קליטה בעוצמה נמוכה של רשת ה-WiFi או היעדר קליטה מוחלט בחלק מחדרי הבית נובעים במקרים רבים כתוצאה ממרחק גבוה של החדרים מהראוטר, או תווך (קירות עבים, מיטות, ארונות) משמעותי שמפחית את עוצמת הקליטה. הפיתרון במקרים רבים אלו הוא מגדיל הטווח, שמסוגל לקלוט את אות ה-WiFi המוחלש, להגביר אותו ולהפיץ אותו מחדש בעוצמה גבוהה יותר.
אז כיצד נבחר את מגדיל הטווח המתאים ביותר עבורנו? תמיכה ב-2.4GHz בלבד או גם ב-5GHz? שולחני או בתצורת Plug-In? עם חיבור כבל רשת או חיבור אלחוטי בלבד? המדריך של Wisebuy יסייע לכם לבחור את מגדיל הטווח המתאים ביותר עבורכם, לפי השיקולים הבאים:
שתי תצורות החיבור הפופולריות ביותר למגדילי טווח הינן שולחני או בחיבור ישיר לחשמל. ההבדל ביניהן הוא אופן חיבורם לחשמל: הדגמים בעלי חיבור החשמל הישיר כוללים תקע פיזי שמתחבר ישירות לשקע החשמל שבקיר; בעוד הדגמים השולחניים כוללים כניסת חשמל אליה מחוברים כבל ושנאי המחוברים לחשמל.
במרבית המקרים, הדגמים היקרים והמתקדמים יותר של מגדילי הטווח יהיו שולחניים, בעוד הפשוטים והזולים יותר יהיו אלו המחוברים ישירות לקיר. כשזה נוגע לאבטחה, כוללים מרבית מגדילי הטווח כיום תמיכה בפרוטוקולי האבטחה WPA2-PSK להצפנה והגנה. תקן זה מגדיר את אופן ההצפנה של מגדיל הטווח, ובהחלט רצוי לוודא לפני הרכישה כי מגדיל הטווח שאתם בוחרים תומך בתקן זה.
בכל הנוגע לאנטנות, ישנן שתי סוגי אנטנות בקרב מגדילי טווח: פנימית - אנטנה המובנית בתוך מגדיל הטווח עצמו ואינה בולטת או מוצגת כלפי חוץ; וחיצונית - אנטנה הממוקמת מחוץ למגדיל הטווח עצמו, ובמרבית המקרים זו נראית כמעיין צינור פלסטיק שאת כיוונו ניתן לשנות.
השימוש במגדיל טווח עם אנטנה חיצונית מתכווננת מאפשר לנו לכוון את האנטנות, ובהתאם לכך את האות המשודר ישירות באופן בו נרצה, לטובת מיקוד מרבית מהשידור באופן מיטבי אל מוקד הבעיה. בניגוד לזה, אנטנות פנימיות אינן כיווניות, והן משדרות לכל עבר באופן שאינו ניתן לשינוי.
כל מגדילי הטווח בגרסתם הבסיסית ביותר כוללים, כמובן, תמיכה בקישוריות WiFi, וזו תצורת החיבור הבסיסית שלהם: הם מתחברים לרשת ה-WiFi הביתית שלכם, מגבירים את האות, ומשדרים דרך אנטנות השידור שלהם את האות החדש, החזק והמוגבר יותר.
כיוון שמגדילי טווח נדרשים לקלוט את אות ה-WiFi ברשת הביתית שלכם - אין למקם אותו בתוך החדר בו הקליטה נמוכה, נהפוך הוא. יש למקם אותו "במקום טוב באמצע" - באזור בבית שיהיה מספיק קרוב לחדר או חדרי השינה בהם הקליטה נמוכה, ומן הצד השני יהיה מספיק קרוב לראוטר הביתי כך שאות הקליטה של מגדיל הטווח יהיה טוב דיו על מנת לאפשר למגדיל לעשות את עבודתו כראוי.
מגדילי טווח רבים, עם זאת, כוללים גם תמיכה בחיבור ישיר של כבל רשת (RJ-45). כך, לאחר שאלו קולטים את אות ה-WiFi החלש ומגבירים אותו, הם מסוגלים להפיץ אותו גם דרך חיבור כבל הרשת, מה שיאפשר לכם ליהנות ממהירויות גלישה גבוהות יותר בחיבור למחשב, לטלוויזיה החכמה או לקונסולת המשחק.
חלק ממגדילי הטווח כוללים תמיכה באפליקציה המאפשרת לבצע את הגדרתם הראשונית באופן מהיר, יעיל ונוח יותר, וכן מאפשרים לשלוט עליהם ולשנות הגדרות גם לאחר ההפעלה הראשונית באופן נוח ונגיש. עם זאת, לא מדובר בפיצ'ר הכרחי ובמרבית המקרים ההתקנה של מגדילי הטווח תהיה קלה ומהירה גם ללא אפליקציה ייעודית.
שידור WiFi ברשת האלחוטית הביתית מגיע באחת משני תדרים: 2.4GHz או 5GHz. מרבית מגדילי הטווח תומכים בטווח תדרים יחיד של 2.4GHz, בעוד אחרים תומכים בשילוב של שני תחומי התדרים, 5GHz ו-2.4GHz - ואלו במרבית המקרים יהיו מגדילי טווח יקרים יותר.
ראשית, אם אינכם משתמשים בתחומי ה-5GHz בראוטר הביתי שלכם או אם זה אינו תומך בטווח תדרים זה - אין לכם כל סיבה לרכוש מגדיל טווח התומך בטווח התדרים הנוסף, ודגם התומך ב-2.4GHz בלבד יעשה את העבודה. מנגד, אם כיום אתם מבצעים שימוש בשני תחומי התדרים - רכישת מגדיל טווח התומך ב-2.4GHz 5GHz תאפשר לכם להמשיך ולבצע שימוש בשני תחומי התדרים.
לכל אחד מתחומי התדרים יתרון משלו: תחום ה-2.4GHz תומך בשידור לטווח רחוק יותר, כך שהוא יכסה לכם שטח גדול יותר מהבית. מנגד, תחום ה-5GHz תומך בכיסוי של שטח נמוך יותר, אך המהירות המרבית שלו תהיה גבוהה יותר באזורים בהם הוא פועל.
כל מגדילי הטווח מגיעים עם תמיכה באחד מתקני IEEE 802.11 - תקנים בינלאומיים המגדירים את פעילותן של רשתות WiFi אלחוטיות. דגמי מגדילי הטווח הבסיסיים ביותר מגיעים עם תמיכה בתקן בסיסי בשם IEEE 802.11n (או: WiFi 4) המסוגל לספק מהירות מרבית של 300 מגה-ביט לשנייה.
ככל שיעלה המחיר, כך יתמכו מגדילי הטווח בתקנים מתקדמים ומהירים יותר. חלק ניכר ממגדילי הטווח היקרים יותר תומך בתקן 802.11ac (מכונה גם WiFi 5). תקן זה מסוגל לספק מהירויות גלישה גבוהות יותר שיכולה לנוע בין כ-750 מגה-ביט לשנייה ועד ל-1,700 מגה-ביט לשנייה או יותר (בהתאם לטווח התדרים - 2.4GHz המספק מהירות נמוכה יותר או 5GHz המאפשר מהירות הורדה גבוהה יותר).
מגדילי הטווח היקרים ביותר, אלו שמשמשים במערכות Mesh, יתמכו בתקן IEEE 802.11 החדש ביותר, הוא 802.11ax, המכונה גם בשם WiFi 6, וזה יספק את מהירויות ההורדה הגבוהות ביותר - לעיתים גם עד כ-5,300 מגה-ביט לשנייה. עם זאת, כיוון שמדובר בתקן חדש - מרבית הנתבים ומגדילי הטווח התומכים בו, זמינים במחירים גבוהים משמעותית בהשוואה לכאלו התומכים בתקנים ישנים יותר.
מגדילי טווח (WiFi Extenders) מגיעים בטווח מחירים רחב מאוד. הדגמים הבסיסיים ביותר, שמחוברים ישירות לחשמל, ללא כניסת רשת (אתרנט) ועם תמיכה ב-2.4GHz בלבד יכולים להתחיל מטווח מחירים של פחות מ-100 שקלים. הדגמים היקרים יותר, עם תמיכה בתקנים החדשים ביותר, עם כניסת כבל רשת ועוד, עשויים להגיע למחיר של כ-800-1,000 שקלים.
מרבית מגדילי הטווח מצוידים באחריות יצרן שאורכה 12 חודשים, אם כי חלק מן היבואניות מספקות אחריות יצרן שאורכה 24 או 36 חודשים. כמובן שרצוי לבחור במגדיל הטווח עם אחריות יצרן ארוכה ככל הניתן, שכן מדובר במוצר שעשוי לשמש אתכם לשנים ארוכות.