במאי 2016 נכנסו תקנות חדשות לשימוש באופניים חשמליים, וכדאי מאוד להקפיד עליהן ולא לרכוש אופניים שאינן עונות עליהן. הנה הן:
הספק מרבי של 250 וואט ומהירות נסיעת שאינה עולה על 25 קמ"ש. המנוע יפסיק את פעולתו כשמהירות האופניים עולה על 25 קמ"ש, בהתאם לתקינה האירופית.
באופניים החשמליים יותקנו אביזרי בטיחות הכוללים צופר או פעמון, פנס קדמי ואחורי ומחזיר אור. התקנות מאפשרות לרכוב על אופניים חדשים שהמנוע החשמלי המותקן בהם מופעל באמצעות דוושת אופניים ומותקנת בהם מצערת הפועלת עד ששה קמ"ש. הגיל המינימלי של רוכב האופניים מוגבל לשש-עשרה שנים ומעלה.
על האופניים לשאת סימון רשמי של המילים "אופניים עם מנוע עזר" שימוקם במקום מרכזי וגלוי לעין על גבי שלדת הכלי. בסימון המיוחד יצוין שם הדגם, היצרן וכתובתו, ארץ יצור ושם היבואן וכתובתו, הספק מנוע 250 ואט ומהירות מרבית של 25 קמ"ש ואיסור שימוש מתחת לגיל 16 (עד כניסת התקנה החדשה הגיל המינימלי היה 14).
בנוסף, החוק קובע כי על רוכב אופניים חשמליים חובה לחבוש קסדה. כמו כן, הנסיעה על המדרכה באמצעות אופניים חשמליים הינה אסורה, ומי שעובר על תקנה זו יספוג קנס. הנסיעה מותרת. בשנת 2019 עודכנו התקנות, ולפיהן - על מנת שניתן יהיה לרכוב על אופניים חשמליים יהיה על המעוניינים בכך לעבור בהצלחה מבחן תיאוריה ייעודי (לאלו שאינם בעלי רישיון עבור רכב או אופנוע), כאשר לבחינה ניתן לגשת החל מגיל 15 וחצי, והרכיבה על האופניים מותרת החל מגיל 16.
לנוחות ולבטיחות מרביים חשוב להתאים את האופניים לממדיו של הרוכב ולאופי השימוש בהם. לרוכב בוגר וגבוה יתאימו אופניים בעלי שילדה גבוהה; ואילו לרוכב צעיר וגבוה פחות יתאימו אופניים נמוכים יותר. במרבית זוגות האופניים ניתן לכוונן את גובה המושב ואת הזווית שלו וכן את המרחק בין המושב לכידון. לכן בעת התאמת האופניים לרוכב יש לקחת בחשבון גם את אפשרויות הכיוונון השונות ולהתאימן לרוכב בצורה אופטימלית. בחנות אופניים מקצועית יידעו להתאים כראוי את האופניים לרוכב, הן בהיבט של גודל השלדה והן בכוונון מדויק לממדיו. לכן מומלץ מאוד לרכוש את האופניים בחנות בעלת מוניטין בתחום. נתון נוסף שיש להתחשב בו הוא כושר הנשיאה של האופניים - וזאת בהתאם למשקלו של הרוכב ולמטען נוסף שהוא נוהג לשאת עמו.
מבחינת משקל האופניים, אופניים קלי משקל בעלי שילדה העשויה סגסוגת אלומיניום חזקה עדיפים על אופניים מפלדה או מתכת כבדה אחרת. אופניים קלים העשויים חומרים איכותיים אמנם יקרים יותר, אבל הם נוחים בהרבה, בייחוד אם צריך לשאת את האופניים במעלה המדרגות לקומה שנייה ושלישית בבניין בלי מעלית. בנוסף, ככל שהאופניים קלים יותר, העומס על הסוללה יקטן, דבר שיאפשר נסיעה לטווח ארוך יותר לפני שתצטרכו לטעון אותה שוב.
דבר נוסף שתצטרכו להחליט לגביו הוא אופניים מתקפלים או רגילים. אופניים מתקפלים יתאימו לכל מקרה שבו הגודל הרגיל של האופניים מהווה מגבלה, למשל לנוסעים ברכבת, לצורך אחסון, מעלית קטנה, חדר מדרגות צר או לדירה קטנה וצפופה.
אופניים חשמליים נחלקים לשני סוגים לפי מיקום המנוע בהם: הסוג האחד הוא מנוע המורכב בגלגל עצמו - בקדמי או באחורי (Hub Motor), ואילו הסוג האחר הוא מנוע המורכב על הארכובה (גלגל השיניים שעליו מותקנות הדוושות). למנוע שמותקן בארכובה מיוחסת יכולת התמודדות טובה עם עליות, אבל המנוע נוטה להיות רועש; ואילו מנוע המותקן בגלגל מתקשה יותר בעליות אך מתאפיין בפעולה שקטה. ההבדלים בין השניים הצטמצמו עם השנים, אבל עדיין קיימים, לפחות בחלק מהדגמים.
על פי רוב קוטר הגלגלים באופניים עומד ביחס ישיר לגודל השילדה, אבל יש דגמים לא מעטים שבהם קוטר הגלגלים משתנה באופניים בעלי שילדה זהה בגודלה.
בדיווש, גלגל גדול מאפשר להגיע למהירות גבוהה יותר בפחות מאמץ. כמו כן, גלגל גדול משמש כסופג זעזועים טבעי, דבר שמשפר את נוחות הנסיעה בדרך משובשת. לעומת זאת, עם גלגל קטן ניתן להאיץ בתחילת נסיעה בצורה מהירה יותר, והוא נוח יותר לרכיבה בעליות. הגודל האידיאלי לאופניים חשמליים הוא 20 אינטש.
הסוללה היא הכוח המניע של האופניים ומהווה מרכיב מרכזי בהם. לכן מומלץ לבחור את הסוללה הטובה ביותר שתוכלו להרשות לעצמכם - הן בהיבט של סוג הסוללה והן בנתוניה ובמיקומה באופניים.
סוג הסוללה הטוב והמומלץ הוא ליתיום, המספקת טווח נסיעה ארוך יחסית, אורך חיים ממושך, זמן טעינה מהיר ומשקלן קל. סוללות אחרות הן ניקל קדמיום ועופרת, אך הן מיושנות יותר, כבדות בהשוואה לסוללת ליתיום ופחות יעילות ממנה מבחינת טווח נסיעה ומשך טעינה.
טווח הנסיעה הרציפה באופניים חשמליים, כשהסוללה טעונה במלואה, תלוי בראש ובראשונה בנתוני הסוללה - מתח והספק. המתח נמדד בוולט יחידות ההספק של הסוללה הן באמפר לשעה (Ah). יש סוללות של 36V, 24V ו-48V, ובהספקים שנעים בין 8 ל-13 אמפר שעה. ככלל ככל שהנתונים גבוהים יותר הסוללה תספק טווח נסיעה ארוך וכושר נשיאה גדול יותר.
במפרטים מסוימים יצוין גם טווח נסיעה משוער בקילומטרים, למשל עד 60 ק"מ במישור לרוכב במשקל של 80 ק"ג. על פי רוב טווח הנסיעה בפועל נמוך יותר, בין היתר בשל התנאים המשתנים - עליות, דרך משובשת, רוח נגדית, משקל הרוכב וכיוצא באלה.
חיי סוללה: בדומה למצבר במכונית, גם יומה של הסוללה יגיע ויהיה צריך להחליפה. אורך חיי הסוללה נמדד לפי מספר מחזורי הטעינה שלה, שנעה בין כמה מאות ליותר מאלף. מאחר שהסוללה היא רכיב יקר מאוד, כדאי לשאוף לסוללה בעלת מספר מחזורי טעינה גבוה ככל האפשר, בטח אם אתם מרבים להשתמש באופניים.
המחיר לאופניים חשמליים יחל סביב כ-2,000 שקלים ויגיע עד לכ-8,000 שקלים לדגמי אופניים יקרים במיוחד ובאיכות גבוהה.
בדרך כלל, אחריות היצרן על האופניים עומדת על 12 חודשים, ולעיתים הסוללה זוכה לאחריות בתקופה קצרה יותר של כחצי שנה.
החוק אינו מחייב ביטוח לאופניים חשמליים, אבל אם תרצו להבטיח לעצמכם כיסוי במקרה של פגיעה אישית או לצד ג', יש חברות ביטוח שמציעות פוליסה מיוחדת לאופניים חשמליים.