שני סוגי המגהצים הנפוצים הם מגהץ אדים ומגהץ קיטור. במגהץ קיטור מכל המים הוא יחידה נפרדת שבה מתבצע חימום המים והפיכתם לקיטור. הקיטור עובר ליחידת הגיהוץ באמצעות צינור.
לשימושים מזדמנים ולגיהוץ של פריטים לא גדולים יספיק מגהץ אדים. אם אתם מרבים לגהץ ואם הפריטים המיועדים לגיהוץ כוללים אריגים עבים או גסים (ג'ינס, כותנה עבה וכדומה) ופריטים גדולים (מפות שולחן, סדינים, וילונות עבים) יהיה לכם קל, נוח ומהיר יותר להשתמש במגהץ קיטור. עם זאת כדאי לדעת שמגהצי קיטור גדולים, כבדים ומסורבלים יותר לאחיזה ולשימוש, ולוקח להם כמה דקות עד שהם מוכנים לפעולה. מגהצי קיטור גם יקרים יותר ממגהצי אדים.
שימו לב: יש דגמים שהם מעין הכלאה בין מגהץ אדים למגהץ קיטור, בהם מכל המים נפרד אך אינו מחמם את המים – המים עוברים למגהץ ומחוממים שם.
שני הגורמים העיקריים שקובעים את ביצועיו של המגהץ הם ההספק שלו ותפוקת האדים שהוא מייצר.
הספק: מדובר למעשה בהספק של גוף החימום של המגהץ. גוף החימום נועד לחמם את תחתית המגהץ וכן את המים שבתוכו והפיכתם לאדים, או במקרה של מגהץ קיטור – גוף החימום מצוי במכל המים. ככל שההספק המרבי של גוף החימום גבוה יותר כך יוכל מגהץ האדים להתמודד ביתר יעילות עם קמטים עיקשים ולחמם את המים בזמן קצר יותר.
טווח ההספקים המרבי במגהצים נע בין 1000 ואט ל-2600 ואט. מומלץ לבחור במגהץ בעל 2000 ואט ויותר. אם אינכם מרבים לגהץ, ופריטי הגיהוץ שלכם קטנים ודקים יחסית – תוכלו לבחור במגהץ בעל הספק נמוך יותר.
תפוקת אדים: תפוקת האדים נמדדת לפי כמות האדים שהמגהץ מייצר בדקה. תפוקת האדים משפיעה על מהירות הגיהוץ ואיכותו. תפוקה גבוהה של אדים תאפשר לכם לקצר את משך הגיהוץ ולהגיע לתוצאות טובות בקלות יחסית.
תפוקת האדים נמדדת בגרמים לדקה ונעה במגהצי האדים השונים בין 15 ל-
לחץ אדים: במגהצי קיטור אמיתיים, כלומר לא כאלה שרק נראים כמגהצי קיטור אבל הם למעשה הכלאה בין מגהץ אדים לקיטור (כמוזכר בפרק הקודם), מכל המים הוא דוד חשמלי (בוילר). הדוד יוצר אדים בלחץ, שנמדד ביחידות בר (Bar). מומלץ לבחור במגהץ עם לחץ של 4 בר ויותר.
וסת אדים: במרבית מגהצי הקיטור יש וסת שמאפשר למשתמש לשלוט על כמות האדים שמפיק המגהץ, בהתאם לסוג האריג המגוהץ. זוהי תכונה חשובה ומומלץ מאוד לבחור מגהץ שכולל אותה.
מנגנון התזה: במגהצים רבים יש מנגנון התזת מים באמצעות כפתור לחיץ. מנגנון כזה מאפשר פיזור נקודתי של מים כאשר לא נדרש גיהוץ מלא של הפריט באמצעות אדים, או בתוספת להם במקרה של אזור מקומט במיוחד, ומומלץ לבחור במגהץ הכולל מנגנון כזה.
גיהוץ אנכי: מגהצים רבים מאפשרים להחליק קמטים קלים מאריגים תלויים, על ידי הצבה אנכית של המגהץ בצמוד לאריג או בסמוך לו. תכונה זו מומלצת לגיהוץ פריטים כגון ג'קטים, שמלות ווילונות.
במרבית המגהצים תחתית המגהץ עשויה נירוסטה, ויש מגהצים בעלי תחתית קרמית. לתחתית קרמית יש כמה יתרונות על פני נירוסטה: היא מעניקה תנועה חלקה יותר על הבד; היא מאפשרת פיזור אחיד של החום; היא מונעת הידבקות של הדפסים שקיימים לעתים בבגדים; וכן, תחתית קרמית עמידה יותר לאורך זמן וחסינה בפני שריטות והצטברות אפשרית של לכלוך שנדבק לתחתית רגילה.
מבחינת נוחות השימוש, אין הבדלים משמעותיים בין הדגמים השונים, בעיקר כשמדובר במגהצי האדים; לכולם עיצוב דומה למדי וגם ההבדל במשקל שלהם אינו מהותי, אך משקלם של מגהצי קיטור השונים משתנה לעתים במידה רבה. לכן ברכישת מגהץ קיטור מומלץ מאוד להתנסות בו בחנות טרם הקנייה. בנוסף, תנו דעתכם לתכונות נוספות שעשויות להשפיע על נוחות השימוש במגהץ.
מכל מים: בחלק מהדגמים של מגהצי הקיטור מכל המים ניתן לשליפה. מכל כזה מקל על מילוי מים וכן מאפשר להמשיך לעבוד עם המגהץ ברציפות. כמו כן, אם אתם מגהצים בהיקפים גדולים מומלץ שתבחרו מכל בעל קיבולת גדולה של
ידית אחיזה: בחרו מגהץ בעל ידית שתהיה נוחה לאחיזה ממושכת, גם במקרה שהיד מיוזעת. כדאי שידית המגהץ תהיה בעלת ציפוי מחוספס למניעת החלקה ועם זאת נעימה ונוחה לאחיזה.
מנגנון כיבוי עצמי: זהו מנגנון בטיחות שמפסיק את פעולת המגהץ כאשר הוא לא בשימוש במשך זמן מסוים. המנגנון מופעל באמצעות חיישן המזהה תנועה. עיתוי הפסקת פעולת המגהץ משתנה בין הדגמים השונים ועומד על מספר דקות.
נורית בקרת מים: נורית שמתריעה על התרוקנות המכל ממים.
חיבור כבל החשמל למגהץ: כדאי מאוד לבחור מגהץ שבו החיבור של הכבל לגוף המגהץ הוא כדורי. כך הכבל נע בחופשיות ואינו נוטה להסתבך בעת הגיהוץ, דבר שגם תורם לעמידותו של הכבל באזור החיבור. מאותה הסיבה, חשוב שהכבל באזור הכניסה לגוף המגהץ יהיה נתון בשרוול הגנה, שיימנע ממנו בלאי ושחיקה.
מחירם של מגהצי אדים נע בין 100 ל-500 שקל, זאת בהתאם למותג הנבחר ולמשך אחריות היצרן. מחירם של מגהצי קיטור נע בין 400 שקל ל-1,500 שקל, כאשר בימים אלו ניתן אף למצוא מגהצי קיטור במחירים אף נמוכים יותר שנעים בין 200 ל-300 שקלים.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית מגהץ.
אחריות על מגהצים היא בין שנה ל-3 שנים, זאת בדרך כלל בהתאם לעלותו של המגהץ - ככל שמחירו גבוה יותר, סביר כי הוא יגיע עם אחריות יצרן ארוכה יותר.
המדריכים הבאים עשויים לעניין אתכם:
מילון מונחי מגהצים
איך לבחור מכונת כביסה
איך לבחור מייבש כביסה