ישנם מספר סוגים של מסחטות מיץ לפירות וירקות, שנבדלות זו מזו בשיטת הסחיטה ובתכונותיהן:
מסחטה צנטרפוגלית: בשיטה זו הפרי או הירק מרוסק באמצעות להבי מתכת, ובכוח הצנטרפוגה עובר דרך מסננת שמפרידה בין המיץ למוצקי הפרי. יתרונות השיטה היא במהירות שבה מתקבל המיץ ובקלות השימוש. אך יש למסחטה הצנטרפוגלית לא מעט חסרונות: היא פוגעת בערכים התזונתיים של הפרי וגורמת לחמצון מהיר של המיץ (הן בשל החיתוך האגרסיבי והן כתוצאה מהתחממות), מיצוי הפרי בשיטה זו נמוך משמעותית מבשאר השיטות, נוצרת כמות גדולה של קצף, היא אינה מתאימה לעלים ולעשבים והיא רועשת.
מסחטה צנטרפוגלית זולה בהשוואה ליתר המסחטות ולכן נפוצה יותר. היא תתאים לפריטים גדולים וקשים דוגמת גזר ותפוח, בין היתר הודות לפתח ההזנה הרחב שיכול להכיל להכיל פריטים גדולים בשלמותם.
מסחטת סליל: הסליל שבגוף המסחטה, שדומה בצורתו לסליל במטחנת הבשר הידנית, גורס את הפרי ופולט את השאריות למכל חיצוני בעוד שהמיץ נשמר במכל מובנה. לשיטה זו מספר יתרונות חשובים: היא שומרת במידה רבה על ערכיו התזונתיים של הפרי (סיבים, ויטמינים ואנזימים), מיצוי הפרי גבוה, ונוצר מעט מאוד קצף, אם בכלל. מסחטת סליל מתאימה לסחיטת עלים ועשבים, והיא טובה גם להכנת סורבה מפירות קפואים ולטחינה גסה של אגוזים למיניהם.
בקטגוריית מסחטת סליל יש מסחטות בעלות שני סלילים, שמזכירים בצורתם מקדחים שמנמנים צמודים זה לזה וגורסים את חלקי הפרי באמצעות סיבוב הדדי. פעולתה של מסחטה כזו אטית יותר ממסחטה בעלת סליל אחד ולכן כמעט שלא נוצרת התחממות של המזון, חום שפוגע בערכיו. מסיבה זו היא נחשבת בריאה יותר ממסחטה בעלת סליל אחד, אך גם יקרה ממנה. כמו כן, מיצוי הפרי בשיטה זו הוא מרבי.
מסחטה הידראולית או כבישה קרה: שיטה למיצוי הפרי באמצעות דחיסתו בכוח. לשיטה זו יתרונות דומים לזו של סליל, ובנוסף - היא מפיקה מיץ צלול יותר, אך היא גדולה ומסורבלת ויקרה מאוד.
הנתון החשוב ביותר שקובע עד כמה מהירה ויעילה המסחטה הוא ההספק שלה. תכונות נוספות שעשויות לשפר את איכות הסחיטה הן ויסות המהירות וסחיטה דו כיוונית.
הספק: ככל שההספק של המסחטה גדול יותר הסחיטה תהיה מהירה ויעילה יותר ויכולתה להתמודד בעומס ובשימוש ממושך תהיה טובה יותר. ההספק במסחטות הדרים נע בין 30 ל-100 ואט. רצוי לא לרדת מטווח ה-60 ואט, ואם בכוונתכם לעשות במסחטה שימוש אינטנסיבי שאפו להספק גבוה כמה שיותר.
מסחטות פירות וירקות קשים, מטבען, מחייבות הספק גדול הרבה יותר, שנע בין 300 ל-1,000 ואט. בחרו מסחטה בת 450 ואט לפחות, ובמידה שהמסחטה הולכת לעבוד קשה ובתכיפות, בחרו מסחטה בעלת הספק גבוה יותר.
ויסות מהירות: בחלק מדגמי המסחטות, בעיקר אלה המיועדות לפירות וירקות קשים, מוצעות שתי מהירויות הפעלה: מהירות גבוהה לפירות וירקות קשים כמו גזר ותפוח, ומהירות נמוכה יותר למוצרים כגון עגבניות וענבים.
סחיטה דו-כיוונית: יש מסחטות הדרים שהמנוע שלהן מסתובב לשני הכיוונים, ימינה ושמאלה לסירוגין, ובכך מיצוי המיץ מהפרי טוב יותר.
בשוק קיימות לא מעט מסחטות חשמליות שיגרמו לכם להעדיף לסחוט באופן ידני, לכן מומלץ לבחון את המסחטה, בייחוד אם אתם מתכוונים לעשות בה שימוש קבוע.
התרשמו מהמבנה ומהתחושה שמעניקה המסחטה – האם היא נדמית כצעצוע או עושה רושם של מכשיר רציני ומבטיח. פרקו והרכיבו את חלקי המסחטה, ובדקו את מידת הקלות והנוחות שזה נעשה. ודאו שהחלקים חוזרים למקומם בצורה מדויקת והדוקה. במהלך הבדיקה שאתם מבצעים תנו את דעתכם לנושא הניקוי של המסחטה.
כיוון שמדובר בתוצר נוזלי ודביק עם נטייה טבעית להגיע לכל חור וחריץ, העדיפו מסחטה עם כמה שפחות חריצים, מגרעות ואזורים קשים להגעה, כדי שתוכלו לנקותה בקלות.
הפעלה: במסחטות הדרים יש שתי שיטות הפעלה, האחת באמצעות כפתור הפעלה והשנייה באמצעות מנגנון לחיצה, כך שעם הפעלת לחץ על הפרי כנגד הקונוס המנוע מתחיל לעבוד. הבחירה בסוג ההפעלה נתונה להעדפה האישית של כל אחד.
התאמה לגודל הפרי: חלק ממסחטות ההדרים מצוידות בשני קונוסים בגדלים שונים לסחיטה של פירות בגדלים שונים (תפוז, לימון).
פתח הזנה: במסחטות פירות וירקות קשים כדאי לבחור בפתח הזנה גדול כדי שניתן יהיה להכניס דרכו פירות וירקות בשלמותם או לאחר חיתוך מינימלי.
קיבולת: כל המסחטות מצוידות במכל לקליטת המיץ שנפחו נמדד בליטרים. לסחיטה בכמות של כוס-שתיים יספיק מכל של חצי ליטר, ולארבע כוסות ויותר בחרו מכל של ליטר ויותר.
חיווי לכמות הנוזל: בדגמים רבים יש חיווי למפלס הנוזל בדמות חלון שקוף עם לוח שנתות, או מכל שקוף עם לוח שנתות. חיווי כזה שימושי במיוחד באפייה ובבישול, אך גם כדי לחלק במדויק את כמות המיץ לפי מספר כוסות משקה.
שליטה על מרקם המיץ: בחלק מהמסחטות תמצאו שתי רשתות סינון ברמת צפיפות שונה המניבות מיץ במרקמים שונים: רשת צפופה יותר למיץ בלבד – אידיאלי לשימוש באפייה ולמי שאוהב את המיץ שלו חלק, ורשת פחות צפופה למיץ עם חלקיקי הפרי.
רוב המסחטות עשויות פלסטיק באיכויות שונות, כאשר היקרות יותר עשויות בדרך כלל ממתכת. האחרונות עמידות וחזקות בדרך כלל, אך ניתן למצוא מסחטות העשויות פלסטיק באיכות גבוהה ובעלות עמידות טובה. כדי להתרשם מאיכות החומרים מומלץ לבחון את המסחטה באופן אישי.
במסחטות גדולות וכבדות יחסית, חשוב לבדוק שהן כוללות תושבות גומי או סיליקון כדי למנוע תזוזה של המסחטה בעת ההפעלה. בחלק מהמסחטות, בעיקר מסוג פירות קשים וירקות, יש מנגנון בטיחות המונע את הפעלת המסחטה כל עוד המכסה אינו סגור כראוי, ומומלץ לא לוותר עליו.
מסחטות הדרים: בין 100 ל-300 שקל. הגורמים העיקריים המשפיעים על מחיר המסחטה הם הספק, קיבולת, פעולה דו-כיוונית והחומר שממנו עשויה המסחטה.
מסחטות פירות קשים ומסחטות משולבות: בין 200 ל-1,500 שקל ויש כאלה עם מגוון אביזרים, המגיעות עד 2000 שקל ויותר. הגורמים העיקריים המשפיעים על המחיר הם הספק, קיבולות, מספר מהירויות והחומר שממנו עשויה המסחטה.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית בלנדר.
אחריות למסחטות היא לרוב לשנה, אך ניתן לעתים למצוא מסחטות בעלות אחריות לתקופה ארוכה יותר של בין שנתיים לשלוש.
למידע אודות תקנות הגנת הצרכן לגבי שירות ואחריות למוצרי חשמל לחצו כאן
המדריכים הבאים עשויים לעניין אתכם:
מילון מונחי מסחטות מיץ
איך לבחור מעבד מזון
איך לבחור מיקסר
איך לבחור בלנדר