מצלמת אקסטרים, המוכרת בשם גו-פרו (GoPro), שמו של אחד מן המותגים הראשונים והבולטים בקטגוריה, נועדה לצלם התרחשויות בתנועה ובמצבים לא שגרתיים, כגון תיעוד מסלול רכיבה על אופניים או אופנוע בשטח, צילום בזמן פעילות ספורטיבית או אתגרית, צילום על טיסנים ורחפנים וכמובן - צילום סלפי.
שני נתונים משמעותיים המשפיעים על איכות צילום הווידיאו הם רזולוציה וקצב הפריימים. נתונים נוספים כוללים את סוג העדשה וגודלה ואת הטווח הדינמי שלה (נתון הקובע כמה חלק וברור יהיה המעבר בין תנאי תאורה שונים). אלא שנתוני העדשה האלה כמעט שאינם מופיעים במפרטי המוצרים, ואם צפויים לכם צילומים בתנאים לא שגרתיים, תצטרכו לקרוא סקירות על הדגם הרצוי.
נתונים נוספים שכדאי לשים לב אליהם בבחירת המצלמה המתאימה הם זווית הצילום, ייצוב תמונה, צילום בתנאי תאורה ירודים ואפשרות לצילום תמונות סטילס.
יש לדעת כי קיים מתאם בין הרזולוציה לקצב הפריימים, לדוגמה במצלמה ברזולוציית 4K, צילום בקצב של 30, 25, 24 פריימים בשנייה ייעשה ברזולוציה 2.7K, או ברזולוציה של 1080p הקצב המרבי יהיה 60fps. הנתון חשוב אבל לא קריטי, רק הקפידו לבחור מצלמה בעלת נתוני רזולוציה וקצב פריימים מרביים בהתאם לאופי הפעילות המצולמת.
זווית צילום: זווית הצילום, או אורך המוקד של העדשה, קובעים את המרחב האופקי שהמצלמה תתפוס. ככל שהזווית רחבה יותר (אורך המוקד קטן יותר) התוצאה תהיה יותר פנורמית ותתפרס על פני שטח גדול יותר. במצלמות אקסטרים קיימת זווית רחבה כסטנדרט, שנעה בדגמים השונים בטווח עיקרי שבין 140 ל-170 מעלות ובדגמים מסוימים 200 ואף יותר.
צילום בזווית רחבה מאוד יוצר אפקט עין הדג שבו התמונה נראית מקומרת. מי שאינו מעוניין בתוצאה הזאת יכול לבחור מצלמה בעלת פונקציה שמתקנת את העיוות ומציגה תמונה ישרה.
מייצב תמונה: ייצוב תמונה במצלמת אקסטרים הוא עניין רציני, שכן גם המצלמה המשובחת ביותר תנפיק וידיאו גרוע ולעתים בלתי ניתן לצפייה אם המצלמה רועדת ומטלטלת בזמן הצילום, למשל בנסיעה בדרך משובשת ומרובת מהמורות או באופנוע ים בים גבה גלי. אם אלה תנאי הצילום הצפויים, אל תוותרו על מייצב תמונה. מצלמות מסוימות כוללות מייצב מובנה, אבל יש מגוון מייצבים שניתן לרכוש בנפרד המגיעים בתצורות שונות, כגון מארז (כלוב) מוט רגיל או טלסקופי, מעמד וכדומה.
אופציה נוספת היא להשתמש בתוכנות ובאפליקציות ייעודיות או בכלי העריכה של יוטיוב. האמצעים האלה מצמצמים את תופעת הרעידות ומחליקים את התמונה, במידה כזו או אחרת של הצלחה, תלוי באיכות המקורית של הצילום ובתוכנה עצמה.
צילום לילה: דגמים רבים מאפשרים לצלם בתנאי תאורה ירודים או בחושך. לכן אם הפעילות שלכם צפויה להתרחש בתנאים כאלה או בשעות החשכה ודאו שהדגם שלכם תומך באופציה הזאת.
צילום סטילס: מצלמת אקסטרים מיועדת בראש ובראשונה לצלם וידיאו, אך רובן ככולן מסוגלות לצלם גם סטילס. ככל שתכונה זו חשובה לכם במצלמה, בחרו דגם בעל נתוני צילום שמתאימים לכם, החל ברזולוציה גבוהה יחסית של 8מגה פיקסל ויותר, ותכונות נוספות שקיימות בדגמים השונים, כגון צילום מתפרץ (רצף תמונות בזמן קצר), צילום מחזורי (צילום לפי מרווחי זמן קבועים) וכדומה.
כדאי לדעת שבחלק מהמצלמות אפשר לצלם וידיאו ותמונות סטילס בו זמנית, כך שתוכלו לתעד את הפעלות שלכם בשני האופנים.
בהיותה מצלמת אקסטרים היא מיועדת לשימוש בתנאים לא שגרתיים, ומרבית הדגמים הם בעלי עמידות גבוהה יחסית למצלמות רגילות. אבל אבל יש הבדלים בין הדגמים השונים. בנוסף, ניתן לשפר את עמידותה של המצלמה באמצעות מארזים ייעודיים.
אפשרויות התקנה: האפשרות להתקין אותה כמעט בכל מקום ועל כל אביזר אפשרי, מזמנת למצלמת האקסטרים מתאמי התקנה רבים ומגוונים, שבחלקם כלולים במוצר או שניתנים לרכישה בנפרד.
באמצעות אמצעי ההתקנה המתאים תוכלו להתקין את המצלמה שלכם על הקסדה, על כידון האופניים או האופנוע, על מכסה מנוע של מכונית, על סקייטבורד, על גלשן גלים, על רחפן או טיסן, על הגוף (בראש, בחזה, בזרוע בחגורת המכנסיים), על כלי נגינה שונים, על אביזרי ספורט (מחבט טניס או גולף וכדומה) ואפילו על חיית המחמד שלכם.
עמידות למים: למרבית דגמי המצלמות יש מארז תואם עמיד למים, שלעתים מצורף למצלמה או שניתן לרכישה בנפרד. דגמים מסוימים הם בעלי עמידות מובנית למים. אבל אלה לרוב יקרים ומסורבלים יותר לתפעול. לכן אם עיקר הפעילות שלכם מתרחשת בסביבה יבשה, העדיפו מצלמה רגילה וצרפו לה מארז תואם במידת הצורך.
לעוסקים בצלילה תת-ימית, בדקו עד איזה עומק ניתן לצלול עם המארז. מארז כזה גם מעניק למצלמה הגנה מפני אבק ופגיעות קלות, ויש מארזים מוקשחים שנועדו להתמודד עם תנאים קשים ומאתגרים יותר.
מצלמות אקסטרים אמורות להיות פשוטות לשימוש ולכן מצוידות במספר קטן של כפתורים וכוללות תכונות נוספות שמשפרות את נוחות השימוש בהן.
גודל ומשקל: ככלל, מצלמות אקסטרים הן קומפקטיות וקלות משקל בהשוואה למצלמות רגילות, אבל יש דגמים קטנים וקלים מאחרים. אם תרצו להתקין אותה על טיסן או עפיפון, למשל, ולכל מצב אחר שנתון הגודל והמשקל משמעותי - בחרו מצלמה קלה וקטנה ככל האפשר.
עיצוב ומבנה: המצלמות הראשונות בקטגוריה התאפיינו במבנה מרובע, אבל כיום ניתן למצוא מצלמות בעיצובים שונים שעשויים להתאים באופן הולם יותר לשימושים ספציפיים. לדוגמה, מצלמה בצורת פנס קטן המשלבת מתלה לאוזן או לראש.
שליטה קולית: השליטה הקולית במצלמת אקסטרים היא לא רק בונוס נחמד, אלא תכונה לגמרי פרקטית ושימושית מאוד במצלמות מהסוג הזה. לדוגמה, בזמן פעילות כשהידיים אינן פנויות או כשכפות הידיים עטויות כפפות שמקשות על תפעול המצלמה - השליטה הקולית מעניקה פתרון נוח ובטוח.
חיישן תנועה: בדומה לשליטה קולית, חיישן תנועה שקיים בחלק מהדגמים הוא אמצעי מועיל ושימושי למצבים שבהם הגישה לכפתורי המצלמה או למצלמה עצמה מוגבלת ואז לא תצטרכו להפעיל אותה מראש, או כשפשוט מעוניינים שהמצלמה תצלם רק כשהיא מזהה תנועה. תכונה שימושית למדי, המשפרת משמעותית את נוחות השימוש במצלמה.
שלט רחוק: שלט רחוק, שלעתים מצורף למצלמה או שניתן לרכישה בנפרד, מאפשר לתפעל את המצלמה כשהיא מותקנת רחוק מהישג יד. לשלטים יש מגוון רצועות ומתאמי התקנה לאביזרים שונים, כגון על כידון האופניים ועל פרק היד, ויש שלטים עמידים במים לעומק מוגדר. אופציה נוספת לשליטה מרחוק לדגמים תומכים היא אפליקציית שלט בסמארטפון הזמינה לאנדרואיד ולאייפון.
מסך: רבים מהדגמים מצוידים במסך להצגת נתונים ולקביעת הגדרות, ובחלקן אפשר לצפות בחומר המצולם. לחלופין, ניתן לרכוש מסך חיצוני ולחבר אותו למצלמה, או להשתמש באפליקציה שזמינה לדגמים מסוימים המאפשרת להשתמש בסמארטפון כמסך.
אפליקציה תואמת: למותגים המובילים של מצלמות אקסטרים יש אפליקציות תואמות שמאפשרות לתפעל את המצלמה באמצעות המכשיר הנייד שלכם, לנהל ולשתף את הסרטונים והתמונות ולשמור אותם בשירות ענן.
חיבורים: שני החיבורים הסטנדרטיים שקיימים בכל מצלמת אקסטרים הוא שקע Mini USB המשמש לטעינה ולהעברת נתונים, וחריץ לכרטיס זיכרון. דגמים רבים תומכים ב-Bluetooth וכן בקישורית Wi-Fi, שלבד מהעברת קבצים מהמצלמה למחשב דרך הרשת האלחוטית, תוכלו להעביר באמצעותה צילום בשידור חי.
חיבורים נוספים, בחלקם מתאפשרים באמצעות מתאם חיצוני ברכישה בנפרד, כוללים HDMI ,Composite A/V, ושקעים למיקרופון חיצוני ולאוזניות.
אביזרים נלווים: למצלמות האקסטרים יש שפע של אביזרים נלווים, שבחלקם מצורפים למצלמה וכאלה שמוצעים לרכישה בנפרד. שני סוגי האביזרים הנפוצים הם מארזים ומתאמי התקנה, בנוסף זמינים למצלמת האקסטרים אביזרים כגון חצובה, מונופוד, מוט טלסקופי, זרוע מתקפלת, שלט רחוק, מסך חיצוני, מגן מסך, פלאשים ופנסי תאורה, כולל כאלה העמידים במים ואביזרים רבים אחרים.
סוללה: משך פעולת הסוללה בדגמים השונים נע בין שעה לשלוש שעות. כעיקרון, זמן הסוללה תלוי בהספק שלה, שנמדד במילי אמפר לשעה (mAh), וככל שהנתון גבוה יותר הסוללה תספק זמן עבודה ממושך יותר. זכרו שבפועל צריכת הסוללה מושפעת ממספר גורמים, בהם רזולוציית וקצב הצילום, שימוש ב-Wi-Fi, הפעלת מסך המצלמה ואפילו מטמפרטורת סביבה.
מחירה של מצלמת אקסטרים מתחיל מ-300 שקל לדגם ממותג שאינו מוכר ועד כ-2,000 שקלים ויותר למצלמות של מותגים מובילים.