הקדמה
בין אם אתם תלמידים, סטודנטים או גמלאים, מחשב נייד הוא פתרון מצוין לאלו שמעדיפים מקלדת נוחה, אחסון נדיב וגישה לשירותים מיושנים שלא עובדים כראוי על טאבלטים. אך יצרניות הלפטופים דוחסות המון מידע טכני עם שמות שקל להתבלבל ביניהם. כדי לגלות איזה נייד כדאי לקנות, בדקנו ארבעה מחשבים מארבע החברות המובילות בשוק וגילינו מי מהם הוא המחשב הנייד המשתלם ביותר.
המחשבים המשתתפים במבחן הם:
Lenovo IdeaPad 3-15ITL 82H801RPIV, Asus X515EA-BQ946W, HP 14s-dq2000nj, Dell Vostro 3510 כל המחשבים שבמבחן זמינים במגוון רחב של דגמים עם מפרט ומחיר שונה. המבחן מתייחס לדגמים הספציפיים האלה.
יצרן:Lenovo, Lenovo,
גודל מסך:15.6 אינטש,
סוג מעבד:Intel...,
יצרן:HP,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,
יצרן:Asus, Asus,
גודל מסך:15.6 אינטש,
סוג מעבד:Intel...,
ביצועים
מחשבים המיועדים לתלמידים הצעירים לא מתיימרים להציע כוחות עיבוד בלתי מנוצחים, שכן הצורך שלהם לרוב מסתכם בפתיחת כמה לשוניות אינטרנט במקביל, עריכה בתוכנות אופיס, צפייה בסרטונים ביוטיוב ואולי-אולי התמודדות סמלית עם תוכנות גרפיקה מקצועיות. במבחן זה בדקנו כמה מהר עולים המחשבים לאחר אתחול המערכת, ערכנו להם מבחני מעבדה שאמורים להמחיש את הפוטנציאל הטמון בהם במשימות טיפוסיות וכמובן – בדקנו אותם בפני משימות יום-יומיות בסיסיות שתואמות לסדר יומו של נער ממוצע.
על הנייר, המחשבים של HP ואסוס צוידו במעבד הבסיסי i3-1115G4 מבית אינטל ובמחשבים של לנובו ודל שולב המעבד
i5-1135G7 שנחשב לחזק יותר ומיועד למשימות יותר מאתגרות, לפחות בתיאוריה. נפח ה-RAM, הזיכרון הנדיף שקובע בין השאר כמה תוכנות אפשר לפתוח במקביל, זמין בכולם בנפח זהה של 8GB, שאמור להיות מספק עבור שימוש יום-יומי. בענייני אחסון, ב-HP ולנובו מציעים כונן SSD מהיר בנפח 256 גיגה, אך במחשבים של אסוס ודל תקבלו 512GB.
ומה עם גרפיקה? שלא באופן מפתיע מדי, באסוס ו-HP הסתמכו על המעבדים הגרפיים מסוג UHD Graphics המובנים במעבד שאמורים להתאים למשחקים קלים בלבד ותשכחו מתמיכה בכותרים עתירי גרפיקה. בלנובו ובדל בעיקר בגלל לוח האם השונה, נמצא המעבד הגרפי Iris Xe Graphics, העדיף על הנייר.
מבחנים סינטתיים
הרצנו על המחשבים שני מבחנים סינטתיים: מבחן GeekBench 5 משמש לבדיקת ביצועי המחשב בשימוש רגיל כמו פתיחת מיילים ומסמכים, ניהול שיחות Zoom, פתיחת כמה לשוניות כרום במקביל וכדומה.
מבחן 3D Mark - Time Spy בוחן את היכולת של המחשב להריץ משחקים עתירי גרפיקה התובעים מהניידים כוח עיבוד גבוה.
אלו הנקודות שקיבלו כל הניידים בהתאם למבחני הביצועים:
הבולט שבחבורה הוא המחשב של לנובו, שהרשים בשני מבחני הביצועים עם התוצאות הגבוהות ביותר. באופן מפתיע, המחשב של לנובו גם הציג תוצאה יותר גבוהה מזה של דל במבדק הגיימינג - למרות ששניהם על הנייר זהים מבחינת רכיבים. את הבדיקה ערכנו פעמיים בזמנים שונים וקיבלנו תוצאות דומות.
ואיך העבודה עם המחשבים במציאות? לא במפתיע, ביצועי המחשבים של לנובו ודל הרשימו מכולם, ותודה לסדרת ה-i5 שהוכיחה שהיא מסוגלת להציע יותר ממשימות משרדיות שגרתיות. זה לא שהמחשבים של HP ואסוס לא הצליחו לעמוד בפני מטלות פשוטות כמו עריכת מסמך בוורד או שיטוט באתרי חדשות, אבל ההרגשה הייתה שהכל מעט יותר איטי וכל פעולה דרשה עוד שניה מהמשתמש.
בבדיקת משך עליית מערכת ההפעלה, כולם שמרו על טווח בינוני-למדי ומקובל לקטגוריה של לא יותר מ-20 שניות מרגע דרישת האתחול ועד ששולחן העבודה מוכן לפעולה, כאשר דל במקום האחרון עם 19 שניות והזמן המהיר ביותר היה של לנובו, כ-14 שניות. למרות שהפער באחוזים די בולט, בפועל לא מדובר בהבדל דרמטי מדי - במיוחד אם אתם נוהגים להשאיר את המחשב פועל.
תצוגה
זה נכון שהילדים כל היום מול המסך, אז כדאי לפחות שהם יהיו מול תצוגה איכותית שלא מאמצת את העיניים. כל המחשבים שבמבחן צוידו בצגים ראויים וטובים, כאלו שיספיקו לחלוטין לשימושי היום-יום. הבהירות המקסימלית של כולם זהה והיא עומדת על 250nits - בהחלט לא המרשימה ביותר בשוק אך דיי והותר לשימוש בכיתה או בבית.
גם הרזולוציה המשותפת לכולם, 1080p, עומדת בסטנדרט המצופה לצפייה בתכנים ביוטיוב, ניהול שיחות Zoom ושאר פלטפורמות לימודיות ובידוריות. מלבד ה-14 אינץ' של HP, כל יתר הניידים מתגאים במסך בגודל 15.6 אינץ' ולטעמנו דווקא מידה זו יותר פרקטית כתחליף למחשב שולחני.
לגבי איכות התמונה, כולם מציעים סטנדרט די דומה ובשימוש יום-יומי שאינו כולל צורך מקצועי, ההבדל די זניח. עם זאת, הפאנלים עצמים שמפיקים את התמונה אינם זהים ולהם יש משמעות.
ל-HP יש פאנל IPS המציע זווית צפייה רחבה, צבעים נאמנים למקור, גווני שחור עמוקים ובדגם זה יש אף ציפוי מט שמפחית את ההשתקפות מהמסך. לעומתו, המחשב של לנובו מגיע עם פאנל TN שנראה טוב רק כשמביטים בו ישירות, אך כל זווית אחרת גורמת לתצוגה להיראות עמומה וכהה.
זווית הפתיחה של המסכים כמעט זהה בכולם והיא קהה למדי. עם זאת, רק המחשב של לנובו מאפשר להטות את המסך לאחור כמעט 180 מעלות, אך זהו לא מסך מגע כך שהשימושיות של התכונה הזו מוגבלת.
נוחות השימוש
עיצוב ונוחות נשיאה (גודל ועובי, משקל המחשב והמטען)
לטעמנו עיצובו של הדל היא המשעממת מכולם וכך בכללי סדרת Vostro נראית וזה גם שוק היעד שלה. סדרת ה-XPS של החברה אמנם יותר אלגנטית, אך לא מצאנו מחשב שהתאים לקריטריונים של העלות שקבענו למבחן.
חולקים את המקום השני והשלישי המחשבים של לנובו ואסוס, עם גוון כחול-נייבי מטאלי שעוטף את המחשב של לנובו ומעניק לו חן מסוים וגם המחשב הכסוף של אסוס עם המקשים האפורים והעגלגלים הקנו לו כמה נקודות זכות. לטעמנו המחשב של HP הוא המרשים מכולם; הקומפקטיות הנאה, המקשים הכסופים, המארז המוברש והמקלדת שכמעט ואינה שקועה לעומת מתחרותיה, כל אלה הופכים אותו למועמד נאה.
במידה ואתם בונים על המחשב להיות באמת נייד ולא תחליף למחשב שולחני, למשקל העצמי שלו יש חשיבות רבה. כמעט כל הלפטופים במבחן זה שקלו אותו דבר - סביבות 1660 גרם בממוצע אך המחשב של HP בלט לטובה עם 1368 גרם בלבד, בעיקר תודות למסך ה-14 אינץ' והמארז הקומפקטי המתלווה אליו. העובי של כל המחשבים לא עובר את ה-2 ס"מ בנקודה השמנה ביותר, מלבד הלפטופ של אסוס ש"מגרד" אותו במילימטרים ספורים.
באשר למטענים ונוחות השימוש שלהם, ראוי להחמיא למטענים הסופר-קומפקטיים של לנובו ואסוס. תשכחו ממבנה הבלטה המגושם והכבד - כאן הם מזכירים מטען סמארטפון מוגדל, עניין שמתבטא גם במשקל הנמוך שלהם. אצל HP ודל עדיין מדובר בבלוקים של אקרשטיין שתצטרכו למצוא להן מקום ברצפה או על שולחן העבודה.
מקלדת, משטח מגע ומצלמת רשת
לכל ארבעת המחשבים שבמבחן אופי מקלדת ומשטח מגע די שונים. בזאת של HP למשל תקבלו פרופיל מקשים די גבוה ומשטח מגע רחב וצר, ללא זכר למקלדת הנומרית (היחידה מבין ארבעת המחשבים) - אבל יש מקשי מעבר מהירים כמו Home, End וכו'. המקלדת של אסוס נהנית מתצורה מלאה הכוללת מקשי ספרות מימין, אבל משום מה קיים מרווח די גדול בין המקשים, מה שגורם להם להיראות או לפחות להרגיש קטנים בזמני הקלדה ממושכים. צורתם גם מעוגלת – אבל זה כבר עניין של טעם אישי. משטח העקיבה סטנדרטי בלבד.
המקלדת של דל גם זוכה למקלדת נומרית מימין, אבל כאן הרווח הוא יותר מקובל ויותר נוח להקשות מהירות, לפחות עבורנו, מה גם שמרגיש כי המקשים של דל ושל לנובו הגדולים ביותר. עוד במחשב של דל משטח העקיבה הגדול מבין כולם. המקלדת של לנובו מציגה יעילות גבוהה; יש כאן ריווח סמלי בין מקשים, פרופיל מקשים מעט שקוע - אבל כאלו גם שנהנים מנוחות הקלדה הכי מוצלחת כאן. גודלו של משטח העקיבה של לנובו סטנדרטי ומזכיר מאוד את זה של אסוס במימדיו.
מה זה מחשב נייד בלי מצלמת רשת? בכל המחשבים שלפנינו שולבו עדשות לביצוע מפגשי Zoom , שיחות סקייפ וכדומה - רק אל תצפו ליותר מהמינימום של המינימום, כלומר מדובר במצלמת 720p סבירה בלבד, שאולי תתעד באופן מספק את פניכם בשביל הצורך הפשוט ביותר, אבל בתמורה לאיכות וידאו יותר מרשימה תצטרכו להצטייד במצלמת רשת חיצונית.
חיבורים, איכות בנייה ואבטחה
לכל מחשב יש יתרון וחסרון במערך החיבורים שלו. המחשב של דל למשל, הוא היחיד שמציע כניסת Ethernet המאפשרת לחבר ישירות אליו כבל רשת, מבלי להסתמך על מתאמים שיתפסו לכם כניסת USB. אגב USB, הוא גם המחשב היחיד שלא מציע את כניסת USB-C המבוקשת שהפכה לסטנדרט נפוץ בשוק כבר לפני שנתיים. מה עוד בנמצא? לכל המחשבים לפחות צמד כניסות USB-A, כניסת אוזניות/מיקרופון ו-HDMI - אבל המחשב של אסוס הוא היחיד שאין לו חריץ לכרטיסי זיכרון SD, אם העניין חשוב לכם.
ומה לגבי איכות הבנייה? כפי שאפשר לנחש, המחשבים הניידים בטווח המחירים הזה לא עטופים ברכיבים עמידים מדי כמו מגנזיום, אלומיניום ושאר סוגי מתכות. במילים אחרות, צפו לקבל את הפלסטיק הקשיח על סוגיו השונים. יש כאן כמה רכיבי מתכת מובנים מאליהם, בעיקר בצירים, אבל הרוב המכריע כאן עטוף בפלסטיק ואולי עוד כמה חלקי גומי בתחתית המחשבים המשרתים כרגליים המייצבות את המחשב על השולחן.
אבטחה
באף אחד מהמחשבים לא שולבה אבטחה ביומטרית כלשהי, כלומר תשכחו מחיישן טביעת אצבע או סורק תווי פנים – ולמרות הימצאותה של מצלמת רשת בכולן, אין תמיכה ב-Windows Hello שתציע הגנת מידע איכותית ונוחה. ההגנה היחידה שתמצאו כאן היא באמצעות הזנת קוד סטנדרטית של Windows או דרך נעילת Kensington שתמנע גניבה פיזית של המחשב, אשר זמינה רק במחשבי דל ואסוס.
סוללה
זמן שימוש
מי לא רוצה לפטופ עם סוללה שאינה נגמרת, או לפחות כזו שלא תתבע ביקורים תכופים ודחופים אצל שקע החשמל? במבחן הסוללה, ניגנו סרטון יוטיוב ברזולוציה 1080p בבהירות מקסימלית, רמקולים ב-50% ווליום, כשהסוללה במצב "מאוזן" (Balanced) - למשך שעה שלמה. המחשב שסיפק את זמן הצפייה הארוך ביותר הוא ה-HP עם יותר משמונה שעות רצופות.
לאחר בדיקת הווידאו, בילינו עם כל לפטופ כמה ימי עבודה מלאים במשימות פשוטות למדי; ערכנו בהם טקסטים מעת לעת ב-Google Drive, ענינו על מיילים, גלשנו ברשתות חברתיות והאזנו לשירים שהתנגנו בספוטיפיי ושודרו לאוזניות הבלוטות' שלנו.
להבדיל מצפייה בווידאו, השימוש המשרדי שדורש שינויים תכופים של ניצול המעבד, הוביל לתוצאה שונה לגמרי.
המחשב של Lenovo הרשים מכולם מבחינת זמני סוללה ודרש מאיתנו חיבור לחשמל אחרי הכי הרבה שעות שימוש. זה שהכי פחות הרשים, לא בפער רחוק מדי מהמקום השלישי ששייך ל-HP, היה המחשב של אסוס, עם פער בסך הכל של בערך שעה וחצי פחות חיי סוללה משל זה של המקום הראשון.
זמן טעינה
טענו את כל המחשבים הניידים בעזרת המטענים המקוריים שלהם בלבד ובזמן כל תהליך הטעינה, לא הפעלנו עליהם דבר. את אחוזי הסוללה בדקנו לאחר חצי שעה טעינה, לאחר שעת טעינה ולבסוף כשהסוללה הייתה טעונה במלואה.
המחשב שנטען הכי מהר במבחן הוא הדגם של דל, שהגיע ל-100% סוללה תוך 101 דקות. אחריו אסוס עם 110 דקות, במקום השלישי לנובו עם 116 דקות ולבסוף המחשב של HP, שדרש כ-135 דקות כדי לסיים את הטעינה.
בשורה התחתונה
מקום 4 - Dell Vostro 3510
הוא כיכב במבחני הסוללה וסיפק גם את זמני הטעינה המהירים ביותר מכל המחשבים - אבל ביתר המבחנים הלפטופ של Dell בעיקר שמר על מקום טוב באמצע, או שלא בלט במיוחד. בסך הכל מדובר במחשב נייד ראוי וטוב - שרק תג המחיר הגבוה שלו פוגע בסיכויו אל מול יתר המתחרות.
מקום 3 ו-2 - Asus X515EA-BQ946W / HP 14s-dq2000nj
במדליית הכסף והארד זוכים המחשבים של אסוס ו-HP, כאשר שניהם התגלו כמחשבים מעולים, עם יתרונות וחסרונות לכל אחד מהם. ל-HP היתרון הקומפקטי והנראות המנקרת, בעוד שלמחשב של אסוס כניסות USB מרובות לעומת שאר המחשבים וגם בנוחות השימוש הוא זכה לציון כללי גבוה. לא משנה באיזה לפטופ תבחרו, כנראה שמשניהם תצאו מרוצים.
מקום 1 - Lenovo IdeaPad 3-15ITL 82H801RPIV
המחשב של לנובו הוכיח שיש לו את רוב התכונות הנחוצות; תג מחיר נוח, חיי סוללה ארוכים וביצועי מערכת שגבוהים באופן מובהק מהיתר. זה לא שהוא כיכב בכל אחת מהקטגוריות - לראייה, הוא אפילו הזדנב למקום האחרון בקטגוריית התצוגה, אבל אוסף מרכיביו הפכו אותו ללפטופ מוצלח וככזה, הוא המחשב הנייד המשתלם ביותר מתוך המחשבים שבדקנו.
יצרן:Lenovo, Lenovo,
גודל מסך:15.6 אינטש,
סוג מעבד:Intel...,
יצרן:HP,
גודל מסך:14 אינטש,
סוג מעבד:Intel Core...,
יצרן:Asus, Asus,
גודל מסך:15.6 אינטש,
סוג מעבד:Intel...,