1
בנזין, חשמל או רובוטית?

מכסחות הדשא נחלקות לשני סוגים עיקריים, על פי סוג המנוע שמותקן בהם – מכאני או חשמלי. סוג נוסף, ולעת עתה פחות נפוץ, של מכסחות דשא, הוא מכסחות רובוטיות.

 

מכסחת דשא מכאנית/בנזין: מכסחת מכאנית מונעת על ידי מנוע בעירה שמוזן בדלק. מכסחת דשא כזאת לרוב חזקה יותר ממכסחת חשמלית וניתן לנוע אתה בחופשיות ללא מגבלת מרחק שכופה הכבל החשמלי. מנגד, מכסחת דשא מכאנית מחייבת אספקת דלק ותחזוקה של המנוע, היא פולטת עשן ונוטה להרעיש יותר מרעותה החשמלית. כמו כן, היא לרוב כבדה יותר, התנעתה קצת פחות נוחה ונעשית בצורה ידנית באמצעות כבל משיכה. בדגמים מסוימים ההנעה היא אלקטרונית ולכן נוחה ומהירה יותר.

 

מכסחת דשא מכאנית מתאימה לקיצוץ של שטח גדול, ומבחינת הפונקציות והתכונות שלה, היא בדרך כלל ניתנת להתאמה טובה יותר לתנאי שטח שונים ולמגוון רחב של סוגי דשא.

 

איך לבחור מכסחת דשא


מכסחת דשא חשמלית: מכסחת חשמלית מופעלת על ידי מנוע חשמלי, מה שמחייב חיבור לחשמל באמצעות כבל. הכבל המשתרך מהמכונה עשוי להוות מטרד ומחייב זהירות והקפדה בזמן העבודה כדי להימנע מפגיעה בו. מכסחות חשמליות לרוב קטנות ממכסחות מכאניות וקלות מהן, אחזקתן והפעלתן פשוטות יותר, הן זולות ממכסחות מכאניות וגם חסכוניות מהן בתפעול השוטף.

 

מכסחת דשא חשמלית תתאים לשימוש בשטחים קטנים-בינוניים עם נגישות לשקע חשמלי. 


איך לבחור מכסחת דשא

 

מכסחת רובוטית: זוהי מכסחת הדומה באופן תפקודה לשואב אבק רובוטי, המסוגלת לפעול באופן עצמאי, להתגבר על מכשולים ולנוע בטווח מוגדר, ועם סיום הפעולה או לפני שהסוללה מתרוקנת, לחזור עצמאית לעמדת הטעינה. כיום זמינות בשוק מגוון מכסחות רובוטיות המיועדות לכיסוח משטחים בהיקפים שונים, בין 200 מ"ר ל-5000 מ"ר. המכסחות כוללות מגוון תכונות מתקדמות, בהן תפעול דרך אפליקציה בסמארטפון, חיישני גשם, כיסוח חכם, חיישן נגד גנבה ועוד.


מכסחת רובוטית תתאים לגינות בגדלים שונים שהשיפוע המרבי אינו עולה על 30-25 מעלות, ולמי שיכול להרשות לעצמו את מחירה הגבוה.


2
הספק המכסחת ושטח הכיסוי

ההספק של מכסחת דשא מבטא את עוצמתה ואת יכולתה להתמודד עם עבודה רציפה בשטחי כיסוי שונים. במכסחות מכאניות ההספק נמדד בכוח סוס (כ"ס) ואילו במכסחות חשמליות נמדד ההספק בוואט (w). במפרטים רבים, בנוסף לנתון ההספק, מציין היצרן את הנתון "שטח כיסוי", שמהווה מדד נוסף להתאמת המכסחת להיקף הדשא שלכם.

 

לשימוש בגינות קטנות יספיקו כ-5-4 כ"ס במכסחת מכאנית, או 1300-1000 ואט במכסחת חשמלית. לשימוש ממושך ורציף במשטחים גדולים, עם דשא מזנים צפופים וקשים, בחרו מכסחת בעל הספק גבוה יותר.


איך לבחור מכסחת דשא

 

פרמטר נוסף שמשפיע על יכולתה של המכסחת לעמוד בעומסים גבוהים הוא המומנט הסיבובי. המומנט של המנוע החשמלי, שנמדד ביחידות Nm, מבטא את הכוח שנמסר מהמנוע לציר וללהבים שמורכבים עליו ואת יכולתו האמיתית להתמודד עם התנגדות במהלך הכיסוח. העניין הוא שבמפרטים רבים לא מצוין המומנט הסיבובי, בדרך כלל בגלל שמדובר בנתון לא מחמיא. לכן, אם הנתון הזה חשוב לכם, רצוי לברר זאת או להעדיף מכסחת של יצרן שטורח לציין אותו.

3
גובה ודרגות כיסוח

בכל מכונות הכיסוח ניתן להתאים את גובה הקיצוץ הרצוי באמצעות שינוי מרחק הלהבים ממשטח הדשא. באביב ובקיץ רצוי לכסח את הדשא בתדירות של פעם בשבוע לפחות, אך לא יותר מפעמיים, תלוי בקצב הצמיחה של הדשא ובסוג הדשא. בעיקרון, בתקופה החמה של השנה יש לקצוץ את הדשא גבוה ככל שניתן, ולא יותר מהשליש העליון של הדשא. הגובה המומלץ לכיסוח תלוי בזן הדשא שלכם. אם אינכם בטוחים בסוג הדשא, השתדלו לקצץ אותו כשהוא מגיע לגובה של כ-6 ס"מ מעל פני הקרקע, כך תשמרו על חיוניותו ועל צמיחתו הבריאה ותיהנו ממשטח דשא דשן ויפה לעין.

 

איך לבחור מכסחת דשא


בחרו אפוא מכסחת שתאפשר לכם קיצוץ בגובה המתאים. בדקו מהו הגובה המרבי של המכסחת ובחרו מכסחת בעלת גובה מקסימלי רצוי. ההמלצה הכללית היא לבחור מכסחת בעל מספר דרגות ובגובה מרבי של 6 ס"מ או יותר.

 

עוד דבר שכדאי לבדוק הוא שיטת כוונון גובה הלהבים. במכסחות מסוימות הכוונון נעשה בשני שלבים – בצמד הגלגלים הקדמי ובצמד האחורי (ולעתים אף בארבעה שלבים, כל גלגל בנפרד), ובמכסחות אחרות יש מנוף או ידית כוונון לארבעת הגלגלים בעת ובעונה אחת.

4
רוחב כיסוח ומספר הלהבים

בבחירת הלהבים במכסחת דשא יש לקחת בחשבון את השטח הכולל של המדשאה שלכם. ככל שהשטח המיועד לקיצוץ גדול יותר רצוי לבחור מכסחת בעלת להבים גדולים יותר, שיטפלו בשטח כיסוח גדול בכל רגע נתון ויקצרו את זמן הכיסוח. לגינה קטנה יתאים כמובן רוחב כיסוח קטן.


איך לבחור מכסחת דשא

 

אם בלהבים עסקינן, נזכיר שגם מספר הלהבים שבמכסחת עשוי להוות שיקול חשוב. בחלק ממכסחות הדשא מותקנים שני להבים, ובמכסחות אחרות תמצאו ארבעה להבים ("צלחת"). מכסחת בעלת ארבעה להבים שומרת טוב יותר על ציר המנוע כנגד עיוותים ובלאי הודות למבנה המאוזן שבהרכב כזה. לשימוש אינטנסיבי ובשטחי כיסוי גדולים, מומלץ לבחור מכסחת בעלת ארבעה להבים.

5
מכסחת מתנייעת / נסיעה עצמית

במכסחות רגילות יש לדחוף את המכסחת כדי להסיע אותה על פני הדשא, ובמכסחות מתנייעות (או נסיעה עצמית) תנועת המכסחת נעשית בצורה עצמאית שחוסכת את המאמץ שבדחיפתה. ככלל, למשטחי דשא גדולים של כמה עשרות מטרים רבועים, ובודאי כאלה שאינם מישוריים, רצוי לבחור מכסחת מתנייעת; ואילו לגינות קטנות יותר תתאים מכסחת רגילה.

 

אם החלטתם לרכוש מכסחת מתנייעת, רצוי שזו תהיה בעלת מהירות משתנה. כך תוכלו לקבוע את המהירות הנוחה לכם.

6
גלגלים

בדגמים פשוטים של מכסחות דשא מותקנים גלגלים מפלסטיק או גומי, ובדגמים מקצועיים יותר הגלגלים עשויים מתכת, כשהטובים שבהם מורכבים ממסבי מתכת. לשימוש אינטנסיבי, למשטחים לא ישרים ולמדשאות המחייבות תמרון רב מומלץ לבחור מכסחת בעלת גלגלים מסביים.


איך לבחור מכסחת דשא

 

בנוסף שימו לב לקוטרם של הגלגלים. ככל שהדשא גבוה יותר והמשטח עצמו אינו שטוח וכולל קימורים ובליטות עדיפים גלגלים בקוטר גדול, לפחות 18 ס"מ. ואם נדרשת יכולת תמרון גבוהה חפשו מכסחת בעלת גלגלים אחוריים שקוטרם גדול מהקדמיים.

7
אפשרויות הכיסוח ואיסוף הגזם

מרבית המכסחות המיועדות לגינות פרטיות מצוידות בשק או במכל איסוף שקולט את הדשא הקצוץ. אך יש מכסחות בעלות פליטה צדית, שבהן הדשא הקצוץ נפלט הצדה אל הקרקע כמו שהוא; ויש מכסחות שגורסות את הגזם דק-דק לשם מחזור. יש מכסחות שכוללות שתיים ואף את שלוש האופציות.

 

מכסחת שגורסת את הגזם (מלצ'ינג, mulching) ומחזירה אותו אל הדשא, למעשה מעניקה לו דישון טבעי בחומרים האורגניים שנצברים בדשא לאורך הזמן.

 

איך לבחור מכסחת דשא


מכסחת בעלת מערכת פליטה צדית עשויה להתאים לאלה המכסחים את הדשא בתדירות גבוהה ואינם מוטרדים מנוכחותו של גזם על משטח הדשא שלהם. קחו בחשבון שגזם שנותר זמן רב על הדשא שלכם חונק אותו ומונע ממנו את האוורור החיוני לצמיחתו הבריאה.

 

מכל או שק איסוף יתאים לבעלי גינות שבראש מעייניהם הוא דשא נקי ויפה לעין. בבחירת מכסחת בעלת שק איסוף התאימו את נפחו לגודל המדשאה שלכם. למדשאות גדולת מומלץ לבחור שק איסוף של כ-50 ליטר ויותר, בהתאם לגודל המדשאה.

 

איך לבחור מכסחת דשא


שיקול נוסף בבחירת אפשרות הכיסוח, אם כי משני בחשיבותו, נעוץ בנוחות השימוש. במכסחת רגילה (שאינה מתנייעת) עשויה להיות משמעות למשקל המצטבר של הגזם בשק האיסוף ולמאמץ שכרוך בהסעתה של המכסחת, כמו גם בצורך לרוקן את השק המלא.

8
מחיר ואחריות

מחירן של מכסחות דשא נע בין כ-500 שקל למכסחות פשוטות המיועדות לגינות קטנות, כ-4,000 שקל ויותר למכסחות מכאניות מתקדמות ומקצועיות, המיועדות למשטחי דשא גדולים וכוללות מגוון רחב של פונקציות, ועד בין 3,000 ל-9,000 שקל למכסחות דשא רובוטיות.

 

האחריות הניתנת למכסחות דשא היא בדרך כלל ל-12 חודשים.