הקדמה

בכל שנה זה קורה: יצרניות הסלולר המפורסמות משיקות את המילה האחרונה בשוק הסלולר ומתפארות בסמארטפונים עם מעבד עוצמתי יותר, תצוגה חדה ובוהקת מבעבר, מערכת הפעלה אינטואיטיבית מתמיד ועדשת מצלמה שמבטיחה להפיק תמונות יוצאות מגדר הרגיל. נדמה שרק בתחום אחד כל החברות מתקשות להפתיע: הסוללה. התקופה בה נדרשנו להטעין את הסלולרי אחת לכמה ימים רחוקה מאחורינו ואם הסמארטפון הממוצע שבידינו לא יתחבר לחשמל עד שעות הערב, קרוב לוודאי שלמחרת נתחיל יום חדש בניתוק מהעולם החיצון.

כמו בכל פעם שצצה בעיה עולמית, יהיו מספיק חברות לזהות את הפוטנציאל ולתת מענה. כך צמח לו שוק המטענים הניידים או סוללות הגיבוי: קופסת אנרגיה המגיעה בנפחים שונים שתכליתה אחת ויחידה - להטעין את הסלולרי (או כל מכשיר נתמך אחר), בהיעדר גישה למקור אנרגיה שאינו נגמר, כמו שקע קיר או מחשב נייח. המטענים הניידים קיימים כבר לא מעט שנים בשוק, אך עתה כשגדל הביקוש, הם החלו להשתכלל ולהציע עוד: מס' כניסות USB מרובה, תאורת פנס, טעינה של כמה מכשירים בו-זמנית, חיווי המעיד על הקיבולת שנותרה, כיבוי אוטומטי בהיעדר שימוש ועוד, כשלרוב הכל נעטף במארז אלגנטי וקומפקטי לנוחות וניידות מיטבית.

בחרנו 5 סוללות ניידות בטווחי מחירים שונים של חברות מתחרות – חלקן מוכרות ואחרות פחות. אחרי בדיקת זמני פריקה טעינה ובחינת תכונות נוספות, בדקנו: מיהו המטען הנייד המשתלם ביותר, והאם מחיר גבוה או מותג פופולרי הם ערובה לסוללה אידיאלית שניתן לסמוך עליה ברגע האמת? המסקנות בשורות הבאות.


מבחן סוללות הגיבוי

נוחות השימוש

טעינה זה לא הכל וכיום לא תהיה חוצפה לדרוש מסוללות הגיבוי הרבה יותר מאשר רק להטעין. נתחיל מהמראה: פרט לצורת הגליל של ה-Syenergy PB718, כל המטענים חולקים את אותו עיצוב קלאסי ומלבני המאפשר להכניס אותם בקלות לכל כיס מכנס. עיצובם של ה-Belkin Mixit וה-Power Concept-QC808 בלטו לטובה במיוחד, בשל איכות החומרים שנראית עמידה בפני נפילות וכן כללו מגע נעים שמרגיש בטוח ואיכותי יותר ביד מהשאר.

בגזרת המשקל, טווח הגרמים תלוי מן הסתם בגודל קיבולת הסוללה ונע בין 70 גרם לדגם Syenergy PB718 הקליל ומאמיר עד ל-240 גרם ששקלנו ב-Anker PowerCore. מפתיע לגלות שרק 20 גרם מפרידים בין הדגם הכבד ביותר לסגנו, ה-Belkin Mixit, אף על פי שהאחרון מכיל רק מחצית מקיבולת סוללת ה-Anker.

ומה לגבי מספר הכניסות? הסוללות המובילות בקטגוריה הן אלו של החברות המוכרות, אשר הציעו שתי כניסות USB, בהספק מצוין שנע בין A2 ל-A3, כשהמותגים הלא המוכרים ידעו לספק טעינה בעוצמת A1. הבולט בחבורה היה זה של Belkin, עם ההספק הגבוה ביותר על הנייר: A3.4, הספק אידיאלי למכשירים יותר תובעניים כמו פאבלטים זללניים או טאבלטים. בהתאם לציפייה, כל המטענים שהציעו צמד חיבורי USB ידעו להטעין שני מכשירים במקביל – פתרון מעולה לבעלי שני מכשירי סלולר או משתמשים הנעים בדרכים עם הסלולר האישי וטאבלט או שעון חכם, למשל.

בעבר, תצוגת LED שתעיד על נפח הסוללה הייתה פריווילגיה של ממש אך כיום רוב הסוללות הניידות כוללות את התכונה החשובה שתמנע מאתנו להיתקע עם סוללה ריקה. ואכן, פרט לדגם Syenergy PB718 הזול שהציע פנס בלבד, כל המטענים כללו מחוון LED בצורה כזו או אחרת. בניגוד לרצף הנורות השגרתי, אהבנו במיוחד את המחוון של Power Concept אשר כלל צג דיגיטלי שתיאר באחוזים את נפח הסוללה העדכני. עוד נקודת זכות תינתן לזכות הסוללה של Anker, היחידה שסיפקה במארז גם כיסוי רשת חביב.

מבחן סוללות הגיבוי

זמן פריקה וטעינה
הגענו למבחן החשוב ביותר: מי מבצע את מטלת הטעינה בצורה המהירה והאמינה ביותר? לטובת הבדיקה גייסנו שני סלולריים מאותו דגם בקיבולת זהה של 2500 מיליאמפר ובחנו כמה אחוזי סוללה הצטברו בתוך 25 דקות וכלאחר שעה שלמה. בכל מטען השתמשנו בכבל המקורי שהגיע עם האריזה ובמטענים שכללו כמה כניסות USB בהספק שונה, העדפנו תמיד את ההספק החזק יותר. לאחר מכאן הטענו את הסוללות הניידות מחדש ובדקנו תוך כמה שעות הם התמלאו לחלוטין, מוכנים למחזור טעינה נוסף.

נתחיל מהסוללה החלשה ביותר, זאת שפשוט לא אפשרה לנו לבצע את הבדיקה כנדרש: ה- Syenergy PB718 לא הצליח להטעין שום סלולרי ליותר מ-10 דקות מבלי להיכבות ולהפסיק את הטעינה באמצע הדרך ללא סיבה נראית לעין, גם אחרי שהטענו אותה במלואה מיד בפתיחת האריזה. אולי מדובר באיזשהו רכיב רופף או כבל בעייתי אבל את המשתמש זה לא אמור לעניין ואת משימתה הבסיסית ביותר הסוללה נכשלה בלבצע. עוד מאותו מותג, אחריה הגיעה אחותה המנופחת, ה-Syenergy PB892 שאמנם עבדה כנדרש אבל סיפקה נתונים עצלים, עם הספק A1 שעבד באיטיות מובחנת ומילא את סוללת הסמארטפון ב-14% בלבד תוך 25 דקות ורק ב-32% סך הכל אחרי שעת טעינה מלאה. את המקום השני והשלישי השיגו בתיאום ה Power Concept-QC808 וה-Belkin Mixitעם זמני טעינה דומים: 23% תוך 25 דקות ו-56% בממוצע תוך שעת טעינה. במבחן הטעינה המהירה ביותר ניצח ה-Anker PowerCore, עם 25% טעינה ב-25 דקות ואף הגביר את המהירות כשהשיג 63% בתוך שעה – תוצאה פנטסטית כשלעצמה, בוודאי לעומת המתחרות ופי כמה מאלו שבתחתית הרשימה.

אחרי שרוקנו את כל הסוללות, עברנו לבחון את זמני הטעינה המחודשת שלהם. נפתח שוב בחלשים ביותר, אלו של המותג Syenergy: עם INPUT נמוך למדי של A1, טעינת צמד הסוללות לקח לא מעט זמן; בערך שעתיים וחצי עבור ה- PB718 (שלפרקים התנתק מתהליך הטעינה בגלל אותה תקלה שתוארה) ושלוש וחצי שעות לטעינה מלאה של ה-PB892. עוברים לאלו שיותר הרשימו, עם Power Concept-QC808 וה- Anker PowerCore שהציעו INPUT של A2 והצליחו להשיג סוללה מלאה תוך 4 ו-6 שעות, בהתאמה. בפסגת מהירות הטעינה המחודשת ניצב ה-Belkin Mixit, עם טעינה זריזה ביותר והחזרת קיבולת הסוללה במלואה בתוך שלוש שעות בלבד, כמובן בתמיכת מטען מהיר שהיה ברשותנו.

סיכום
בבדיקה זו ביקשנו לגלות מיהו המטען הנייד המשתלם ביותר, ולא פחות חשוב, האם בהכרח המותגים הנוצצים והיקרים יותר יידעו להעניק תמורה הולמת יותר על פני המותג הלא-מוכר. אחרי רצף בדיקות מדוקדק, ולמרות שמעט ביקשנו להאמין שלא כך הדבר, נוכחנו לגלות שאכן קיים פער משמעותי באיכות המוצר בין הסוללות הממותגות לאלו הזולות יותר. מדובר בהבדלים שלא ניתן להתעלם מהם, הן ברמת הבנייה, הן באמינות המוצר והכי חשוב – ברמת זמני הפריקה והטעינה, עליהם ניצחו ללא עוררין הסוללות של החברות המוכרות. בבחינת הסוללה המשתלמת ביותר, לטעמנו לתואר זה ראויה סוללת ה-Anker PowerCore, שאמנם נחשבת לאופציה היקרה מבין כולם, אבל גם זו שהציגה את הנתונים המיטביים בסך כל השקלולים.