סקירת wisebuy - טלפון סלולרי Apple iPhone 5 32GB SimFree מהיצרן אפל
- דק במיוחד וקל משקל
- עיצוב יפהפה ומוקפד
- מסך משובח בחדותו וצבעיו
- ביצועים מהירים במיוחד, תגובה מיידית
- מצלמה איכותית
- ספיקר מצוין בשיחות
- גלישה מהירה מאוד
- המסך לא גדל באופן משמעותי
- מעט לא נוח להצמדה לאוזן בשיחות
- תלות בתוכנת iTunes להעברת קבצים
- עיוות ברמקול בעוצמה המקסימלית
- החיבור החדש אינו תואם לאביזרים וותיקים
הסמארטפון החדש של אפל היה בידינו לזמן מועט בלבד, אבל גם מהתרשמות קצרה אפשר לקבוע: Apple הצליחה, מבלי לבצע מהפכות גדולות, ליצור סטנדרט חדש בתעשייה. האייפון החמישי שלה הוא מוצר חלקלק, אלגנטי להחריד ונוטף שיק, והוא מציג ביצועים ותגובתיות שהמתחרים יכולים כרגע רק לחלום עליהם. מרבית השיפורים במכשיר היו צפויים, אפילו כורח המציאות – ולטעמנו גם לא תמיד מספקים; היינו שמחים למשל לראות מסך רחב יותר, שבב NFC או Wi-Fi Direct. אבל גם בלעדיהם, אי אפשר שלא להתפעל מהחוויה ההרמונית, הזורמת והנעימה שמספק המכשיר הזה, בכל אספקט כמעט.
האם שווה לשדרג מאייפון 4S? אם המכשיר הנוכחי שלכם אינו כבד או עבה מדי לטעמכם, השדרוג בהחלט לא הכרחי. אם המכשיר שלכם הוא מדורות וותיקים יותר, או שאתם שוקלים להגר מאנדרואיד ומפלטפורמות אחרות – נסו לתת לאייפון החדש להקסים אתכם. הוא טוב בזה.
האייפון החמישי של אפל מהווה ציון-דרך עבור מותג-העל המצליח, ביותר ממובן אחד. ראשית, זהו האייפון הראשון שהושק אחרי מותו של מייסד החברה והמנכ"ל האגדי שלה, סטיב ג'ובס. שנית, לראשונה נכנעה החברה לתחרות והגדילה (מעט, ותחת התנאים שלה) את המסך – שגודלו עומד כעת על 4 אינטש, במקום 3.5 אינטש בכל האייפונים הקודמים. מעבר לכך זכה האייפון החמישי בשדרוג עיצובי ובחומרה מתקדמת ומהירה.
מפרט המכשיר כולל את המעבד Apple A6, בעל מעבד כפול ליבה במהירות 1.2GHz ועם המאיץ הגרפי PowerVR SGX 543MP3, מסך Retina עם פאנל IPS בגודל 4 אינטש, מצלמת 8 מגה פיקסל ראשית ומצלמת 1.2 מגה פיקסל קדמית לשיחות FaceTime, תמיכה בפחות-או-יותר כל תדרי הסלולר הידועים לאדם, קישוריות Wi-Fi b/g/n ו-Bluetooth 4.0, מקלט GPS ו-GLONASS, יציאת TV-Out ועוד.
אייפון 5 יצא לשוק בשלושה תתי-דגמים: GSM A1428, התומך בתדרי GSM השונים בדור שני ושלישי וכן ב-LTE בתדרי 17/1700/2100, GSM A1429 התומך באותם תדרי 2/3G אך תומך בתדרי LTE אחרים - 850/1800/2100, ו- CDMA A1429 התומך בתדרי CDMA שאינם רלוונטיים בארץ, וב-LTE בתדרי 700/850/1800/1900/2100. בשלב זה, עבור המשתמש הישראלי אין הבדל בין המהדורות – כולן יעבדו היטב בארץ, כולל דגם ה-CDMA, שכן הוא תומך גם ברשתות GSM. עם זאת, אין לדעת אילו תדרי LTE ייתמכו בארץ בעתיד.
הערה אחרונה לפני שנתחיל – iPhone 5 משתמש לראשונה בנאנו-SIM, שיש לרכוש במיוחד עבורו.
לסקירת הוידיאו של Apple iPhone 5 לחצו כאן
איכות הקול ושמע
(15% מהציון הסופי)אייפון 5 מצויד בטכנולוגיית ביטול רעשים, עם מיקרופון כפול ייעודי לשם כך. איכות השיחות בו התגלתה כמשובחת: הצליל באפרכסת היה חזק ואיכותי, כצפוי, אבל גם בשיחות עם הספיקר החיצוני נהנינו משיחות רציפות ונטולות הפרעות, באיכות גבוהה מהרגיל. המשוחחים איתנו טענו שכלל לא הרגישו כשעברנו לשוחח באמצעות הספיקר, ורק כשהתרחקנו למעלה ממטר מהמכשיר הם הבחינו בירידה קלה בעוצמה, אך עדיין שיבחו את האיכות שבה נשמענו.
הספיקר, שממוקם בתחתית במכשיר, מפיק צליל נקי ואיכותי יחסית ועושה עבודה טובה בהשמעת צלצולים ובשיחות. עם זאת, בהאזנה למוזיקה הבחנו בעומס צלילי ואף בעיווות מסוים של הסאונד, בעיקר בווליום המקסימלי. נראה שהפחתת עוביו של המכשיר גבתה מחיר אקוסטי מסוים.
iPhone 5 מגיע עם זוג האוזניות החדש של אפל, Ear-buds, שמבטיחות איכות שמע מעולה. לצערנו לא התאפשר לנו לבדוק אותן, אך כשהשתמשנו באוזניות Senheizer איכותיות משלנו נהנינו מצליל עמוק, עשיר ומדויק - מה שמעיד על כך שאפל השתמשה ברכיב אודיו מצוין במכשיר, והצליל יישמע היטב גם עם אוזניות חלופיות.
נוחות השימוש
(45% מהציון הסופי)Apple iPhone 5 זכה, כאמור, לשדרוג עיצובי. את גב הזכוכית, שנטה לצבור שריטות וטביעות אצבע למכביר, מחליף כעת מכסה אלומיניום בגימור מט כסוף ויפהפה, כאשר בחלק העליון והתחתון יש פלסטיק מבריק בצבע התואם לקדמת המכשיר (אייפון 5 זמין בשחור או בלבן). מעבר לכך העיצוב הכללי נותר דומה למדי לקודמו, עם מסגרת כסופה סביב ופינות מתעגלות באלגנטיות.
השינוי המשמעותי והניכר ביותר ביחס לדגמים הקודמים הוא בממדים: אייפון 5 זכה לדיאטה משמעותית. עוביו עומד על 7.6 מ"מ בלבד, ומשקלו 112 גרם. מדובר בשיפור עצום ביחס לאייפון 4 ו-4S, וגם לעומת מכשירי אנדרואיד רבים הוא מצטיין מבחינת נוחות האחיזה והנשיאה. בזכות העובדה שרוחבו לא השתנה (5.86 ס"מ), הוא עדיין מתאים גם לבעלי ידיים קטנות וניתן להקליד בו בקלות עם יד אחת, באמצעות האגודל. ועם זאת, כיון שהמכשיר התארך ביחס לדור הקודם (12.38 ס"מ לעומת 11.52) אך רחבו לא השתנה, המראה שלו מעט מוזר, לפחות לטעמנו.
חיסרון קל נוסף הורגש בעת הצמדת המכשיר לאוזן בעת ביצוע שיחות: הקווים הישרים והחדים שלו אינם נוחים לאוזן, ובשיחות ממושכות הם אף עלולים להכאיב מעט.
מלבד החלק האחורי, העיצוב הכללי נותר דומה למדי לקודמו, עם מסגרת כסופה סביב ופינות מתעגלות באלגנטיות. השינוי המשמעותי ביותר ביחס לדגמים הקודמים הוא בממדים: עובי המכשיר עומד על 7.6 מ"מ, ומשקלו 112 גרם
המסך, כידוע, גדל ב-iPhone 5 לגודל של 4 אינטש (לעומת 3.5 בלבד בכל דגמי האייפון הקודמים). אפל ממשיכה להתעקש שהגודל שהיא תכננה במקור הוא הנכון ביותר לשימוש, ולכן לא שינתה את רוחבו של המסך אלא רק האריכה אותו. רזולוציית המסך עומדת על 640x1136, והיא מעניקה צפיפות פיקסלים של 326ppi. המסך הוא מסוג IPS ועם תאורת LED אחורית, וחידוש נוסף בו הוא שאין לו שכבת חיישני מגע נפרדת - אלא חיישני המגע מוטמעים בתצוגה עצמה, מה שמשפר את מהירות התגובה.
איכות המסך משובחת. ההבדל ביחס למסכי iPhone 4S אמנם לא משמעותי במיוחד, למרות שאפל טוענת לשיפור גדול בצבעים, אבל גם כך הצפייה בו מענגת. התמונה חדה וצלולה, הצבעים טבעיים והרגישות שלו למגע פחות או יותר מושלמת. לא הצלחנו להבחין באף השהייה, ולו הקלה ביותר, בין תנועת האצבע על המסך ובין תגובתו בפועל. כפועל יוצא, הדפדוף, הגלילה והלחיצה על המסך נוחות להפליא.
השאלה המעניינת והרלוונטית ביותר בעינינו, היא האם המסך הגדול יותר מהווה שיפור משמעותי ביחס לדגמים הקודמים. ובכן, התשובה היא – לא ממש. המסך המוארך מסוגל אמנם להציג יותר תוכן, אבל מכיוון שהרוחב לא השתנה, אין תחושה של מסך גדול באופן משמעותי, התמונות בגלריה מוצגות באותו הגודל, ובצפייה בדפי אינטרנט הפונט לא גדל משום שרוחב השורות נותר זהה.
המסך משובח. התמונה חדה וצלולה, הצבעים טבעיים והרגישות שלו למגע פחות או יותר מושלמת. עם זאת, הוא הוגדל רק לאורך ולא לרוחב, ולטעמנו השינוי הזה לא מספיק משמעותי
מבחינת לחצנים וחיבורים, יש כאן שני שינויים ביחס לדור הקודם. נתחיל במוכר: בחלק העליון מימין נמצא לחצן ההפעלה, משמאל ממוקמים לחצני הווליום העגולים ומתג ההסטה המשמש להשתקה (או לנעילת חיישן התנועה), ומימין נמצאת המגרה לכרטיס ה-SIM, כשבדגם זה מדובר לראשונה ב-Nano-SIM.
בחלק העליון מימין נמצא לחצן ההפעלה, משמאל ממוקמים לחצני הווליום העגולים ומתג ההסטה המשמש להשתקה (או לנעילת חיישן התנועה), ומימין נמצאת המגרה לכרטיס ה-SIM
החידוש הראשון הוא בשקע הנתונים והטעינה, שהשתנה לראשונה מאז האייפוד הראשון של אפל. במקום חיבור רחב, יש לאייפון 5 שקע צר יותר (בערך ברוחב של Micro-USB), שהחידוש המרענן בו הוא בכך שניתן להכניס את הכבל משני הצדדים - אין צורך להתאים את הצד "הנכון" של הכבל. הכבל נכנס בקלות ובאלגנטיות רבה. החלק המעצבן הוא, כמובן, שאם יש לכם אייפון ישן או אביזרים שונים עבורו, תאלצו להשתמש במתאם יקר ולא אסתטי כדי לחבר את הציוד הקודם שלכם לאייפון החדש. חידוש נוסף ומינורי יותר הוא המעבר של שקע האוזניות אל תחתית המכשיר.
שקע הנתונים השתנה. במקום חיבור רחב, יש לאייפון 5 שקע צר יותר (בערך ברוחב של Micro-USB), שהחידוש המרענן בו הוא בכך שניתן להכניס את הכבל משני הצדדים
מערכת ההפעלה, iOS 6, מותקנת כבר גם במכשירי iPhone 4/4S ו-iPad 2/3, ולמען האמת אינה מחדשת יותר מדי. העיצוב הכללי, סידור עמודי הבית, וילון ההתראות, סירי – כולם נראים אותו הדבר ומתנהגים למופת, כרגיל. יש כמובן שינויים – למשל, אפליקציית יוטיוב הוותיקה נעלמה, יישום המפות הוותיק של גוגל הוחלף באחד חדש מבית אפל (ראשוני למראה ועדיין מבוגבג לא מעט, אך זה ישתפר בוודאות בהמשך), ויש אינטגרציה טובה יותר עם פייסבוק. אהבנו את האפשרות להעביר את המכשיר למצב "נא לא להפריע", שמאפשר לחסום סלקטיבית שיחות והודעות בשעות נבחרות, וגם ליצור יוצאי דופן לאנשים חשובים.
iPhone 5 מצויד בסוללת ליתיום-פולימר בקיבולת של 1440mAh; למרות שגוף המכשיר הוצר משמעותית, אפל הצליחה לשלב בתוכו סוללה מעט חזקה יותר מבדגם הקודם. החברה מבטיחה עד 8 שעות שיחה, 40 שעות האזנה למוזיקה או 225 שעות המתנה – נתונים שלצערנו לא הספקנו לבדוק בפועל במסגרת סקירה זו.
מולטימדיה וגלישה
(30% מהציון הסופי)אייפון 5 מצויד, כמו קודמו, במצלמת 8 מגה פיקסל בעלת מיקוד אוטומטי, פלאש LED וצילום וידיאו ברזולוציית Full HD 1080p. אפל הוסיפה כמה פיצ'רים חביבים (שכבר פגשנו מזמן במכשירי אנדרואיד), כגון צילום פנורמי ולכידת תמונות סטילס תוך כדי צילום וידיאו.
אפליקציית המצלמה נטענת ומוכנה לצילום הראשון תוך מעט יותר משנייה. מכאן ואילך היא מציגה ביצועים גבוהים להפליא – המיקוד מהיר, והצילום עצמו מתבצע כמעט ללא כל השהייה (Shutter ladg). ואם לא די בכך, תוכלו לצלם תמונה אחר תמונה, ברצף מהיר ככל שהאצבע שלכם מאפשרת, מבלי שהמכשיר מראה כל סימני האטה או עייפות. הזריזות הזו של המצלמה אפשרה לנו ללכוד סיטואציות שונות באופן מוצלח מאוד באמצעות רצף של תמונות, שמהן בחרנו מאוחר יותר את המוצלחת ביותר. מיותר לציין שכל התמונות הללו נשמרות ברזולוציה המלאה.
איכות התמונות וגם הסרטונים שמפיקה המצלמה של ה- iPhone 5 לא שונה באופן מורגש מאלו שמפיק אייפון 4S. תמונות שצילמנו באור יום יצאו נהדרות, עם חדות גבוהה, רמת פירוט מצוינת וטווח דינמי רחב יחסית (שימו לב לתמונת הדשא בדף הפייסבוק שלנו, שבו חלק מהדשא מואר וחלק בצל). בצילום בתוך הבית מופיעה גרעיניות מתונה שאינה פוגעת מהותית באיכות, אך חלק מהתמונות שצילמנו בתוך הבית יצאו מטושטשות מעט.
סרטוני וידיאו שצולמו ברזולוציית 1080p הציגו גם הם איכות מעולה, הן בתוך הבית והן מחוצה לו.
לפניכם מספר תמונות המחשה שצילמנו עם ה- iPhone 5. שימו לב שאיכות התמונות עשויה להיות נמוכה מעט מהמקור בשל המעבר לאינטרנט. לחצו על התמונות להגדלה. בדף הפייסבוק שלנו תוכלו למצוא גלריה עם תמונות נוספות, ובדך ה-YouTube שלנו תמצאו סרטון קצר באיכות 1080p שצילמנו עם מצלמת הוידיאו במכשיר.
אפליקציות הוידיאו והמוזיקה לא עברו שינויים מהותיים מגרסת iOS הקודמת. החיסרון הגדול של האייפון – התלות המוחלטת שלו בתוכנת iTunes לצורך העברת סרטים ושירים מהמחשב אליו וההיפך – עדיין כאן, וזו מגבלה שחובבי אפל למדו כבר לחיות איתה (משתמשי אנדרואיד שמעוניינים להגר לאפל חייבים לקחת אותה בחשבון).
מבחינת גלישה, Apple iPhone 5 תומך כמובן בגלישה אלחוטית ברשתות Wi-Fi, כאשר הוא תומך לא רק בתדר 2.4GHz הנפוץ אלא גם ב-5GHz, מה שפוטנציאלית מאפשר לו לגלוש במהירות גבוהה מאוד דרך ראוטרים תומכים. בנוסף תומך המכשיר בגלישה בדור 3.5 בקצב הורדה של עד 42Mbps, ובדור רביעי (LTE) שלצערנו אינו רלוונטי בארץ בשלב זה, עם מהירות הורדה של עד 100Mbps.
בדקנו את הגלישה במכשיר עם הרשת הסלולרית חברת Hot-Mobile, שהשאילה לנו באדיבותה את כרטיס הנאנו-סים, וכן בחיבור לרשת אלחוטית ביתית. בשני המקרים, הציג האייפון 5 מהירות גלישה נהדרת, הן בזכות רכיבי האלחוט המהירים שלו והן בזכות הדפדפן היעיל, שטען את העמודים השונים תוך שניות בודדות. ביצוע זום או גלילה בדפדפן היו נוחים ומיידיים, אך כצפוי אין תמיכה בפלאש ולא בהתאמת גודל הטקסט למסך. תכונה נחמדה שיש כאן היא צפייה בדפדפן במסך מלא, שזמינה במצב האופקי בלבד.
עמידות
(10% מהציון הסופי)כמו קודמיו, אייפון 5 של אפל מציג עיצוב תעשייתי מוקפד עד הפרט האחרון, שעשוי מחומרים איכותיים – אלומיניום וזכוכית, ברובו, עם גוף Unibody. למרות משקלו המועט יחסית, הוא מעניק הרגשה איתנה ביד. הלחצנים השונים, כמו גם חיבור הנתונים החדש, נראו לנו חזקים ולא העלו בנו חששות כלשהם. המסך מצופה בזכוכית גורילה בעלת ציפוי דוחה-שומנים.
על אף שהפריט שבדקנו שידר עמידות ואיכות הרכבה ללא דופי, יש לציין שברשת נפוצו דיווחים על תקלות כגון מסך מהבהב, בועות שנוצרות על המסך כשלוחצים עליו ושריטות על המסגרת המקיפה את המכשיר; גם גב האלומיניום זכה לביקורת, בטענה שאינו קשיח כמו הזכוכית שהייתה בדגמים הקודמים. מאחר והמכשיר היה בידינו תקופה קצרה בלבד, לא נוכל לאמת או לסתור את הטענות הללו במלואן, אם כי כאמור במכשיר שהחזקנו לא היה זכר לתופעות שתוארו לעיל. בנוסף, כדאי לזכור שגם מכשירים אחרים, וגם דגמים קודמים של אפל, זכו בימים הראשונים לתלונות על תקלות שונות, שנפתרו בדרך כלל במכשירים הבאים שיצאו מפס הייצור לאחר המשלוח הראשוני.
תודה לאביב סביון, שמסר לנו את המכשיר לבדיקה.