ישנם מספר סוגים של מזרנים הנחלקים על פי התאמתם לסגנון השינה ולנוחות האישית. ההבדלים בין סוגי המזרנים השונים כבר לא מובהקים כבעבר, זאת מאחר שיצרנים רבים משלבים מספר חומרים במזרנים שלהם. במרבית המזרנים יש שכבות נוספות של חומרים שונים שמיועדות להקנות למזרן תכונות משופרות.
מזרן קפיצים: יש שני מבנים למזרני קפיצים. מבנה אחד הוא של קפיצי כיס (שרוול) - זוהי מערכת המורכבת מקפיצים עצמאיים, שכל אחד מהם נתון בכיס מבד ואין ביניהם כל חיבור פיזי; וקפיצי בונל: מערכת שבהה קפיצים מחוברים זה לזה באמצעות תיל מתכת גמיש.
יתרונו של מזרן במבנה כיס הוא שכל קפיץ נע באופן עצמאי והשפעתו של הקפיצים שמסביבו קטנה יותר. כמו כן, העומס על הקפיצים מתפזר בצורה שווה יחסית והמזרן מתאים את עצמו טוב יותר למבנה הגוף. יתרון נוסף למזרן כזה הוא כששני אנשים ישנים עליו הם פחות מושפעים זה מתנועותיו של האחר.
לעומתו, מזרן במבנה של קפיצי בונל מוגבל ביכולתו להתאים את עצמו לצורת הגוף, ובמקרה ששני אנשים ישנים על המזרון - תנועותיו של האחד יורגשו היטב על ידי השני, בייחוד אם מדובר באדם או בזוג כבדי משקל. בנוסף, קפיצי בונל מתבלים מהר יותר בהשוואה לקפיצי כיס ומאבדים מגמישותם לאורך זמן.
מזרן לטקס: לטקס הוא חומר טבעי במקורו, אך לעתים משולב בחומר סינתטי כלשהו. מזרן לטקס הוא רך ונעים למגע ובהיותו חומר טבעי, הוא מאוורר ונושם ואינו סופג אבק בקלות - ולכן טוב לאנשים האלרגיים לאבק. הלטקס מתאים את עצמו למבנה הגוף, אך הוא מוצק וקשה יחסית ומי שמעדיף לשקוע על מצע רך ומפנק, פחות ייהנה ממנו. האיכותיים שבמזרני הלטקס ניחנים בעמידות גבוהה אבל הדגמים הזולים יותר נוטים להיות גבשושיים לאורך זמן.
ויסקו, ספוג זיכרון: זהו מזרן נעים ונוח מאוד לשינה שמקבל את צורתו של הגוף על כל קימוריו, כך שממש נוצרת תבנית של הגוף על המזרן. יתרון זה מהווה גם חיסרון מסוים שכן המזרן נוטה להתחמם מאחר שהגוף שוקע בו. כמו כן, בשל השקע שנוצר, קימה ממזרן כזה כרוכה במאמץ מסוים. המזרן אינו מעביר תנועות בקלות, כך שבן הזוג כמעט לא ירגיש את תזוזותיו של האחר. במרבית המקרים, המזרן אינו עשוי כולו מויסקו - אלא רק השכבה העליונה שלו. השימוש בויסקו מייקר את עלות המזרן, וככל ששכבת הויסקו עבה יותר - כך ככל הנראה יהיה המזרן יקר יותר.
מבחינת עמידות, מזרן מסוג ויסקו מתחיל לאבד במשך הזמן את הגמישות שלו ונעשה פחות נוח, וככל שהמשקל עליו גדול יותר התהליך מואץ בהתאם.
נתון נוסף שכדאי להתייחס אליו בבחירת סוג המזרן הוא No Flip, שמשמעותו שהמזרן מסוגל לספוג משקל לאורך זמן מבלי לאבד את גמישותו ואת יציבותו, ולכן גם לא צריך לטרוח ולהפוך אותו מעת לעת. ישנם מזרנים המגיעים כשמצידם האחד שכבת ויסקו ומצידם השני שכבה של חומר אחר, כדוגמת לטקס, או שכבה נוספת של ויסקו - כך שניתן להפוך את המזרן מעת לעת ולישון גם על צידו הנגדי.
המזרנים נחלקים בין היתר לפי דרגת הקושי שלהם - מזרן קשה, חצי קשה או רך. אבל מה שחשוב הוא שמזרן שתבחרו יהיה נוח לכם ולא כל כך משנה מהי דרגת הקושי שלו. את זה תוכלו לדעת רק בהתנסות אישית. עם זאת, בתחום המזרנים נהוגות המלצות לדרגת הקושי הרצויה של המזרן, אלה הן המלצות כלליות בלבד אבל נותנות מושג בסיסי לגביה.
מקובל להתאים מזרן קשה לאנשים שרגילים לישון על הבטן כך שעמוד השדרה נמצא במצב מיושר, דרגת קושי בינונית מתאימה לשינה על הגב, שכן היא מספקת תמיכה לעמוד השדרה, לגב ולצוואר ואילו מזרן רך מיועד לשינה על הצד ומעניק תמיכה טובה לקימורי הגוף.
אם אתם רוכשים מזרן חדש למיטה קיימת, מובן שתצטרכו לבחור אחד שיתאים למידות המיטה, אבל בקנייה של מיטה חדשה מומלץ לבחור מזרן גדול ככל שחדרכם ותקציבכם מאפשרים. מזרן רחב ידיים יעניק לכם מרחב ונוחות מרבית, ואם גם יש ילדים קטנים שמצטרפים למיטת ההורים - מזרן נדיב-מידות הוא יתרון גדול.
ישנם שלושה גדלים סטנדרטיים למזרנים: מזרן במידות 140x190 או 140x200 המוגדר כמזרן זוגי, 160x200 (קווין סייז) ו-180x200 (קינג סייז). מרבית היצרנים מאפשרים להזמין מזרן לפי מידה. מבחינת אורך המזרן, בחרו אחד שאורכו גדול ב-15-10 ס"מ מהאדם הגבוה ביותר שאמור לישון עליו.
העצה הטובה ביותר שנוכל להעניק לכם בבחירת מזרן היא להתנסות בו. כך תעשו זאת נכון: ראשית ודאו עם החנות שקיימת אפשרות להתנסות בסוגים שונים של מזרנים. שנית, הגיעו לחנות כשאתם לבושים בנוחות המרבית שאתם יכולים להרשות לעצמכם - בבגד קל ומשוחרר דוגמת פוטר; בחנות, אל תסתפקו בשכיבה חפוזה של מספר שניות, אלא שכבו על המזרן למשך 5 עד 10 דקות בתנוחה שבה אתם רגילים לישון. נסו סוגים שונים של מזרנים ובעלי דרגת קושי שונה. כמו כן, אם אתם זוג מוטב שתתנסו בו שניכם, והכי חשוב, אל תגיעו לחנות כשאתם עייפים, שזה כמו לעשות קניות בסופר כשאתם רעבים. ולסיכום: המזרן שתרגישו בו הכי נוח - הוא המזרן שלכם.
אפשרות נוספת שמציעים חלק מהיצרנים היא התנסות בבית לפרק זמן מסוים, על פי רוב 30 יום. זוהי דרך מצוינת להתנסות במזרן ולהחליט אם הוא טוב לכם. רק הקפידו לשמור על ניקיונו ועל שלמותו ובדקו היטב את תנאי הניסיון. יש לזכור כי מזרן חדש, גם אם מוגדר כחצי קשה או רך, עשוי להרגיש בימים הראשונים קשה יותר ממה שהוא בפועל - כך שהרושם הראשוני בהחלט יכול להטעות.
מזרן טוב הוא לא מוצר זול, אבל אם הוא אכן איכותי ובעל עמידות גבוהה לאורך שנים, השקעה במזרן כזה בהחלט משתלמת. זה לא אומר שצריך לקנות את המזרן הכי יקר בשוק, אבל למצוא משהו בטווח הבינוני של המחירים ולא לוותר על התנסות אישית.
מחיר למזרן קפיצים זוגי מתחיל מכ-800 שקלים למזרן פשוט ועד ל-8,000 שקל למזרן מסוג ויסקו או לטקס בעל מספר שכבות ועמידות גבוהה.
מאחר שתקופת האחריות מהווה אינדיקציה לאיכותו ולעמידותו של המזרן, מומלץ לבחור מזרן שניתנת לו אחריות ממושכת. למזרנים הפשוטים ניתנת אחריות של בין שנה ל-3 שנים. מזרנים איכותיים ועמידים יותר מגיעים עם אחריות ל-10 שנים וחלקם אפילו לתקופה ארוכה יותר.
כמו כן, כיוון שהמזרן יהיה חברכם הטוב ביותר לכל לילה בשנים הקרובות, חלק ניכר מן המותגים אף מאפשרים 30 או יותר לילות ניסיון. כך, תוכלו לנסות את המזרן - ואם לא נהנתם ממנו לאחר מספר שבועות, תוכלו להחזיר אותו לחנות ולהחליפו באחר. יש לשים לב כי במרבית המקרים דורשות החברות שלא להוריד את הניילון מן המזרן אם מעוניינים להחזיר אותו במהלך תקופת הניסיון.