הכיריים באות במידות שונות וחלקן דורשות חיבור מיוחד לחשמל.
מידות: ודאו שהמידות הפנימיות של הכיריים תואמות את החיתוך בשיש, ושהמידות החיצוניות, אותם שוליים שמונחים על גבי השיש, אינן חורגות מן המרווח הפנוי מסביב. מידות החיתוך בשיש מוגדרות לפי רוחב (המרחק בין צד ימין לשמאל), עומק (המרחק בין חזית הכיריים לקצה האחורי) ובמידות החיצוניות מצטרף גם הגובה. המידות הפנימיות של כיריים סטנדרטיות בנות 4 ו-5 גופי חימום הן 49 ס"מ עומק ו-56 רוחב. הרוחב החיצוני של כיריים סטנדרטיות בנות 5 גופי חימום הוא 70 ס"מ, אך עשוי להיות רחב או צר יותר.
חיבור לחשמל: ברוב המקרים, חיבור תלת פאזי הוא תנאי הכרחי בכיריים בעלות שלושה גופי חימום ויותר, עקב ההספק הגבוה שלהן. יש דגמים שמאפשרים גם חיבור רגיל (חד פאזי), ובמקרה כזה צריך לבדוק מה גודל הנתיך הדרוש, שלרוב נע בין 25 ל-30 אמפר.
כדי להבטיח שהכיריים החדשות יתאימו לצורכי הבישול שלכם ולכמויות שאתם נוהגים להכין, בחנו אותן על פי גופי החימום (אלמנטים) הקיימים בהן, גודלם, הספקם והשילובים שלהם. בחלק מהדגמים ניתן למצוא שילוב של שני סוגי גופי חימום ויותר, וקיימות אפשרויות בישול נוספות, כמו גריל, צ'יפסר ועוד.
סוגי גופי החימום: קיימים שלושה סוגי גופי חימום נפוצים – רדיאן, היי לייט והלוגן. גופי החימום קבועים מתחת לטבלת זכוכית המוליכה את החום ומשמשת כמשטח הכיריים. תהליך החימום הוא מהיר יחסית, אבל החיסרון העיקרי בפעולתם הוא בהתקררות האטית שלהם, כמו גם של משטח הכיריים עצמו. בשל כך הם פחות מתאימים לבישולים עדינים ומדויקים המחייבים הורדה מהירה של הטמפרטורה או הפסקת החימום מיד בתום הבישול. במקרה כזה גם חייבים לפנות את כלי הבישול מהכיריים לאחר הבישול.
בנוסף לשלושת סוגי גופי החימום הללו, קיימת שיטת חימום מתקדמת ויעילה יותר בשם אינדוקציה.
• רדיאן – גוף חימום ספירלי המגיע לטמפרטורה מרבית בתוך כ-50 שניות ומספק פיזור חום אחיד.
• הלוגן – האלמנט הוא למעשה נורת הלוגן בהספק גבוה. החיסרון בהלוגן הוא בפיזור החום הלא אחיד שלו. כאן כדאי לדעת שקיימים שני סוגי נורות הלוגן - מקבילית והיקפית. האחרונה מספקת פיזור חום אחיד יותר.
• היי לייט – גרסה מתקדמת יותר של הרדיאן הוותיק, מגיע לטמפרטורה מרבית בתוך שניות ספורות, מספק עוצמות חום גבוהות ופיזור חום אחיד. היי לייט פחות יקר מהלוגן ועמיד ממנו, מעט יקר מרדיאן אך הטוב שבשלושתם.
מספר גופי החימום, הספקם והשילוב ביניהם: הדגמים השונים מציעים מספר משתנה של גופי חימום במגוון גדלים, הספקים ושילובים. בחרו אותם בהתאם לגודל הסירים והמחבתות שלכם, בהתאם לכמויות שאתם נוהגים להכין בו זמנית ובהתאם לסוגי התבשילים. לדוגמה, לבישול בשיטת טיגון-ערבוב בסגנון סיני מומלץ לבחור גוף חימום בעל הספק גבוה במיוחד. הספק גופי החימום נמדד בוואטים. גופי חימום קטנים בהספק נמוך נעים בין 1,200 ל-1,500 ואט ומתאימים לסירים קטנים. הספק בינוני – 1,800-1,600 ואט מתאים לסירים גדולים יותר. הספק גבוה של 2,000 ואט ויותר מתאים לסירים גדולים המיועדים להכנת כמות גדולה. בחלק מהדגמים קיים אלמנט קטן המגשר בין שני מבערים כדי ליצור משטח בישול נרחב עבור סירים גדולים.
שימו לב: לא כל סוגי הסירים מתאימים לשימוש בכיריים חשמליות. ניתן להשתמש בסירים ובמחבתות מנירוסטה או מברזל יצוק, אבל לא בכלי בישול מאלומיניום ומנחושת. בכיריים מסוג אינדוקציה, לא ניתן להשתמש גם בכלי בישול מפיירקס.
בנוסף, חשוב להשתמש בסירים שבסיסם חלק לגמרי ונקי מלכלוך גס, כך שייווצר מגע ישיר ומלא בין המשטח לבסיס הכלי, וזאת משתי סיבות: 1. כך מובטח שהחימום יהיה יעיל ואחיד; 2. בליטות בתחתית הסיר עלולות לגרום לכתמים קבועים על גבי המשטח ולהסב לו נזק שהוא יקר מאוד לתיקון.
אפשרויות בישול נוספות: בנוסף למשטחי הבישול הרגילים המיועדים לסירים ולמחבתות, קיימות אפשרויות בישול נוספות, כמו גריל, משטח צלייה וצ'יפסר. נכון, אין כמו רשת ברזל לוהטת להכנת סטייק מושלם ועסיסי או כל מזון אחר ששמור בדרך כלל למנגל. אולם כיוון שכל התקן כזה בא על חשבון משטח בישול רגיל, מומלץ לשקול זאת היטב ולחשוב כמה הוא שימושי לכם.
• גריל – מעין מנגל ביתי, אבל במקום פחמים, את רשת הברזל מלהיט גוף חימום רגיל.
• משטח צלייה – משטח מתכת (פלנצ'ה) מעל גוף חימום רגיל, אותו משטח שמכינים עליו מעורב ירושלמי. אידיאלי לטיגון ולהקפצה יבשים.
• צ’יפסר – סיר שקוע בכיריים עם סלסלה נשלפת המשמש לטיגון עמוק. המתקן נשלף כולו וקל לניקוי.
דומינו: מי שרוצה להרכיב לעצמו את הכיריים המושלמות שלו, יכול לעשות זאת באמצעות יחידות דומינו. אלה יחידות כיריים קטנות ונפרדות שכל אחת מציעה אפשרות בישול אחרת – גז, חשמל, אינדוקציה, גריל, צ'יפסר וכדומה.
כיריים חשמליות קלות לניקוי והן מציעות שלל פונקציות לתפעול ולשימוש נוחים יותר.
לוח הפיקוד: שימו לב למיקומם של כפתורי ההפעלה בכיריים. הם יכולים להיות בצד ימין או בחזית. בחרו את מיקומם בהתייחס למבנה המטבח ולסביבת העבודה, באופן שיאפשר לכם גישה נוחה וקלה.
סוג הכפתורים: כיריים חשמליות ניתנות להפעלה באמצעות כפתורים רגילים (כפתורי סיבוב) או כפתורי מגע. לוח פיקוד בעל כפתורי מגע שטוחים ועמידים במים נוח מאוד לשימוש, קל לניקוי ולרוב כולל יותר פונקציות, אבל גם יקר יותר. אם בחרתם בכפתורים רגילים ודאו שהם נוחים לתפעול ושניתן לפרקם ולנקותם בקלות.
דרגות עוצמה: הדגמים השונים מצוידים בכפתורים בעלי דרגות עוצמה שונות. כדאי לדעת שככל שמספר הדרגות גבוה יותר השליטה בטמפרטורה תהיה מדויקת יותר.
פונקציות ייחודיות: לוח הפיקוד הבסיסי ביותר כולל את כפתורי הפעלה ונורית חיווי פעולה. לוחות פיקוד מתקדמים יותר כוללים פונקציות נוספות.
• נורית חיווי פעולה – קיימת אפשרות לנורית בודדה לכל הפעלה או נורית לכל גוף חימום בנפרד
• קוצב זמן (טיימר) – מכאני או דיגיטילי. מאפשר לקבוע את משך פעולת גוף החימום. טיימר מכאני ניתן לכוון לטווח של עד 99 דקות ובסיום הזמן הוא מפסיק את פעולת החימום, עם או בלי התרעה קולית, תלוי בדגם. טיימר דיגיטלי מאפשר גם הפעלה וכיבוי עתידיים. קחו בחשבון שטיימר אחד שולט על גוף חימום אחד בלבד, לכן שימו לב שגוף החימום הנשלט אכן רלוונטי עבורכם, או שתוכלו לבחור כיריים עם טיימר לכל גוף חימום.
• צג דיגיטלי – מציג נתונים ומצבי פעולה שונים בכיריים כגון טמפרטורה וזמן בישול.
• בקרת רתיחה אלקטרונית – מנגנון המוריד את טמפרטורת גוף החימום עם הגעת הנוזל לרתיחה מלאה.
• פונקצית זיכרון – מאפשרת לתכנת מחזור בישול קבוע, לדוגמה: הרתחה, הורדת הטמפרטורה וכיבוי לאחר פרק זמן מסוים.
בכיריים חשמליות אמנם אין גז שעלול לדלוף, אבל יש משטחי בישול שמתקררים לאט, לעתים זמן רב לאחר כיבויים ועלולים לגרום לכווייה. בדגמים רבים מותקנות נוריות המתריעות על חום במשטחי הבישול, ובנוסף להן ניתן למצוא רכיבי בטיחות נוספים.
נוריות חום שיורי: נוריות המתריעות על חום גבוה במשטחי החימום, גם לאחר כיבוי גוף החימום שמתחתן, וכבות כאשר המשטח בטוח למגע. יתרון נלווה של נורית כזו היא האפשרות להשתמש במשטח החם לשמירה על חום התבשיל.
מנגנון ניתוק אוטומטי: רכיב בטיחותי המונע הפעלת גוף החימום ללא סיר.
נעילת ביטחון: אם במטבח מסתובבים ילדים עם גישה לכיריים, כדאי לשקול אופציית נעילה המנטרלת את פעולת הכיריים.
חיישן גלישת נוזלים: מפסיק את פעולת גוף החימום בזהותו גלישת נוזלים על גבי המשטח.
סוג המשטח: שני סוגי המשטחים הנפוצים הם זכוכית קרמית (ויטרוקרמית) וזכוכית מחוסמת. שניהם עמידים בפני חום במידה שווה, אבל בעוד משטח מזכוכית קרמית עמיד בפני מכות, למשל סיר כבד שנופל עליו בטעות, משטח מזכוכית מחוסמת עלול להישבר במקרה כזה. ברכישת כיריים רצוי לבחור כאלה עם מסגרת מגן סביבה.
טווח המחירים העיקרי לכיריים חשמליות בנות ארבעה גופי חימום נע בין 1,500 ל-6,000 שקל.
כדאי לבצע השוואת מחירים לפני קניית כיריים חשמליות
המדריכים הבאים עשויים לעניין אתכם:
מילון מונחי כיריים חשמליות
כיריים גז או כיריים חשמליות
איך לבחור כיריים גז
איך לבחור קולט אדים
איך לבחור תנור בישול ואפייה בנוי