגן עילי מפוצל הפועלים בטכנולוגיות אינוורטר הפופולרית בישראל, סקרול (Scroll) או VRF, יקרים יותר אך חסכוניים משמעותית בחשמל ובעלי אורך חיים ממושך יותר.
במקרים מסוימים, לצורך מיזוג של מספר חדרים יתאים דווקא מספר דומה של מזגנים עיליים עצמאיים. לדוגמה, כאשר זמני השימוש ויתר צורכי המיזוג אינם חופפים בחדרים השונים. כך השליטה בכל יחידה מלאה, מה שמביא לחיסכון אופטימלי בחשמל וכן מונע את המצב שבו תקלה במדחס (או במאייד, במיני מרכזי) משאירה את כל הבית בלי מיזוג.
לצד זאת, יש לקחת בחשבון שהתקנה של מספר מזגנים עצמאיים מחייבת זמינות של מקום מתאים עבור כל היחידות החיצוניות, ושעלותה של התקנה כזו גבוהה מעלות התקנת מזגן עילי מפוצל. עלות התקנת מערכת מזגן עילי מפוצל מסוג VRF יקרה עד פי שלושה מעלות התקנה רגילה.
מזגן רצפתי – המזגן הוותיק כמעט שאינו זמין עבור השוק הפרטי וניתן להשיגו בעיקר בתפוקות גבוהות לשימוש במוסדות.
מזגן מיני מרכזי – המזגן מיועד למיזוג של מספר חדרים או חלל אחד גדול ונחשב לשקט מבין השלושה. מזגן מיני מרכזי יכול להיות פתרון מצוין למטרה שלשמה נועד, אולם לנוכח החלופות הקיימות וכיוון שמחיר הטעות בבחירתו עלול להיות כבד, החליטו רק אחרי שהשתכנעתם שזהו אכן הפתרון המתאים ביותר.
התקנה של מזגן מיני מרכזי מורכבת וכרוכה לעתים בהנמכת התקרה עבור תעלות המיזוג. הדגמים הפשוטים מועדים לבזבוז אנרגיה במיזוג חדרים שאינם מאוכלסים, ולא מאפשרים שליטה עצמאית בטמפרטורה. פתרון חלקי לבעיה נותנת תוספת בשם דמפר, שיכולה לשפר את השליטה במזגן ולעתים אף לתרום לחיסכון באנרגיה.
הדגמים המתקדמים יותר מאפשרים לקבוע טמפרטורה עצמאית לכל חדר, ובדגמים המתקדמים ביותר מסוג אינוורטר וסקרול ניתן להשיג חיסכון משמעותי באנרגיה.
למיזוג מספר חללים בעלי צרכים שונים, כדאי לשקול שילוב של שני סוגי מזגנים. לדוגמה, מזגנים עיליים בתפוקה נמוכה לחדרי השינה, ומיני מרכזי ליתר החללים בבית.
זכרו שפתרונות המיזוג השונים נבדלים זה מזה בעלויותיהם, לעתים בפערים גדולים החורגים בהרבה ממסגרת התקציב. המטרה היא למצוא את הפתרון הטוב ביותר שהתקציב שלכם מאפשר, להחליט על מה אפשר להתפשר ועל מה לא כדאי לוותר.
תפוקת המזגן: תפוקת המזגן היא עוצמת הקירור או החימום של המזגן, ובהגדרתה הרשמית – התפוקה היא כמות הקור או החום שנוספה לחלל בשעת עבודה אחת. התפוקה נמדדת ב-BTU/hr. זכרו כי זהו הנתון הקובע בבחירת המזגן המתאים ולא הספק או כוח סוס. חשוב להקפיד בבחירת התפוקה הרצויה: תפוקה נמוכה מדי – ותמצאו את עצמכם עם מזגן שפועל בלי הפסקה, לא מספק את רמת המיזוג המבוקשת וגורם לבזבוז אנרגיה. מנגד, תפוקה גבוהה מדי משמעותה בזבוז אנרגיה וכן שינויים תכופים בטמפרטורת החדר ובלאי מואץ של מערכת המיזוג, עקב מחזורי פעולה קצרים ותדירים.
כדי לבחור בתפוקה הרצויה יש להתחשב במספר נתונים כשהעיקרי שבהם הוא גודל החלל המיועד למיזוג. ככל שהחלל גדול יותר תידרש תפוקה גבוהה יותר על מנת לספק קירור או חימום במידה ניאותה. נתונים נוספים בחישוב התפוקה הרצויה כוללים את המיקום הגיאוגרפי, מיקום הדירה בבניין, מספר הקירות החיצוניים וכיוונם, סוג הבלוקים, מספר החלונות, גודלם וכיוונם, מידת החשיפה לשמש ישירה, מספר הנפשות בבית, קיומם של מכשירים אחרים הפולטים חום בבית ועוד.
ככלל, כל נתון שמגביר את חשיפת הדירה לתנאים החיצוניים (שמש ישירה, קומה גבוהה) או תורם לשינוי הטמפרטורה (מספר הנפשות, רמת פעילות גבוהה) מצריך הגדלת התפוקה בהתאמה.
הטבלה הבאה תסייע לכם להעריך את התפוקה המתאימה. התפוקה מחושבת לפי תנאים ממוצעים באזור מישור החוף:
טמפרטורה מינימלית בחימום: בבחירת המזגן המתאים צריך להתחשב בטמפרטורות המינימום השוררות בחורף באזור המגורים. רוב המזגנים מתחילים לאבד מיעילות החימום שלהם מטמפרטורה חיצונית של 5 מעלות צלסיוס. לכן, באזורים שבהם הטמפרטורות יורדות מ-5 מעלות, יש להתקין מזגן עם מפשיר קרח או מונע קיפאון (De-Icer או Anti Freeze).
טכנולוגיית אינוורטר (Inverter): מזגנים הפועלים בטכנולוגיית אינוורטר יקרים עד פי שניים ממזגנים רגילים, אבל עשויים להיות כדאיים מאוד ולהחזיר את ההשקעה. מזגן כזה משתלם ככל שהשימוש בו רב יותר. צריכת החשמל של מזגן אינוורטר נמוכה עד כדי 30-40 אחוז ממזגן רגיל, הוא נהנה מאורך חיים ממושך ומציע מספר יתרונות נוספים: המזגן מביא את החדר לטמפרטורה הרצויה במהירות, שומר על טמפרטורה אחידה והוא יעיל גם בטמפרטורה חיצונית נמוכה או גבוהה במיוחד.
תכונות ייחודיות: כל המזגנים מזרימים אוויר קר או חם לחלל ומביאים אותו לטמפרטורה הרצויה, אבל תכונות מיוחדות שקיימות בחלק מהדגמים יכולות לשפר את איכות המיזוג ואת ההנאה מהמזגן.
כדי שההנאה שלכם מהמזגן תהיה שלמה רצוי שהמזגן יהיה כמה שיותר שקט. עוצמת המזגן נמדדת בדציבלים ומתייחסת לשתי היחידות – החיצונית והפנימית. בהתקנת היחידה החיצונית, אסור שהיא תהווה מטרד לשכנים ורצוי שגם לא לבני הבית. על גבי יחידת המדחס החיצונית חייבת להופיע תווית המציינת את עוצמות הרעש המרביות המתקבלות במרחקים שונים ממנה. כך ניתן להתאים את מיקום ההתקנה. אם לא ניתן להתקין את המזגן במרחק סביר מהחלונות או בכל מקום אחר שעלול להוות מטרד, הקפידו על מזגן שקט שלא יעלה על מידת הרעש המותרת בתקנות למניעת מפגעי רעש.
כדאי לדעת שאחד הגורמים המשפיעים על מידת הרעש הוא תפוקת המזגן. ככל שהיא גדולה יותר עולה מידת הרעש וגדלה חשיבות הבחירה במזגן שקט ככל האפשר. מזגן בתפוקה של כ-10,000BTU שמידת הרעש שלו נעה סביב 35 דציבל נחשב שקט למדי, ויש אף שקטים יותר.
מידת הרעש של יחידת המאייד הפנימית אינה תמיד מצוינת במפרט המוצר. אם חשוב לכם שהמזגן יהיה שקט במיוחד, רצוי להימנע ממזגן שאינו מציין את רמת הרעש (או שלא ניתן לברר זאת אצל המשווק) ולהשוות רק בין מזגנים שרמת הרעש שלהם מופיעה במפרט.
בנוסף לפעולות הבסיסיות שקיימות בכל המזגנים, קיימות תכונות נוספות שיכולות לשפר את נוחות התפעול והשימוש.
שלט רחוק: כמעט לכל המזגנים מצורף שלט רחוק שמקנה שליטה נוחה על כל פעולות המזגן. יש שלטים שמודדים ומציגים את הטמפרטורה בסביבתם, נתון שיכול לשמש להשוואה בין הטמפרטורה המבוקשת לזו שבפועל. שלטים מתקדמים יותר מצוידים בחיישן טמפרטורה ששולט על פעולת המזגן, וכך המזגן מווסת את הטמפרטורה בהתאם למיקומו של השלט. שלט כזה יכול להיות שימושי כשרוצים להבטיח טמפרטורה מדויקת באזור מסוים בחדר גדול, כמו בסביבת תינוק. בנוסף קיימים שלטים עם תאורת מסך וכפתורים מוארים לשימוש נוח בחושך, חלקם כוללים גם שעון.
שליטה באמצעות הסמארטפון: אופציה נוספת לתפעול המזגן היא באמצעות אפליקציה ייעודית בסמארטפון. וכך, אם שכחתם את המזגן פועל כשעזבתם את הבית תוכלו לכבות אותו מכל מקום; או אם תרצו לתפעל אותו מרחוק כדי שתגיעו לבית ממוזג, וכן לכל צורך אחר בו נדרשת הפעלה כשאינכם נוכחים, וגם אם אתם פשוט מעדיפים את הסמארטפון שלכם בתור שלט רחוק. - תוכלו למצוא את האפשרות הזאת בכמה מהמזגנים החדשים בשוק שתומכים בחיבוריות לאינטרנט.
קוצב זמן (טיימר): מזגנים רבים מצוידים בטיימר המשמש לשליטה על תזמון פעולת המזגן. קיימים שלושה סוגים של טיימרים: הטיימר הפשוט ביותר מפסיק את פעולת המזגן בתום הזמן שנקבע לו; טיימר מתקדם ממנו מאפשר הפעלה וכיבוי עתידיים; והטיימר המשוכלל יותר מאפשר לכוון מחזורי הפעלה וכיבוי קבועים. טיימר כזה יכול להתאים גם לשומרי שבת, ולעתים נקרא גם 'שעון שבת'.
הפעלה מחודשת אוטומטית: מנגנון המפעיל את המזגן מחדש לאחר הפסקת חשמל על פי אותם נתונים שבהם פעל טרם הפסקת החשמל.
שליטה בתריסי המזגן: במזגנים העלי והריצפתי ניתן לכוון את התריסים לכיוון הרצוי וכן את גודל פתח זרימת האוויר. במזגנים מסוימים התריס חשמלי ומופעל באמצעות השלט. יש גם פונקציה של תנועה מחזורית קבועה של התריסים בשם SWING.
לוח פיקוד: קיים בעיקר במזגני מיני ורב-מאייד אך ניתן להתקינו גם עבור מזגן מפוצל רגיל. לוח הפיקוד מותקן על הקיר ושולט על פעולות המזגן. יש לוח פיקוד נפרד בכל חדר ולוח פיקוד מרכזי המותקן במקום מרכזי ונגיש, השולט גם על היחידות השונות. ברוב המקרים לוח הפיקוד כולל את פונקציות ההפעלה הבסיסיות בלבד.
גישה למסנן האוויר: בכל מזגן מותקן מסנן (פילטר) שאותו יש לנקות מספר פעמים בשנה (תלוי במשך העבודה של המזגן ובכמות הזיהום הסביבתי. שימו לב להוראות היצרן). רצוי שהגישה אל המסנן תהיה נוחה ושיהיה קל לפירוק ולהרכבה. כדאי לדעת שמסנן סתום פוגם באיכות המיזוג, מגדיל את צריכת החשמל, יכול לגרום לתקלות ולטווח הרחוק גם מאיץ את בלאי המזגן.
לא צריך להיות רגיש במיוחד לחשבון החשמל כדי לשאוף למזגן חסכוני ככל האפשר. בקירור, המזגן הוא צרכן האנרגיה הכבד ביותר בבית, וההבדל בצריכת החשמל בין המזגנים השונים יכול להתבטא במאות שקלים ויותר לשנה.
תווית אנרגיה: כל מזגן חייב לשאת תווית אנרגיה שמעידה על יעילות צריכת החשמל שלו. דירוג היעילות מבוטא באותיות A עד G, כאשר A היא הדרגה החסכונית ביותר. נתון נוסף שמופיע בתווית הוא מקדם יעילות (COP) – היחס בין תפוקת המזגן לצריכת החשמל שלו. ככל שמקדם היעילות גבוה יותר המזגן חסכוני יותר בצריכת החשמל. היחס מופיע כערך נפרד וגם מגולם בנתון דירוג היעילות.
מצב שינה (Sleep): תכונה הקיימת במזגנים רבים ויכולה לחסוך בחשמל. במצב שינה הטמפרטורה יורדת בהדרגה בכמה מעלות עד לכיבוי המזגן.
כל המזגנים מציעים פעולת ייבוש שמורידה מהלחות באוויר, תכונה שיכולה לחסוך בחשמל. כמו כן, כל המזגנים חייבים להשתמש בקרר (גז) R410A, שבנוסף להיותו גז ירוק וידידותי לסביבה, הוא מייעל את צריכת החשמל של המזגן.
האחריות על מערכת המיזוג נחלקת לשתיים: אחריות על המזגן ואחריות על ההתקנה. בחלק מהמקרים האחריות על שני המרכיבים ניתנת על ידי גורם אחד, ובמקרים אחרים האחריות נחלקת בין היצרן/יבואן ובין המתקין. ההבדל בין שני סוגי המקרים יכול להיות משמעותי ולהוות שיקול חשוב בבחירה.
נותן האחריות: אם הגורם שנותן את האחריות על המזגן גם מבצע את ההתקנה (ישירות או באמצעות מתקינים מורשים מטעמו) – הוא אחראי על שני המרכיבים והוא הכתובת לכל פנייה. לעומת זאת, אם מבצע ההתקנה הוא גורם עצמאי – האחריות מתפצלת בינו ובין המשווק. לפיצול כזה יכולים להיות כמה חסרונות: סרבול ובזבוז זמן, לדוגמה במקרה של תקלה לא תמיד יודעים למי לייחס אותה, או שמגיע טכנאי ומגלה שהתקלה אינה בתחום אחריותו. בעיה נוספת וחמורה יותר שיכולה להתעורר היא התנערות של שני הגורמים מאחריות לתקלה והטלתה זה על זה.
משך האחריות: אחריות על מזגן היא בדרך כלל לשנה ולעתים ניתנת אחריות לשנתיים נוספות על חלקים. דגמים בודדים נהנים מאחריות מלאה ל-3 שנים. ברוב המקרים ניתן להאריך את תקופת האחריות בתוספת תשלום. חשוב לבדוק את תנאי האחריות לאחר תקופת האחריות המלאה, אילו חלקים ומהם סוגי התקלות והתיקונים הכלולים בה.
אחריות על התקנה היא לרוב ל-5 שנים ולא כדאי להתפשר על פחות. כיוון שתחום זה פחות מוסדר מאחריות על מוצרים, קיימים פערים גדולים בין המתקינים השונים, ולכן מומלץ מאוד לבדוק את תנאי האחריות ולהשוות ביניהם.
בתקצוב המזגן החדש שלכם זכרו להביא בחשבון גם את עלות ההתקנה. מחירי המזגנים מתייחסים למוצר עצמו ואינם כוללים עלויות התקנה ותוספות מיוחדות, שיכולות להגיע לאלפי שקלים.
מחיר המזגן: הגורמים העיקריים המשפיעים על מחירו של המזגן הם התפוקה, סוג המזגן, טכנולוגיות מתקדמות ותכונות ייחודיות הקיימות במזגנים השונים. טווח המחירים של מזגנים עלי ורצפתי בתפוקה של 9000BTU הוא 3,500-1,500 שקל, מחירו של מזגן בתפוקה של 25000BTU נע בין 3,500 ל-6,000 שקל. מזגן מיני מרכזי בתפוקה של 36000BTU עולה בין 7,500 ל-15,000 שקל ויותר.
עלות התקנה: כיוון שמדובר בהוצאה לא קטנה ולעתים בהוצאה כבדה למדי, מומלץ להשוות מחירים בין מספר מתקינים. המחירים הבאים נועדו לשמש לאומדן כללי ולהציג בפניכם כמה ממרכיבי העלות.
התקנה בסיסית של מזגן מפוצל הכוללת עד 2 מטרים צנרת עולה כ-700-600 שקל. המחיר עולה ככל שהמרחק בין המדחס למאייד גדל. עלויות אפשריות נוספות כוללות חיבור חשמל, התקנת סורגים עבור המדחס, ואם צריך לחצוב בקיר או להתגבר על מכשולים בדרך, ההוצאה צומחת ויכולה להגיע ל-1,500 שקלים. בהתקנת מזגן בעל תפוקה גבוהה דרוש חיבור תלת פאזי.
התקנתו של מזגן מיני מרכזי נעה בין 2,000 ל-5,000 שקל. התקנה כזו מורכבת וכוללת חלקים ומרכיבים רבים כגון תעלות, תריסים, לוחות פיקוד וכדומה. בדקו מה כוללת ההתקנה וקבלו פירוט מלא וברור בכתב, כולל לוחות זמנים.
שימו לב: אל תתפשרו על פחות מהתקנה מקצועית שתיעשה בידי מתקין מוסמך ומנוסה. התקנה לקויה או לא מוקפדת דיה תוביל לאחת או יותר מן הבעיות הבאות: פגיעה באיכות המיזוג, למשל עקב מיקום לא נכון של היחידה הפנימית; בזבוז אנרגיה; בלאי מואץ של המדחס וחלקים אחרים של מערכת המיזוג, תקלות חוזרות ונשנות ועוד. הקפידו לבחור מתקין מוסמך, מנוסה ואמין, רצוי כזה שקבלתם עליו המלצות. אם מדובר בהתקנה מורכבת הכוללת הנמכות תקרה ועבודת גבס, מומלץ לבקש לראות פרויקטים קודמים ולהתרשם מאיכות העבודה.
המדריכים הבאים עשויים לעניין אותכם:
לקנות מזגן בתבונה: מדריך חיסכון
איזה אמצעי חימום מתאים לכם
איך לבחור מאוורר