כדי להבטיח שהכיריים החדשות יתאימו לסגנון הבישול שלכם, לסוגי התבשילים ולכמויות שאתם נוהגים להכין, בחנו אותן על פי סוגי המבערים הקיימים בהן, גודלם, תפוקתם והתצורה שלהם. שימו לב גם למרחקים בין המבערים ובדקו כמה סירים ובאילו גדלים יכול המשטח להכיל בו-זמנית.
תפוקת המבערים: הכיריים הסטנדרטיות בעלות ארבעה מבערים כוללות בדרך כלל מבער אחד גדול, אחד בינוני ושניים קטנים. אבל אל תסתפקו במראה עיניים ובררו מה התפוקה שלהם, זאת מאחר שמבערים זהים בגודלם עשויים לספק עוצמות שונות. בישראל מדרגים את תפוקת המבער בוואטים. הספק טוב למבער קטן הוא 1,000 וואט, למבער בינוני – 1,500 וואט, מבער גדול – 2,250 וואט ומבער קטן במיוחד לבישול איטי – 850 וואט.
מבערים מיוחדים: בנוסף למבערים הסטנדרטיים קיימים מבערים מיוחדים המאפשרים שיטות בישול נוספות, החל במבער טורבו רב עוצמה להרתחה מהירה ולטיגון והקפצה, ועד למבער זום לבישול איטי וממושך בחום נמוך.
• מבער טורבו או ווק – מבער בעל שתיים-שלוש טבעות בעירה המספק להבה בעוצמה גבוהה (3800-3200 וואט) ופיזור חום משופר. מבער כזה אידיאלי להרתחה מהירה של נוזל בכמות גדולה, לאטימה טובה של נתחי בשר גדולים, וכן לבישול מושלם בשיטת טיגון-ערבוב (הקפצה) בסגנון סיני.
• מבער זום – זהו מבער קטן המספק חום נמוך במיוחד ללא מגע ישיר של הלהבה עם הסיר. מתאים לבישול איטי של רטבים, חמין, מרק ואורז. כך זה עובד: כיפת המבער מעוצבת כפטרייה. הלהבה בוקעת מגזע הפטרייה, ובמצב של להבה נמוכה כיפת הפטרייה מתחממת מלמטה ומקרינה חום לסיר שמעליה.
• מבער אובאלי (סגלגל) – מיועד לסירים אובליים או למחבתות אובליות המשמשות להכנת דגים (לכן מכונה גם להבת דג).
כיריים גז הן מתקן פשוט לתפעול ומבחינה זו כמעט שאין הבדל בין הדגמים השונים, אבל יש דגמים נוחים וידידותיים מאחרים וקלים יותר לניקוי. כדי למצוא אותם, נסו את הכפתורים, בחנו את המבערים ואת מערכת ההצתה, שימו לב לרשת הברזל והשוו בין סוגי המשטחים השונים.
לוח הפיקוד: לוח הפיקוד כולל מספר כפתורי בקרה מכניים כמספר המבערים, ולעתים גם לחצן הצתה נפרד. בהיותם חשופים לרטיבות ולשומן חשוב מאוד שהכפתורים יהיו נוחים לאחיזה ולתפעול ובאותה מידה קלים לפירוק ולניקוי.
חפשו כפתורים בעלי סימון ברור ובולט שיאפשר לכם לראות במבט חטוף וממרחק סביר את מצבם הנתון. בנוסף בדקו את זווית סיבוב הכפתורים. רצוי לבחור כאלה בעלי זווית סיבוב של 180 מעלות ויותר כדי לאפשר שליטה טובה ומדויקת יותר בטמפרטורה.
מיקום המבערים השונים: למיקום המבערים עשויה להיות השפעה גדולה על נוחות השימוש. אם, למשל, אתם מרבים להכין רטבים או בישולים הדורשים התערבות תכופה ומתמשכת, מוטב שהמבער המיועד לכך יהיה בחזית כדי שתהיה לכם גישה נוחה אליו.
מבער הבנוי משני חלקים קל לניקוי ממבער בעל שלושה חלקים. בנוסף, רצוי לבחור מבער עם מינימום בליטות ומגרעות. מבער כזה נוטה לצבור לכלוך והוא קשה יותר לניקוי. ברוב הדגמים כוסית המבער (תושבת המבער) מותקנת בצמידות למשטח ללא רווח ביניהם למניעת חדירת לכלוך, והיא מכונה כוסית מבער העשויה מקשה אחת.
מערכת הצתה: כיום כמעט בכל הכיריים קיימת מערכת הצתה אלקטרונית. השליטה על המצת יכולה להיות מובנית בכפתור ההפעלה או באמצעות לחצן נפרד. הצתה מובנית, שבה המצת פועל עם סיבוב הכפתור תוך כדי לחיצה עליו, נוחה יותר, נעשית ביד אחת וגם חוסכת פריט נוסף על הכיריים. המצת עצמו, אותה אלקטרודה במעטפת חרסינה הצמודה למבער, יכול להיות גלוי או סמוי. מצת סמוי שמותקן מתחת לכיפת המבער עדיף על גלוי. האחרון חשוף לפגיעות, גורם להצטברות לכלוך סביבו ומקשה על הניקיון.
רשת ברזל: מכל חלקי הכיריים זכתה רשת הברזל למגוון הגדול ביותר של פרשנויות אסתטיות ופונקציונליות, והמבחר הגדול יכול לבלבל, לכן שימו לב לפרטים הבאים: רשת גבוהה מדי שיוצרת פער גדול בינה ובין מפלס השיש, עשויה להקשות על העברת סירים כבדים וחמים מהכיריים אל השיש.
דגמים מסוימים מצוידים ברשתות מאסיביות בעלות כושר נשיאה ועמידות גבוהים, אבל אלה כבדות ולעתים פחות נוחות לניקוי מרשת ברזל רגילה. רשת העשויה יחידה אחת ניתן להרים בהינף יד כדי לאפשר גישה לניקוי המשטח, מצד שני, בשל גודלה היא מסורבלת יותר לניקוי בכיור, בהשוואה לרשת מחולקת.
משטח הכיריים: שני סוגי המשטחים הנפוצים הם אמאייל ונירוסטה. סוגי משטחים נוספים הם זכוכית מחוסמת (קריסטלית) וזכוכית קרמית (ויטרוקרמית) האופייניים לכיריים חשמל . משטח אמאייל הוא הקל ביותר לניקוי, ומנגד, משטח נירוסטה מעט קשה יותר לניקוי ומחייב שימוש בחומרי ניקוי יעודיים. משטחי הזכוכית נוחים לניקוי, אך בדומה לנירוסטה, מחייבים שימוש בחומרי ניקוי ייעודיים בלבד, אחרת הם עלולים להינזק.
במשטחי אמאייל ונירוסטה חשוב שהמשטח יהיה עשוי מקשה אחת ללא פתחים, חריצים ופינות חדות, ושהדפנות יהיו מוגבהות כדי למנוע גלישת נוזלים. לעתים קיימת חלוקה של המשטח בצורת גומחות או חציצה מסביב לכל מבער, ובמקרה של גלישת נוזלים הם אינם מתפזרים על כל המשטח. החיסרון במשטחי זכוכית הוא שאין בהן דפנות מוגבהות ובוודאי אין חלוקה של המשטח.
משטחי האמאייל והנירוסטה הם החזקים והעמידים מבין ארבעת סוגי המשטחים הקיימים. בקצה הנגדי נמצאת הזכוכית המחוסמת, שעלולה להיסדק ולהישבר במקרה של פגיעה קשה, לעומת משטח קרמי העמיד יותר בפני שבר.
גורם הסיכון העיקרי בכיריים הוא דליפת גז כתוצאה מכיבוי לא מבוקר של הלהבה. כיום התקן מחייב קיומו של חיישן בטיחות שמפסיק את זרימת הגז במקרה שהלהבה כבית. למרות זאת חשוב לדעת כי בשוק עדיין קיימים דגמים מיושנים בלי חיישן כזה, לכן רצוי לוודא זאת. סוג אחר של אמצעי בטיחות למקרה כזה הוא מנגנון אוטומטי להצתה מחדש של הלהבה.
בנוסף ודאו שהרשתות יהיו יציבות על המשטח ולא יזוזו, ובדקו שהגימורים שלהן מעוגלים, ללא פינות חדות שעלולות לפצוע. ברשתות מסוימת הבסיס מצופה גומי לשיפור היציבות ולמניעת שריטות.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית תנור בישול ואפייה משולב
המדריכים הבאים עשויים לעניין אתכם:
איך לבחור תנור בישול ואפייה משולב חלק א' – תא האפייה
מילון מונחי תנורים משולבים
איך להתאים את תוכניות ההפעלה לצורכי הבישול והאפייה
איך לבחור תנור בישול ואפייה בנוי
איך לבחור כיריים גז
איך לבחור כיריים חשמליות
איך לבחור מיקרוגל