שלושת המרכיבים העיקריים שקובעים את ביצועיו של המחשב הם המעבד, הזיכרון (RAM) וכרטיס המסך.
מעבד:מומלץ להצטייד במעבד מסדרת Core i של אינטל (i3, i5, i7) או מעבד דומה מבית AMD מסדרות Athlon או Ryzen. צמד היצרניות - אינטל ו-AMD, נוהגות לעדכן את סדרות המעבדים שלהן בד"כ לכל הפחות מדי שנה (ולעיתים גם יותר מפעם אחת בשנה). נכון לרגע זה, דור המעבדים החדש ביותר מבית אינטל הוא הדור ה-12, ואילו מצידה של AMD ניתן למצוא את סדרות Ryzen או Athlon המעודכנות. מעבדי ה-Core-i9 מבית אינטל או ה-AMD Ryzen 9 מיועדים לשימושים כבדים ביותר, כולל תוכנות עריכה, גרפיקה, תלת ממד ולריבוי משימות - ואיך לא, גם עבור גיימינג.
זיכרון (RAM):
הזיכרון מאחסן באופן זמני מידע שנוכח כל עוד המחשב פועל. ככל שהזיכרון גדול יותר, מערכת ההפעלה ותוכנות אחרות יעבדו בצורה מהירה וחלקה יותר וניתן להריץ כמה מהן במקביל בצורה טובה. הזיכרון נמדד בגודלו ומהירותו.
• גודל (נפח) – מומלץ להצטייד בזיכרון מינימלי של 4GB שיתאים לשימושים פשוטים, כמו עבודה עם מסמכי אופיס, גלישה באינטרנט ותפעול תוכנות לא מורכבות. לשימושים כבדים כמו הורדה מהירה של סרטי HD וצפייה בהם, שימוש בתוכנות גרפיות, עבודה במקביל של מספר גדול יחסית של תוכנות מומלץ זיכרון של 8GB, ולשימושים כבדים יותר כמו תוכנות גרפיות ותלת ממד ומשחקים מורכבים ועתירי גרפיקה לא כדאי להתפשר על פחות מ-16GB.
• מהירות הזיכרון – סוג הזיכרון הנפוץ ביותר הוא DDR4 במהירויות שמגיעות עד לכ-3000MHz ויותר.
כרטיס מסך: נתוניו של כרטיס המסך רלוונטיים למי שמתכוון להריץ משחקים כבדים על המחשב או לצפות בווידיאו ברזולוציית 4K. לאלה מומלץ לבחור כרטיס נפרד של היצרניות NVIDIA או AMD. אם אינכם נמנים על אלה, כל כרטיס מסך מובנה במחשב מותג טוב יענה על הצרכים שלכם.
האינדיקציה הברורה ביותר לטיבו של כרטיס המסך היא הדגם שלו. דגם חדש יותר משמעותו ביצועים טובים יותר, אך גם מחיר גבוה בהתאם. מה שאומר שככל שתשקיעו יותר בכרטיס המסך תיהנו מחוויית משחק טובה יותר. לדוגמה, GeForce RTX 3080 של NVIDIA, מתקדם ומשופר יותר מדגמים קודמים; ודגם בסדרה RX של AMD Radeon מתקדם מהדורות הקודמים.
שיקולים בבחירת מארז הם יכולת אוורור טובה, ספק כוח איכותי, מספר החיבורים ומיקומם. גם עיצובו החיצוני של המארז עשוי להיות שיקול חשוב. מחשבי המותג מגיעים עם המארז שבחר עבורם היצרן, ובדרך כלל הם טובים ויעילים. אלו שמיועדים למחשבים סלוניים (HTCP), מתהדרים בגודל קומפקטי ועיצובים מרהיבים ועתידניים.
למי שהשקט חשוב לו – שיקפיד לבחור במארז שקט עם בידוד לכוננים הקשיחים ולשאר הרכיבים המרעישים, ולדאוג שהמאווררים יהיו גדולים בקוטרם ושקטים. סוג החיבורים ומספרם תלוי הן במבנה המארז והן בחיבורים הקיימים בלוח האם. המארז כולל מספר רב של יציאות וכניסות, רובן מתרכזות בחלקו האחורי וחלקן בחזית. מומלץ שיהיו לפחות רצוי שיהיו לפחות 4 שקעי USB , מהם שניים בחזית לחיבור אביזרים יום-יומיים כדיסק און קי, מצלמה ולמגוון אביזרים אחרים.
USB – חיבור לציוד היקפי ואביזרים למחשב, כגון מקלדת, עכבר, מדפסת, מצלמה דיגיטלית, כונן חיצוני. הגרסאות הנפוצות כיום הן USB 3.0/3.1. הגרסה המתקדמת ביותר של החיבור הנפוץ היא USB Type-C. הוא שונה משמעותית מקודמיו הן בגודלו הפיזי והן בתכונותיו, אך כיום הוא הופך יותר ויותר לחיבור הנפוץ ביותר.
מדובר באותו חיבור שניתן לראות כיום במרבית הסמארטפונים והטאבלטים, והוא מאפשר לא רק חיבור של אביזרים שונים - אלא גם מאפשר חיבור מסך, העברת חשמל בהספק של עד 100 וואט ועוד. ל-USB-C תאימות לאחור בעזרת מתאם, כך שניתן להשתמש בו גם במכשירים בעלי USB מגרסאות קודמות. מומלץ שבכל מחשב שתבחרו יהיה לכל הפחות חיבור אחד או יותר מסוג USB Type-C.
eSATA – חיבור מהיר מאוד עבור כוננים קשיחים חיצוניים. מומלץ למטרות גיבוי ולתחנות עבודה מתקדמות.
VGA – חיבור אנלוגי בין המחשב למסך.
DVI – חיבור דיגיטלי בין המחשב למסך.
HDMI – חיבור דיגיטלי בין המחשב למסך או לטלוויזיה.
חיבור לרמקולים, למיקרופון ו-Line in – חיבור להעברת שמע אל המחשב. מומלץ בין 3 ל-8 חיבורים, תלוי בכמות הרמקולים.
S/PDIF – חיבור להעברת אודיו דיגיטלי באיכות גבוהה שתומך בפורמטים דיגיטליים רבי ערוצים (5.1 וכדומה). מיועד בעיקר לחיבור למגבר או למערכת שמע ייעודית.
מחיריהם של מחשבי מותג תלוי כמובן ברכיבי החומרה שלהם, כמו גם ביוקרתו של המותג. המחירים נעים בין 1000 שקלים למחשב בסיסי ופשוט, ומגיע עד למעלה מ-10,000 שקלים למחשבי גיימרים או תחנות עבודה חזקות במיוחד. אחריות היצרן על מחשבי מותג נעה סביב 3 שנים.
מדריכי הקנייה וסקירות המוצרים הבאים עשויים לעניין אתכם:
מחשב אישי או נייד
איך לבחור מסך מחשב LCD
איך לבחור מקלדת
איך לבחור עכבר למחשב
איך לבחור רמקולים למחשב
איך לבחור מדפסת הזרקת דיו
איך לבחור מדפסת לייזר
איך לבחור מדפסת משולבת
איך לבחור מצלמת רשת
איך לבחור נתב (Router) לרשת בייתית
איך לבחור כונן קשיח חיצוני