הקדמה
סוללות מתחלפות, מברשות ממונעות ותצוגה דיגיטלית: שואבי האבק האלחוטיים של 2022 מחזיקים יותר זמן, מגיעים ליותר מקומות ושוקלים פחות מאי פעם. בדקנו חמישה שואבים אלחוטיים וגילינו מי מהם הוא הטוב ביותר ומי המשתלם ביותר.
המשתתפים במבחן שואבי האבק האלחוטיים הם:
כיצד בדקנו?
על רצפת פרקט תחמנו שני ריבועים של חצי מטר ופיזרנו באחד מהם 30 גרם אורז ובריבוע השני 10 גרם קמח. האורז מייצג לכלוך יחסית כבד כמו פירורי אוכל ואילו הקמח מייצג את אבק דק שיכול לסתום את הפילטר. לפני שהתחלנו את המבחן שקלנו את מיכל האיסוף של כל שואב.
לכל שואב לוקח זמן אחר להגיע לעוצמת שאיבה יציבה, לכן הפעלנו את השואבים מחוץ לאזור הבדיקה וכשהיו מוכנים, הסענו אותם לאורך שטח הבדיקה פעם אחת הלוך וחזור, ואז שוב בקצב מהיר. לאחר מכן שקלנו את מיכל האיסוף ונתנו להם ציון בהתאם להפרש במשקל.
מותג:Shark,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אלח...,
מותג:Dyson,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אלח...,
מותג:Jimmy,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אלח...,
מותג:Roidmi,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אל...,
מותג:Tineco,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אל...,
מבחן השאיבה - רצפה ושטיח
כל השואבים מגיעים עם מברשת רכה המיועדת לרצפה או פרקט שגם מוכרת כמברשת פלאפי. המבנה הרך שלה מאפשר מגע ישיר ורציף עם משטחים חלקים כך שהיא לא שורטת את המשטח. את כל השואבים הפעלנו על מצב אוטומטי כך שהם שולטים בעוצמה שהיא כברירת מחדל בדיוק באמצע בין עוצמה חלשה לחזקה.
ה-Roidmi X30 Pro עשה עבודה בינונית ומטה ובעיקר העיף את האורז לכל עבר ודילג על חצי מהקמח. לרוידמי יש מעין אזור מת ישירות מאחורי הגלגלים שתומכים בראש השאיבה, כך שבתנועה לאחור, נוצרת גומה של חומר שלא נאסף.
היות ודגם זה מגיע עם אפשרות לשטוף את הרצפה, הוא לא הגיע עם ראש חובט רגיל כמו שאר השואבים, אלא רק עם ראש חובט קטן המיועד לרהיטים. היות והוא קטן בחצי מראש רגיל, יצאנו מתוך הנחה שאיש לא מתכוון לשאוב את השטיחים בבית עם מברשת ברוחב 10 ס"מ. לכן בדקנו את הרוידמי על השטיח עם הראש המיועד לרצפה - והתוצאות בהתאם שכן בלי החלק החובט, קמח רב נשאר דבוק לשטיח הדק.
הפעלה על מצב טורבו אמנם שיפרה את היכולת שלו על רצפה ועל שטיח, לשאוב פנימה את האורז במקום לזרוק אותו, אך גם במצב האידאלי ביותר, ה-X30 Pro השאיר על הרצפה שכבה בולטת של קמח ובסופו של דבר עשה עבודה פחות טובה מכל שאר השואבים בכל עוצמה.
השארק IZ251 סיפק תוצאות יחסית טובות אך באופן מוגבל למדי. עיקר הבעיה בשארק הייתה בתנועה לאחור והיא נובעת דווקא מהפיצ'ר הכי בולט בו - ראש השאיבה הכפול. מבנה הראש ארוך מהרגיל והוא מכיל מברשת רכה ומאחוריה מברשת חובטת, ששתיהן פועלות בו זמנית. כשהזזנו את השואב לאחור, שולי הפלסטיק בחלקו האחורי של הראש דחפו את הלכלוך, וכשהרמנו אותו מעט כדי להתגבר על התל שנוצר, המברשת החובטת הגיעה ללכלוך קודם, מה שגרם לו להתפזר. על השטיח השארק היה בינוני מאוד, כך גם כשהפעלנו אותו על מצב טורבו ועברנו לאט על השטיח הדק, הוא עדיין השאיר שכבה מובהקת של קמח ואורז.
ה-Jimmy H9 Pro הפתיע לטובה ושאב כמעט את כל מה שפיזרנו על הרצפה במעבר אחד. ה-H9 Pro שאב בהצלחה את האורז והקמח ולהבדיל מהשארק והרוידמי, לא העיף את האורז לכל עבר ולא השאיר סימנים של קמח על הרצפה.
למרות שהוא הצטיין על הרצפה, הביצועים על השטיח היו יותר בעייתיים. הג'ימי מגיע עם ראש רגיל שבתוכו מותקנת מברשת רכה המיועדת לרצפה ובנוסף מברשת חובטת המיועדת לשטיחים - לא ראש נפרד. כדי להחליף בין המברשות, צריך לפתוח את ראש השאיבה יחד עם כל הלכלוך שנאסף שם, לשלוף את המברשת המשומשת, להתקין את המברשת החובטת ולחזור על התהליך בהתאם לצורך. הנחנו שזה לא משהו שהצרכן הממוצע יעשה דרך קבע, לכן בדקנו את ביצועי השאיבה על השטיח עם הראש הרגיל וכאן התוצאות היו משמעותית פחות מרשימות.
ה-Tineco Pure One S12 עשה עבודה מצוינת בשאיבת הרצפה ולא העיף אורז או קמח לצדדים, אך בשאיבה לאחור המבנה המאסיבי שלו גרם לתל של קמח להיווצר מאחוריו. גם כשהרמנו אותו מעט כדי למקם את המברשת הרכה על הלכלוך, הוא עדיין דחף חלק ממנו לאחור כך שכדי להבטיח שהרצפה נשארת נקייה לגמרי, נדרשו מספר חזרות.
ה-S12 מגיע עם ראש חובט לשטיח שתפקד טוב יותר משלושת השואבים הקודמים. הוא הצליח לשאוב את כל האורז והקמח שפיזרנו על השטיח הדק, אך נדרשנו לעבור על אותו קטע כמה פעמים עד שכל הלכלוך נאסף.
ה-Dyson V12 Slim Total Clean סיפק את הביצועים הטובים ביותר על הרצפה והשטיח. כל גרגיר של אורז וקמח שפיזרנו על כל אחד מהמשטחים, נאסף בקלות ולא היה כל צורך לעבור יותר מפעם אחת הלוך חזור כדי לוודא שאותו משטח נקי לגמרי.
למרות שרוחב המברשת זהה לשאר המתחרים, אחד ההבדלים הגדולים בין הדייסון לשאר הוא באורך של ראש השאיבה שקצר ביותר מחצי משאר השואבים במבחן. כשהסענו אותו לאחור גם הוא יצר תל קטן של קמח - הצנוע מבין כולם, אך בגלל השוליים הצרים מאוד שלו, מספיקה הרמה קלה ביותר של השואב כדי שחלקו האחורי של הראש יתרומם מספיק כדי לאפשר לראש הרך לבוא במגע עם הלכלוך. להבדיל משאר השואבים, ה-V12 לא העיף ולו גרגיר אחד של אורז ולא השאיר כל זכר לקמח.
ה-V12 אכן מגיע עם ראש חובט לשטיח אך זהו אותו ראש מיושן מלפני כמה שנים ולא ראש מסוג Torque המסוגל לשנות את מהירות המנוע בהתאם להתנגדות שהמברשת נתקלת בה. עם זאת, הוא הצליח לנקות 100% מהלכלוך שפיזרנו במעבר אחד כך שכלל לא התאמצנו להשתמש בו.
נוחות השימוש
למעט השארק שניתן לקפל לחצי, כל השואבים במבחן זה לא מסוגלים לעמוד עצמאית, כך שכל שימוש בהם כולל לא מעט הרמה והנחה של השואב. בעוד שמשקל המנוע של השואבים יחסית דומה - בין 1480 ל-1900 גרם, המשקל הכולל את המוט וראש השאיבה ובעיקר האיזון ביניהם, משנה את התמונה מאוד.
משקל
במשקל 2.2 קילו,
השואב הקליל ביותר הוא ה-Dyson V12 שמגיע עם מיכל איסוף בנפח 0.35 ליטר בלבד כך שצריך לרוקן אותו מספר פעמים כששואבים את הבית, אך מרכז המשקל שלו נמצא מעל ידית האחיזה כך שהוא מרגיש מאוזן ונוח מאוד לשימוש. אחת התלונות הרווחות בנוגע לשואבים של דייסון הייתה על עוצמת שאיבה חזקה מדי על שטיחים שלא אפשרה להניע אותו בקלות. למרות שהמנוע של ה-V12 מייצר את אותה
עוצמת שאיבה כמו ה-V11 הוותיק - 150Air Watt, הוא משמעותית קל יותר לשימוש ולא מכביד גם לאורך זמן.
ה-X30 Pro של רוידמי אמנם שוקל מעט יותר - רק2.7 קילו, אך ידית האחיזה שלו נמצאת מעל ומאחורי מרכז המשקל, כך שהוא מרגיש כבד בהרבה ממה שהוא בפועל. ה-H9 Pro של ג'ימי וה-S12 של Tineco שוקלים 2.9 ו-3 קילו בהתאמה ובעוד שהאחרון מרגיש מאסיבי למדי, הוא נע יחסית בקלות על משטחים שונים. השואב של ג'ימי מגיע עם מוט שבו ישנו ציר הפוך, מה שנקרא ברך ג'ירפה, כך שקל לגשת מתחת לשולחנות, ספות גבוהות וכן הלאה. היות ואי אפשר ללחוץ כלפי ראש השאיבה כשהמוט לא נעול, בהקשר הזה, דווקא משקלו הוא יתרון כך שהוא שואב באותה יעילות ממקומות לא נגישים במיוחד.
במשקל 4 קילו, השארק IZ251 הוא השואב הכבד ביותר במבחן, בעיקר בגלל הראש הכפול שלו. ולמרות שגם הוא מגיע עם אותה ברך ג'ירפה, הוא משמעותית קשה יותר לתמרון לעומת השואב של ג'ימי, ולו רק בגלל המשקל הגבוה של ראש השאיבה.
תפעול
השואב המשוכלל ביותר במבחן הוא ה-Tineco S12. הוא מכיל מסך דיגיטלי שמציג בזמן אמת את רמת הלכלוך שנשאבת על ידי שינוי הדרגתי של צבע הטבעת המוארת מכחול לאדום. לעומת הדייסון והג'ימי, לטינקו S12 יש חיישן בגוף השואב שמשנה את עוצמת השאיבה על פי צפיפות החומר שעובר דרכו בזמן אמת, זאת לעומת השיטה המקובלת עד כה שבה המברשת עצמה מודדת את ההתנגדות של המשטח אותו שואבים.
היתרון בשיטה הזו הוא היכולת להתמודד עם לכלוך רב שנמצא על משטחים חלקים, כמו למשל רצפה מלאה בקמח - משהו שתיאוריטית לא אמור לגרום להתנגדות מורגשת כמו שטיח למשל. הבעיה היא שהמדידה לא נעשית בראש השאיבה שצמוד ללכלוך, אלא באזור המנוע שנמצא הרחק משם. סך הכל החלטה הגיונית המאפשרת לכל ראש פלסטיק פשוט לתפקד בצורה חכמה, אך כפי שראינו במבחן זה, לעיתים העוצמה הבינונית המופעלת כברירת מחדל, לא מצליחה להרים מספיק לכלוך אל החיישן, כך שהוא בתורו לא מגביר את העוצמה מה שמשאיר לכלוך על הרצפה. את ההפנייה המעגלית הזו אפשר לפתור על ידי הגברה ידנית של עוצמת השאיבה ובדגם זה הפעולה נעשית בצורה אלגנטית ביותר, דרך כפתור מגע בחלקו העליון שמחליקים מעלה או מטה.
השואבים של ג'ימי ורוידמי מכילים תצוגה דיגיטלית פשוטה שדרכה ניתן לראות את אחוזי הסוללה, אך ברוידמי ניתן לשנות דרך האפליקציה את התצוגה לזמן עבודה משוער בדקות - בדומה לדייסון שבו התצוגה הצבעונית בעברית מסוגלת להציג גם התראות לגבי מצב הפילטר.
לא צריך להחזיק את הכפתור
בתחילת דרכם, שואבי האבק האלחוטיים הכילו מנועים לא יעילים שהובילו לזמן עבודה נמוך. כדי למנוע מהמשתמשים להשאיר את השואב פועל שלא לצורך, היצרנים התקינו כפתורי הפעלה שמנתקים את פעולת המנוע כשהם לא לחוצים. מרווחי הזמן הקטנים האלו הגדילו משמעותית את זמן העבודה אך רבים מצאו את ההכרח להחזיק את הכפתור מעיק מה שהפך את השימוש בשואב למעייף. כיום השואבים משמעותית יעילים יותר וזמן העבודה ברובם קפץ מ-20 דקות ליותר מ-60 דקות במצב חסכוני. כל השואבים במבחן זה מסוגלים לפעול ברצף ללא צורך להחזיק את הכפתור.
בדייסון V12 כפתור ההפעלה הוחלף מהדק שנמצא על ידית האחיזה, לכפתור אדום גדול בחלקו העליון. הצורך לתפעול השואב בשתי ידיים מרגיש לנו מיותר, מכיוון שהיה אפשר באותה מידה לאפשר לנעול את ההדק או להוסיף כפתור Hold דיגיטלי כמו שראינו בשואב
Roborock H6 במבחן שערכנו
בשנה שעברה.
ל-S12 יש הדק להפעלה רגעית ומתג שאפשר למשוך כדי לנעול אותו על מצב פועל. לטעמנו פה החברה פספסה בכך שהתקינה את מתג הנעילה בדיוק מחוץ לטווח של האגודל, כך שצריך להשתמש בשתי ידיים.
לשארק יש מברשת ממונעת כפולה שמכילה ראש רך לרצפה וראש חובט לשטיח. כפתור ההפעלה הוא מתג שבורר בין שלושת המצבים - כבוי, רצפה ושטיח. ניתן להגביר את עוצמת השאיבה זמנית על ידי משיכה והחזקת כפתור הטורבו אך ברגע שמשחררים אותו, העוצמה יורדת בחזרה.
לג'ימי יש שני כפתורים - אחד להדלקה וכיבוי ואחד שעובר בין ארבעה מצבי פעולה: Eco, Auto, Turbo ו-Max והתגובה היא מיידית. ברוידמי יש שיטה מתסכלת למדי כדי למנוע מהשואב לפעול בשוגג. על המכשיר ישנם שני כפתורים, אחד הממוקם בנוח בדיוק בהישג אצבע על ידית האחיזה ומאפשר לעבור בין שלושה מצבי עבודה, וכפתור ההפעלה שנמצא 10 ס"מ למטה ממנו ודורש לחיצה רציפה של כ-3 שניות כדי לפעול, אך לחיצה רגעית כדי לכבות.
סוללה וזמן שימוש
בתעשיית השואבים הביתיים מקובל למדוד את יכולות הסוללה כשהשואב על מצב חסכוני, ללא אביזרים מחוברים ובמצב נייח בחדר סגור - לא בדיוק סיטואציה שמתקיימת במציאות. התוצאה היא שיש מרחק רב בין הזמן שהיצרן מצהיר לבין מה שמקבלים בפועל, אך זו לאו דווקא אשמת היצרן שמעדיף להחמיא למוצר שלו, אלא ששאיבת שטיח דק תמיד תניב תוצאה שונה משטיח עבה ומרצפה וכן הלאה, כך שאין דרך מדויקת שבה נוכל לקבוע כמה זמן השואב יחזיק עבורכם. תוכלו לקבל פרספקטיבה על זמן השימוש לפי הנתונים הרשמיים שהגיעו מהיצרן אך קחו אותם בערבון מוגבל.
זמני סוללה מוצהרים במצב חסכוני:
Shark IZ251 Zero M - כ-80 דקות באמצעות 2 סוללות.
ROIDMI X30 Pro - כ-70 דקות.
Jimmy H9 Pro - כ-80 דקות.
Tineco Pure One S12 - כ-100 דקות באמצעות 2 סוללות.
Dyson V12 Slim Total Clean - כ-60 דקות.
השארק וטינקו הם היחידים שמגיעים עם שתי סוללות, אך רק השארק מסוגל לטעון את שתיהן בו זמנית דרך תחנת טעינה כפולה שלא צריכה להיות בסמוך לשואב עצמו. בטינקו סוללה אחת נטענת בתוך השואב והשנייה בתחנת העגינה שחובה להתקין על הקיר - אין לה אפשרות לעמוד על משטח כלשהו מכיוון שהיא מחזיקה את השואב ושאר האביזרים. במידה והשואב והסוללה הנוספת מחוברים בו זמנית, הם יטענו אחד אחרי השני.
ה-Jimmy אמנם מגיע עם סוללה אחת שניתן לטעון ישירות דרך השואב אך הוא גם מגיע עם תחנת עגינה לסוללה אחת, כך שניתן לטעון אותה הרחק ממקום האחסון של השואב. היינו אומרים שגם ניתן לרכוש סוללה נוספת ולטעון אותה בנפרד אך השואב מגיע עם ספק כוח בודד כך שאין בזה הרבה פואנטה.
כל השואבים מגיעים עם סוללות שנטענות במלואן תוך 3-4 שעות. לאף אחד מהם אין מטען מהיר מכל סוג.
בשורה התחתונה
השואב הטוב ביותר במבחן זה הוא הדייסון V12 שלא רק ניקה היטב כל משטח, הוא גם היה פשוט מאוד לשימוש וקל מאוד לנשיאה. אם אתם מוכנים לשלם את העלות הגבוה שדייסון מבקשת, תקבלו מוצר מעולה שמקיים את ההבטחה שלו.
השואב המשתלם ביותר הוא ה-Jimmy H9 Pro שאמנם אינו פרקטי במיוחד לבעלי שטיחים, אך אם ריהוט ורצפות הם המשטחים הדומיננטיים בביתכם, השואב הזה עושה מעל ומעבר ובחצי ממחירו של הדייסון.
מותג:Shark,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אלח...,
מותג:Dyson,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אלח...,
מותג:Jimmy,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אלח...,
מותג:Roidmi,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אל...,
מותג:Tineco,
סוג השואב:שואב אבק עומד,
אלחוטי:אל...,